Friis po postupu do Ligy mistrů: Je úžasné, že se nám to povedlo. Byla by sranda hrát proti Feyenoordu

28.08., 08:36
Aktuality
Lars Friis je první trenér od Františka Straky, který dovedl Spartu do Ligy mistrů. (© Profimedia)

Tři předkola, šest protivníků a postup do základní skupiny. Výzva, kterou před ním nezvládla velká řada kvalitních trenérů. Lars Friis (48) však uspěl a po 19 letech dovedl Spartu do Ligy mistrů. "Konečně už nemusíme poslouchat Tomáše Sivoka, který hrál Champions League s klubem naposledy," ulevil si dánský kouč po vítězné odvetě s Malmö.

Jak moc s vámi cloumají emoce krátce po skončení utkání?

"Přiznám se, že vlastně ani nevím... Ještě to chvíli potrvá, než mi to všechno dojde. Jsem ale hrdý na všechny sparťany, hráče, realizační tým i zaměstnance klubu. Od mého příchodu jsem o Lize mistrů slyšel neustále. Je úžasné, že se nám to doopravdy povedlo."

Je to váš nejlepší fotbalový zážitek?

"Máme za sebou opravdu velký večer... Moc dobře si uvědomuji, co to pro lidi na stadionu a pro ty tisíce další, kteří se na něj nedostali, znamená. Liga mistrů je ten nejvyšší level. Těšíme se na to. A také už konečně nemusíme poslouchat Tomáše Sivoka, který hrál za Spartu, když byla naposledy v Lize mistrů."

Jak jste si užil atmosféru? Bylo z lavičky něco slyšet?

"Jasně! Musím říct, že Letná je taková naše pevnost. Máme tu úžasnou atmosféru. Jakmile hrajeme evropské poháry, tak to všechno graduje. Poslední dva týdny jsem však cítil, že lidé jsou plni napětí. Když jsem měl možnost jít se projít do města, cítil jsem na vlastní kůži, jak jsou lidé nadšeni, že existuje obrovská šance znovu si Ligu mistrů zahrát. Mluvil jsem s jedním ze soupeřů a říkal mi, že je ohromně těžké hrát na Letné proti Spartě, protože díky našim fanouškům vytvoříme na soupeře velký tlak. Dnes ukázali, že jsou nejlepší v Česku. Jsou úžasní."

Souhlasíte s tím, že Sparta dnes převedla mentalitu velmi silného týmu?

"Jednoznačně. Je to součást mé filozofie a apeluji na hráče každý den, aby věděli, že to není o jednom hráči. Stane se, že někdo udělá chybu, ale pak tu musí být někdo druhý, kdo ho zvedne zpátky nahoru a bojujeme znovu společně jako jeden tým. A neznamená, že když někdo vstřelí gól, že je z něj hned hrdina, protože pořád je to zásluha týmu. Z utkání jsem měl velmi dobrý dojem."

Postup do Ligy mistrů byl ultimátním cílem klubu. Nakonec jste jej splnil vy, který jste po minulé sezoně nahradil Briana Priskeho, který zde slavil úspěchy. Je to tedy něco, co vám přinese trochu víc klidu na práci do dalších měsíců?

"Podívejte, já jsem jen obyčejný nudný chlap z dánského venkova. To, že jsem něco dokázal a jsem nyní více vidět, není zrovna něco, co by mě hnalo. Potřebuji každý den odvést maximum, abych se mohl na sebe podívat do zrcadla a zeptat se sám sebe, zda jsem udělal vše, co šlo. Navíc věřím, že když tvrdě dřete, budete za to odměněni. Zažil jsem také, že jsem byl odvolán, ale nemyslím si, že jsem kvůli tomu špatný kouč. Teď mám naopak štěstí, že mohu vést Spartu a dovedl jsem ji do Champions League, ale to ještě neznamená, že jsem nejlepší trenér na světě. Jsem za tento okamžik ale velmi rád a určitě si ho dám do svého životopisu."

Je podle vás tým po herní stránce připravený na zápasy v Lize mistrů?

"To je velmi složitá otázka. Čeká nás úplně jiný level. Budeme hrát proti nejlepším klubům na světě. Budou to pro nás velké výzvy a uděláme vše, aby jsme v nich uspěli a ukázali, že Sparta má kvalitu na Ligu mistrů."

Co je tedy momentálně největší zbraní Sparty?

"Řekl bych, že v některých fázích zápasů je náš presink bez balonu opravdu dobrý a těžko se mu odolává. Navíc se nám daří střílet branky. V roce 2024 jsme odehráli nějakých 40 až 45 zápasů a jen ve třech případech jsme nedali gól. Svědčí to o tom, že si umíme vytvářet dobré střelecké příležitosti a já věřím, že to prokážeme i proti nejlepším týmům v Evropě. Na druhou stranu jsem realista a vím, že ne vždy tomu tak bude, protože nás čekají těžcí soupeři. Ale ještě bych řekl jednu věc..."

Jakou?

"Naší sparťanskou DNA. To, jak spolu držíme, jak každý den tvrdě pracujeme na Strahově, to je velká přidaná hodnota. Troufám si říct, že nemáme v kádru ani jednoho hráče, který by byl víc než klub. Ano, máme velmi kvalitní hráče, kteří umí rozhodovat zápasy, ale i pro ně je nejdůležitější týmový duch."

Statistiky zápasu (©Livesport)

Čeká vás osm velkých zápasů. Máte preferenci, jaké soupeře byste si přál a co byste říkal na Feyenoord, který trénuje Brian Priske?

"Byla by to sranda hrát proti Feyenoordu... Ale upřímně? V Lize mistrů je spousta skvělých týmů. Jako trenér se od spousty z nich inspiruji již několik let. Nedokážu však říct, koho bych si přál. V minulé sezoně jsem byl rád, že jsme hráli proti Liverpoolu a jak to dopadlo. Sám nevím, zda to byla dobrá či špatná zkušenost. Jedno je jisté, čeká nás velká kvalita ve všech zápasech."

Blíží se konec přestupového okna v top ligách. Kolik hráčů by mohlo odejít?

"V posledních dnech jsem byl trochu zaměstnaný jinými věcmi, řešil jsem naši přípravu na zápasy a přestupy řešil Tomáš Rosický. Moc dobře vím, že, přestupové okno se blíží ke konci a doufám, že udržíme co nejvíc hráčů, ale popravdě netuším, kolik by jich mohlo odejít."

V Malmö jste říkal, že jste poněkud unavený. Těšíte se na volnější program, kdy si odpočinete?

"Nebylo to myšleno tak, že bych se cítl dlouhodobě unavený či snad vyhořelý. To vůbec ne. Myslel jsem to tak, že po každém utkání jsem totálně vyčerpaný, ale to při mém nastavení běžné. O víkendu nás čeká další důležitý zápas, který musíme vyhrát. Není čas na odpočinek a vymlouvání se na únavu. Naopak jsem šťastný za postup do Ligy mistrů. Dnes a ve středu si trochu odpočineme, lehce oslavíme, ale ve čtvrtek už se budeme znovu chystat na ligový zápas, který musíme zvládnout."

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Jakub Dvořák

Komentáře (59)

Přidat komentář
Martin2626

Sparťanští tepláci a jejich nezdrženlivé reakce, nulová pokora. Znají pouze frustraci nebo přehnanou euforii. Klaisickej znak malosti člověka. Všichni krome nich samotnych si uvedomujeme skutecnou realitu...tedy jak se dostali k titulu v Česku(podvodem) a k tomu, že jsou v zakladni skupine LM(nepotkali silneho soupere).

Reagovat
Profesor Ikebara

Reagovat
exot12

Ja si naopak myslím, že jediný kto tu ukázal malosť a Čechom / Slovákom vlastnú vlastnosť zhadzovať vlastný úspech si ty.

Na podvod nemáš dôkaz, ak áno kontaktuj políciu a nepíš hlúposti na nete.

Silný súper je otázka názoru

Reagovat
Luka3enko

jakým podvodem ty hovnomete?

Reagovat
schuby

to že nehrály proti týmům jako je lille si vybojovala sparta v dlouhodobé soutěži zvané liga a podvod ty si dobrý manťák

Reagovat
mistr129

No ale furt k nim letos byl los a osud velmi milostiv, podobně jako ke Slavii když přešla přes Kluž

Reagovat
delfin

Podvodem? Rozveď to.

Reagovat
Profesor Ikebara

Ty jsi přesně ten případ o kterém jsem psal včera. A hovnomet je ještě hodně slabý výraz co se tebe týče.

Reagovat
Skleepy

Měsíc stará registrace, hmm to určitě nebude trolling.

Reagovat
zasranej malíř

kšá do školy

Reagovat
Pankrac

jak to někdo nemůže přát Spartě kdyz tu jsme všichni nakonec FC Koeficient nechápu. Nech si hate na ligu

Reagovat
Elmas

kňů

Reagovat
Nadržený šimpanz

Už jak tam před zápasem řval Lars do mikrofonu, tak bylo jasný, že to vyjde

Reagovat
Sandstorm

Jakou má ve Spartě Sivok funkci?

Reagovat
nani92

Sivá eminencia

Reagovat
Grupma

Reagovat
Kucka

Reagovat
Hyrax

Reagovat
Neon

Reagovat
kilobyte

Vynášení odpadu.

https://1gr.cz/imgs/fotbal/A061104_OT_SIVOK_VLAJECKA_V.JPG

Teď vážně. Je manažer A-týmu. Stará se o tým.

Reagovat
delfin

Tenhle odpad jsi myslel, neměli tenkrát jiný klubový znaky? https://pbs.twimg.com/media/EokdfAqWMAEUQer.jpg

Ale to byl jenom takový fór.

Reagovat
wwwx

To byl krásnej znak. Tadyty zjednodušený formy se mi moc nelíbí.

Reagovat
delfin

jn

Reagovat
Luka3enko

Řekl jsem si, že si dám práci a kouknu se na to jak dopadli čeští mistři od poslední sparťanské účasti v LM (opakuji, že jsou to jen účasti mistrů v LM), abychom mohli porovnat na jak těžkém losu kdo ztroskotal:

2006/2007 – Liberec - vypadl se Spartakem Moskva ve 3. předkole

2007/2008 - Sparta - vypadla s Arsenalem ve 3. předkole

2008/2009 – Slavia - vypadla s Fiorentinou ve 3. předkole

2009/2010 – Slavia - vypadla s Sheriffem Tiraspol ve 3. předkole

2010/2011 – Sparta - postup přes Liepājas Metalurgs a Lech Poznan, vypadla ve 4. předkole se Žilinou

2011/2012 – Plzeň – postup přes Pyunik Jerevan, Rosenborg BK, Fc Kodaň do základní skupiny

2012/2013 – Liberec -postoupil přes Šachtar Karagandy a vypadl s CFR Cluj ve 3. předkole

2013/2014 – Plzeň – postup přes Željezničar, Nomme Kalju a MFK Maribor do základní skupiny

2014/2015 – Sparta – postup přes Levadiu Talina vypadnutí s Malmo ve 3. předkole

2015/2016 – Plzeň – vypadla s Maccabi Tel-Aviv ve 3. předkole

2016/2017 - Plzeň – postup přes Qarabağ vypadnutí s Ludogorec Razgrad 4. předkole

2017/2018 – Slavia – postup přes BATE Borisov, vypadnutí s APOEL Nikósie ve 4. předkole

2018/2019 – Plzeň – přímý postup do skupiny LM

2019/2020 – Slavia – Postup přes Cluj přímo ze 4. předkola do skupiny LM

2020/2021 – Slavia – vypadnutí s Midtjylland ve 4. předkole

2021/2022 – Slavia – vypadnutí s Ferencvárosem ve 3. předkole

2022/2023 – Plzeň – postup přes Helsinky, Sheriff Tiraspol a Qarabağ do základní skupiny LM

2023/2024 – Sparta – vypadnutí s FC Kodaň v 3. předkole

2024/2025 – Sparta – postu přes Shamrock, FCSB a Malmö FF do základní skupiny LM

Reagovat
Luka3enko

(snad jsem to někde nespletl)

Reagovat
naheCZ

S Midtjyllandem se to posralo z ničeho, to se dá překosnout, ale ten Ferenc mě bude strašit ještě hodně dlouho Ale obě ty předkola nesou podpise Koláře. S Midtjyllandem netrefí centr a dovolí soupeři srovnat, Ferenc nemá smysl ani připomínat. Pak to samé předvede ještě v předkolech EL doma s Legií. Jeho neprodaní do Francie po té účasti v LM byl největší fail.

Reagovat
Luka3enko

Jasný, já jen chtěl poukázat na to jak tu někteří řvou, že si to Sparta nezasloužila, protože Malmo nebyl silný soupeř, tak aby si uvědomili na čem všem byl historicky český mistr schopný vypadnout.

Samozřejmě vždycky záleží na aktuální formě soupeře, kdy třeba loňská Kodaň a letošní je neporovnatelná.

Reagovat
naheCZ

To já jsem se spíš zas jen tak nasral, protože prohrát dvě předkola LM takovým způsobem je fakt strašný. Ale jinak jo, ty předkola jsou děsně zrádné. Je to často o tom, koho zastihne ten začátek sezóny v lepší formě, jak moc se ti změnil kádr, atd. V tomhle byla Plzeň celkem abnormální, pod Vrbou v těch předkolech tuším neztratili ani bod a vždy uhráli třetí místo ve skupině

Reagovat
kilobyte

Tak oni měli ten tým furt pohromadě. Ta kostra neměla moc ambice hrát venku.

Reagovat
naheCZ

To je fak no. Ale i tak je celkem obdivuhodné. Hlavně ta první účast, kdy fakt měli těžké soupeře a zvládli to vlastně s přehledem.

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
Kucka

Reagovat
Luka3enko

no jasný, tak mě taky sere malmo kde vyhraješ doma 4:2 a prohraješ o skóre, nebo zápas s žilinou, kde tým hrál s virózou …. penalty s Kodaní ale nějak přebolely, protože ta Kodaň byla loni v LM aspoň velmi úspěšná.

Reagovat
Fakt

Královna Viktoria

Reagovat
Luka3enko

jako je a s prehledem

Reagovat
kilobyte

Řekl bych, že těžší los měla jen Plzeň při prvním postupu. Jinak všechny ty postupy se mi zdají lehčí.

Reagovat
Grupma

dobrá práce. Moc úspěšně český fotbal nevypadá. Ale teď to jde nahoru a tam se to udrží

Reagovat
Luka3enko

dík, nějak mě v noci sraly ty kecy o snadném losu apod., tak jsem si říkal, že to dohledám ať vidíme realitu a vlastně Plzeň je úplně nejúspěšnější

Reagovat
Grupma

Plzeň v klubovém koeficientu pořád ještě před náma. O pozici Slávie se radši nebavit.

Reagovat
Luka3enko

jako v postupů do LM jsem myslel.

Reagovat
Pablos

Reagovat
Kucka

Reagovat
Witekl81

Chybí ti tam Slavia v sezoně 2007/2008 - postup přes Žilinu a Ajax. To si myslím, že bylo nejtěžší.

Reagovat
Petr325

Ta ale nebyla mistr ligy

Reagovat
Luka3enko

Přesně tak , ne že bych měl něco proti Slavii, ale pak bych musel dohledávat kdo byl druhý a jak dopadl a to by bylo na dlouho. Současně jsem chtěl spíše poukázat na soupeře co mistři potkávali v kvalifikaci o LM a jejich úspěšnost.

Reagovat
Petr325

Reagovat
Čenda

Reagovat
Grupma

Ten vtípek se Sivokem mě fakt rozesmál.

- To já když jsem hrál ligu mistrů...

- Tak co tam máš dál, Tomáši?

Reagovat
Pablos

To druhý je bomba Tam sedí i ten pohled toho Realu

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
Čenda

Reagovat
Calgary_CZ

Reagovat
delfin

Reagovat
Grupma

Reagovat
Beči

Je to skvělé a hlavně letos české týmy zajistili už takový koeficient, že nejen příští, ale velmi pravděpodobně i přespříští sezónu bude mít mistr přímý postup do LM a když uděláme ještě pár bodů, dost možná získáme i místenku navíc. Neuvěřitelný úspěch

Reagovat
Grupma

Takže UEFA předělá model ligy mistrů

Reagovat
Beči

What?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele