Bundesliga preview - 3. kolo

29.08.2008, 08:50, aktualizováno 31.08.2008, 10:12
Previews
V nedělních dohrávkách se pokusí uhrát svoji první výhru Bayern a Hannover. Úřadující mistr bude favoritem, ačkoliv hraje doma proti v pohodě hrající Hertě, to Hannover čeká složitější úkol, zajíždí na půdu silného Stuttgartu...
Karlsruher SC - 1. FC Köln  (pátek 20:30)
Páteční předkrm třetího kola hostí Bádensko a Wildparkstadion, kde se utká loňský nováček s tím letošním – Karlsruhe s Kölnem.

Týmu Karlsruhe se vstup do sezóny podařil výkonostně na jedničku, s bodama to ovšem stoprocentní není. Po úvodní domácí výhře 1:0 nad Bochumí prohrálo KSC v minulém kole v Hamburgu 1:2, bylo ovšem lepším týmem. Proti Kölnu budou domácí mírným favoritem.

"Chceme Kozlům ukázat hned od začátku, že tady snadno nevyhrají. Pro nás je důležité, aby po tomto kole měl Köln stále jeden bod a my šest," nechal se slyšet trenér Edmund Becker, který nemůže využít zraněných obránců Görlitze (vazy) a Franze (natržená šlacha).

O něco hůře, než KSC, je na tom bodově Köln, jenž sice dvakrát podal sympatický výkon, ale zatím dosáhl na pouhý bod. Po prohře 1:2 ve Wolfsburgu dokázal doma uhrát pouze remízu 1:1 s Frankfurtem.

Dobrých výkonů svého mužstva si je vědom i lodivod Christoph Daum. "Jsem přesvědčen o tom, že jsme v předešlých utkáních zanechali pozitivní dojem. Jedu do Karlsruhe pln optimismu," prohlásila trenérská legenda. Rýnský celek je bez suspendovaného Womého, a zraněné trojice Ishiaku, Pezzoni (oba kotník) a Mitreski (přitahovač).
Karlsruher SC - pravděpodobná sestava:
Miller - Celozzi, Sebastian, Stoll, Eichner - Aduobe, Mutzel - Freis, da Silva, Carnell - Kennedy
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Mondragon - Özat, Geromel, Mohamad, Brečko - Matip, Petit - Vučićević, Antar, Radu - Novaković
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.20 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Energie Cottbus - Borussia Dortmund  (sobota 15:30)
Šestnáctý celek nastoupí proti čtvrtému, po dvou kolech ovšem postavení v tabulce nic neznamená. Energie nejprve doma jasně prohrála s Hoffenheimem a poté udržela bezbrankovou remízu v Hannoveru. Dortmund si vedl o něco lépe, cenná je výhra v Leverkusenu i remíza s Bayernem.

Dortmund je v tomto duelu mírným favoritem hned z několika důvodů. Do Cottbusu přijede tým po úspěšném začátku podporovat zhruba 3000 dortmundských fanoušků, navíc pro hosty hraje i statistika - 5 vzájemných zápasů na Stadionu der Freundschaft = 5 vítězství. Trenér domácích Bojan Prašnikar své obavy neskrývá, ví však, jaký může být recept na úspěch: "Dortmund je dobrý celek, je hodně sebevědomý a má mnoho kvalitních hráčů. V minulém utkání jsme skvěle hráli v obraně, naopak útok byl neúspěšný. Pokud se však z protiútoku prosadíme, můžeme vyhrát." Domácí zřejmě nastoupí v defenzivní formaci 4-2-3-1. Do zápasu nezasáhne chotěbuzský Vragel da Silva, který se zotavuje po zranění kolena, kvůli červené kartě z minulého kola se na hřiště nepodívá ani Daniel Ziebig.

Trenér hostů Jürgen Klopp svého soupeře jen tak nepodceňuje: "V prvním zápase Cottbus nehrál špatně, nicméně Hoffenheim předvedl excelentní výkon. V druhém duelu jel do Hannoveru bojovat o body a díky změně formace se mu to povedlo. Bude to těžké." Brankář Dortmundu Marc Ziegler situaci okomentoval typickou frází: "Každé utkání začíná pro oba týmy od nuly, na hřišti nám nikdo nepomůže." Hostům bude v sestavě chybět obránce Dedé, který má přetržený křížový vaz, a brankářská jednička Roman Weidenfeller léčící se ze svalového zranění.
Energie Cottbus - pravděpodobná sestava:
Tremmel - Pavičević, Kukielka, Cvitanović, Cagdas - Angelov, T. Rost - Rivić, Skela, D. Sörensen - Rangelov
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Ziegler - Rukavina, Subotić, Hummels, Schmelzer - Blaszczykowski, Hajnal, Kehl, Kringe - Valdez, Zidan
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.60 - 3.25 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
VfL Wolfsburg - Eintracht Frankfurt  (sobota 15:30)
Poslední dva souboje mezi Wolfsburgem a Frankfurtem ve Volkswagen Areně skončily shodně remízou 2:2, letos jsou však papírovým favoritem jednoznačně domácí.

V létě vydatně posílený tým VfL vstup do sezóny zvládl. Po vybojované výhře 2:1 nad Kölnem v prvním kole uhráli Vlci v Bochumi remízu 2:2 jsou zatím na dělené čtvrté příčce. "Celkově jsem zatím s průběhem sezóny velmi spokojen. Získali jsme čtyři body a ve druhých poločasech jsme byli vždy mnohem lepší, než soupeř," prohlásil kouč Felix Magath.

Ten již bude moci počítat s útočníky Grafitem a Džekem, což s sebou také přináší otázku, kdo v dvojčlené útočné formaci nastoupí. "To bude samozřejmě těžké rozhodování," řekl Magath, kterého políbila štěstěna – k dispozici totiž má všechny hráče kádru.

Zcela opačně, než Wolfsburg, si zatím vede Eintracht. Nejprve doma prohrál jasným způsobem 0:2 s Herthou a ani ve druhém kole na hřišti Kölnu příliš nepřesvědčil, zásluhou Feninovy branky však vybojoval remízu 1:1. Orli navíc trápí široká marodka, mimo hru jsou brankář Pröll, obránce Vasoski a záložníci Preuß, Bajramovič, Korkmaz a Meier.

Na hřišti VfL nečeká hessenský tým lehká práce, čehož si je vědom i trenér Friedhelm Funkel: "Proti nám nastoupí již také Grafite, jeden z nejlepších útočníků ligy. Se Zaccardem a Barzaglim, kteří si čím dál více zvykají na Bundesligu, jsou hodně silní. Budou se snažit dostat nás pod tlak, čehož se musíme vyvarovat."
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Zaccardo, R. Costa, Barzagli, M. Schäfer - Josué - Riether, Gentner - Misimović - Grafite, Saglik
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Nikolov - Ochs, Russ, Bellaid, Spycher - Chris - Fink, Toski - Steinhöfer, Fenin - Amanatidis
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.65 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Arminia Bielefeld - Hamburger SV  (sobota 15:30)
Oba protivníci letos ještě neprohráli, jenže jedinou výhru zaznamenal Hamburk v minulém duelu s Karslruhe. Obě mužstva vyznávají velmi útočný styl hry, ve dvou zápasech domácích padlo šest branek, u hostů dokonce sedm.

Díky postavení v tabulce je větším favoritem Hamburk, k tomu jeho bilance na bielefeldské Schüco-Aréně je pozitivní. V předchozích čtyřech zápasech vyhrál třikrát, jednou remizoval.

Hosté nastoupí v sestavě s hvězdným Marcellem Jansenem, který hrál ještě v loňské sezóně za Bayern Mnichov. Jeho příchod si pochvaluje především trenér Martin Jol: "Je to vždycky dobrodružství podepsat kontrakt s německým playerem. Většinou jim stačí jen pár hodin na aklimatizaci. Víme, jak Marcell hrál a trénoval v Bayernu, je evidentně v dobré formě." Do klubu nedávno přišel Alex Silva, do Dortmundu byl také vyměněn Mohammed Zidan za Mladena Petriće. Ten si odbude proti Biefeldu též premiéru v základní sestavě. Mančaft má pro tuto sezónu velké ambice, potvrzuje to hlavně prezident klubu Bernd Hoffmann: "Pracovali jsme na perfektním doplnění kádru a lukrativitě smluv. Udělali jsme velký pokrok." Hamburg jde do duelu bez Jeroma Boatenga a Romea Castelena (oba svalové zranění) a Choupo-Motinga, který se podrobí operaci kolene.

Kouč Biefeldu Michael Frontzeck čeká velmi těžké utkání a doufá, že jeho svěřenci udrží dosavadní neporazitelnost: "Pokud budou mít svůj den osobnosti jako je Petrić, Olić či Guerrero, týmy jako Bielefeld budou proti Hamburku vždycky v problémech. Ubránit je bude těžký úkol, ovšem ne nemožný. Dokázali jsme bodovat s Werderem Brémy a Hertou BSC, Hamburk je přibližně na stejné úrovni." Pro případné body ale musejí dokráčet bez Andrého Mijatoviče, jenž stále laboruje se zraněním kolene. Poraněnou nohu má také Rowen Fernandez, Leonidas Kampantais absentuje pro změnu kvůli poraněnému ramenu.
Arminia Bielefeld - pravděpodobná sestava:
Eilhoff - Lamey, Bollmann, Kučera, Schuler - Kauf - Kirch, T. Marx - Katongo, Halfar - Wichniarek
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
F. Rost - Demel, B. Reinhardt, Mathijsen, Jansen - Jarolím, de Jong - Trochowski, Olić - Petrić - Guerrero
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.60 - 3.25 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Borussia Mönchengladbach - Werder Brémy  (sobota 15:30)
Své první body bude chtít získat Mönchengladbach, nováček soutěže však na svém hřišti přivítá favorizované Brémy, které pro změnu čekají na výhru.

Borussia do bundesligové sezóny nevstoupila vůbec dobře a zatím jako jediný tým nemá na svém kontě ani jeden bod. Po úvodní domácí prohře se Stuttgartem nezvládl Gladbach ani duel v Hoffenheimu, kde totálně propadl a jen díky brankáři Heimerothovi nebylo skóre vyšší, než 1:0 pro domácí.

"Žádný systém ani taktika na světě nejsou užitečné, když děláme takové individuální chyby," stěžoval si trenér Jos Luhukay. "Jsem ale o našich kvalitách naprosto přesvědčen, moji hoši jsou vysoce motivovaní," dodal. Mimo hru jsou pouze Gohouri a Schachten.

Stejně jako před rokem i tentokrát nedokázaly Brémy v úvodních dvou kolech dosáhnout na vítězství. Po remíze 2:2 v Bielefeldu nedokázal Werder udržet vedení ani doma proti Schalke a přes převahu nakonec opět získal pouze bod, tentokrát za výsledek 1:1.

Tým Thomase Schaafa tak nyní nemá za cíl nic jiného, než vítězství, nic se ovšem nebude rodit lehce, což ví i sám trenér: "Nějaká utkání v Gladbachu jsme již zažili. Je to tam vždy složité." Do hry by se pravděpodobně měl vrátit špílmachr Diego, chybět však stále bude obránce Mertesacker a útočník Hunt.
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
Heimeroth - Ndjeng, Brouwers, Daems, Jaures - Paauwe, Alberman - Matmour, Rösler, Marin - Friend
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wiese - Fritz, Prödl, Naldo, Pasanen - Baumann - Frings, Jensen - Diego - Rosenberg, Pizarro
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.35 - 3.35 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bayer Leverkusen - TSG Hoffenheim  (sobota 15:30)
Nováček z Hoffenheimu, jenž zatím bez ztráty kytičky vede soutěž, bude svojí pozici obhajovat v Leverkusenu, kde jej čeká taktéž dobře hrající Bayer.

Leverkusenu se vstup do sezóny vcelku povedl, v úvodním kole sice doma přes převahu prohrál s Dortmundem, následný výjezd do Stuttgartu však již pro "Werkself" skončil zaslouženým vítězstvím 2:0 a tudíž plným bodovým ziskem. "Potěšující byly samozřejmě tři body, také však způsob, jakým jsme hráli. Byli jsme více důslední, přesto tam některé individuální chyby stále byly," zhodnotil minulé utkání trenér Bruno Labbadia

Tomu jistě dělá vrásky početná marodka. Zranění jsou obránci Sarpei, Greško, Sinkiewicz a nově také Castro, záložník Schneider a brankářská jednička Adler. Leverkusen v týdnu získal ze Sparty beka Michala Kadlece, nová posila však zřejmě ještě nenastoupí.

Z pozice bundesligového lídra vstupuje do tohoto kola překvapivě nováček z Hoffenheimu. Po jasné výhře 3:0 v Cottbusu si TSG poradilo doma i s jiným novicem Mönchengladbachem, kterého herně jasně předčilo a zvítězilo 1:0.

Že v BayAreně na tým nečeká lehká práce, ví i jeho trenér. "Leverkusen bude s jistotou na konci sezóny mezi první pěticí. Abychom zde vyhráli, potřebujeme naše výkony z předešlých utkání ještě zlepšit," prohlásil Ralf Ragnick, jenž nemůže využít útočníka Obasiho a obránce Ibertsbergera.
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
B. Fernandez - Vidal, M. Friedrich, Henrique, Djakpa - Rolfes - Kießling, Renato Augusto, Barnetta - Gekas, Helmes
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Özcan - Beck, P. Nilsson, Compper, Jaissle - Weis, Luiz Gustavo, Salihović - Carlos Eduardo - Ba, Ibišević
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.45 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Schalke 04 - VfL Bochum  (sobota 15:30)
Po zklamání v Lize mistrů bude chtít Schalke uspět alespoň v domácí lize. V tomto kole přivítá doma v "malém derby" sousední Bochum.

Tým z Gelsenkirchenu ve středu nezvládl odvetu třetího předkola na hřišti Atlética, kam si sice přivezl jednobrankový náskok, příliš pasivní pojetí však mělo za následek výprask 0:4 a vypadnutí z nejprestižnější evropské klubové soutěže. "Právě nyní to opravdu bolí. V takovém velkém zápase bychom měli dát gól. Ale nyní musíme jít dál a co nejrychleji se přes to dostat," prohlásil Fred Rutten.

"Proti Bochumi možná budeme moci zahrát tak, že z toho budeme šťastni," dodal kouč Königsblauen. V lize se jeho týmu ale daří, po výhře nad Hannoverem a remíze v Brémách je se čtyřmi body na druhé pozici. Chybět stále budou zranění brankář Neuer (chodidlo), záložník Engelaar (koleno) a zřejmě i útočník Farfán (rameno).

V úvodních dvou kolech zatím zcela nepřesvědčil tým Bochumi. V prvním kole herně propadl v Karlsruhe a prohrál 0:1, před týdnem sice vedl dvoubrankovým rozdílem nad Wolfsburgem, ve druhé půli však zcela přestal hrát a nakonec byl rád za konečnou remízu 2:2.

Do Veltins Areny tak jede VfL v pozici jasného outsidera, což umocňuje i fakt, že v posledních třech zápasech nedokázalo na Schalke bodovat. "Po takovém zápase, co se jim přihodil v Lize mistrů, budou extrémně motivovaní. Když se nám však povede dát brzký gól, jsem si jistý, že jejich hráči začnou cítit únavu ze středečního utkání," uvedl trenér rúrského celku Marcel Koller, jenž nemůže využít služeb útočníka Epallého (nárt) a brankáře Renna (vazy).
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Schober - Westermann, Höwedes, Bordon, Pander - Jones, Ernst, Kobiashvili - Halil Altintop, Rakitić - Kuranyi
VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Fernandes - Concha, Maltritz, Yahia, C. Fuchs - Freier, Imhof, Azaouagh, Dabrowski - Šesták, Hashemian
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.00 - 7.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VfB Stuttgart - Hannover 96  (neděle 17:00)
Zabrat již bude chtít Hannover, dolnosaský tým ale nečeká nic lehkého, zajíždí totiž do Stuttgartu, kde se nevyhrává vůbec snadno.

Domácí VfB doma totiž příliš neprohrává, což ale nepotvrdilo v minulém kole, kdy nedokázalo navázat na vítězství v Gladbachu 3:1 a prohrálo s Leverkusenem 0:2. Svěřenci Armina Veha si zvedli alespoň sebevědomí ve čtvrtek, kdy v odvětě předkola Poháru UEFA vyhráli 4:1 v maďarském Györu a bez problémů postoupili do další fáze soutěže.

"Bylo to dobré představení, můžeme za to být šťastni," prohlásil střelec Mario Gomez. Ve švábském týmu chybí zranění útočník Cacau, záložník Khedira a obránce Magnin.

Hannoveru se zatím nevede zcela podle představ, po úvodním výprasku 0:3 na Schalke nedokázal doma prolomit střeleckou nemohoucnost a s Energií Cottbus pouze remizoval 0:0. "Zatím nenaplňujeme naše očekávání, ale nyní je čas to změnit," prohlásil kouč Dieter Hecking.

"Stuttgart vypadá, že je to tým dvou tváří. Viděl jsem je v Gladbachu, kde hráli opravdu dobře, jejich výkon proti Leverkusenu však již nebyl tak přesvědčivý," řekl Hecking svůj názor na nejbližšího soupeře. Obejít se bude muset bez zraněných Tarnata, Zizza a Baloguna, hrát nebudou také Ismael a Huszti, kteří byli prozatím vyřazeni z kádru.
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Lehmann - Osorio, Tasci, Delpierre, Boka - Pardo - Hilbert, Hitzlsperger - Bastürk - Gomez, Marica
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Enke - Cherundolo, Eggimann, Vinicius, Schulz - Lala - Balitsch, Rosenthal - Bruggink - Hanke, Schlaudraff
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.50 - 4.45
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bayern Mnichov - Hertha BSC  (neděle 17:00)
O svou první výhru se v nedělní dohrávce pokusí Bayern. Úřadující mistr na domácí půdě přivítá Herthu, která na výhru v Mnichově čeká více než třicet let.

Bayern zatím se začátkem sezóny spokojen být nemůže, ještě totiž ani nevyhrál. Po domácí remíze s Hamburgem Bavoři neuspěli ani v Dortmundu, kde byli vzhledem k průběhu utkání nakonec rádi za výsledek 1:1. "V neděli chceme konečně získat tři body. Půjde to jen přes stabilní defenzivu a já jsem přesvědčen, že proti Hertě budeme vzadu jistí," prohlásila jednička mezi třemi tyčemi Michael Rensing.

V bavorské metropoli je ještě ruch kolem přestupů, do HSV odešel Jansen, z milánského AC zase přišel Oddo. Italský obránce do tohoto utkání ještě nezasáhne, trenéru Jürgenu Klinsmannovi dále scházejí zranění Ribéry, Sagnol, Altintop a Butt, mimo hru je i kapitán van Bommel kvůli vyloučení v minulém utkání.

To Hertě se zatím na počátku nové sezony daří lépe, tým kouče Favreho úspěšně pluje Pohárem UEFA a i v lize si zatím počíná velmi slušně. Po úvodní výhře ve Frankfurtu jasně přehrál i doma Bielefeld, velká smůla či neschopnost v koncovce však měly za následek remízu 1:1. V týdnu se zranil tuniský útočník Chermiti (koleno) a mladík Hartmann (přitahovač), kteří se tak přidali k dlouhodobým marodům Fiedlerovi, Dardaiovi a Lúciovi.

"Stará dáma" nemá výlety do Mnichova příliš v oblibě, z posledních třinácti utkání zde prohrála jedenáct a poslední výhra na Bayernu je přikovaná k roku, kdy většina současných hráčů BSC nebyla ještě ani na světě – bylo to v sezóně 1977/78. Že nebude lehké tuto sérii zlomit, ví i manažer Dieter Hoeneß: "Mančaft ukázal, že je na dobré cestě a může si dělát záslusk i na velkého soupeře. Bayern má ale silný tým, musíme se hodně vytáhnout, abychom tam něco uhráli."
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Rensing - Lell, Lúcio, Demichelis, Lahm - Borowski, Zé Roberto - Schweinsteiger, Kroos - Toni, Podolski
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Drobný - A. Friedrich, von Bergen, Šimunić, Stein - Kačar, Lustenberger, Cícero - Ebert, Raffael - Pantelić
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.37 - 4.25 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.TSG Hoffenheim22004:06
2.Schalke 0421104:14
3.Hertha BSC21103:14
4.Borussia Dortmund21104:34
VfL Wolfsburg21104:34
Hamburger SV21104:34
7.Bayer Leverkusen21014:33
8.VfB Stuttgart21013:33
9.Karlsruher SC21012:23
10.Werder Brémy20203:32
Bayern Mnichov20203:32
Arminia Bielefeld20203:32
13.VfL Bochum20112:31
1. FC Köln20112:31
15.Eintracht Frankfurt20111:31
16.Energie Cottbus20110:31
Hannover 9620110:31
18.Borussia Mönchengladbach20021:40

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Ale nám ta bundesliga začíná hodně dobře! tolik golů!!!!!!! A Zrovna ted dal Jarolím na 4.2

Reagovat
smazaný uživatel

nic moc bayern WOLSBURG!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele