Olympiakos čeká první evropské finále. Klíčem je sebedůvěra, hlásí Mendilibar

10.05., 13:04
Aktuality
José Luis Mendilibar (© Olympiakos Pireus)

José Luis Medilibar se druhým rokem po sobě obsadil do role zachránce některého z evropských klubů. Zkušený španělský kouč loni vyhrál Evropskou ligu se Sevillou, aktuálně pak přepisuje historii na lavičce Olympiakosu Pireus.

Řecký celek často střídal trenéry, na Mendilibara vsadil v únoru a po dvou měsících s ním podepsal nový kontrakt. Velký úspěch na sebe nenechal dlouho čekat, Olympiakos si v semifinále Konferenční ligy poradil s Aston Villou a poprvé v historii si zahraje finále některého z evropských pohárů, s Fiorentinou navíc bude koncem května měřit síly v Aténách.

"Jsem šťastný, poprvé v historii si zahrajeme finále a snad ho zvládneme, znamenalo by to strašně moc pro fanoušky i klub," uvědomuje si Mendilibar.

"Když jsem do Olympiakosu přicházel, tak jsem viděl spoustu dobrých a kvalitních hráčů. Tehdy jsem jim řekl, že první věcí je sebedůvěra. Na tréninku jsem po nich požadoval určité věci a pomalu jsme se začali přibližovat k představám o tom, jak bychom měli hrát. Celý tým ví, co můžeme dokázat a všechno se změnilo ve chvíli, kdy si hráči začali věřit," popisuje svou práci.

Kluby z Řecka na finále pohárových soutěží zvyklé nejsou a o trofej si zatím zahrál jenom Panathinaikos, a to v roce 1971. Postup přes Aston Villu vystřílel Ayoub El Kaabi - pod triumf 4:2 z Birminghamu se útočník podepsal hattrickem, včera (2:0) přidal další dva zásahy. Olympiakos navíc zůstává ve hře o domácí titul - dvě kola před koncem sezony ztrácí na první příčku pět bodů a disponuje jedním duelem k dobru, už pozítří ho čeká právě dohrávka proti PAOKu Soluň.

"Na takové zápasy není třeba hráče ani moc motivovat, už teď jsou plní nadšení a motivace," vyhlíží Mendilibar nedělní zápas.

Aston Villa byla posledním anglickým zástupcem v evropských pohárech a k triumfu nakonec nepomůže ani specialista na tyto soutěže v osobě manažera Unaie Emeryho. Birminghamský klub přesto má o co hrát, v tabulce Premier League mu patří čtvrtá pozice a má na dosah účast v příštím ročníku Ligy mistrů.

"Gratuluji našim fanouškům, celou sezonu nás podporovali a společně jsme si užili krásnou sezonu. Ale vyhrát je hodně těžké, dostali jsme se do semifinále a teď musíme přijmout vyřazení, Olympiakos si postup zasloužil. Prohráli jsme si to už v domácím zápase, během něhož jsme ztratili kontrolu nad vlastními emocemi. Dnes jsme začali dobře a i přes rychle inkasovaný gól víceméně kontrolovali zápas," hodnotil čtvrteční nezdar Unai Emery.

"Získali jsme cenné zkušenosti, které nám pomohou do dalších let. Účast v Evropě si v příští sezoně zopakujeme, teď nás čeká další výzva v podobě kvalifikace do Ligy mistrů. Dnes možná převažuje zklamání a frustrace, ale musíme to hodit za hlavu, sezona neskončila," ví Emery.

Autor: Tomáš Pavlík / olympiacos.org, skysports.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele