Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2012

skupina I
07.09.2010 21:00 CET
2 : 1
(0:0)

Reportáž

Skotsko porazilo Lichtenštejnsko gólem ze sedmé minuty nastavení

Pořádnou ostudu málem utržili po uhrané remíze v Litvě fotbalisté Skotska. Vniveč mohl přijít bod z Pobaltí. Soupeř z Lichtenštejnska je v žebříčku FIFA až na 141. místě, přesto dokázal na Hampden Parku držet se soupeřem krok. Až v sedmé minutě nastavení ztratil to, co tak těžce po celý zápas vypracovával.

Šokem pro celý Glasgow už bylo jenom to, že se ve 46. minutě trefil hostující Frick. Lichtenštejnský kapitán mimochodem slavil přímo na hřišti šestatřicáté narozeniny a patnáctá reprezentační branka mu byla zajisté velkým dárkem. Nakonec mu ovšem musela hodně zhořknout. V 63. minutě domácí vyrovnali a v 90+7. urvali vítězství.

Skotský kouč Craig Levein už před zápasem avizoval, že jeho svěřence nečeká lehký protivník. A nemluvil jenom tak do vzduchu. Jenže při pohledu na útočnou formaci v podobě Krise Boyda a Jamese McFaddena asi nikdo neočekával, že se Skotsko v útoku tolik natrápí. Pro Boyda to byl mimochodem první reprezentační start v základní sestavě po třech letech. Kapitán Fletcher naopak očekával své 50. vítězství v národním dresu.

To se ovšem nerodilo vůbec snadno. Sice jako favorit utkání se snažil mít iniciativu utkání pod svojí kontrolou, alpský bojovník ale neskládal zbraně a zarytě se bránil. Ve 14. minutě se poprvé více potil gólman Jehle, McFaddenův centr našel McCullocha, ovšem ten nakonec zamířil jen nad bránu.

Pak našel Miller svým centrem pod tlakem na bližší tyči hlavičkujícího Boyda, ale i ten se netrefil. Jinak to byla ze strany Skotů děs a bída. McFaddenovi se vůbec nedařilo, komická srážka Millera s Brownem, kteří oba lapali ve vzduchu po míči, jen podtrhla, že to ani ve druhém dějství nebudou mít Leveinovi svěřenci vůbec lehké.

Hosté naopak vstoupili do druhé poločasu asi jak nejlépe mohli. Ve 46. minutě se Frick skvěle zorientoval ve vápně, ze souboje hry kočky s myší s McManusem vyšel vítězně on a přízemní střelou překonal naštvaného gólmana McGregora. V 54. minutě se navíc Skotům zranil Wallace, zkrátka zápas se nevyvíjel vůbec podle jejich představ.

Kdy Skotsko poprvé vystřelilo směrem na Jehleho? Až v 57. minutě. Takový rozdíl je mezi oběma týmy, jež jsou od sebe v nějakém žebříčku vzdáleny na sto míst daleko. Svou pumelici vyslal Fletcher a Jehle musel vyrážet nad břevno. V 63. minutě bylo srovnáno, Robsonův centr poslal hlavou do brány útočník Rangers Kenny Miller.

Záhy mohli hosté strhnout vedení opět na svou stranu, avšak McGregor si se šancí Haslera dokázal poradit. Ukrajinský sudí Švecov pak nastavil neuvěřitelných sedm minut a Skotsko tohoto času navíc dokázalo náležitě využít. Z poslední možnosti utkání totiž zavěsil hlavou přesně k tyči po rohovém kopu McManus.

Autor: Patrik Sandev / bbc.co.uk

Komentáře (3)

Přidat komentář
cresposuper

3-1

Reagovat
smazaný uživatel

tip 1...2:0

Reagovat
cresposuper

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele