Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2012

skupina G
07.10.2011 21:00 CET
2 : 2
(1:2)

Reportáž

Černá Hora - Anglie 2:2

V kvalifikační skupině G se zrodilo velké překvapení, když anglická reprezentace pouze remizovala s výběrem Černé Hory. Ostrované se sice hned v úvodu zápasu zásluhou Ashleyho Younga a Darrena Benta dostali do vedení 2:0, jenže ještě před poločasem snížil Elsad Zverotič a v druhé části se nechal vyloučit Wayne Rooney, na což v nastavení vyrovnal Andrija Delibašič.

Anglie odlétala do Černé Hory s vidinou, že jí stačí získat bod k tomu, aby se kvalifikovala na Euro 2012, které se uskuteční v Polsku a na Ukrajině. Trenér Fabio Capello přesto nehodlal hrát na remízu a sliboval útočný fotbal, který měl Anglii zajistit body tři. A úvod zápasu tomu nasvědčoval. Theo Walcott a Ashley Young svými rychlými výpady po stranách hřiště působili černohorské obraně nemalé potíže, z čehož pramenili zajímavé šance.

V první velké příležitosti zápasu se objevil debutant Phil Jones, který svým nevypočitatelným centrem vyděsil nejednoho domácího fanouška. Míč totiž málem zapadl přímo za zadá brankáře Mladena Božoviče. Poté Wayne Rooney skvěle uvolnil Thea Walcotta, který zprava nacentroval ke vzdálenější tyči, kde již byl připravený Ashley Young. Ten již zblízka neměl žádný problém poslat míč hlavou do sítě a otevřít tak skóre zápasu.

Brzký gól z jedenácté minuty umlčel ochozy stadiónu. Místo předpovídané bouřlivé balkánské atmosféry nastalo ticho, zatímco angličtí reprezentanti slavili rozrostlou sbírku brzkých gólů svých venkovních utkání skupiny G. A Anglie tímto rozhodně nechtěla skončit. Hned o pár minut později se do střelecké listiny mohl zapsat Rooney, ale obránce Miodrag Džudovič na poslední chvíli odvrátil Bentovu přihrávku.

Gól mohl přidat také Phil Jones, ale jeho prudká hlavička po centru Walcotta měla gólové parametry pouze do té doby, než narazila do zad Wayna Rooneyho. 14 minut před koncem prvního poločasu se ostrované druhého gólu konečně dočkali. Celou akci znovu založil Rooney dobrým pohybem ve středu hřiště. Tentokrát ovšem směřoval míč na levou stranu, odkud ho před bránu poslal Ashley Young. No a Darren Bent již neměl příliš práce s dopravením míče do brány.

Jedinou vadou na kráse prvního poločasu bylo pro Anglii nastavení. Tým Capella očividně polevil v koncentraci a Černá Hora toho hned dokázala využít. Centr Fatose Bačiraje zprava si v pokutovém území na prsa zpracoval Elsad Zverotič a skákavou střelou po zemi k tyčce, která byla ještě tečována Gary Cahillem, dokázal překonal Joa Harta, který si na míč pouze šáhl.

A do druhého poločasu domácí vykročili hladoví po vyrovnání. Nejprve Joe Hart vychytal Bačiraje a o chvíli později se Stevan Jovetič dožadoval odpískání penalty po neohrabaném obranném zákroku mladého Phila Jonese. Rozhodčí tak ale neučinil. Po další šanci Beciraje, která však Harta příliš nezaměstnala, se z trávníku odporoučel Ashley Young s poraněným kolenem. Nahradil ho více defenzivně laděný Stewart Downing.

Asi jen těžko by se hledal zápas, ve kterém by se tak diametrálně lišily výkony obou týmů v prvním a druhém poločasu. Po další velké šanci domácích, kdy po gólu sahal blackburnský Simon Vukčevič, sáhl Cappelo k dalšímu střídání. Z hřiště odešel Bent, kterého nahradil Frank Lampard, a Anglie tak překopala své rozestavení na 4-5-1.

Rooney se vytáhl na hrot, ale ve své pozici příliš dlouho nevydržel. V 74. minutě zcela nesmyslně fauloval Džudoviče, za což uviděl červenou kartu a předčasně odešel do sprch. Stal se tak teprve druhým hráčem anglické reprezentace, který dostal dvě červené karty. Tím prvním byl David Beckham. Nejenže tak nebude moci nastoupit do prvního, a potencionálně i druhého, zápasu základní skupiny Eura, ale navíc výrazně ztížil svým spoluhráčům udržet výhru.

A o tu Albion nakonec opravdu přišel. V nastaveném čase se totiž dokázal prosadit Andrija Delibašič, který vystřídal Vladimira Božoviče. Nicméně důležitý jeden bod Angličané vybojovali a mohou tak oslavovat postup na Euro. Černá Hora však nemusí úplně smutnit, neboť je druhá, což je ve skupině ještě s Walesem, Švýcarskem a Bulharskem velice dobrým výsledkem, a zahraje si tak baráž.

Autor: Jan Michálek / soccernet.com

Komentáře (23)

Přidat komentář
smazaný uživatel

0:1

Reagovat
smazaný uživatel

tip X...0:0

Reagovat
smazaný uživatel

presne tak

Reagovat
smazaný uživatel

0:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
Shevchenko

Je docela zvláštní, že tenhle zápas nehraje pro Černou Horu důležitou roli. Když vyhraje a Švýcaři ve Walesu taky, tak v posledním zápase nesmí ve Švýcarsku prohrát (kvůli horším vzájemným zápasům), když prohraje, tak se Švýcary musí taky minimálně remizovat (postoupili by díky lepším vzájemným zápasům).

Reagovat
smazaný uživatel

0:1

Reagovat
vanGomm

Anglie potřebuje k absolutní jistotě urát remízu a řekl bych,že to dokáže tip X.Pokud rozhodují nejdřive vzájemné zápasy,tak když by Černá Hora Anglii porazila má 14 bodů a Švýcarsko pokud porazí Wales má 11 bodů.Potom by Černá Hora mohla snad i ve Švýcarsku o gól (1:2,2:3 atd.)prohrát,protože doma nad Švýcarskem 1:0 vyhrala.Tedy pokud platí ta pravidla jako v pohárech.

Reagovat
smazaný uživatel

1-3

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:0 Jasná záležitost. Anglici jedou na výlet.

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

ENGLAND!!!

Reagovat
Tomtaf

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

(0:1,1:0) 1:1

Reagovat
Veselac

0:0

Reagovat
Tuxedo

3:3

Reagovat
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
Willy Wonka

Wayne, wayne, wayne... What can I say?

Reagovat
smazaný uživatel

sem vubec necekal ze mi doseru tiket ...v nastaveni dostat goool?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
7C.Ronaldo

Přesně taky mi tento jediný zápas zesral tiket

Reagovat
smazaný uživatel

netušil jsem že je černá hora tak dobrá.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele