Iličičova strastiplná kariéra. Byl v depresích, ale vrátil se. Penaltu v osmifinále neproměnil

02.07., 23:32
Aktuality
Josip Iličič (© AFP)

Hořkosladkou kapitolu svého příběhu napsal na Euru slovinský fotbalista Josip Iličič. Bývalý hráč Atalanty překonal psychické problémy a za rodné Slovinsko si na sklonku kariéry poprvé zahrál na velkém turnaji. V klíčovém momentu během penaltového rozstřelu v osmifinále s Portugalskem ale selhal.

Iličič začal profesionální fotbalovou kariéru ve slovinském týmu NK Maribor. Svými výkony si vysloužil přestup a v 21 letech se přesunul do italského Palerma. Po třech sezonách si připsal 98 startů a vstřelil 20 branek. O jeho služby se začala zajímat Fiorentina a v roce 2013 se přesunul do Toskánska. Nejzářnější období zažil v Atalantě, kam přestoupil v roce 2017.

Hned v úvodní sezoně přispěl 12 góly k historickému třetímu místu v Serii A a zajistil tak postup do Ligy mistrů. Díky tomu se dostal do Týmu roku v Serii A 2018/19. Po pěti letech strávených v klubu nasbíral 173 startů a zapsal 60 branek. Stal se tak pátým nejlepším střelcem historie klubu z Bergama.

Na jaře 2020 ale přišel zlom. Celý svět ochromila koronavirová pandemie a vše se zastavilo. Liga mistrů se vrátila až v srpnu, ale to už Iličič v sestavě nefiguroval. "Sám koronavirus chytil a upadl do depresí. V takové chvíli vám hlava exploduje," popisoval Iličičův spoluhráč Papu Gómez.

K fotbalu se vrátil i přes přetrvávající psychické potíže a nadváhu až v sezoně 2021/22. Mnoho zápasů ale neodehrál a na podzim 2022 se s italským klubem rozloučil. Kvůli pauze vypadl i z reprezentace.

Iličič se rozhodl vrátit do Mariboru. Postupně se začal ukazovat ve své dřívější formě a díky kvalitním výkonům dostal pozvánku na přípravné zápasy s Arménií a Bulharskem před Eurem. "Pro každého hráče je to sen. Jsem vděčný trenérovi a každému v reprezentaci, že mi pomohli ho naplnit," hlásil šťastný Iličič.

Na Euru si Slovinci připsali tři body za remízy s Dánskem, Srbskem a Anglií, a právě proti anglickému výběru šel Iličič v 75. minutě na hřiště. "Teď je zpátky, neřekl bych, že na úrovni Atalanty, ale už jen to, že jsem ho viděl hrát za národní tým, skórovat v přátelském utkání proti Arménii a zvládnout zápas proti Anglii, mi osobně přineslo velkou hrdost a uspokojení," řekl jeho agent Amir Ružnič.

Pomohl tak své reprezentaci poprvé v její historii postoupit ze skupiny, ale v osmifinále narazili na těžkého soupeře. S Portugalci drželi krok a dostali se až do penaltového rozstřelu. Jako první se k pokutovému puntíku vydal právě Josip Iličič. Bohužel pro něj Diogo Costa vystihl směr a střelu vyrazil. Slovinci pak neproměnili ani další dva pokusy a do čtvrtfinále postoupilo Portugalsko.

Zahozený pokus v rozstřelu bude sice kaňkou na Iličičově působení na Euru, i tak je ale obdivuhodné, na jakou úroveň se dokázal po velkých problémech vrátit a pomoci své zemi k historickému úspěchu.

Autor: Livesport.cz / Ondřej Klesal

Komentáře (17)

Přidat komentář
fabec1222

A tak zas bude v depresi... A manzelku klati jinej.

Reagovat
Novak.Usykovic

Obávám se, že tady je asi hotovo.... Vidím to na provaz a strom. Tohle byl poslední hřebíček do jeho rakve (urny).

Bylo mi ho líto za tu penaltu. Možná v sobě měl stále bolest za to, že nedal volný přímý kop v prodloužení. Kdyby brečel jako CR7 či jako uživatel Benfica u TV při pláči CR7, tak by nakonec tu penaltu v rozstřelu dal s uklidněným parasympatikusem. Ale ne....... Ilicic musel být jako zdejší mačové s jejich chabou maskulinitou. Neplakáme, zatneme zuby, sbíráme autička (ne panenky), máme všechno modré barvy (jen ne růžové).

Reagovat
Rudnevs

To sú zas nejake hyperboly alebo ako?

Reagovat
Mercury

Kdyz uz tady zase na silu rozumujes, nauc se aspon spravne sklonovat slova, ktera nahodile pouzivas, jako je treba parasympatikus. Jinak se pri veskere sve domnele dulezitosti opet jen ztrapnujes.

Reagovat
Novak.Usykovic

A heleme se, copak copak, planeta Merkur stále holisticky pláče? .... Chceš kapesníček za to, jak jsi se naposledy epicky ztrapnil s neznalostí zkratky ATG? Noooo, malá, pojď k daddymu na klín. hihi

Reagovat
Mercury

Proc radsi nereagujes na to co jsem psal, chytroline?

Reagovat
Csaplárova past

Neměl na to ji proměnit, ale palec hore za to, že to vzal na sebe a postavil se svým démonům

Reagovat
vladino10

je vhodne poslat to kopat typka co si presiel podobnymi problemami?

Reagovat
insane

Tak to už se dá rovnou spekulovat, jestli je vhodný poslat ho na hřiště. Hrál, tak proč by nekopal penaltu?

Reagovat
O.Giroud

Na prvú v pohode.

Reagovat
EZ

Preco? Myslis, ze je z neho teraz permanentny labil? Ved proste si presiel tazkou zivotnou situaciou. Stale je to hrac s najviac skusenostami a najlepsiou kopacou technikou v time.

Alebo si to myslel tak, ze sa mu Costa dostane do hlavy a povie mu nieco na styl "strelis vedla, jak tvoja zena" ?

Reagovat
Novak.Usykovic

Hrál si nějaký sport? Ilicic byl rizikový slabý článek řetězu. Kdyby dal, tak by další Slovinci dali možná taky.

Mind games jsou ve fotbale veliké. Costa mu beztak něco řekl.

https://youtu.be/sNbh8Nzh1tk?si=UN2nPShfvQ3tU2df .... Však vzpomeňme na Nicka Dicka Kyrgiose a aféru Kokkinakisgate

Reagovat
EZ

Ano hral. A v time je zodpovednost velmi relativna.

Ilicic mozno presiel depresiou, ale s podobnymi momentami mal daleko viacej skusenosti ako jeho spoluhraci

Reagovat
Witcher

Ve fife 20 byl dobrej

Reagovat
Novak.Usykovic

PES 5 a 6 > FIFA 20

Reagovat
ernyyyy

Nechápu proč každej tvrdí něco o tom, že to bylo jak načapal manželku, když se to několikrát vyvrátilo a byla to jen senzace bulváru. Astori byl jeho nejlepší kamarád z doby ve Fiorentině. Deprese dostal kvůli těžkému průběhu covidu a strachu ze smrti. Bál se chodit i spát, aby 'neskoncil' jako on.

Reagovat
Jordi Alba

Tak to bych snad možná i tvrdil, že je mám kvůli manželce.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele