Atlético utratilo za posily víc než zbytek La Ligy. Naruší diktaturu Realu Madrid a Barcelony?

07.08., 19:48
Aktuality
Diego Simeone (© AFP)

S grandiózními útratami během přestupových oken jsou v posledních letech spojovány především týmy Premier League, toto léto na sebe poutá pozornost Atlético. Jen Julián Álvarez vyjde madridský celek až na 95 milionů eur, celkem však vítěz La Ligy z roku 2020/21 získá alespoň pět hráčů na okamžité posílení základní sestavy. Jedná se o cílenou obměnu kádru, která z finančního hlediska předčí všechny španělské týmy dohromady.

Kdo všechno přijde?

List oficiálních posil Atlétika začíná u gólostroje, který loni za Villarreal vsítil hned 26 branek a na dalších šest přihrál. Alexandr Sörloth, kterému jen o fous unikl titul nejlepšího střelce La Ligy na úkor Arťoma Dovbyka, byl neméně chtěnou alternativou právě za ukrajinského kanonýra, jenž nakonec zamířil do AS Řím. Nor vyjde Los Colchoneros až na 35 milionů eur, stejně je stál i základní stavební kámen obrany Španělska při výhře na Euru Robin Le Normand.

Další posily jsou na cestě, nejvíce se madridští fanoušci zajisté těší na Álvareze. Hráč Manchesteru City, který je sériovým sběratelem trofejí, se loni díky 19 gólům a 13 asistencím podílel na brance každých 109 minut. Střed pole pak bude pro vášnivého kouče Diega Simeoneho střežit neúnavný Conor Gallagher. V Chelsea kraloval veškerým statistikám vypovídajícím o bojovnosti středopolaře, k tomu se přímo podílel na 16 gólech.

I s bonusy tyto čtyři posily vyjdou Atlético na 207 milionů eur. Dotahovat se přitom má ještě přestup téměř 1,9 metrů vysokého Javiho Guerry. Teprve 21letý záložník, jenž má oblibu v defenzivních zákrocích, byl navzdory brzkému věku klíčovým hráčem Valencie. Do obranných řad pak klub z Madridu chce Dávida Hancka, jenž loni z pozice stopera zařídil Feyenoordu 10 branek. Z transferu by výrazně těžila i Sparta, která má procenta z prodeje. Ve finálním součtu plánují Los Colchoneros utratit kolem 277 milionů eur.

Kde na to Atlético bere?

Španělské týmy jsou v rámci TOP 5 soutěží s přehledem největšími skrblíky, najednou je čtvrtý celek La Ligy na cestě utratit víc, než veškerá prvoligová konkurence - dohromady asi 200 milionů eur. Sem se však nepočítá astronomický bonus pro Kyliana Mbappého, který je víc, než polovina dané částky. Jak si tedy Atléti mohou přestavbu kádru dovolit? Odpověď je jednoduchá: prodeje, profit ze soutěží, snížení mzdových nákladů a hlavně trpělivost s nastřádanými prostředky.

Účetním již oficiálně ulevily odchody Alvára Moraty, Memphise Depaye a dalších šesti hráčů. Profit 110 milionů eur pak utvoří zisk z loňska a tohoto léta poté, co Samu Omorodion posílí Chelsea. Očekávat se také může odbavení Joaa Félixe. Madriďané jsou navíc pravidelným účastníkem Ligy mistrů, která nemá přezdívku milionářská soutěž pro nic za nic. Z hlediska výdělků jí bude konkurovat nově formátované mistrovství světa klubů, jen za kvalifikaci dostane každý tým včetně Atlétika 50 milionů eur.

Žádný z kaufů není výstřelem do tmy. Jádro kádru stárlo a potřebovalo omladit. Průměrný věk všech zmíněných posil činí 25 let, odbavených hráčů pak 31 let. Nejedná se tak o hledání senzace v teenagerských prospektech, ale o posilování hráči, kteří kombinují zkušenosti s relativně mladým věkem. Dlouholetý kouč Simeone má v přestupech slovo a dostává tak hráče na míru pro svůj systém. Trofejové ambice pro tým z Madridu by tak nemusely být pouze zbožným přáním.

Autor: Livesport.cz / Šimon Votava

Komentáře (61)

Přidat komentář
sensei25
Reagovat
Messiáš

Ona se moc nepta, spise ho pranyruje z napojeni jeho a jeho firmy ACS (Actividades de Construcción y Servicios) na Luise Barcenase : https://en.wikipedia.org/wiki/Luis_B%C3%A1rcenas

Je to nicmene celkem stara zalezitost, to že to postnul někdo ted je prima, ale je to aspon 4 roky stare.

Reagovat
Juan Román Riquelme

Predklada mu pripady jeho firmy, kde se utopilo par mega.

Reagovat
SaianSupaCrew

50mio za pár zápasů na MS klubů, které v podstatě nikoho nezajímá, to je slušný paradox..

Reagovat
Salfovic

S Cholem těžko.

Reagovat
FC Porto FC

Ví někdo něco o tom Omordionovi?

Reagovat
Messiáš

Nevybroušený talent. Koupenej za 6 mega před sezonou, ukázal se ve vzájemném zápase za Granadu proti Atleticu. Hned šel hostovat do Alavesu a dost jim pomohl ke klidné záchraně. Je to typologicky takovej Lukaku. Velikej hráč, je rychlej, ale rozjíždí se trochu jako tank. Nepříjemnej ve vápně, talent rozhodně má, ale prostě to není hotovej produkt a nevím, jestli Chelsea je to správné místo, když tohle můžu říct i o Nicolasi Jacksonovi nebo Marcovi Guiu (byť to jsou pochopitelně uplně jíné hráčské profily )

Reagovat
Mateo16

Je to ďalší vývoj pokemona ideál pre tragickú nákupnú politiku atletica

Reagovat
Kmonda7

Důležité je, že Real Madrid minulou sezónu neporazil Atlétiko ani jednou. Příští sezónu to bude to samé a Egoistycký Mbappé je nezachrání.

Reagovat
Phillipinho

Rad bych ti pripomnel, ze u tohoto tragickeho nakupu vydelalo na Omorodionovi za jednu sezonu 34 milionu euro aniz by jedenkrat za klub nastoupil. To neni spatny ne?

Reagovat
Messiáš

Alvarez samozřejmě parádní posila pro Atletico i pro celou La ligu, Gallagher je přesně typ hráče pro Simeoneho, nicméně věřím, že nejlepší posilou bude právě Sorloth. Už dneska začal dobře a ty posily z Villarrealu kromě Vietta snad vždy fungovaly.

Chtělo by to pořešit levou stranu obrany. Ten Hancko by byl potřeba, nicméně vzhledem k tomuhle spending spree bych se nakonec nedivil, kdyby ještě prosili Hermosa, aby podepsal další smlouvu..

Jsem zvědav, kam půjde Javi Guerra, který nejspíš Gallagherem padl. U něj doufám, že zůstane v La lize

Reagovat
Juan Román Riquelme

Dnes bylo v spravach (El Desmarque), ze pravdepodobne zustane ve Valencii. Upratoval jswm byt, tak jsem nezachytil duvod, proc by mel zustat

Reagovat
sergi

Žiješ v Španielsku?

Reagovat
Juan Román Riquelme

Jj, La Rioja

Reagovat
sergi

nice

Reagovat
Jordi Alba

lol Vietto, pamatuju, jak ty tréninky Atlética nedával po přestupu, jestli to byl on.

Reagovat
Messiáš

Reagovat
Csaplárova past

Chelsea fakt prodá toho Gallaghera? To jsou magoři, který klub by se zbavil tahouna týmu a kapitána minulé sezóny na úkor nějakých neosvědčených žebráků, respektive Dewsbury-Hall

Reagovat
Greaber

FC Řeznictví, fakt že jo

Reagovat
O.Giroud

Chelsea

Reagovat
Doomblade

Všichni odchovanci musí pryč.

Reagovat
Mateo16

Síce nakopili Alvareza ale potom kúpia také kopyto typu Gallagher tak sú tam kde aj boli

To bude ťažký boj s Bilbaom o 4 miesto , teraz pribudne aj Betis

Reagovat
Csaplárova past

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, Betis s 5 obránci v týmu na 3 soutěže určitě.

Reagovat
Mateo16

zatial vo vsetkom je tazky upgrade oproti minulej sezone

Diego Llorente > Riad

RIcardo Rodriguez > Miranda

Perraud > Abner

Uvidime koho vytiahnu za Pezzelu , Zatial ale tazka spokojnost

Reagovat
Phillipinho

Jo to byl i Trippier pred prichodem do Atletica pro mnohe

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
mayday

Do prdele zase redaktor neumí používat na úkor Já už to nemůžu ani vidět. Jestliže Sorloth nezískal krále střelců a získal ho Dovbyk, tak to kurva nebylo na úkor Dovbyka

Reagovat
Elliasson

Ještě bych nepsal "HOP", dokud se nepřeskočí. Ani Julian ani Conor potvrzení ještě nejsou. Budou to úžasné nákupy, ale ten druhý stoper je potřeba taky. Když ne Dávid, tak snad Laporte? Tady bude asi problém s tím, že Arabové ho nebudou chtít pustit.

A co se týče Félixe, tak to zas vypadá, že má spíš zůstat. Už se omluvil v klubu a hrál i přípravné zápasy.

Reagovat
krisa

za co se měl omluvit?

Reagovat
celeb

ze chcel ist do Barcy?

Reagovat
krisa

já nevím, tak se ptám

Reagovat
Kmonda7

1) střelil gól proti Atlétiku a slavil to, jako by vyhrál LM, ještě se postavil před fanoušky Atlétika.

2) v médiích pomlouval Simeoneho a jeho způsob hry

3) vystupoval na soc. sítích proti některým hráčům Atlétika

4) pomlouval klub, včetně Griezmanna, že nechápe jak se mu může líbit v Atlétiku, že tam musí každý útočník trpět

Félix nemůže zůstat, má rozpory s hráči, trenérem i fanoušky.

Reagovat
krisa

docela ocas

Reagovat
darktemplar9999

Diego Simeone: “João Félix is part of the squad and is on the same level as his teammates. While he is with us, we will value him for his work, effort, talent, performance, and what he can contribute in competition with his teammates. We think about the club and consequently the team, and that's how it will be while he is with us.”

Reagovat
Raul=Real

Docela pravda 2. a 4. bod.

Reagovat
Elliasson

A 1 taky. Ale jsem ochotný mu odpustit, pokud se bude chovat lépe.

Reagovat
Visca el barca

Kde je ten fanda Bilbaa? Nico přestup stále žije. Barca zvedla nabídku platu a řeší to s ním přímo Laporta. To ještě dopadne

Reagovat
Mateo16

Nežije ste skrachovaný klub ktorý nie je schopný zaplatiť z vačku bez splátok 60 mega

A to ze vás Loporte populisticky klame ako každý rok , je niečo neuveriteľné fakt

Daj Katalánsku nezávislosť a do mesiaca to bude nový Ficoland

Reagovat
Visca el barca

Určitě. Přijde

Reagovat
Nieuwendyk

Katalánsko není jen FCB, ty jeden mrňavej zbytečnej faggote

Reagovat
Juan Román Riquelme

#NicoSeQueda

Reagovat
H.N.T.

Wau, a uz jsi z toho hotový?

Reagovat
Jason_

prečo nezapočitali tych 100 mega pre mbape

Reagovat
FC Porto FC

Není to ofiko když je to bonus pro hráče a ne klub

Reagovat
janinho

a ostatnym sa zapocitavali do sumy aj signing bonusy? ci si myslis ze alvarez & spol. nedostanu peknych par mega a budu brat len vyplatu?

Reagovat
krisa

tak jasně, bonusy pro hráče se nepočítají nikdy, ale tady to je hodně specifické. Těch 100 mega by v klasickém přestupu nikdy nedostal. Tohle je z větší části prostě částka za přestup, akorát to nedostal klub ale hráč

Reagovat
Miguel19

Není to nijak specifické.

Reagovat
krisa

ne? kdy šel naposledy hráč zadara a dostal hráč 100 mega podpisový bonus?

Reagovat
Jason_

Reagovat
janinho

tak sorry, ale ci dostane hrac 20m alebo 100m je v principe jedno. ja stale hovorim, aby sa o prestupe mbappeho nehovorilo akoze ho real ziskal zadarmo, ale co sa tyka takychto tabuliek, tak tam je to proste jasne. free agent, bodka.

Reagovat
j_mrazik

Ale do kolonky “utraceno za hráče” by tam tyhle náklady být měly, ne?

Reagovat
janinho

tak nech spravia taku kolonku a bude to fajn. ale v tom pripade by napr. Messi v Barce po poslednej zmluve od Bartolomea roztrhal vsetky rekordy. lebo tuto sezonu by Mbappe bol jasne najdrahsi ale od dalsej ma mat 15m v cistom (plus vacsie % mark. prav nez zvysok timu) a to je tusim tak polovica z toho co bere Frankie.

Reagovat
j_mrazik

Já bych se klidně přimluvil za kategorii nejnákladnějšího hráče… Bylo by to zajímavý vidět. Sečíst pořizovací ceny, platy a všechny spojený náklady s nimi.

Reagovat
janinho

kludne. len to by bolo neskutocne vela roboty napocitat to s komplet nakladmi, aj s danami, proviziami pre agentov atd. nehovoriac o tom, ze toto kluby nemaju povinnost zverejnovat, takze sa k informaciam nedostanes.

len je vtipne ako si ATM mysli ze hancka dostanu za 20m a pritom rozhadzuju jak opity namornik v pristave

Reagovat
j_mrazik

Reagovat
Raul=Real

Hlavne mali už konečne vymeniť trénera

Reagovat
Mateo16

Ach jo prečo Sociedad chce kúpiť Ayozeho ?? Akože ak im odíde aj Kubo tak to môžu rovno zavrieť

Ale zrdovstvo dobre vedia ze Betis Ayozeho nenahradí ale aspoň oslabia priameho konkurenta

Keď sa po prestupaku pozrieme na kádre

Betisu, girony, sociedadu, villarrealu, sevilly,

Tak to bude slušná bieda

Reagovat
Mateo16

Len nech tu niekto napíše tie hlúposti o kvalite Laligy

Reagovat
Kluivert9

Tak snad je Tebas spokojenej, no...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele