předkola - 4. předkolo - nemistrovská část - odvety
28.08.2024 21:00 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Christos Zafeiris (© Slavia Praha)

Kouzlo Edenu na magický zvrat nestačilo. Slavii po srdnatém boji s Lille čeká Evropská liga

Slavia v odvetném utkání závěrečného předkola Ligy mistrů porazila na vlastním hřišti Lille 2:1, na manko z úvodního střetnutí ale byla krátká. Perfektní vstup do duelu obstaral povedenou trefou Christos Zafeiris, jenž navíc v zápase dvakrát trefil břevno. Po srovnání z kopačky Edona Zhegrovy dal ještě domácím naději střídající Ivan Schranz, bojovný výkon už ale na srovnání celkového skóre dvojzápasu nestačil. Slavia si tak na podzim zahraje Evropskou ligu.

Sešívané čekalo v odvetě mnohem větší sousto, než městského rivala z druhého břehu Vltavy. Třikrát hodnotnější kádr francouzského Lille se v útoku chlubil zbraní těžkého kalibru. Jonathan David se v uplynulé sezoně přímo podílel na 35 gólech, Pražané ale odmítali házet flintu do žita. S burácejícím stadionem v zádech vlétli do utkání odhodláni napadat rozehrávku soupeře.

Zafeiris poslal fanoušky v Edenu do euforie již v páté minutě, když kapitánem Janem Bořilem sklepnutý balon na hranici vápna nekompromisně uklidil z první k tyči. Ve 12. minutě se poprvé připomněli hosté, tečovanou ránu Alexsandra ale Antonín Kinský s přehledem lapil. Bořil si poté mohl připsat další asistenci, z nadějné pozice na křídle ovšem trefil jen obránce. Lukáš Provod se následně vydal na impozantní sólo po pravé straně, zpětnou přihrávku na úroveň penalty však Tomáš Chorý využil pouze ke střele mimo. Ve 40. minutě předvedl Zafeiris znovu svou kopací techniku, z přímého kopu ale zakroutil míč jen do břevna.

Poločasová přestávka hostům prospěla. Gabriel Gudmundsson se povedeně prokličkoval až do pokutového území, nicméně tam byl připravený včasně vyběhnuvší Kinský. Vzápětí na druhé straně přistál balon na kopačku Davida Douděry, na zadní tyči ale skákavým pokusem přestřelil. V 57. minutě zakroutil pravonohý univerzál ránu do vzdálenější části brány, gólman Lucas Chevalier se však stihl natáhnout. Čtvrt hodiny před koncem umlčel celý stadion Zhegrova přesnou ránou k tyči zpoza vápna. V 84. minutě vrátil slávistům vedení Ivan Schranz, jenž z úhlu dorážel po střele Chytila. Hrdinou večera se mohl stát Zafeiris, bravurním obstřelem ale znovu rozezvučil břevno, i další gólovky Pražanů zůstaly nevyužité.

Česko tak navzdory urputné snaze slávistů nebude mít poprvé v historii dva celky v základní fázi milionářské soutěže. Los hlavní části turnaje proběhne 29. srpna od 18:00, sešívaní se dozví soupeře v Evropské lize o den později ve 13:00.

Autor: Livesport.cz / Šimon Votava

Komentáře (1212)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele