Je ideální čas na obměnu a omlazení, říká Rajnoch o Slavii

10.05., 11:23
Aktuality
Fortuna Arena (© Slavia Praha)

V posledních týdnech se kroky Slavie hodně diskutují. Má natolik široký kádr, že si v podstatě může rozmyslet, jestli v sobotu v derby proti Spartě vsadí na dlouhodobé opory z úspěšné éry, nebo dá příležitost hráčům, kteří jsou stále defacto nováčky, ale mají potenciál do budoucna. Minulý víkend proti Baníku ukázal trenér Jindřich Trpišovský na "starou" Slavii. "Není to vhodná cesta," myslí si expert Jan Rajnoch (42).

Jednoznačně to je ve Vršovicích v posledních týdnech zajímavé téma. Mají hrát klíčové zápasy Jan Bořil, nebo Ondřej Zmrzlý? David Zima, nebo Tomáš Vlček? Conrad Wallem, nebo Lukáš Provod? Ivan Schranz, nebo Mojmír Chytil?

"Konec ligy je jiný druh soutěže než celá sezona, je pro jiné hráče. Potřebujeme stabilitu, nezahrát jen jeden zápas z pěti, ale čtyři až pět z pěti. A to zvládají hlavou a zkušenostmi jen někteří," řekl trenér Jindřich Trpišovský po výhře proti Baníku.

Návraty nejsou cesta

Dá se z toho vyčíst, že opět vsadí na své staré známé. Touha po zvratu v boji o titul je jasná, avšak někdejší ligový fotbalista a dnes televizní expert Jan Rajnoch by rád viděl zařazení mladíků. Může se to totiž časem vyplatit. "Bylo by to logické. Určitě hraje roli více okolností, trenér preferuje zkušenější hráče. Otázkou je, za jakou cenu to je, tedy jestli by nebylo lepší obouchat mladé hráče. Mládež má Slavii dobrou, stejně jako síť hostování. Proč je dlouhodobě nezkoušet?"

Je to vlastně narativ, který se se Slavií v poslední době táhne. Tíhne k časům minulým, což dokazuje nejen nákladný návrat Davida Zimy z Itálie, ale také kontakty s nedávno odejivšími Ondřejem Lingrem nebo Peterem Olayinkou, což potvrdil sám šéf klubu Jaroslav Tvrdík.

"Myslím si, že tohle není úplně cesta," tvrdí Rajnoch. "Kluci stárnou, což je pochopitelné. Zaměřoval bych se na skautování mladých tváří nebo implementaci kluků z hostování. Mají spoustu zajímavých hráčů, ti by se do týmu měli zabudovat. Podle mě je načase, aby takovéto změny začaly probíhat," dodal.

Nabízí se totiž scénář, že se situace vymkne z rukou a z nadějného systému, který Slavia díky výborné akademii a perspektivním hráčům rozsetých po hostováních má, se nemusí zrodit úspěšný projekt. "Podle mě je ideální čas na obměnu a omlazení," má jasno někdejší obránce. "A je jedno, jestli bude titul, nebo ne. Klidně se může stát, že se to bude oddalovat do bodu, kdy to začne být značně komplikované."

Chybí velká osobnost

Slavii by totiž mohli utéct zajímaví hráči, kteří mají velký potenciál, ale nedostanou prostor. Poslední výsledky však mluví spíš pro trenéra a jeho tah s vyzkoušenými hráči, kteří Slavii dovedli k vítězství 5:0 nad Baníkem.

"Chybí mi tam větší individuality. Vždycky tam byly. Fotbalové i osobnostní," myslí si však Rajnoch. A tím se zpět vrátil do koloběhu. Peter Olayinka, Ondřej Lingr, Nicolae Stanciu, ti všichni působil ve Slavii v jejím největším rozkvětu. Teď ale tyto typy hráčů chybí, avšak neznamená to, že by se měli vrátit. "Chybí mi tam hlad po úspěchu. A osobnost, která by dokázala zápas strhnout. Jsou tam výrazní hráči, ale někdo, kdo by dokázal strhnout diváky nebo udělat zápas sám, tam zatím není," myslí si Rajnoch.

V sestavě sice není, v klubu ale prý ano. "Takový hráč by mohl být Ewerton. Nevím, proč se ho Slavia tak jednoduše zbavuje, ale nevidím do toho. Nicméně vidět, jak platný je pro Baník, dává celkem do kontrastu občasné ofenzivní trápení Slavie," dal Rajnoch konkrétní případ.

A když už šikovný Brazilec hostuje, mělo by se podle něj dát víc prostoru Matěji Juráskovi. Mladý záložník s výstavní levačkou však v posledních čtyřech ligových utkáních odehrál jen devadesát minut. "Dal bych mu víc šancí, násobně to pak klubu vrátí," nepochybuje Rajnoch.

Od nové sezony by pak přivítal například Daniela Filu. Ten se v Teplicích dostatečně otrkal a zasloužil by si dle Rajnocha v létě velkou šanci. Mohla ale podle něj přijít už dřív. "Fila je jejich hráč, mohl by hrát, ale je pryč. A ještě k tomu se spekuluje o dalších příchodech (Luka Kulenovič z Liberce, pozn. red) do útoku. To mi spíš přijde, že Slavia chce vykoupit a oslabit konkurenci. Ne jako koncepční plán, jak klub pozvednout," dodává Rajnoch.

Autor: eFotbal.cz / David Zlomek

Komentáře (60)

Přidat komentář
ACSeRw!n

idealni cas, kdyz se bude hrat o LM ? blazen

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
mrtvej ofsajd

To jo, cas a prostor na to není...

Nicméně herní projev SKS sel proste dolu. Nějak zápasy se povedly, ale obecně mi přijde, že čím dál častěji jsme takticky ve slepý uličce. A z ni se nedostaneme oblibenymi tahy a pokusy trenéra typu Schranz na křídle nebo Masopust na DZ.

Chce to dobre posílit a přijít s novým funkcnejsim pojetím hry. Hlavně rychlejším.

Reagovat
ACSeRw!n

dyt ste to mohli udelat uz davno Dumitrescu, Diouf a hraje Boril.. misto Burena mohl byt Filla atd, ted tomu fakt neverim uz tuplem

Reagovat
mrtvej ofsajd

Dumitrescu dobře začal, pak to šlo jen a jen dolů...soubojova liga mu nesedela. Mne se nelíbil.

Dioufovi je 19, ten sanci dostane. Furt se rozkoukava...

Reagovat
Greny

A chce ale Trpis toto hrát? Jeho hra byla vždy spíš fyzická kondice , duraz a silový souboje a to se dohnalo v lize , buď musí přejít na jinou taktiku nebo bych hledal trenéra , otázka je zda to zvladne

Reagovat
romeo351

Schranz je na křídle lepší (taky jsem to zprve kritizoval) a Masopust je v trojčlenný obraně třeba super!

Reagovat
Puskas

To hrají každým rokem.

Reagovat
Greny

blázen

Reagovat
dontcallmeandre

Pak se zase budou hrát předkola, pak zase poháry... Pořád je něco.

Reagovat
kilobyte

Reagovat
Kucka

Reagovat
delfin

Nn Rajnoch.

Reagovat
Bakary3

Takový obecný kecy úplně mimo.

Omladit jako co?

Starší je tam Holeš, který je oporou.

Masopust, bořil, Ševčík, tam se to nabizi, ale furt si svoje odehrají.

Tecl samozřejmě, nemá tam co dělat vůbec.

Vesměs jsou tam hráči mladí nebo v dobrých letech.

Reagovat
Fakt

Věkový průměr proti Baníku skoro 28 let. To není zrovna málo.

Reagovat
Bakary3

To je jen o momentální sestavě, ale ve skladbě kádru problém nevidím

Reagovat
ratusek

Navíc "stačí" proměňovat alespoň část těch šancí, protože to, co vy pálíte doma nebo venku, nad tím zůstává rozum stát. Těžko říct, čím to je.

Reagovat
bobis21

Tak to platí i o nás. Naše srovnání xG vs. realita je dopředu i dozadu tragické. My si vytvoříme šance a soupeři moc ne. ale my ty naše neproměníme a naopak dostaneme z každého hovna.

Reagovat
romeo351

zbytečná histerie

Nicméně ale Trpiš je v zapracování mladších tristní

Reagovat
$$CaptainKokotko

Přijde Chaloupek a vrátí se Fila. Třeba koupíte v létě někoho dražšího dopředu. Kádr je možná moc široký a spoustě lidem vadí nějaké detaily a to že hraje pořád Tecl. Jen pořád nechápu tu kritiku Trpiše. Máte 75bodů. Podle xg a xpoints na tom máte být stejně jak Sparta

Reagovat
meno

Reagovat
Uwe háže buly

Xg a xpoints je zas co za stupiditu?

Reagovat
Moshe Dajan

Svoje si odehrají, ale je to nuda, nedají nic navíc. Ani Holeš už neumí to, co na Euru. Já bych je poslal už někam zpátky do Jablonců.

Reagovat
Bakary3

až na holese bych s tím neměl problém

Reagovat
kilobyte

Oni si svoje odehrají. Jenže často na úkor těch mladších. Kteří pak cítí, že nemají důvěru, protože když přijde důležitý zápas tak dostanou prostor zkušení.

Reagovat
Bakary3

To ale není chyba jejich, ale trenéra

Reagovat
kilobyte

Taky se nebavíme o chybách hráčů, ale o chybách trenéra/vedení.

Reagovat
Bakary3

Ok

Reagovat
Kucka

Reagovat
verv

Pořád nechápu, kdo z tohohle člověka udělal experta. Umí akorát plácat nicneříkající fráze, případně omílat drby, co mu řeknou bývalí spoluhráči.

Reagovat
St. Pauli

Vypitko no.

Reagovat
Nadržený šimpanz

To samý jak Kobylík, Pešír, Zelenka....

Reagovat
Petr325

Reagovat
Truffaldino

Slovo expert má ve fotbale trochu jiný význam než v ostatních oborech.

Reagovat
verv

Jasně, ale zvou si ho do studia o2, na sport.cz má nějakej pravidelnej sloupek. Třeba takovej Švancara, kterej je za mě taky šílenej, aspoň spoustu lidí baví. Ale jakou přidanou hodnotu má tenhle člověk je mi záhadou.

Reagovat
Moshe Dajan

Stylové příjmení.

Reagovat
Nieuwendyk

Tak ale Švancara je baví tím, že je to úplnej dement a naprostej buran, že jo.

Reagovat
kilobyte

V podstatě Rajnochovi vyčítá, že je málo blbý.

Reagovat
Unai

Reagovat
Uwe háže buly

Asi jako většina bavičů

Reagovat
Unai

Reagovat
Salfovic

Takže to samé jako většina expertů.

Reagovat
Nieuwendyk

Jak jsi to psal ty o té židličce. Tak to je. Navíc třeba Rajny dobrý ještě, ale Kobylík je příšernej

Reagovat
Bakary3

To přesně sedí na tenhle jeho blábol

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Body mame furt podobny, jindy by to stacilo na titul, ale ten herni projev je proste silenej, hlavne na jare. Prechodova hra moc neni, vetsinou je to nejaka prihravka do lajny a pak nakop do vapna. Standardkou si nepomuzeme, jsme snad nedali ze sto rohu gola.

A co me sere mozna jeste vic, je ta jimi chvalena strategie zapojovani odchovancu/mladych hracu pres becko, vlasim a hostovacku v prvni lize. Protoze to konci vetsinou tak, ze se toho hrace s lehkym srdcem zbavime (Rigo), nebo to dozeneme do takovyho stavu, kdy radsi hrac pujde ke konkurenci, nez zpatky k nam (Cerv). A mezitim tu dokonecna dostavaj sanci ruzni Hromadove a Teclove.

Ale uvidime co v lete, jestli Bilek, Trpis a spol. se chytnou za nos, jestli jim bude davat smysl kupovat pulsezonniho Kulenovice za nesmysl a zaroven za pakatel poslat Filu nekam do prdele nebo ne.

Reagovat
ratusek

toho Kulenoviče absolutně nechápu. Předpokládám, že je součástí těch cca 20 jmen nebo kolik máte ten seznam a reálně o něm ani nikdo neuvažuje

Reagovat
Pablos

Zrovna u Fily to je, že naběhal míň km v tréninku, než Tecl... takhle jednoduché to je bohužel. A teď i v tom TCL repre na ČT Fila vlastně tak něják narážel, že si dá radši jen pár dní dovču s kámošema a pak bude běhat běhat běhat

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Tucnak

OT: je tu někde diskuze k hokeji?

Je nějaká oficiální tipovačka a fantasy?

Reagovat
j_mrazik

V ČR není žádný hráč, který by zápas dokázal udělat sám. Kdyby to dokázal, tak už je za půl roku pryč v zahraničí.

Reagovat
Salfovic

Ale zase je tu hodně hráčů, co dokáží zápas posrat sami.

Reagovat
Nieuwendyk

Tak ale to je všude, zase nedělejme z naší ligy nějakej odpad, jako to dělají jistí dementi z PL sekce

Reagovat
j_mrazik

Ti jsou všude.

Reagovat
Bex5

Reagovat
Salfovic

Tak ho Slavie vyslechla a už omlazuje Vašulínem

Reagovat
mrtvej ofsajd

Trpisovi jebe...

Reagovat
Bakary3

Typico....

Sorry, ale nemám lepší koment

Reagovat
kitas

Vždy keď ma článok túto fotku, vyzerá to úplne ako Emirates Stadium a článok o Arsenale.

Reagovat
John Obi Mikel

Proč chceme Vašulína?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele