Liga Portugal - souhrn 32. kola: Sporting vybojoval titul

03.05., 23:18, aktualizováno 05.05., 23:29
Komentáře a souhrny
Radost hráčů Sportingu (© AFP)

Sporting zvládl duel s Portimonense a v neděli se stal mistrem, pomohla mu porážka Benfiky. Povinnost splnilo i Porto, které vyhrálo na půdě Chavesu a drží třetí příčku před Bragou.

FC Famalicão - SL Benfica 2:0

05.05.2024 21:30

Góly: 71. José Luis Rodríguez, 85. Zaydou Youssouf

FC Famalicão porazilo doma Benficu 2:0 a navzdory předpokladům o kolo dříve rozhodlo o portugalském mistrovi. Benfica totiž po prohře přišla o matematickou šanci obhájit ligovou trofej, jejíž zisk slaví její městský rival Sporting.

Portugalská fotbalové veřejnost neočekávala, že by Benfica mohla v posledních týdnech zvrátit nepříznivý vývoj sezóny. Avšak její výkon proti Famalicãu vyvolával dojem, že boj o titul už vzdala. Už ve třetí minutě sice po sérii šťastných odrazů v pokutovém území skórovala, nicméně zakončující Di María byl v jasném ofsajdu. Hned o minutu později překazil praporek pomezního rozhodčího radost také Cádizovi na druhé straně.

Venezuelský útočník se dostal do další velké šance po 25 minutách hry. Propadl k němu po rohovém kopu míč, ale střelou z voleje zamířil z hranice malého vápna vysoko nad Trubinovu bránu. Následně měl ukrajinský brankář ve službách Benficy velké štěstí, když Pumova střela orazítkovala tyč.

Hosté byli častěji na míči, jenže jediným jejich nebezpečným hráčem byl Di María. Dalekonosné pokusy argentinského záložníka ovšem s přehledem likvidoval domácí brankář Reis. Krátce po změně stran Di María obloučkem za obranu vytvořil velkou šanci pro Rafu Silvu, Reis byl každopádně nepřekonatelný.

Nečekaně vyrovnaný zápas dospěl k prvnímu výraznému zvratu v 71. minutě. Skvěle hrající Puma si již poněkolikáté navedl míč z pravé strany na silnější levačku a přesnou střelou na bližší tyč poslal domácí tým do vedení.

Už tak malá naděje Benficy na titul se začala rozplývat a nepomohl jí ani střídající Cabral, který stejně jako jeho kolegové ztroskotal na fantastickém Reisovi v domácí bráně. V 85. minutě pak při rozehrávce hrubě chyboval hostující Florentino. Jeho přihrávku zachytil Batinič a vyslal do otevřeného prostoru Youssoufa Zaydoua. Francouzský záložník s šancí naložil skvěle a zvýšil vedení Famalicãa na 2:0.

Zaydou mohl jedovatou střelou z voleje v nastaveném čase vedení ještě zvýšit, ale míč proplachtil těsně vedle brány. I tak Famalicão překvapivě porazilo Benficu 2:0 a ve 32. kole rozhodlo o mistrovském titulu. Ten získal v sezóně 2023/2024 Sporting. Benfica se musí smířit s druhým místem, v příští sezóně ji čekají předkola Ligy mistrů.

Více informací k zápasu

SC Braga - Casa Pia AC 4:3

05.05.2024 19:00

Góly: 12. Álvaro Djaló, 60. Abel Ruiz, 64. Rodrigo Zalazar, 88. Abel Ruiz - 35. Yuki Soma, 51. Leonardo Lelo, 72. Paulo Oliveira (vl.)

Braga v nedělním utkání 32. kola Primeira Ligy přivítala houževnatou Casa Piu a nakonec i přes vyloučení Álvara Djala necelých dvacet minut před závěrečným hvizdem zvítězila po divokém průběhu 4:3. V tabulce jí tedy stále náleží čtvrté místo s pětašedesáti body a za třetím Portem znovu zaostává o jediný bod. Hostující outsider si i přes porážku definitivně zajistil záchranu mezi portugalskou elitou a s pětatřiceti body je dvanáctý.

AC získalo definitivní jistotu udržení po sobotní porážce konkurenčního Portimonense na půdě aktuálního mistra Sportingu, jelikož si před šestnáctou barážovou pozicí vytvořilo již nedostižný sedmibodový odstup. SC zahájilo tento duel s větším nasazením a hned svou první větší možnost po necelých dvanácti odehraných minutách přetavilo ve vedení, protože skóroval pozdější "hříšník" Álvaro Djaló.

Ten si skvěle zpracoval centr Brumy a pak díky dostatečnému důrazu zblízka překonal brankáře Ricarda Batistu. Nicméně hosté se v žádném případě nevzdali a zhruba deset minut před přestávkou nečekaně vyrovnali, když si japonský šikula Juki Soma seběhl před brankové území na finální zpětnou přihrávku Pabla Roberta a ve skluzu nemohl minout zcela odkrytý prostor tří tyčí.

Casa Pia lépe vstoupila do druhého dějství a v 51. minutě dokonce senzačně otočila vývoj - prosadit se uměl čtyřiadvacetiletý obránce Leonardo Lelo, jenž si navedl balón až před hranici pokutového území soupeře a po zemi ho zakroutil přesně do vzdálenějšího spodního růžku. Avšak Braga se vrátila zpět do hry o tříbodový zisk přesně po hodině hry, neboť se o vyrovnání postaral Abel Ruiz chytrou tečí mezi nohy bezmocného Batisty po vynikající kolmici Djala.

Domácí favorit si vzal zpět ztracený náskok za další čtyři minuty. Tentokráte měl přesnou mušku Rodrigo Zalazar, jehož fantastická rána z osmnácti metrů zaplachtila přesně do levého horního růžku. Nicméně Casa Pia se opět nevzdala a v 72. minutě podruhé dotáhla jednobrankové manko, protože střílenou přihrávku téměř od brankové čáry smolně uklidil do vlastní sítě vracející se Paulo Oliveira - 3:3.

Braga si ještě výrazněji zkomplikovala svou situaci o tři minuty později. Djaló totiž v blízkosti vlastní šestnáctky nevybíravým způsobem došlápl Tchamba, a jelikož se jednalo o jeho druhou žlutou kartu během necelých dvou minut, musel předčasně opustit hrací plochu po červené kartě.

Nicméně domácí se i v deseti snažili tlačit a kýženého rozhodujícího gólu se dočkali v 88. minutě. Bragu nasměroval k potřebnému tříbodovému zisku svým druhým zásahem v tomto duelu Abel Ruiz, jelikož zkusil štěstí z dobrých dvaadvaceti metrů a nechytatelně se trefil k pravé konstrukci kolem plachtícího Batisty.

Více informací k zápasu

GD Chaves - FC Porto 0:3

04.05.2024 21:30

Góly: 27. Francisco Conceição, 45+1. Evanilson, 73. Mehdi Taremi (pen.)

Porto potvrdilo úlohu favorita na půdě Chavesu a díky brzkému vyloučení domácího Júniora Piuse zvítězilo hladce po výsledku 3:0. Dvě kola před koncem letošního ročníku portugalské nejvyšší soutěže tak zůstává na třetí příčce s šestašedesáti body a před čtvrtou Bragou stále drží jednobodový odstup. Naopak GD se přiblížilo k sestupu do druhé ligy, jelikož je předposlední sedmnácté s třiadvaceti body a za šestnáctým Portimonense zaostává o bodů pět.

Hostující favorit se v úvodní čtvrthodině zahříval, ihned na to ho mohl poslat do vedení Zé Pedro, nicméně jeho nebezpečná střela proletěla o kousek vedle pravé tyče. Svěřenci dlouholetého trenéra Sérgia Conceiçãa se dočkali důležitého vedení ve 27. minutě, neboť Francisco Conceição se postavil k přímému volnému kopu z necelých pětadvaceti metrů a svůj nádherný pokus zakroutil přesně pod pravou šibenici.

Neuběhla ani další minuta a domácí outsider si výrazně zkomplikoval svou situaci, jelikož Júnior Pius po první obdržené žluté kartě o čtyři minuty dříve došlápl achilovku Varely a rozhodčí José Bessa mu po udělené druhé žluté kartě nekompromisně ukázal kartu červenou. Hosté chtěli navýšit svůj náskok ještě do přestávky a to se jim nakonec povedlo. Nejprve však mířil příliš vysoko íránský kanonýr Mehdi Taremi a poté Evanilson pálil o kousek vedle levé konstrukce.

Evanilson ale přeci jen pojistil vedení FC v nastaveném čase úvodního dějství, když ze čtrnácti metrů napálil odražený balón přesně pod břevno a po kontrole videa byla jeho trefa uznána. Hosté si po přestávce hlídali dostatečný náskok a třetí rozhodující úder zasadili zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem, protože po nedovoleném zákroku Dária Essuga na Pepêho Aquina s přehledem proměnil nařízenou penaltu tradiční exekutor Taremi.

Více informací k zápasu

Sporting CP - Portimonense SC 3:0

04.05.2024 19:00

Góly: 13. Paulinho, 70. Trincão, 90+2. Viktor Gyökeres

Lisabonský gigant Sporting zvládl sobotní duel 32. kola proti zachraňujícímu se Portimonense a nakonec ho v domácím prostředí přehrál celkem snadno po výsledku 3:0. Díky překvapivé nedělní porážce městského rivala Benficy na půdě Famalicãa (0:2) si na čele tabulky vytvořil již osmibodový odstup a ten se dvě kola před koncem dohnat nedá. CP tedy poprvé od roku 2021 usedlo na portugalský trůn a v historii celkově vybojovalo už svůj jubilejní dvacátý titul.

Domácí celek doposud posbíral úctyhodných čtyřiaosmdesát bodů a nyní se může plně koncentrovat na finále Taçy de Portugal, ve kterém koncem května narazí na konkurenční Porto. Hosté si naopak zkomplikovali svou situaci v boji o záchranu, protože s osmadvaceti body jim patří šestnáctá barážová pozice a za patnáctou Estrelou zaostávají o body dva. Svěřenci trenéra Rúbena Amorima se dostali do vedení po necelé čtvrthodině hry.

Hned první vážnější příležitost tohoto sobotního klání přetavil ve vedení Sportingu zkušený jednatřicetiletý útočník Paulinho, jenž si po zpětné přihrávce Nuna Santose seběhl do středu pokutového území protivníka a zcela osamocen překonal marně se natahujícího brankáře Nakamuru. Domácí měli jasně navrch i v následujícím průběhu úvodního dějství, ale pokusy Pedra Goncalvese, Paulinha i Gonçala Inácia zneškodnil Nakamura. A ve 36. minutě jen hlavičkoval do levé tyče aktivní Paulinho.

Obrázek hry se příliš neměnil ani po přestávce, lisabonský celek definitivně rozhodl o svém úspěchu v 70. minutě. K důležitému tříbodovému zisku ho přiblížil Trincão, který po nahrávce téměř od brankové čáry v podání Paulinha napálil balón ze čtrnácti metrů přímo do pravého spodního růžku. Ve druhé nastavené minutě pak definitivně potvrdil úspěch favorita švédský ostrostřelec Viktor Gyökeres, neboť po obloučku Daniela Bragançy zblízka dorazil míč do zcela odkryté branky.

Více informací k zápasu

Další výsledky

05.05. 19:00
FC Arouca
0:0
Amadora
Góly: -
05.05. 16:30
SC Farense
3:2
Estoril
Góly: 36. Gonçalo Silva, 45. Mattheus Oliveira, 65. Bruno - 45+2. Fabrício, 52. Rodrigo Gomes
04.05. 16:30
Boavista FC
1:1
Gil Vicente
Góly: 28. Bruno Lourenço - 36. Gabriel Pereira
04.05. 16:30
Rio Ave FC
2:1
Vitória SC
Góly: 37. Joca, 55. Emmanuel Boateng - 90+4. Nuno Santos
03.05. 21:15
Moreirense
1:0
FC Vizela
Góly: 23. Lawrence Ofori

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sporting CP
32
27
3
2
92 : 29
84
2
SL Benfica
32
24
4
4
71 : 27
76
3
FC Porto
32
20
6
6
60 : 26
66
4
SC Braga
32
20
5
7
68 : 47
65
5
Vitória SC Guimarães
32
18
6
8
47 : 34
60
6
Moreirense FC
32
14
7
11
33 : 34
49
7
FC Arouca
32
13
7
12
53 : 42
46
8
FC Famalicão
32
9
12
11
35 : 39
39
9
SC Farense
32
10
7
15
45 : 46
37
10
Rio Ave FC
32
6
17
9
35 : 40
35
11
Casa Pia AC
32
9
8
15
36 : 48
35
12
Estoril Praia
32
9
6
17
48 : 55
33
13
Gil Vicente FC
32
8
9
15
40 : 51
33
14
Boavista FC
32
7
10
15
36 : 58
31
15
Estrela Amadora
32
6
12
14
32 : 49
30
16
Portimonense SC
32
7
7
18
34 : 69
28
17
GD Chaves
32
5
8
19
31 : 68
23
18
FC Vizela
32
4
10
18
30 : 64
22

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele