Ofsajd to nebyl kvůli vědomému hraní. To pravidlo nemám rád, přiznal Slot po výhře v derby

Včera, 09:40
Aktuality
Arne Slot (© Paul ELLIS / AFP)

Derby mezi Liverpoolem a Evertonem ve 30. kole Premier League doprovázely dvě sporné situace - a v obou sehrál klíčovou roli obránce hostů James Tarkowski. Ten se nejprve v první půli vyhnul červené kartě za tvrdý zákrok, po změně stran pak nechtěně pomohl k jedinému gólu soupeře. Arne Slot se v případě faulu nechtěl k rozhodnutí vyjadřovat, u gólové situace se pak ohradil proti platnému výkladu pravidel.

Kontroverzní situace přišla těsně před hodinou hry. Tarkowski sice ve skluzu přerušil přihrávku na Luise Díaze, ten se ale následně zmocnil odraženého míče a naservíroval ho Diogovi Jotovi, který šanci proměnil.

Kouč Evertonu David Moyes prohlásil, že gól padl ze zjevného ofsajdu. Jenže právě skutečnost, že Tarkowski míč úmyslně odehrál, zavinila, že byla celá situace posuzována jinak, a branka proto platila.

Tarkowski pravidelně na hraně vyloučení
Everton ve středu večer podstoupil slavné Merseyside derby na půdě Liverpoolu, první žlutou kartu zápasu přitom inkasoval James Tarkowski. Hostující stoper má s napomínáním od rozhodčích opravdu bohaté zkušenosti, celkově se pro něj jednalo o 63. žlutý trest v anglické nejvyšší soutěži. A to je vůbec nejvyšší číslo v historii Premier League pro takového hráče, který zároveň nebyl nikdy vyloučený.

"Podle pravidel to nebyl ofsajd. Líbí se mi to pravidlo? Ne, nemám ho rád. Ale v tomhle případě bylo rozhodnuto správně a my z toho těžíme," uvedl trenér Liverpoolu po výhře 1:0.

Zápas poznamenal ještě jeden moment - už v 11. minutě Tarkowski nešetrně zajel do Alexise Mac Allistera. Sudí Samuel Barrott mu za ošklivý zákrok udělil pouze žlutou kartu a videorozhodčí do situace nezasahoval. Slot se k situaci odmítl vyjadřovat. "Bylo k tomu řečeno dost," uvedl v rozhovoru pro beIN Sports.

Výrazněji se k faulu vyjádřil třeba Gary Neville, jenž zákrok označil za "lamač nohou". I Moyes přiznal, že jeho kapitán měl štěstí, že utkání dohrál.

"Když jsem to viděl zpětně, možná jsme měli štěstí, že nepadla červená. Vypadalo to, že ho zasáhl poměrně vysoko, a i když to byl spíš důsledek následného pádu, vypadalo to hrozivě," řekl zkušený skotský trenér.

Autor: Livesport.cz / AFP

Komentáře (63)

Přidat komentář
Greaber

Slot > Arteta

Reagovat
R.Meireles

Tak tady snad není o čem

Reagovat
Y.N.W.A

Vůbec nechápu, proč by to měl bejt offside? Tarkowski odehrál a pak už Diaz v offsidu nebyl.

Reagovat
masly008

Možná pro to že to odehrával právě kvůli tomu Diazovi ne?

Kdyby tam za ním nestál tak to mohl pustit gólmanovi.

Reagovat
oli9

Tohle je takové nešťastné. On sám asi nevěděl, že je v offsidu tak hrál. Ale Diaz se vlastne v tu chvíli nezapojil...

Reagovat
masly008

Já neřeším jestli byl nebo ne. Jen odpovídám proč to ofsajd mohl být.

Reagovat
Y.N.W.A

kdyby to pustil golmanovi, tak je to ofsside, jeho chyba... hrál, aniž se do toho Diaz zapojil, ano, byl blízko, ale někde to pravidlo musí mít hranici a ta je v tom zapojení

Reagovat
O.Giroud

Tak nemohol vedieť či náhodou dole nie je zabudnutý napr. Mykolenko

Reagovat
Y.N.W.A

tomu rozumím, ale to by byl offside už pomalu každá situace, kdy se útočníci vrací, nebo když se kope přímák a někteří hráči stojí za obranou... někde ta hranice musí být

Reagovat
O.Giroud

Ja len hovorím prečo to zrejme nepúšťal gólmanovi, ja neviem táto situácia mi príde zrovna na ten spôsob, že by som pochopil obidve rozhodnutia ale teda ak to je správne tak to je správne. Je to ťažké v tom futbale

Reagovat
Y.N.W.A

to je

Reagovat
fenixLFC

Co mozes povedat pri kazdej ofsajdovej pascii

Reagovat
pingla

protože kdyby tam nestál, tak Tarkowski mohl míč hrát i jinak než v obranném skluzu. Ale zase co jiného měl Diaz dělat...

Reagovat
masly008

Nebýt v ofsajdu

Reagovat
pingla

jo, ale nedokáže se vypařit že

Reagovat
fenixLFC

Jojo tarkowski hrat mic inak ako sklzom...

Reagovat
pingla

no po včerejšku je to dobrý point

Reagovat
Kejza

Reagovat
Jordi Alba

Reagovat
fantomas10

To neni Tarkowski schopny mic zpracovat jinak nez skluzem

Reagovat
masly008

Tak měl hned za sebou protihráče. Tam tito dřeváci prostě balon odpalují.

Reagovat
dave30

Já nevím, ale mně připadlo, že Tarkowski to úmyslně sklepával spoluhráči, který to pouštěl úmyslně mezi nohama a chtěl z toho vyjet. Kdyby to chtěl Tarkowski urvat na tribunu, tak mu v tom nic nebránilo.

Reagovat
SunFells

Reagovat
herbage

U tohodle pravidla mě nejvíc štve, že není jednotný výklad, ale už jsem viděl úmyslné hraní, kdy ta posoudili jako ofsajd i neúmyslné hraní, kdy naopak gól uznali

Reagovat
masly008

Třeba jak neposoudili to úmyslné mysli u city -UTD ne?

Jak šli dva na Edersona.

Reagovat
herbage

Vybavil se mi spíš starší případ, kdy Harry Kane byl v ofsidu, šla na něj přihrávka, ale obránce to tečoval skluzem, bral se to jako úmysl. Kane si míč píchnul do běhu, ale daleko od nohy. Gólman vyběhl, šel na zem a rukou ve vápně vypíchl míč, ale Kane skočil šipku a pískala se penalta, kterou pak proměnil, takže 2 hraniční rozhodnutí po sobě

Reagovat
aragorn

KANE vs LOVREN

Reagovat
vitasrp

U tohohle pravidla je extrémně zavádějící název, úmyslné hraní se nedefinuje jenom tak, že obránce balón chce hrát (to je skoro vždycky pravda, že chce zblokovat/odkopnout balón), ale důležité pro posouzení je to, zda má čas a prostor na to, aby měl kontrolu nad výsledkem svého počínání (jednoduše řečeno tedy zda to, že míč skončí u soupeře, je výsledkem jeho technické chyby).

Reagovat
pobody's nerfect

Úplně souhlasím. Hráč se zapojil do hry, protože ovlivnil svou přítomností hru obránce. Vlastně velmi podobná situace, kdy je střela a Hráč stojí někde poblíž brankáře, ale míče se nedotkne. Taky svou přítomností v daném místě je zapojen do hry.

Reagovat
fenixLFC

Lenze to potom mozes hovorit u kazdej situacie ked je hrac v mrtvom ofsajde ze aj ked sa nezapojil tak obrancovia viac alebo menej reaguju na jeho pritomnost. Nehovoriac o kazdej situacii kedy sa hraci vracaju z postavenia mimo hry

Hlavne teda mi napadlo ze pri inych situaciach nemaju obrancovia problem nechat supera v ofsajde a spoliehat na pisknutie, ale tu ta modra mrdka hrala aj ked sa diaz uz nezapajal. Holt jeho zle citanie hry a postavenia spoluhracov.

Reagovat
Malresi

Reagovat
SunFells

Zapojení do hry je docela detailně popsané a tohle se za něj nepovažuje. Sice chybně, jak naznačuje i Slot, ale nepovažuje.

Reagovat
Y.N.W.A

kdepak, tohle se právě s postavením obránce před brankářem nedá srovnat

Reagovat
Fernando_Torres

Jakto, že ne? V obou případech hráči nereagují na míč, nesnaží se nijak zapojit do hry, a v obou případech i tak ovlivní chování soupeře. Za mně by se mělo oběma situacím přistupovat stejně. Jestli ale tak nebo naopak, to už je asi na delší diskuzi

Reagovat
xjert02

Reagovat
VersaceChain

Harry Maguire accumulated more expected goals (0.6) in 9 minutes against Nottingham Forest than Rasmus Hojlund has managed in any of his last 15 United appearances [BBC News/xG Philosophy]

Hojlund GOAT

Reagovat
pobody's nerfect

To by mohlo být řešením. Maguire na hrot a Hojlund na stopera

Reagovat
SunFells

Stokies

Reagovat
fantomas10

To je sileny

Reagovat
Freedo

Strašnej hráč

Reagovat
O.Giroud

Ktorej?

Reagovat
Freedo

Hojlund

Reagovat
J0EL

Reagovat
mistr129

Ne že bych to teď chtěl nějak rozpitvávat, pravidlově to podle mě bylo vyhodnoceno správně a Pool měl stejně mít od 20. minuty přesilovku.

Ale logicky mi to nedává smysl, přeci nebýt toho ofsajdového postavení Díaze, tak Tarkowski ten balón pouští gólmanovi / hraje pro sebe a nedělá takovýhle krkolomný zákrok.

Reagovat
Hai

Reagovat
dave30

Já nevím, ale mně připadlo, že Tarkowski to úmyslně sklepával spoluhráči, který to pouštěl umyslně mezi nohama a chtěl z toho vyjet. Kdyby to chtěl Tarkowski urvat na tribunu, tak mu v tom nic nebránilo.

Reagovat
fenixLFC

Premier Games Match Officials (PGMOL) has now acknowledged that the wrong call was made by both Barrott and Tierney, with Tarkowski’s challenge meeting the threshold for serious foul play.

Jedna vec je ked spravi chybu jeden rozhodca. Ale ked ju spravia dvaja naraz tak je to uz diletantstvo. Ale co, ide sa dalej a nejake tresty za neschopnost asi ocakavat nemozme

Reagovat
Malresi

Reagovat
Drevar

Presne tak mala to byť červená a 3 zápasy stopka a tu sa rieši čistý gol. V čase prihrávky sa Diaz nezapojil do hry a nikomu nebránil v hre. Tarkowsky zle prečítal hru a následne zle rozohral asi mu to padlo na hranu hehe a bol z toho krásny víťazný gól.

Reagovat
masly008

https://www.youtube.com/watch?v=hlbOAYsXfdQ

Taky si brojil za redku?

Ptám se pro kamaráda.

Reagovat
Drevar

Jasné že to bolo na červenú, ale takto sa môžeme vracať do nekonečna.... Keď sa Pickford splašil a ujebal virgilovi koleno na rok a nebola ani žltá? Ževraj to bol ofsajd, takže v ofajde sa môže rozdávať kľudne aj kakatogeri?

Reagovat
masly008

No jenže když je ofsajd tak je to jako by se ta akce nestala.

Tam mu snad ani kartu dát za zákrok nemohl.

Jen kdyby to bylo nesportovní chování.

Reagovat
Drevar

Reagovat
masly008

Tel dej příklad kdy se to stalo?

Reagovat
Drevar

Mysli logicky máš to to isté ako keby si išiel do šmýkačky, ale lopta by už bola za čiarou a ty by si dokončil súboj a zlomil mu píšťalu.. akcie se nestala

Reagovat
masly008

To není pravda. Byl by to pokračující souboj.

U VvD byl prostě ofsajd a tak ikdyž se stane faul tak se prostě nebere.

Jako když pískne pentli a pak se zjistí že je faul žák pentle není.

Reagovat
masly008

Tak pentle není

Reagovat
Drevar

Jasný úmyselný faul... Červená a ten zmrd sa ani nebol pozreť na var

Reagovat
fenixLFC

a to je ten problem. ze zakrok ktory ukonci sezonu (ako u vvd alebo potencialne tady) neriesis lebo chvilu predtym rozhodca odpiskal, pricom je to stokrat nebezpecnejsie nez ked si daju hlavicku v prerusenej hre. a ten problem je o to vacsi ze k tym situaciam dochadza kvoli tomu ze su tie situacie piskane hrozne pozde (ako tady ale aj pri inych situaciach kedy sa nechavaju dohrat jasne ofsajdy a riskuje sa zranenie) alebo opravovane az po akcii.

vazne mi nedava zmysel ze v prerusenej hre za nesportove spravanie redku dostat mozes, v hre za zakrok redku taky ale zakrok, ktory bol prevadzany v domnienke toho ze sa normalne hra a retrospektivne sa ukaze ze mala byt hra prerusena, tak vtedy sa vlastne nic nestalo. ani u tohto, ani u virgila ani u dalsich samozrejme ziadna penalta neprichadza do uvahy, to by bolo tazenie z ofsajdu. ale nebezpecna hra je nebezpecna hra bez ohladu na to kedy sa stane a mala by ybt podla toho penalizovana. ked to velmi prezeniem a ako obranca vidim ze postranny zdviha vlajku tak mozem uplne beztrestne sejmut supera a som vlastne imunny. staci aby sa potvrdil ofsajd a mozem likvidovat kolko chcem

tu nejde o to ze su to zakroky na hracov liverpoolu alebo niekoho ineho, ale ze sa riskuju zranenia kvoli alibizmu alebo sa tresta v prerusenej hre iba nieco.

Reagovat
eder

Ano, také červená. Ale Virgil alespoň na konci skluzu ještě nezvedal nohu směrem nahoru jako to ten zákeřný dřevák Tarkowski...

Reagovat
fenixLFC

nebrojil lebo som ten zapas ani nevidel. az o par mesiacov alebo viac som zachytil ze tam ten zarok bol.

Reagovat
eder

Však si gauneři vzpomeňte zítra po obědě, až budete hrát proti duu zákeřných zmrdů Tarkowski-Pigford. Já být Artetou, tak možná čerstvě uzdraveného Saku raději nechám na lávce...

Reagovat
Drevar

Saka musí hrať, bez neho sú hotovi

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele