Podle Jarolíma budou v Hamburku českému týmu přát, upozornil na tureckou menšinu

23.05., 20:33
Aktuality
David Jarolím (© AFP)

David Jarolím je rád, že česká reprezentace odehraje na mistrovství Evropy hned dva zápasy skupiny v Hamburku, kde devět působil. Pětačtyřicetiletý někdejší záložník HSV je přesvědčen, že místní budou svěřencům trenéra Ivana Haška fandit. Na setkání s novináři v Praze zároveň upozornil, že při zápase s Tureckem bude mít soupeř díky početné menšině ve městě prakticky domácí prostředí. Na angažmá v HSV rád vzpomíná a je stále v kontaktu s klubovým kustodem a řidičem autobusu. Překvapilo ho také to, jak se během let zlepšil na stadionu trávník.

Česká reprezentace po úvodním zápase v Lipsku proti Portugalsku odehraje v Hamburku 22. června druhé utkání proti Gruzii a o čtyři dny později tam uzavře skupinu proti Turecku. "Pro naše fanoušky Německo vyšlo úplně ideálně, o to víc, že je to Hamburk. Je super, že tam odehrajeme dva zápasy. Jsem za to rád. Myslím, že se fanouškům bude líbit. Je to krásné město na vodě, je tam čisto, na každém kroku parky. Já bydlel v zeleni kousek od přístavu. Je to hodně podobné Skandinávii," uvedl Jarolím.

"Myslím, že nám místní určitě budou fandit. I vzhledem k soupeřům, kteří náš čekají. Na české hráče vzpomínají v dobrém, udělali v klubu velké jméno a reklamu pro český fotbal, nejen já. Když jsem viděl rozlosování, tak je možné, že bychom ve čtvrtfinále natrefili na Slováky. Za HSV teď hraje Slovák László Bénes, tak je možné, že pak by Slováci měli větší podporu od místních. Ale to předbíhám," doplnil Jarolím s úsměvem.

V Hamburku podobně jako v dalších německých městech žije početná turecká menšina. "Nikdy jsem nezažil nějaký sebemenší problém z hlediska bezpečnosti. Naopak jsem tam měl spoustu přátel. Spíš jde o spojení na zápas a dopravu. S HSV jsme v roce 2009 hráli domácí zápas proti Galatasarayi, ale byl to jen v uvozovkách domácí zápas. Samotná cesta trvala asi dvě hodiny, málem jsme se ani nestihli pořádně připravit na zápas," líčil Jarolím.

"Kapacita stadionu pak byla z větší části naplněná hostujícími fanoušky, to jsme byli naštvaní. Na Euru je to rozdělené 50 na 50, ale víte, jak to je. Je třeba očekávat, že oni jsou vynalézaví. Jsou to fanatici. Dokážou si lístky sehnat, třeba i přeplatit fanoušky soupeře. Myslím, že převahu mít každopádně nebudeme. V utkání asi jo, ale v hledišti ne," podotkl Jarolím s úsměvem.

Za HSV hrával v letech 2003 až 2012. "Za těch devět sezon jsem tam zažil hodně velkých a nezapomenutelných zápasů včetně Ligy mistrů. Vítězství proti Bayernu Mnichov byl vždy velký boom, vzpomínám i na zápas proti Manchesteru City. Zajímavé bylo, že jsem hrál s HSV i proti Slavii a tátovi s bráchou. Nezapomenutelné bylo, když jsem se v roce 2006 na mistrovství světa v Hamburku dostal (za českou reprezentaci) na pár minut na trávník (proti Itálii). Když jsem se rozcvičoval, podpora od fanoušků HSV byla úžasná," řekl Jarolím.

S některými lidmi z klubu, který už několik sezon hraje jen druhou ligu, je stále v kontaktu. "Ne se všemi. Přece jen jsem skončil před 12 lety a nejvyšší vedení, trenéři i hráči se obměnili. Je tam ale například stejný kustod a také řidič autobusu. To jsou ti nejlepší lidé, kteří si na vás vždy vzpomenou. Přejí vám na narozeniny, byli na naší svatbě. Když tam přijedu, jedu rovnou za ním a nafasuji třeba nějaké balony pro děti," prozradil Jarolím.

Na stadionu Hamburku pro 57 tisíc lidí, poblíž kterého vyroste při Euru český dům, byl naposledy před necelým měsícem. "My jsme měli neustále problémy s trávou. Stadion je uzavřený a jde tam málo světla. Dnes už jsou tam ale takové solární lampy. Byl jsem tam naposledy před třemi týdny a tráva je hustá. To jsem tehdy nezažil. Když jsme hráli poháry, nevydrželo to a muselo se to často měnit. Udělali v tomhle obrovský pokrok. Na druhou stranu jak je to uzavřené, je neskutečná akustika," podotkl Jarolím.

Zatím ještě neví, zda bude oba zápasy českého týmu v Hamburku sledovat přímo v hledišti. "Je možné, že se tam dostanu. Ale zatím to ještě není stoprocentní," podotkl Jarolím. "O český nároďák se bude starat můj kamarád z Hamburku, kterého jsem doporučil. Je to Čech a velký fanoušek HSV. Vyzná se i v českém prostředí," řekl Jarolím.

Očekává skvěle nachystané Euro. "Nejen z hlediska bezpečnosti, ale i celkové organizace. Neznám zemi, která by v tomhle byla připravenější. Zažil jsem to už na MS v roce 2006, byť jsem tehdy působil v Německu už 11 let. Ale jakým způsobem to bylo zorganizované, úplně do puntíku, to bylo neskutečné. Zážitek," dodal Jarolím, který předtím působil i v Bayernu Mnichov a Norimberku.

Autor: ČTK

Komentáře (3)

Přidat komentář
Zajda

Menšinu, okay

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Shevchenko

No zažil jsem to po zápase v Lens v roce 2016, to bylo prakticky turecké město

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele