Analýza Jana Morávka: Staňkovy nákopy nebyly efektivní. Česko má nejhorší úspěšnost přihrávek

19.06., 15:20
Aktuality
Během utkání proběhla mezi reprezentanty a brankářem Staňkem vášnivá debata. (© Profimedia)

Přímo v centru dění sledoval utkání Česka s Portugalskem i expert Livesport Zpráv Jan Morávek (34). Bývalý bundesligový záložník ve své analýze rozebírá zbytečné české nepřesnosti v kombinaci i neefektivní dlouhé nákopy brankáře Jindřicha Staňka (28).

Když jsem sledoval utkání z tribuny stadionu v Lipsku, nešlo si nevšimnout českého záměru. Bylo zřejmé, že tým chtěl přečíslit portugalský střed (Vitinhu a Bruna Fernandese) a stoper Robin Hranáč se vysouval do zálohy k Tomáši Součkovi a Lukáši Provodovi.

Stoper Robin Hranáč se vysunoval při rozehrávce až ke středním záložníkům (©Livesport / Česká televize)

To byl rozhodně dobrý taktický prvek, který mohl vést při správném provedení k překonání portugalského presinku a většímu držení míče.

K tomu ale naše záloha nedostala moc příležitostí, jelikož se brankář Staněk do rozehrávky na krátko téměř vůbec nepouštěl. Přitom, jak je patrné z grafického schématu, k tomu možnosti rozhodně měl.

Brankář Jindřich Staněk volil nákopy na útočníky místo rozehrávky na krátko (©Livesport / Česká televize)

Právě nedostatek odvahy a zřejmě i nervozita národní tým následně dostávaly pod tlak. Dlouhé nákopy totiž Portugalci často sbírali a znovu mířili na naši branku. Je to škoda, neboť podle mého názoru presink Portugalska nebyl zrovna intenzivní.

Brankář Jindřich Staněk volil nákopy na útočníky místo rozehrávky na krátko (©Livesport / Česká televize)

Bylo zjevné, že hráči byli na rozehrávku na krátko připraveni - na obrázcích jsou vidět například Ladislav Krejčí, David Douděra či Vladimír Coufal, kteří jsou dobře postaveni, ale míč nedostanou. Staněk se zkrátka nechtěl pustit do rizika a raději nakopl dlouhý balon na Jana Kuchtu s Patrikem Schickem.

Brankář Jindřich Staněk volil nákopy na útočníky místo rozehrávky na krátko (©Livesport / Česká televize)

Česká záloha se tím pádem vůbec nedostala do hry. Odrazilo se to na počtu přihrávek. Zatímco portugalský střední záložník Vitinha měl za zápas 101 přihrávek (z toho 90 % úspěšných), český střed pole hrubě zaostával. Namátkou Souček měl bilanci 22/26, Provod 18/25 a Pavel Šulc 12/15. Ve hře nebyli ani čeští stopeři. Hranáč měl jen 14 přihrávek a Tomáš Holeš 16. Mezi nimi alespoň trochu vyčníval Krejčí s bilancí 27/31.

Obecně se česká reprezentace zapsala do prozatímních statistik Eura neblahým počinem. Měla totiž v prvním utkání nejhorší úspěšnost přihrávek ze všech týmů - 68 % je opravdu nízké číslo. Když se podíváme na jiné země, Poláci měli s Nizozemci 80 %, přičemž Albánci se s Italy dostali na 86 %. To jsou velké rozdíly.

Počet a úspěšnost přihrávek týmů po prvním kole Eura 2024 (©Livesport)

Takřka každá třetí česká přihrávka skončila u Portugalců, nebo v zámezí. To se pak těžko kombinuje a něco vymýšlí na kvalitního soupeře, jakým Portugalsko bezpochyby je. Pozitivně nevyznívá ani držení míče, ale to nemusí být vyloženě problém, protože například Rumunsko ukázalo, že i když mělo jen 34 % držení míče, může hrát aktivně a dokonce vyhrát 3:0. Ale i Rumuni se dostali na 76% úspěšnost přihrávek.

Další alarmující rozdíl je v metrice PPDA, která znázorňuje, kolik přihrávek tým dovolí soupeři než provede obrannou akci. Zatímco Portugalci mají hodnotu 6,6, Češi umožnili soupeři pomalu 20 přihrávek... Jinými slovy, i když Portugalci ztratili míč, měli ho za chvíli zpátky ve svém držení a ne vždy to bylo zapříčiněno jejich presinkem.

Co změnit do dalších utkání? Nemohu se zbavit dojmu, že české hře ohromně pomohl příchod Antonína Baráka a Petra Ševčíka. I za tu chvíli Barák ukázal, jak je platný. U míče byl dvanáctkrát, měl šest ze sedmi úspěšných přihrávek a hned vymyslel zajímavou příležitost pro Ondřeje Lingra.

Dál si stojím za svým názorem, že Barák je jeden z mála českých fotbalistů, který se nebojí hrát, chce balon a je schopný ho udržet. Vlastnosti, které budeme do dalších zápasů bezesporu potřebovat.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (73)

Přidat komentář
Jesfey

Jednoznačně měl být v brance Kovář, v obraně jsme neměli nikoho dostatečně technicky zdatného, přes kterého by se balón dostával dál. Kovář by alespoň nákopy našel Schicka.

Reagovat
Me2win

jojo, Kovář je reinkarnovanej Higuita.

Reagovat
Jesfey

Rozhodně lepší než borec, co svými nákopy na náhodu trefil víckrát Kuchtu než Schicka.

Reagovat
Me2win

Tak to radši mohl hrát do lajny Krejčímu, kterej zkurvil každou přihrávku no. Schick měl zase mizernou aktivitu, Chorýho by si třeba ten balón našel vždycky.

Reagovat
Jesfey

Tak v obraně nedokázal rozehrát nikdo, Holeš tam taky dělal pitomost za pitomostí. Celá záloha taky ztracená a nijak nepomáhala. Schick s Kuchtou byli zase úplně sami proti 5-6 borcům a Chorýho by to asi těžko našlo, když to lítalo na druhou stranu, kde by stál Kuchta.

Reagovat
Miguel19

Tobě ten Krejčí ojel mámu ne? Slušně ho nedáváš.

Mimochodem Krejčí měl nejvyšší úspěšnost přihrávek z hráčů ze základu - jako jediný se dostal přes 80 %.

Spíš to teda měl hrát na druhou stranu na Holeše, který se nedostal ani na 65 %.

Reagovat
Me2win

Dobrý, když se budeme koukat očima a ne statistikama, všechny přihrávky dopředu od Krejčího kde mohl založit akci byly mimo. Ale celej tým hrál hovno, Krejčího jsem vybral jen tak. Spíš ten hate na Staňka je vtipnej.

Reagovat
Miguel19

Ne, vybral sis ho proto, protože tady na něj jedeš hate od začátku, co si tady.

Reagovat
Me2win

Ok, tak bychom rozehrávali přes Krejčího a Holeše, tam by ho napadal Silva a zbytek superhvězd a dostali by sedmičku. Spíš jde o ten útok, kde se neudržel ani jeden balón.

Reagovat
Bakary3

Možná 10 bysme dostali...

Tvl už dost, je jedno, přes koho bysme rozehrávali, ale že sis zjevně vybral někoho, kdo v tom byl statisticky v pohodě.

Uděláš ze sebe debila (což se stane každýmu) a jedeš sračky dal

Reagovat
Pablos

Ti co se nepřenesou přes klubizmus v repre a natož na Euru, to je vždycky na přesdržku

Reagovat
Me2win

Reagovat
Miguel19

Však se stačí podívat, co o něm psal po přestupu...

Reagovat
Jesfey

Reagovat
oli9

Reagovat
Cotton

Reagovat
Euphael

Reagovat
Bakary3

Reagovat
Salfovic

Krejčí 87 %, Hranáč 86 %, Holeš 62 %,

Douděra 74 %, Coufal 44 %

Reagovat
Miguel19

Já to beru z whoscored, kde ty čísla jsou ještě horší - Hranáč tam má třeba 73,3 %.

Reagovat
Salfovic

Tohle jsou čísla přímo z uefa.

Reagovat
Neon

Reagovat
0:1

Ty odkopy na náhodu jsou zklamání. Zvlášť když Sparta i Slávia hrají na přihrávky odzadu i proti dobrým soupeřům a reprezentace to hraje čistě na náhodu.

Reagovat
Sosi

Je otazka, co mel za pokyny. A ze v tymu mame drevaky, kteri by nic odzadu nevykombinovali, je taky jasne...

Reagovat
Salfovic

"Nemyslím si, že je to (hra nohama) úplně moje slabina. Ale samozřejmě pracovat na ní musím. Někdy ale máte pokyny od trenérů, které pak mohou zvenku vypadat, že se mi úplně hrát nohama nechce. Ale tak to není."

Jindřich Staněk, 05.01.2024

Reagovat
naheCZ

"K tomu ale naše záloha nedostala moc příležitostí, jelikož se brankář Staněk do rozehrávky na krátko téměř vůbec nepouštěl. Přitom, jak je patrné z grafického schématu, k tomu možnosti rozhodně měl."

Jo, měl tam možnosti, do kterých by ve Slavii šel. Otázka je, proč tomu tak nebylo, jestli pokyny nebo Staňkova nějaká nervozita z toho, jestli udělá chybu.

Reagovat
Freedo

Určitě pokyny. Nemyslím si, že by byl nervózní a odkopával to co nejdále. Nic víc než beton a nákopy jsem ale od Haška stejně nečekal a pokud někdo ano, tak byl hodně naivní.

Reagovat
naheCZ

No já si to taky právě taky nemyslím

Reagovat
Salfovic

Tak zrovna ty fotky v článku svědčí o opaku. Nedává smysl, aby byli hráči takto rozestaveni při odkopu brankáře.

Reagovat
j_mrazik

Bylo mi líto středních záložníků. Vybojoval se míč u nás u vápna, hráč se otočil směrem k soupeřově brance a reálně to neměl komu dát, tak se akorát 3x otočil kolem svojí osy a hrál to na nějakého toho šafáře, který koukal mezi stoperama, jak to celý dopadne a kdy se zase ztratí balon a on se zase bude muset vracet. Nabídka 0. Vzadu stálo 5-6 hráčů a vepředu se schovával Schick s Kuchtou…

Reagovat
Heisenberg

Těch mi teda líto vůbec není, naopak střed Souček-Provod ke včerejšímu stylu hry patřil, oba běžci bez jakýkoliv myšlenky, slabí na balonu. S Lobotkou bychom se o něčem takovým mohli bavit, toho mi ve druhým poločase s Belgií bylo líto, jak mu to všichni spoluhráči vepředu hned po zisku ztratili.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
j_mrazik

A komu to měli dát než dozadu, aby to někdo jiný odkopnul?

Reagovat
partaS

Reagovat
Kucka

Reagovat
Jesfey

Reagovat
Kang & Kodos

Pár měsíců se všichni smáli Priskemu, když přijel Liverpool a on si řekl, že si s nima dáme férovej zápas. Zkusíme bejt aktivní a uvidíme. No dostali jsme bůra, ale dalo se na to koukat a klidně jsme mohli dát tři čtyři góly. Strejcové typu Vízka se mu smáli, že co si myslel. Tak včera jsme viděli klasicky českou cestu, jak hrát proti top soupeři, takovej 2016 revival ze zápasu se Španělskem. Až na pár výjimek všichni posraný už v tunelu, neschopný přihrát si 3x po sobě, když někdo zkusil rychle běžet dopředu (párkrát třeba Douděra), tak se ostatní koukali, jestli se jako neposral, co dělá takovej kus od brány. Taktickej plán? Stoupněte si za balon, kopejte to do prdele, Staněk snad něco chytne, dáme tam srdíčko a uvidíme. Tak jsme viděli. Jeslti si z toho odneseme, že vlastně dobrý a skoro bod, tak se nikdy nikam neposuneme.

Reagovat
Moshe Dajan

až na to, že se Španělskem jsme bránili fakt dobře, nenahrávali soupeři do nohy a navíc jsme měli asi dva protiútoky, které opravdu smrděly gólem.

Reagovat
$$CaptainKokotko

Tak proti Live to za mě pořád naivní bylo ale chtělo by to něco mezi tím. Nějak to sestavit, aby ta rozehrávka byla lepší. Jako ale zase chápu tvůj argument. Když budem hrát proti Portugalsku tím stylem tak 1x z 10 třeba remizujem ale Priske když bude hrát s Live takhle otevřeně tak třeba taky 1x z 10 něco uhraje a těch výprasků bude asi víc. Ale za tu dobu by se ti hráči mohli zlepšit a těžké zápasy by hráli jinak. Naše liga šla nahoru a je to super, ale vidíme jak jsou cz hráči nekreativní a top3 to doplňuje cizincema

Reagovat
Nebelung

Reagovat
mayday

Je to těžký. Portugalci jsou ve všem o dva levely jinde, technika, myšlení, rychlost. Když si to s nima rozdáš na férovku (a jim se bude chtít), nemáš šanci a dostaneš čtyřku pětku. Tohle je závěrečnej turnaj, kde rozhoduje každej bod a každej gól.

Když zhodnotíme kvalitu obou týmů - rozdáš si to s nima na férovku a pravděpodobně budeš bez šance, až z tebe budou dělat šašky, nebo budeš betonovat a třeba se ti povede nějak ukopat aspoň ten bod?

Samozřejmě bysme všichni chtěli aby jsme měli fotbalově navíc, ale buďme realisti.

Teď s Turky a Gruzínci musíme hrát jinak, samozřejmě, ale tenhle zápas s Portugalci byl o něčem jiným.

Vidíš to moc naivně.

Reagovat
Kang & Kodos

O dva levely byl jinde Pool proti nám. V repre ten rozdíl zase tak extrémní neni. Samozřejmě neni ideální přijet na Euro hrát hurá fotbal, dostat 1:5 a vědět, že musíš udělat aspoň čtyři body, jinak nemáš šanci. Ale proč teda můžou Slováci s 38letym Pekaríkem, na kterýho hrál Doku ze City, hrát s Belgií v podstatě vyrovnanej zápas a vyhrát? To samý Rumuni s Ukrajinou, která má vepředu fotbalisty jako kráva, zatimco Rumuni mají spolu s Gruzií snad nejhorší kádr na Euru. Ale byli schopný na tom hřišti vypustit duši, ty jejich hvězdy úplně vymazali a vyhráli rozdílem třídy. Nešli si na hřistě prostě stoupnout za balon, šli hrát aktivně. A to bych chtěl vidět i od nás. Samozřejmě neříkám, že bysme je měli porazit, a třeba další dva zápasy budeme o 100% lepší a ta těsná prohra nám nakonec pomůže. Ale hodně o tom pochybuju

Reagovat
Bakary3

To, co jsme předvedli, byla totální sračka naordinovana trenérem.

Kdyby tam přišel, rozdal jasný pokyny, trošku to zburcoval hoši kurva ukažte koule, ať si získáme fanoušky a i my z toho máme nějakej pocit, že nejsme lopaty, tak ať mi nikdo neříká, že bysme nezahráli líp.

Střídat můžeš pětkrát, tak je tam doprdele musíš otesavat, kousat, štípat 90 minut, nemůžeš, osvezime to.

My hráli alibistickou sracku, směrem dozadu, kdy jsme jen stinovali, a dopředu taky, kdy jsme se jen zbavovali míče a nechodili dopředu.

Pro to není žádná omluva.

Reagovat
mayday

Samozřejmě na tom pravda je. Ale viz výše, je to těžký. Kdyby to otevřeli a dostala se trojka čtyřka pětka (třeba, třeba ne, nevím), tak mu to 90 % veřejnosti omlátí o hlavu, co si to dovolili za taktiku, jak byli naivní.

Prostě se zkusila tahle příšerná taktika s cílem to ukopat, a ono to málem vyšlo.

Navíc si myslím, že Portugalsko je ještě trochu jinde než současná Belgie nebo Ukrajina.

Za mě je to pryč, teď bude Turecko a Gruzie, tam musíme ukázat víc a tak chci vidět to, co píšeš.

Reagovat
verv

Zatímco tohle mu omlátilo o hlavu jenom 85% veřejnosti

Reagovat
Kang & Kodos

Tak já seru na veřejnost, já to píšu sám za sebe a podle svejch pocitů Vždycky na tebe bude někdo nadávat, ať zvolíš jakoukoli taktiku. Každopádně abych Haška furt nedissil, tak se mi líbilo, s jakym kádrem do Německa jedeme. Jsme nejmladší na celym Euru, to by mě v životě nenapadlo. Ještě za Vrby jsme byli naopak snad nejstarší. Já myslim, že i tohle by mělo pomoct v odrážení kritiky, kdyby to dopadlo, jak popisuješ. Máme kurva nejmladší tým, tak jsem čekal, že budeme působit třeba trochu naivně a zaplatíme za to, ale zároveň z toho bude cítit nějaká energie, že to bude svěží, běhavej výkon. No a když to dopadne blbě, tak holt ty kluky podržet a říct, že je to jejich první turnaj, že maj před sebou ještě spoustu let, že se spolu sehrajou a příště to bude lepší. Po dlouhý době jsem se kvůli tomu na repre docela těšil. A dostanu tohle prostě Ono když vidíš, že na klubový úrovni to Spartě a Slavii (což je lepší příklad, když mají víc Čechů v sestavě) jde a ještě letos porazili AS, odehráli se ctí zápas na San Siru v deseti, tak nevim, proč by stejně nemohla hrát i repre. Vlastně zaplať pánbůh, že jsme to neudrželi, to by ještě mohlo někoho napadnout, že tohle je ta správná cesta

Reagovat
doshcz

Reagovat
verv

Reagovat
Igli

Reagovat
Moshe Dajan

Tvle, tady se bude pořád řešit hra nohama brankářů, ale aby se řešila hra nohama hráčů v poli, to neeee

Reagovat
Pablos

přesný

Reagovat
Losinho

Reagovat
Kucka

byl moc mokrej trávník

Reagovat
Jesfey

Reagovat
Mass

Přitom ti Portugalci nejsou úplně nejostřejší presovači, rozehrávka měla bejt daleko jistější a přesnější.

Reagovat
Igli

Reagovat
Smejkyfans

Jak se říká v jednom seriálu ,,Na žádnej ťukes nemáme" Tak nezbývalo než nakopávat na náhodu.

Reagovat
zorz767

Do brány by měl jít Kovář, ale pochybuju, že to trenéři udělají.

Reagovat
Nad dopisy diváků

Staněk mněl několik top zákroků , mněl by je i Kovář , já jsem spíš nechápal , proč Staněk rozehrával, jako by mněl vepředu Chorého . Celý zápas ale výrazně v náš neprospěch ovlivnil rozhodčí . Dva kopy kolem hlavy a žádná žlutá , poslední gol jde za rozhodčím . Je to prasárna .

Reagovat
Nad dopisy diváků

A v čem by byl lepší ? Jako připouštím, že je to možné... Já spíš vyčítám, že když se Kuchta se Shickem nečapali, bál se je včas odvolat, a vůbec , Slávistů je tam moc... ikdyž včera hráli dobře...

Reagovat
mistr129

Mně to tedy přišlo od defenzivní řady celkově slušně ubráněný, na to že kraje hořely a hráči směrem dopředu nebyli schopní vyvézt míč. Vinit gólmana, stoperskou trojici nebo Součka mi přijde mimo, dostali jsme smolný góly, kromě toho Portugalci neměli skoro nic vážnýho

Reagovat
Mass

Jo ale zase tam bylo až moc laciných ztrát a to i v případě, že naši nebyli napadaný, nenašel bych tam snad jedinýho hráče, kterej neposral lehkou přihrávku. Z toho tam pak nezbylo nic jinýho, než bránit dvacet metrů od Staňka a čekat na nějakou haluz Portugalců, což se nakonec v závěru povedlo.

Na druhou stranu, nějakej ťukes vzadu naši opravdu hrát nemohli, na to řekněme si na férovku, žádnej z tý sedmičky vzadu nemá, prakticky jedině až Ševčík po vystřídání.

Reagovat
cubinho

To co vcera prevadel Coufal, to uz jsem dlouho nevidel

Reagovat
Mass

A tak toho Leaa ubránil dobře, pak tam bohužel uklouzl u střídajícího Joty a byl z toho gól.

Reagovat
Kucka

A má áčko

Reagovat
Vrubozubec

Pozor dle livesportu nejlepší hráč našich. To nevymyslíš

Reagovat
smazaný uživatel

Nejhorší výkon obránce v repre co jsem viděl.

Reagovat
Losinho

Jak se tu teď bude adorovat Kovář

Reagovat
vlastik

jinak ten Vitinha:

112 touches (most)

100% duels won (6/6)

100% tackles won

100% dribbles completed

90% pass accuracy

89/91 passes completed

2 key passes

Reagovat
KKralik77

Skvělej plejer

Reagovat
Mass

Taky hraje za PSG. To je něco jinýho než ti naši ligový hráči a náhradníci ze zahraničí.

Reagovat
KKralik77

Hašek ven

Reagovat
Nadržený šimpanz

Pssst. Ještě si to přečtou odborníci Vízek se Šmicerem a dostaneš bídu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele