Čtrnáct bitev Dortmundu a Realu v Lize mistrů: Když se narychlo hledala náhradní brána

31.05., 15:02
Aktuality
Organizátoři zápasu museli v roce 1998 rychle hledat novou bránu (© AFP)

Real Madrid a Borussia Dortmund se v sobotu střetnou o titul Ligy mistrů. Španělé se budou snažit získat svojí 15. trofej z nejprestižnější evropské soutěže, zatímco německý velkoklub bude mít šanci vyhrát první mezinárodní trofej od roku 1997. Bude to zároveň poprvé, co se tyto dva týmy setkají ve finále, i přestože mezi sebou už odehrály spoustu zajímavých duelů.

Celkově na souboj Realu s Dortmundem došlo v historii čtrnáctkrát, přičemž Los Blancos dokázali zvítězit šestkrát, třikrát vyhráli hráči Borussie a pětkrát skončil zápas nerozhodně.

K prvnímu střetnutí došlo v sezoně 1997/98, kdy na sebe oba týmy narazily v semifinále Ligy mistrů. Bílý balet se v tu dobu snažil prolomit čekání na trofej, které trvalo přes 32 let. Tehdejší duel se odehrál na Santiago Bernabéu a do fotbalových dějin se zapsal nejen kvůli výsledku.

Několik minut před výkopem se totiž zřítila jedna z branek. Neukáznění fanoušci vylezli na ochrannou mříž, která držela i lana od branky, a schodili ji. Kluboví zaměstnanci pak museli rychle zaimprovizovat, aby zápas mohl vůbec začít.

Agustin Herrerin, tehdejší delegát Realu, odjel na motorce do Ciudad Deportiva, tréninkohého centra Los Blancos, kde našel novou branku. Ta byla posléze přemístěna na Santiago Bernabéu. Domácí odložený výkop o hodinu a půl nerozhodil, díky gólům Fernanda Morientese a Christiana Karembeua zvítězili 2:0. Odveta v Německu skončila bez branek a madridský velkoklub si v následujícím finále Ligy mistrů v Amsterdamu poradil s Juventusem.

Později se oba celky střetly ve skupinové fázi ročníku 2002/03, kdy vzájemná klání skončila domácí výhrou Madridu 2:1 a remízou 1:1 na německé půdě. Další duel přišel až o 10 let později v sezoně 2012/13.

Tehdy se Los Blancos s Borussií potkali hned čtyřikrát. Nejdříve ve skupinové fázi, v níž dokázal Dortmund vyhrát domácí zápas 2:1 a ve Španělsku bral bod za remízu 2:2, načež oba týmy dokráčely až do semifinále. Tam na sebe shodnou okolností narazily znovu.

Dortmund, který měl ve čtvrtfinále problémy s Málagou, v prvním semifinálovém zápase rozdrtil Real 4:1. Poker (čtyři góly) tehdy složil polský kanonýr Robert Lewandowski, jediný gól Španělů vstřelil Cristiano Ronaldo.

Svěřenci Josého Mourinha odehráli odvetný zápas na Santiago Bernabéu velmi dobře, chyběl jim ovšem klid v zakončení, který by jim pomohl vývoj dvojzápasu otočit. Karim Benzema a Sergio Ramos góly z 83. a 88. minuty dali Realu ještě naději, ale potřebného třetího gólu už se hráči Bílého baletu nedočkali. Dortmund si seznačním postupem zajistil místo ve finále ve Wembley, které těsně prohrál s úhlavním rivalem Bayernem Mnichov.

Poslední vzájemný zápas ve vyřazovací fázi Ligy mistrů (čtvrtfinále) se odehrál v sezoně 2013/14. Real v domácím zápase rozdrtil soupeře jasně 3:0, když se prosadili Gareth Bale, Cristiano Ronaldo a Isco. Hráči BVB se snažili o comeback, ale navzdory brance Marca Reuse, jim jeden gól scházel. I tento postup následně španělský gigant proměnil v lisabonském finále proti městskému rivalovi Atlétiku v celkový triumf.

Poslední čtyři duely mezi evropskými velkokluby se odehrály ve skupinové fázi. V sezoně 2016/17 skončily oba zápasy 2:2, v ročníku 2017/18 naopak dokázali oběma duelům opanovat Los Blancos (3:1 a 3:2).

Autor: Livesport.cz / David Olivares

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Chybělo málo, litoval Hummels. Znovu se podle něho ukázala kvalita Realu
02.06., 14:12
Nejlepší noc mého života, radoval se Bellingham
02.06., 13:15
Kroosovo triumfální loučení, německý záložník se s několika spoluhráči dotáhl na legendárního Genta
02.06., 12:11
Terzić byl spokojen s výkonem, chyběl mu klid v klíčových okamžicích
02.06., 11:43
Na tohle si nezvyknete, jásal po dalším triumfu Ancelotti
02.06., 09:54
Real Madrid ve finále Ligy mistrů porazil Dortmund. Bílý balet spasil netradiční střelec Carvajal
01.06., 23:00
Statistické zajímavosti před finále LM: Hummels panem nepostradatelným, Vinícius Júnior může napodobit Figa
01.06., 11:13
Milovaný i nenáviděný Vinícius Júnior. Talentovanému Brazilci pomáhá krajan Ronaldo
01.06., 08:24
Ancelotti mladší s díky odmítá nabídky. Jednou tu chci být hlavním koučem, pronesl
31.05., 20:47
Zlatý míč? Nepřemýšlel jsem o něm. Vyhrát Ligu mistrů je to nejlepší, uvedl Vinicius Junior
31.05., 17:40
Čekají nás absolutní mistři, uvědomuje si Terzič před finále Ligy mistrů
31.05., 12:52
Štika z Dortmundu se pokusí o druhou trofej, Real cílí na patnáctou
31.05., 11:36
Jsem tu více jak 12 let, Dortmund je pro mě vším, nemůže to být jinak, řekl loučící se Reus
31.05., 09:20
Sancho ve finále Ligy mistrů ukáže, že je opravdu zpátky, nepochybuje Kehl
30.05., 11:11
Bellingham před finále Ligy mistrů: Nechci promarnit ani vteřinu, bylo by hloupé schovat se
29.05., 12:22

Komentáře (8)

Přidat komentář
Rudnevs

Ten zápas so spadnutou brankou sa vysielal v Nemecku na ARD a komentátori Marcel Reif a Günter Jauch museli hodinu a pol vymýšľať, o čom rozprávať. Marcel Reif hovoril napríklad o tom, ako si ráno staval regál z Ikey, no nakoniec sa mu žiaľ nezmestil do pivnice. Neskôr za tento komentátorský výkon dostali bavorskú televíznu cenu.

Reagovat
Jason_

Reagovat
Inter Eterno Amore

díky za info, to som nevedel.

Reagovat
Nieuwendyk

To je výborný

Reagovat
andkoo

ja som to pozeral myslim na stvcke a ked sa konecne zacalo hrat, tak som ako dieta samozrejme po par prvych minutach zaspal

Reagovat
DidusIneptus

Dnešní zápas dávají na ZDF

Reagovat
Kucka

Reagovat
DidusIneptus

Věřím, že Dortmund vyhraje. A rozhodne v první devadesatiminutovce! Dortmund tentokrát půjde do toho naplno a k tomu se mu přidá do cesty štěstí.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele