Athletic se rozloučí s kapitánem. Muniain poprvé v kariéře změní působiště

24.04., 13:09
Aktuality
Iker Muniain (© AFP)

Iker Muniain, kapitán Athletic Clubu, po sezoně poprvé v kariéře změní působiště. Jednatřicetiletý dvojnásobný španělský reprezentant a odchovanec baskického klubu strávil v A mužstvu 15 sezon.

"Do klubu jsem přišel ve 12 letech a po téměř dvou dekádách jsem se rozhodl odejít. Nebylo to snadné, ale považuji to za nejlepší pro sebe i pro Athletic. Končím na vrcholu a po splnění snu, když jsem mohl zvednout nad hlavu trofej pro vítěze Španělského poháru," řekl Muniain.

Dvojnásobný mistr Evropy do 21 let byl považovaný za velký talent, hned dvakrát ale jeho kariéru zbrzdilo vážné zranění kolena. I tak za Bilbao odehrál 557 soutěžních zápasů, což ho řadí na druhé místo klubových tabulek za Josého Ángela Iribara (614 utkání). Z pozice ofenzivního záložníka nastřílel celkem 75 gólů.

Muniain na začátku dubna pomohl proměněnou penaltou v rozstřelu proti Mallorce k výhře ve Španělském poháru, který Baskové získali po 40 letech. S Athleticem si zahrál i finále Evropské ligy v sezoně 2011/12.

Autor: ČTK

Komentáře (28)

Přidat komentář
pobody's nerfect

Kam má namířeno?

Reagovat
Txapeldun

Zaslechl jsem info, že nechce do jinýho klubu v rámci Španělska. Docela bych ho chtěl vidět v Jižní Americe nebo MLS.

Reagovat
oli9

Taky tipuju MLS

Reagovat
Stannis Baratheon

MLS je ložená no

Reagovat
Txapeldun

Prej jsou jeho preference v pořadí:

1. River Plate nebo Brazílie

2. MLS nebo Mexiko

3. Exotický ligy

Reagovat
Sigma Olomouc

Zajímavé. Já bych volil MLS

Reagovat
ACSeRw!n

proc?

Reagovat
Hachim Mastour

Aj on vie, kedy odísť. Narozdiel od Modriča

Reagovat
cr7sux

si porovnej jak odstavili ikera, luka proti němu hraje až až

Reagovat
cr7sux

nebo ať to nemusíš hledat, Iker 800 minut v sezóně, Luka 1857

Reagovat
Kenneth

Co se to tady zase rozmohlo ty kravo. Luka by mel mit ve smlouve klauzuli, ze si muze odejit kdy chce.

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Txapeldun

Iker byl skvělým kapitánem, těžký si představit Athletic bez něj. Pamatuju si jeho zápasy proti Young Boys, bylo mu ještě 16, v odvetě dával gól. Nedá se zapomenout první sezóna pod Bielsou, kdy se Athletic dostal do finále Evropský ligy, jeho gól na Old Trafford nebo v Gelsenkirchenu, ten jsem sledoval na stadionu. I když mohl jinde vyhrávat, tak se rozhodl trpět s Athleticem (3x prohra ve finále poháru a 1x ve finále EL) a na závěr se dočkal dokonalýho zadostiučinení, když naskočil na prodloužení finále Copy, proměnil jednu z rozhodujících penalt, zvednul nad hlavu pohár jako 1. kapitán po 40 letech a k tomu byl v čele megalomanskejch oslav v Bilbau.

Kromě toho, že uměl i prohrávat, tak dokázal potlačit ego a poslední dobou se smířil s rolí na lavičce. Na jednu stranu je škoda, že neukončí kariéru jako hráč Athleticu, ale za to vše si zaslouží jít někam, kde bude moci pravidelně nastupovat v základu a třeba si hezky vydělat na důchod

Reagovat
jany kozak

pamatam ten zapas proti Slovanu zo sezony 11/12 ked mal 18 a si tam s nimi robil co chcel, velky talent. Vtedy za nich hral este Llorente a Javi Martinez

Reagovat
Txapeldun

Jj to byl ten první Bielsův rok v Athleticu. Koukám, že tehdy Slovan vyřadil AS Řím

Reagovat
jany kozak

jj tam vtedy prisiel Luis Enrique a chcel z nich spravit Barcelonu a v skupine este mali PSG ktore este len zacinalo s velkymi nakupmi

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Kucka

proč ty poslední dva roky vlastně tolik nenastupoval?

Reagovat
Txapeldun

Já bych řekl větší konkurence - reprezentanti Sancet, Nico Williams a k tomu mladej Unai Gómez. Přecejenom začínal v áčku v 16 letech, má za sebou přetržený vazy v obou kolenech, fyzicky už to prostě není, co bejvalo. Ale zase si říkám, že příští sezónu, kdy bude Athletic i v Evropě, určitě by něco odehrál, ale asi chce mít v týmu výraznější roli.

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
ACSeRw!n

v tech 16ti to fakt vypadalo na zarnou karieru.. ale ty zraneni ho zabily, skoda

Reagovat
Txapeldun

Taky bych si přál, aby mě zranění "zabily" jako jeho

Reagovat
Well

I když mu ta zranění zabila část kariéry, tak celkově měl skvělou kariéru a bude mi v Bilbau chybět. Jsem ho měl spojeného s Bilbaem jako Messiho s Barcou.

Reagovat
ACSeRw!n

na to jak mel naslepnuto, tak potencial nenaplnil.. nedockal se ani prestupu nekam vys

Reagovat
Txapeldun

Chápu no, ale pro něj byla vždycky priorita v Athleticu, proto ostatně podepsal bez výkupní klauzule. Navíc se v tomhle směru o něm vyjádřil i Williams - Muniain chtěl dohrát kariéru v Athleticu, ale okolnosti mu to nedovolily...

Reagovat
Rothbard

Pamatuji si, že o něm kdysi uvažoval Real. Nakonec se stal neodmyslitelnou součástí Athleticu.

Legenda.

Reagovat
Juan Román Riquelme

OT: Xavi se que! Gracias Javier, el jardinero

Reagovat
Juan Román Riquelme

*Xavi se queda

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele