Marciniak zřejmě přijde o úvodní zápas Eura, v Německu čelí i výhrůžkám

10.05., 19:37
Aktuality
Szymon Marciniak (© AFP)

Rozhodčí Szymon Marciniak zřejmě kvůli kontroverznímu závěru odvety semifinále Ligy mistrů mezi Realem Madrid a Bayernem Mnichov přijde o úvodní zápas letního mistrovství Evropy v Německu. Polská média tvrdí, že pro zahajovací duel šampionátu domácího týmu se Skotskem počítala UEFA právě s třiačtyřicetiletým rodákem z Plocku. Jenže hrát se bude zrovna v Mnichově, kde polský sudí čelí velké kritice. Fanoušci mu na sociálních sítích dokonce vyhrožují, aby s ohledem na vlastní bezpečnost na mistrovství Evropy raději ani nejezdil.

Marciniak, který v minulosti pískal i derby pražských "S", má pověst jednoho z nejlepších rozhodčích na světě. Chyba ze závěru středeční odvety ho však může mrzet. "Podle toho, co jsme slyšeli, Marciniak a jeho asistenti měli velkou šanci řídit zápas Německo - Skotsko v Mnichově. Teď jsou tyto šance velmi malé, možná dokonce nulové," uvedl v televizním studiu Tomasz Wlodarczyk, šéfredaktor fotbalového portálu Meczyki.

Polský arbitr pískal v prosinci 2022 finále mistrovství světa mezi Argentinou a Francií a loni v červnu finále Ligy mistrů mezi Manchesterem City a Interem Milán. Loni v prosinci rozhodoval i finále mistrovství světa klubů. Web Przeglad Sportowy poukazuje, že podle zvyklostí nasazování rozhodčích tak brzy šanci na další velké finále neměl. Úvodní utkání Eura 2024 však mělo být pro Marciniaka vyznamenáním a "cenou útěchy".

Středeční večer nejspíš všechno změnil. Matthijs de Ligt z Bayernu v závěru nastavení vyrovnal na 2:2, jenže gól neplatil. Asistent Tomasz Listkiewicz signalizoval Mazraouiho ofsajd a Marciniak přerušil hru dřív, než míč doputoval do sítě. Z opakovaných záběrů přitom nebylo vůbec patrné, zda se o postavení mimo hru opravdu jednalo. Pokud by sudí celou akci nechali dohrát, jak měli, určitě by ji přezkoumal videorozhodčí. Takhle však na rozbor u videa nedošlo.

"Nejde jen o to. Co vím, UEFA si také stěžuje, že rozhodčí k avizovanému nastavení přidal ještě další čtyři minuty. Sporná situace tak nastala ve 13. minutě nastavení, což je velmi, velmi dlouhá doba. Trend je nepřidávat tolik minut. Osud si tak trochu přivodili sami," poznamenal Wlodarczyk.

Zatímco v Polsku se svých rozhodčích zastávají, v Německu jsou terčem ostré kritiky. List Bild ji přiživil titulkem "Skandál!" na titulní straně. "Nejezděte do Německa. Pro vlastní bezpečnost," vyhrožují fanoušci Bayernu v příspěvcích pod reportážemi i na sociálních sítích.

Také k obrovské mediální bouři UEFA podle Wlodarczyka přihlédne. Marciniak každopádně píská dál. V neděli povede víkendový šlágr polské ligy, v němž se Lech Poznaň utká s Legií Varšava.

Autor: ČTK

Komentáře (20)

Přidat komentář
pobody's nerfect

Takže komu vlastně uskodil?

Reagovat
vladino10

Všetkým. Úplne všetkým vrátane seba

Reagovat
Mistřizbystří

Tak když mu lajnovej signalizuje, že je jasnej ofsajd, tak to prostě pískne. Zrovna on chybu neudělal, ze své pozice nemohl odhadnout jestli je to těsný, nebo ne.

Reagovat
fenixLFC

to ze postranny nieco signalizuje neznamena ze to musi pisknut. a ked vidi ze asistent porusil protokol tak ho nema porusit aspon on, najma ked ma vo vsetkom posledne slovo

Reagovat
HV

Co to je za kecy? Jaký protokol? Pomezní zvedá praporek a hlavní tím pádem píská. Pomezní by praporek právě proto měl zvedat jen při zjevných ofsajdech a ty hraniční nechat dohrát. To, co jsi napsal, by omluvilo akorát to, že jsi spadl z Marsu a fotbal jsi začal sledovat ve středu…

Reagovat
fenixLFC

pomez zveda praporek a hlavni tim padem piska- nepravda, hlavny nemusi piskat

a protokol znamena postup akym sa dana situacie riesi, v tomto pripade je protokolom ze sa akcia nechava dohrat a az potom sa mava.

nabuduce si radsej najskor over pravidla a fakty a potom niekoho obvinuj z neznalosti ked ani len netusis

Reagovat
Rizek

Reagovat
Mistřizbystří

Nemusí, ale hlavní spoléhá právě na to, že lajnovej bude signalizovat jen zcela zjevný situace, ne ty hraniční.

Reagovat
bobis21

Pokud je to jasné, mává hned. Takže hlavní z toho že mává pochopil, že to je jasné. Chyba je na straně lajnového, ne hlavního.

Reagovat
Well

Piskat nemusí, ale pomezni tam je hlavně od autu a ofsajdu, protože na ne má mnohem lepší výhled. Aby hlavní hlídal i tohle, tak by to musel být robot, on ze své pozice nemá šanci pohlídat i ofsajdy, když musí sledovat vše ostatní...

Reagovat
HV

Takže ty budeš hlavní rozhodčí, tvůj kolega na lajně ti mávne ofsajd a ty v domnění, že to dělá, protože viděl jasný ofsajd, nepískneš, půjdeš domů, dáš si pivo, koukneš na opakovačku, řekneš aha, to je chuj, vrátíš čas a necháš to dohrát jo? Nebo jak ten hlavní má poznat, že to ten jeho kolega viděl špatně? Já mluvím o tomhle, ne o tom, jestli mu něco přikazuje písknout nebo ne…

Reagovat
fenixLFC

znova len ukazujes ze netusis vobec o com rozpravas. v pripade ze by to nepiskol tak sa pri najblizsom preruseni hry k tomu vracaju. plus tu maju aj VAR ktory by to posudzoval

Reagovat
Witcher

Reagovat
doshcz

Reagovat
pobody's nerfect

Nebo spíš nikomu. A na shitstorm na sociálních sítích se brzy zapomene

Reagovat
vladino10

No. Minimálne on teda podľa tohto príde o nejaké zápasy. Takže už to, že nikomu neublížil je kvôli tomuto hlúposť.

Ďalej fanúšikovia aj hráči bayernu sú ublíženi, tých by som dal ďalších na zoznam. Ďalej real - ten by to v predĺžení tak ci tak vyhral po.tych tuchelovych striedaniach, akurát takto o ich výhre nikto nehovorí, každý hovorí o korupcii a neviem o com moznom. V tejto kauze prehrali všetci

Reagovat
zeroberto

A je to tady zas. Historická paměť se vrací, Poláci do Německa radši nejezděte

Reagovat
Miguel19

Takže FIFA měla trend nastavovat více, UEFA zase méně?

Reagovat
Pipo123

UEFA má radšej viac zápasov, než vyššiu minutáž

Reagovat
Referee©

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele