Liga národů UEFA - Liga národů 2024/2025

Liga A - skupina 4, 4. kolo
15.10.2024 20:45 CET
3 : 0
(1:0)

Reportáž

Álvaro Morata (© AFP)

Birmančevič proti mistrovi Evropy zavinil penaltu. Španělé s přehledem zdolali srbské Orly

Španělsko zvítězilo ve čtvrtém kole Ligy národů nad Srbskem jasně 3:0. Obhájce titulu z tohoto turnaje i mistrovství Evropy si během dominantního vítězství mohl dovolit i neproměněnou penaltu, neúspěšný exekutor Álvaro Morata se ovšem i tak později zapsal na listinu střelců. V základu za Orly počtvrté v řadě nastoupil Veljko Birmančevič, právě jeho ruka přihrála gigantovi z Pyrenejského poloostrova příležitost pokutového kopu.

Španělsko v předchozích 24 zápasech pouze dvakrát prohrálo a na zlomení nerozhodného stavu potřebovalo v upršené Córdobě pouhých pět minut. Nádherný centr Pedra Porra na zadní tyč zkušeně usměrnil do vzdálenějšího rohu branky jeho kolega z obrany Aymeric Laporte.

Dominance týmu Luise de la Fuenteho pokračovala i po čtvrthodině hry, kdy sólový pokus Mikela Oyarzabala zblokoval Predrag Rajkovič a po následném rohu hlavičkoval Mikel Merino do tyče. Krátce po půlhodině hry byl srbský gólman znovu povolán do akce, když střelec vítězného španělského gólu ve finále Eura proti Anglii Oyarzabal zamířil přesně, Rajkovič jeho pokus ale zneškodnil.

Trenér Srbska Dragan Stojkovič, na kterého v prvním poločase zjevně neudělala dojem jediná střela jeho týmu mezi tři tyče, v poločase povolal do služby náhradníky Marka Grujiče a Luku Joviče. Byl to však kapitán Španělska Morata, kdo v 54. minutě promarnil skvělou šanci zdvojnásobit náskok svého týmu. Po ruce Birmančeviče, jenž se snažil ve skluzu uvnitř vápna zblokovat nebezpečný míč, vypálil z penaltového puntíku jen vysoko nad. Hosté mohli brzy poté vyrovnat, Aleksandar Mitrovič však nezvykle v zakončení selhal. O několik minut později Španělsko nemilosrdně donutilo Srbsko za tuto chybu zaplatit, když Morata odčinil svou promarněnou penaltu tím, že po úchvatném souboji s Fabiánem Ruizem skvěle umístil míč do sítě.

Během demoralizujících 60 sekund se situace pro Srbsko ještě více zhoršila. Nejprve byla Strahinjovi Pavlovičovi v 76. minutě udělena žlutá karta a poté, co VAR a monitor na hřišti přesvědčili rozhodčího Daniela Stefaňského, že obránce zabránil jasné gólové příležitosti, Álex Baena skvěle vystřelil z volného přímého kopu a překonal Rajkoviče.

Břevno nedlouho poté zabránilo střídajícímu Pedrimu, aby se zapsal na střeleckou listinu. Srbsko nyní bude chtít v ideálním případě vyhrát oba zbývající zápasy se Švýcarskem a Dánskem, aby mělo šanci kvalifikovat se do další fáze soutěže v ročníku 2024/25 a vyhnout se sestupu.

Autor: Livesport.cz / Chris Heath

Komentáře (2)

Přidat komentář
Elmas

3:0

Reagovat
Pharrell

3:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele