Liga národů UEFA - Liga národů 2024/2025

Liga B - skupina 2, 3. kolo
10.10.2024 20:45 CET
1 : 2
(0:0)

Reportáž

Vangelis Pavlidis dvakrát skóroval proti Anglii. (© JULIAN FINNEY / GETTY IMAGES EUROPE / Getty Images via AFP)

Nevyvážená sestava se Anglii vymstila. Historický triumf Řecka zajistil dvougólový Pavlidis

Anglie prohrála v rámci třetího kola Ligy národů s Řeckem 1:2. Kouč Albionu Lee Carsley v zápase hraném ve Wembley doplatil na snahu napěchovat sestavu ofenzivně laděnými hráči, jediným tradičním středopolařem před čtyřčlennou obranou totiž byl Declan Rice. Lví podíl na historicky prvním triumfu hostů nad Ostrovany měl dvougólový Vangelis Pavlidis, jenž osamostatnil vítěze Eura z roku 2004 na prvním místě skupiny.

Carsley připravil na zápas s Řeckem pozoruhodný útok bez tradičních útočníků. Ofenzivně ladění hráči Albionu se na začátku utkání snažili způsobit v řecké obraně spoušť. Jude Bellingham po třech minutách varoval Odyssease Vlachodimose a Cole Palmer, který poprvé nastoupil v rámcí soutěžního utkání v základní sestavě za svou zemi, umístil přímý kop těsně nad břevno. Domácí však zdánlivě vyměnili stabilitu v obraně za vidinu útočné hrozby, řada chyb umožnila hostům slibnou příležitost.

Jordan Pickford se při rozehrávce vydal daleko za hranici svého území a podivně přihrál přímo Anastasiosu Bakasetasovi, jehož lobovaný pokus skvěle zlikvidoval obránce Chelsea Levi Colwill. Anglie ještě před přestávkou zahodila dvě jasné šance, včetně Palmerovy tečované střely a hlavičky Anthonyho Gordona, která nedosáhla kvalit Trenta Alexandera-Arnolda, jenž asistoval.

Domácí za tuto marnotratnost zaplatili hned několik minut po výměně stran, když se Dinos Koulierakis vydal vpřed a vybídl Pavlidise, který se propracoval přes nespočet anglických obránců k úspěšné střele za záda Pickforda. Oslavy historicky prvního gólu Řecka ve Wembley byly plné emocí a hosté pokračovali ve stejném duchu, když Pavlidis znovu skóroval, ale kvůli ofsajdu mu videorozhodčí gól neuznal. Po nástupu Ollieho Watkinse se Anglie vrátila ke známějšímu rozestavení a málem se dočkala vyrovnání, když útočník Aston Villy o několik minut později přestřelil.

Vzhledem k tomu, že do Ligy A automaticky postoupí pouze tým, který se umístí na prvním místě ve skupině, Anglie věděla, že si nemůže dovolit prohrát s vedoucím celkem. Známý hrdina Albionu se tedy postaral o vyrovnání. Dominic Solanke zpětnou přihrávkou připravil míč až za hranici pokutového území, kam si naběhl záložník Realu Madrid Bellingham a prudkou střelou překonal Vlachodimose.

V nastaveném čase však došlo k dalšímu zvratu. Pasivní defenzivu Anglie přemohli řečtí útočníci ve vápně a Pavlidis díky další úspěšné střele završil nezapomenutelný večer v anglickém hlavním městě, během nějž se uctívala památka nedávno zesnulého 31letého George Baldocka, jenž měl občanství obou aktérů utkání ve Wembley.

Autor: Livesport.cz / Jon Radcliffe

Komentáře (6)

Přidat komentář
Pták Jebák

4:0

Reagovat
Elmas

3:1

Reagovat
John Obi Mikel

2:0

Reagovat
eder

0:2

Reagovat
Pepesma

Reagovat
Nikikrew

Co tam vyvadzala obrana Anglicka

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele