Plzeň mrzely násilnosti fanoušků. Musí se to řešit, nesmí se to opakovat, stálo ve vzkazu

23.05., 14:20, aktualizováno 23.05., 14:23
Aktuality
Doosan Arena (© FC Viktoria Plzeň)

Fotbalová asociace ČR zahájila vlastní vyšetřování událostí po středečním finále domácího poháru mezi domácí Plzní a pražskou Spartou, kdy na hrací plochu vtrhli fanoušci obou klubů. Vedení FAČR oznámilo, že si od jednotlivých organizačních složek zápasu vyžádalo podrobné podklady a se závěry seznámí výkonný výbor.

Vedení plzeňského klubu vyjádřilo v prohlášení zaslaném ČTK lítost nad tím, že část fanoušků Viktorie vnikla na hřiště a dopustila se výtržností. Západočeši uvedli, že postupovali v souladu s doporučeními a pokyny pořadatele, jímž byla FAČR. Prvoligový klub zároveň přislíbil učinit interní kroky i vůči svým příznivcům, aby se podobné události neopakovaly.

Po závěrečném hvizdu středečního finále, v němž Sparta v Doosan Areně zvítězila 2:1 a získala double, se na trávník dostali fanoušci obou klubů a museli proti nim zasáhnout těžkooděnci. Na hřiště nejdříve vniklo pár desítek příznivců Viktorie, kteří postupovali přes hrací plochu směrem ke sparťanským sektorům na opačné straně. Následně na trávník vstoupili i letenští fanoušci.

Došlo i na bitky. Pořadatelům při střetech museli přijít na pomoc policisté a zjednat pořádek, aby mohla být předána vítězná trofej. Výtržnosti narušily také vysílání České televize, na improvizované studio na ploše vedle sparťanského sektoru dopadly židle pro fotografy, kterých se zmocnili fanoušci.

"Při organizaci utkání jsme postupovali v souladu se všemi doporučeními a pokyny pořadatele (FAČR) a vyvinuli v této oblasti maximální úsilí. Směrem k fanouškům jsme opakovaně komunikovali, že si nepřejeme jejich vstup na hrací plochu," uvedla Viktoria v prohlášení.

"Mrzí nás, že přes veškeré úsilí a vyvinutou snahu došlo na trávníku k násilí, které na fotbal nepatří a nechceme ho na stadionech vidět. Zároveň vnímáme, že celý fotbal musí toto řešit, aby se podobné scény v budoucnu již nikdy neopakovaly. A povedeme v tomto směru interní kroky i ve vztahu k našim fanouškům," doplnila Viktoria.

Pořadatelem domácího poháru je FAČR. Asociace v prohlášení uvedla, že se bezpečnostní služba nejprve snažila situaci po utkání řešit bez aktivního zapojení policie. Tu pak o součinnosti dle zákona o podpoře sportu požádal bezpečnostní manažer ve chvíli, kdy na hrací ploše reálně hrozil hromadný střet příznivců obou klubů a docházelo i k dalším výtržnostem.

Vedení FAČR bezprostředně po skončení finále zahájilo vlastní vyšetřování incidentů. "Vedení si vyžádalo podrobné podklady jednotlivých složek asociace, které se na organizaci utkání podílely. Ve vyhodnocení zohlední také stanoviska Policie České republiky a obou klubů. Se závěry šetření bude seznámen výkonný výbor FAČR a poté asociace také oznámí přijatá opatření," uvedla dnes asociace v prohlášení.

Podle krajských zdravotnických záchranářů nebyl na stadionu nikdo vážně zraněn. Policie uvedla, že dění bude vyhodnocovat i na základě kamerových záznamů. Událostmi při finále se bude zabývat také disciplinární komise Ligové fotbalové asociace, která může již dnes zahájit s kluby řízení.

Finále se uskutečnilo v Plzni proto, že je hůře postaveným týmem v pohárovém koeficientu za posledních pět let. Výhodu klasického domácího prostředí ale Západočeši neměli, oba kluby pro své fanoušky dostaly 3335 vstupenek. Zbytek z více než jedenáctitisícové kapacity stadionu připadl FAČR a partnerům.

Sparta s Plzní se znovu utkají v neděli odpoledne tentokrát na Letné v posledním kole prvoligové nadstavby. Pražané po zápasu převezmou vítěznou trofej za obhajobu titulu.

Letenští v reakci na středeční dění v pohárovém finále v Plzni žádná nová opatření neplánují. "Připravujeme se bez ohledu na včerejší události," řekl ČTK tiskový mluvčí Sparty Ondřej Kasík.

Sektor pro hosty na Letné aktuálně pojme 970 diváků. Vzhledem k tomu, že liga už je před závěrečným kolem rozhodnutá a Plzeň jistě skončí na třetím místě, se nedá očekávat, že fanoušci Viktorie kapacitu zcela zaplní.

Sparťané po závěrečném hvizdu převezmou na stadionu pohár pro šampiona nejvyšší soutěže a poté se stejně jako vloni přesunou na sousední Letenskou pláň, kde budou s příznivci slavit ve fan zóně. Ta bude otevřena už od 12:00 a program skončí ve 22:00.

Výběr násilností fanoušků při finále domácího poháru

2013 - při zápase mezi Jabloncem a Mladou Boleslaví ničili fanoušci obou klubů zařízení chomutovského stadionu, k výtržnostem došlo i mimo sportoviště

2014 - po utkání mezi Plzní a Spartou vznikla kvůli fanouškům na stadionu v pražském Edenu škoda pohybující se mezi 300 až 400 tisíci korun

2019 - příznivci Ostravy po porážce se Slavií napadli videorozhodčího, kterého povalili na zem a udeřili do hlavy, poškodili rovněž toalety na severní tribuně olomouckého stadionu

2024 - po závěrečném hvizdu se na trávník dostali fanoušci domácí Plzně i hostující Sparty a jejich střetu zabránili těžkooděnci

Autor: ČTK

Komentáře (65)

Přidat komentář
Nodi

Úplně jsem si vzpomněl jak se všichni tuším že loni rozčilovali proč jsou na ploše těžko oděnci se psama, však je to přeci zbytečné. Teď ještě jen napsat že za to můžou jednotlivci jako vždy, nechápu že ty jednotlivce nikdo za poslední dekády ještě neeliminoval.

Reagovat
PL28

Plus ty ploty v sektoru hostů na stadionech, tuším v Pardubicích, to tehdy taky vzbudilo emoce. Hele dokud se lidi, byť i jedinci budou chovat na fotbale takhle, tak tu ti těžkooděnci s čoklama budou, i ty ploty, bohužel teda vlastně bohudík.

Reagovat
letitfly

Jabka a hrušky. Klece byly v sektoru hostí, tohle posrali domácí fanoušci...tam by klece stejně nebyly

Reagovat
GrimeBaller98

2024 - po závěrečném hvizdu se na trávník dostali fanoušci domácí Plzně i hostující Sparty a jejich střetu zabránili těžkooděnci

Zabranili?! , bylo to videt z TV, ze se to stane 5 minut pred tim nez k tomu doslo, to ze je PCR a ochranka k hovnu jako vzdycky je klasika

Reagovat
Axelrose

Na hovno jsou hlavně ty čuraci, co si prostě chtějí dělat co chtějí.

Dokud tady takový paka budou, tak má pořád PČR hodně velký význam.

A to se netýká pouze sportu.

Reagovat
kilobyte

Dokud se to bude řešit tímhle způsobem, tak nezmizí.

Reagovat
j_mrazik

Takže když je necháme se mlátit, tak se tam pozabijí a tím pádem jich bude míň?

Nekoukej už na ten Purge tak často.

Reagovat
kilobyte

Kde jsem psal, že je máme nechat se pomlátit?

Těch výtržníků bude mezi fanoušky jen pár procent. Takže se na ně zaměřit a zamezit jim přístup na stadiony. Je blbost kvůli nim pořádat každý týden policejní cvičení a obtěžovat tím hlavně slušné fanoušky.

Reagovat
verv

Reagovat
j_mrazik

Reagovat
podnebný

kdy konečně budou mít doživotní zákaz vstupu na stadiony??? měli by vždycky zjistit aspoň ty, co tam vlezli jako první.

Reagovat
Lemond Laws

Po vyhodnocení všech podkladu a analýz FAČR dospěl k názoru, že FAČR žádnou chybu neudělal a nebude ho tedy trestat.

Reagovat
Cotton

Reagovat
kilobyte

Reagovat
ratusek

Reagovat
Salfovic

Jednou nejsou na finále pejsci a takhle to dopadá.

Reagovat
delfin

Příště to chce strategii pustit psy, až potom co gumy naběhnou na plochu.

Reagovat
Mass

To by byla show hodná římského kolosea a za tu bych i zaplatil

Reagovat
delfin

TV platím, zaplaceno mám, ty myslím taky a nejsme národ neplatičů. Tak příště, až tam lůza vběhne, ať se jim o stane. Líto mi jich určitě nebude.

Reagovat
Moshe Dajan

chudák Holek

Reagovat
delfin

Ty nejsi holka?

Reagovat
kilobyte

Lvy v převleku čivav.

Reagovat
delfin

To je ta lepší varianta. Horší by byla, čivava v převleku lva.

Reagovat
Kucka

Reagovat
ratusek

Reagovat
letitfly

Tlapková patrola do boje

Reagovat
Jan Horáček

Teď jsem četl na Sport.cz vyjádření nějakého sparťanského fandy, který chválí své sparťanské kolegy, jak se chovali vzorně a nešli na hřiště, dokud je Plzeňáci nevyprovokovali.

Co je to za logiku? Prostě tam neměli chodit ani potom, co je domácí provokovali. Nebo to je nějaká otázka cti, že tam museli?

Jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet.

Reagovat
ZB 07

Vzhledem k tomu, že Plzeňáci byli skoro u jejich sektoru, tak se moc nedivím…

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
Well

Reagovat
Nadržený šimpanz

Poslal bych v neděli na plochu těch pár Plzeňských idiotů a pak celej stadion pustil na ně(a bez pejsků a policajtů)

Reagovat
Papra

hrdina

Reagovat
mistr129

dement je každý jednotlivec, co na tom hřišti nakonec byl. Pochvalu si zaslouží tedy ti na obou stranách, kteří zůstali v hledišti

Reagovat
Papra

Reagovat
_Blind_
Reagovat
AjaxFans

A co ty trika "mrdky pražský" ?

Reagovat
naheCZ

Disciplinární komise zahájila disciplinární řízení s hráčem SK Slavia Praha panem Matějem

Juráskem za použití pyrotechniky v utkání 3. kola FINÁLE F:L proti FC Viktoria Plzeň.

Už někdy hráč dostal trest za použití pyrotechniky?

Reagovat
naheCZ

Tak zahájili řízení i s Tucim

Reagovat
$dolar$

Reagovat
kilobyte

O co šlo v obou případech?

Reagovat
Mass

Nevim co Tuci, ale Matěj měl na sobě tričko Pyroshow must go on! Třeba si z toho disciplinárka vyvodila, že tu pyrotechniku na stadion pronáší on.

Reagovat
wjillm

Tuci držel při oslavě světlici.

Reagovat
$dolar$

Já miluju vyhroceny zápasy. Emoce k tomu patří. Gratuluji Spartě, včera byla šťastnější. Příští rok je vrátíme za nás.

Reagovat
C-M@ster

Lidi, co nechodí na fotbal, mají opět důvod proč nechodit na fotbal.

Reagovat
Zemun

Reagovat
Cotton

2013 - při zápase mezi Jabloncem a Mladou Boleslaví ničili fanoušci obou klubů zařízení

To byli dva vs dva, ne?

Reagovat
kilobyte
Reagovat
thewall

Klasika

Reagovat
C-M@ster
Reagovat
thewall

Celou tuhle oblast zábavy ignoruju, ale pěkný odkaz.

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
Sosi

Kdo tedy za to nese odpovednost, svaz nebo Plzen? Driv byl poradatelem poharu svaz a ten si organizoval bezpecnost, plati to stale, nebo je to uz jinak?

Reagovat
Lemond Laws

Už to je jinak. Pohár organizuje Plzeň, proto se hrálo u nich

Reagovat
Blasphemer

A ještě to zorganizovali tak blbě, že to ani nevyhráli.

Reagovat
icemike

Tak to je na pokutu

Reagovat
vacin

Tak za dob Berbra, to bylo jedno a to samé

Reagovat
romeo351
Reagovat
kilobyte

V čem to zraje? Vždyť to byla úplně jiná situace. Nebo si myslíš, že by se tam sparťani chtěli poprat s fanoušky MB, kteří tam vlastně ani nebyli?

Reagovat
romeo351

V tom že v dalším dílu si bude celá Svěcenýho sestava protiřečit

Reagovat
kilobyte

Budou tvrdit, že v Boleslavi policie zasáhla dobře? Nebo že měli snad stříkat ještě víc pepřáku do lidí? Asi těžko.

Reagovat
romeo351

Pojedou v rytmu, že na kotel bez klece ještě nejsme připravení

A že Sparťani se jen bránili, protože neměli na výběr. Do toho Svěcený hodí video se židlí a všichni se rázem ještě mnohem víc pohorší

Reagovat
kilobyte

A tomu všemu se dalo zabránit adekvátním zákrokem policie. Kdyby tam při vběhnutí Plzeňáků naběhli na půlku podobně jako naběhli v MB, tak by se toho asi moc nestalo. Maximálně by mohli pomlátit a postříkat pár dutohlavů, jenže to asi není taková zábava. Takže nikam nepospíchali a mají "oprávnění" na další neadekvátní zákroky.

Reagovat
Blasphemer

BRUSEL BRUSEL BRUSEL

Reagovat
DidusIneptus

Plzenaci jsou vesnicky buraci. Místo aby šli sparťanům pogratulovat... Plzni už fandit nebudu. Primitivci se najdou všude, ale dnešní Plzeň je zapadákov světa. Žádná úroveň. Tvrdý trest si zaslouží tenhle klub! Bez ohledu na to, že lidí bez mozku je pořád ještě míň než lidí s mozkem. Jeden za všechny, všichni za jednoho!

Reagovat
podnebný

1. FAČR musí udělit maximální pokutu FAČRu. 2. Policie musí obstoupit kotle obou znesvářených stran, nejen té údajně nebezpečnější 3. příští tři zápasy Plzně doma bez diváků 4. mastná pokuta i pro oba kluby

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele