Legenda španělského fotbalu a Barcelony se loučí, Iniesta oznámil konec kariéry

Dnes, 18:18
Aktuality
Andrés Iniesta (© Kenta Harada/Getty Images via AFP)

Andrés Iniesta v příspěvku na sociálních sítích oficiálně oznámil konec kariéry. Symbol Španělska a Barcelony, kterou opustil v roce 2018, odehrál na profesionální úrovni přes 1000 zápasů. Mistr světa z roku 2010 a dvojnásobný mistr Evropy z let 2008 a 2012 také uspořádá v úterý v poledne v Barceloně tiskovou konferenci.

"Hra pokračuje," napsal Iniesta na svých sociálních sítích. Tímto titulkem oficiálně uvedl konec své bohaté kariéry, kterou uzavřel ve 40 letech. Média o jeho záměru informovala již na začátku října.

Iniesta byl jednou z klíčových postav zlaté španělské generace a byl u triumfů národního týmu na mistrovstvích Evropy 2008 i 2012. Ve své sbírce má rovněž zlatou medaili ze světového šampionátu 2010, v Jihoafrické republice tehdy jedinou brankou rozhodl prodloužení finálového utkání proti Nizozemsku. Celkem na mezistátní scéně posbíral 131 startů a v nich čtrnáct gólů.

"Víte, koho mi připomíná? Připomíná mi děti, které hrají fotbal na ulici a matky je po setmění musejí volat domů. To je Andrés Iniesta. Je mu 40 let a přemýšlí, jestli by ještě neměl hrát," uvedl v rozlučkovém videu jeho někdejší spoluhráč i trenér z Barcelony a nynější kouč PSG Luis Enrique.

Iniestova bilance v Barceloně. (©Livesport/Profimedia)

Na klubové úrovni dlouhodobě oblékal dres Barcelony a se 674 odehranými zápasy je v tomto ohledu na čtvrtém místě klubových tabulek. Do prvního týmu patřil od sezony 2002/2003, dal za něj 57 branek, k tomu přidal 135 asistencí a se spoluhráči vybojoval celkem 32 trofejí. Hned čtyřikrát vyhrál Ligu mistrů, devětkrát se stal šampionem Španělska a šestkrát byl u triumfu v tamním poháru.

V kariéře si ale legendární Španěl prošel i těžkými obdobími, na ta zavzpomínal současný trenér Manchesteru City Pep Guardiola. "V jeden moment jsme získali asi jen jeden bod ze šesti utkání a byli jsme blízko sestupu. Andrés ale řekl, že cítí, že jsme na správné cestě. Když vám to řekne někdo jako on, povíte si: 'Wow!' Dodalo mi to energii a dovolilo pokračovat, nikdy mu to nezapomenu," uvedl.

Včetně působení v mládežnické akademii Iniesta v Barceloně strávil 22 let a rozloučil se s ní v červnu 2018. Pět sezon byl hráčem japonského Vissel Kobe a před rokem zamířil do Spojených arabských emirátů, kde nastupoval za Emirates Club. Od letošního léta byl volným hráčem.

"Nemyslím si, že odejde, že dokáže opustit fotbal," prozradil v závěru videa Iniestův otec a naznačil, že by věhlasný Španěl mohl hledat způsoby, jak zúročit nabrané zkušenosti i po konci hráčské kariéry.

Autor: Livesport.cz, Tomáš Pavlík, Vladislav Frk / François Miguel Boudet

Komentáře (20)

Přidat komentář
pobody's nerfect

Vypadá spíš na 55

Reagovat
hematop

More však co má s lepkou? Chytil nějakýho toho Mercuryho či co? Jaj mamo hoďte na něj sůl!

Reagovat
eder

Asi nedržel bezlepkovou dietu...

Reagovat
MirdaLerionACS

ubohý

Reagovat
hematop

Jak hrála fčera Sparta? Nejde mi lajfsport

Reagovat
Salfovic

Nekončí už podruhé během měsíce ?

Reagovat
Kryptos_

To mu jen média zkazila možnost informovat o tom jako první

Reagovat
Sigma Olomouc

Vypadá na 60

Reagovat
Vinci

Vypadá na 63

Reagovat
Neutron

Vypada na 12

Reagovat
zasranej malíř

12 tak to je pohoda..

Reagovat
alcantara

Legenda minimalne od roku 2009

Ked hras futbal a si zaloznik, chces ho hrat ako Andres. Stratil vobec niekedy loptu? Hrac jeho kvalit by nemal koncit nikdy, ale tak uz to chodi.

Reagovat
sejber

Vyzera akoby koncil trenersku nie hracsku karieru.

Reagovat
Kryptos_

Reagovat
Xaviercreus

Láska

Reagovat
Malresi

Najlepší španielsky hráč ever? Za mňa asi áno Legenda

Reagovat
pobody's nerfect

Co Luis Suarez?

Reagovat
Malresi

Určite môže byť v tej diskusii. Andrés má MS, on zasa zlatú loptu. Celkovo má Andrés viac tímových trofejí.

Reagovat
zasranej malíř

Legenda

Reagovat
AjaxFans

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele