Přátelské zápasy - mezistátní Přátelské zápasy - mezistátní

10.06.2024 18:00 CET
2 : 1
(0:0)

Reportáž

Radost českých reprezentantů po úvodní brance. (© AFP)

Češi vyhráli i druhý přípravný zápas, Severní Makedonii zdolali díky penaltám 2:1

Čeští reprezentanti porazili ve svém posledním vystoupení před mistrovstvím Evropy Severní Makedonii 2:1. Domácí zatlačili soupeře od úvodního hvizdu na jeho polovinu, optická převaha však jen sporadicky vedla k ohrožení brány. Exkluzivní možnost skórovat dostal až v 60. minutě Patrik Schick, jenž nabídnutou penaltou nepohrdl. Na jeho gól sice dokázal rychle zareagovat svou první reprezentační trefou Isnik Alimi, Češi ale v dlouhém nastavení způsobeném neustálým zdržováním hry v podání hostů kopali ještě jeden pokutový kop a Antonín Barák se nemýlil.

Závěr rakouského soustředění přinesl nemilou zprávu o zranění Michala Sadílka, jenž havaroval při jízdě na tříkolce a kvůli tržné ráně v oblasti bérce přišel o účast na šampionátu. I bez něj však nastupoval národní tým do generálky proti balkánskému celku v roli jasného favorita. Severní Makedonie totiž v posledních dvou letech porazila v soutěžních duelech pouze Maltu a Gibraltar.

Úvodní nudu ukončila osmá minuta duelu, kdy se po tradičně dlouhém autu Vladimíra Coufala dostal k hlavičce Schick, jeho pokus ale vytěsnil nad Stole Dimitrievski. Tato situace dostala český tým do sedla, což mohl přetavit v gól Coufal. Dimitrievskimu vypadl po souboji se Schickem míč a následnou střelu beka West Hamu do odkryté brány zastavil až jeden z Makedonců.

O chvíli později poprvé rozjásal hradecký stadion Schick, jeho trefa ale kvůli předchozímu ofsajdu přihrávajícího Jana Kuchty platit nemohla. Pozornost vzbudila i tvrdá rána Tomáše Součka zpoza vápna, domácí kapitán však těsně minul.

Po změně stran upadl po faulu ve vápně právě Souček a český tým kopal penaltu. Té se již tradičně ujal Schick a 19. gólem v národním týmu poslal domácí celek do vedení. Toho si Češi nicméně moc neužili, neboť už o pět minut později se za vápnem opřel do balonu Aleksandar Trajkovski, jehož rána sice skončila jen na tyči, dorážející Alimi se už ale hlavou nemýlil.

Ivan Hašek se následně pokusil změnit ráz utkání hned několika personálními změnami, což přineslo ovoce až v nastaveném čase. Faul na střídajícího Mojmíra Chytila vyústil v další penaltu pro český tým a Barák stejně jako proti Maltě mířil přesně.

Češi tedy na svého soupeře v Malšovické Areně vyzráli a do Německa odcestují s výhrou v zádech. Národní tým čeká na Euru jako první tým Portugalska, s nímž se utká 18. června v Lipsku. Severní Makedonie se do akce vrátí až 7. září duelem Ligy národů s Faerskými ostrovy.

Autor: Livesport.cz / Šimon Frodl

Komentáře (688)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele