Liga národů UEFA - Liga národů 2024/2025

Liga A - skupina 1, 1. kolo
05.09.2024 20:45 CET
2 : 3
(0:2)

Reportáž

Nicola Zalewski (© AFP)

Skotsko srdnatě bojovalo, ale Zalewski a spol. vsítili o branku navíc

Velký večer mladíka Nicoly Zalewského zachránil Poláky, kteří si z Hampden Parku odvezli tři body. V premiérovém utkání tohoto ročníku Ligy národů zajistil hráč AS Řím polskému výběru výhru tím, že dvě penalty sám připravil a jednu z nich v rozhodující chvíli s klidem proměnil.

Hampden Park bouřil už chvíli před začátkem duelu a s napětím očekával, jak si Skotové povedou proti silnému, leč nevyzpytatelnému Polsku. Dobře domácí nezačali, protože brankář Gunn tahal míč ze své sítě už po pouhých osmi minutách. Poláci velmi rychle rozjeli brejk, když vybojovali balon za polovinou soupeře. Následovalo posunutí od Roberta Lewandowského na jmenovce Szymańského a ten předvedl parádní techniku. Jeho rána zakroutila míč k levé tyči brankáře Gunna, který se jen bezmocně ohlédl!

Skotsko nicméně nehodlalo složit zbraně a především záložník Scott McTominay se ve středu hrací plochy činil. Svou energii dokonce po dvaceti minutách proměnil v gól. Z něj se ale neradoval, protože McTominay při zpracování míče evidentně použil horní končetiny místo povolených dolních. Obranu Polska následně zkoušeli jak Christie, tak Dykes, jenže ani jeden z nich neuměl dostat míč do sítě.

A tak se o slovo přihlásila další rána pro Skoty. Dvě minuty před koncem první půle totiž skvělý sprint předvedl Nicola Zalewski a ve vápně byl faulován. To sudího neomylně vedlo k nařízení pokutového kopu a téhle úlohy se zhostilo eso z největších. Robert Lewandowski neměl se střelbou problémy a zvýšil na 2:0.

Jenže pokud si hosté mysleli, že mají zápas v rukou, těžce se mýlili. Pouhých 40 vteřin druhé půle domácím stačilo k tomu, aby utkání zdramatizovali. Billy Gilmour byl ve správný čas na správném místě a tvrdou ranou z hranice šestnáctky dokázal prostřelit chumel hráčů před sebou i s brankářem Bułkou.

S narůstajícím časem byla vidět i větší a větší chuť Skotů srovnat. Dlouho se jim to však nedařilo. Až v 76. minutě Poláci konečně kapitulovali. Ralston vybojoval míč a poslal ho na McTominaye, který číhal zcela nepokrytý ve vápně. Takže jen nastavil nohu a zakončil do středu téměř volné brány. To byla odměna za to, jak moc se Skotsko dralo dopředu a jak se snažilo.

Ale ani to nestačilo, protože tohle drama ještě neskončilo. Rozhodčí za velké nelibosti domácích fandů nastavil dlouhých osm minut a tenhle čas využilo lépe Polsko. Nicola Zalewski totiž, na rozdíl od výkonů v AS Řím, létal po lajně, v 96. minutě dolétl až do vápna a v něm ho nedovoleným způsobem odstavil Hanley. Kopala se proto další penalta a tentokrát vzal odpovědnost na sebe sám faulovaný. Brankář Gunn měl smůlu, neboť odhadl směr Zalewského střely, leč v cestě do sítě jí nezabránil.

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (3)

Přidat komentář
Elmas

1:1

Reagovat
fcb+mufc

2:1

Reagovat
oli9

2:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele