semifinále - odvety
30.04.2013 20:45 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Dortmund i přes prohru 0:2 v Madridu postoupil do finále

Výrazný náskok z prvního vzájemného utkání nakonec odolal a Borussia se tak podruhé v historii představí ve finále Champions League! Bílý balet dlouho tlačil, nakonec těsně před koncem zaznamenal dvě branky, ale to bylo ze strany Realu Madrid všechno a BVB se přes premiérovou porážku může těšit na květnové finále do Wembley.

Oproti prvnímu vzájemnému utkání na dortmundském svatostánku provedl José Mourinho dvě změny: Michael Essien se postavil na pravý kraj obranné čtveřice, kde nahradil Sergia Ramose, jenž se posunul do stoperské dvojice a místo tak možná překvapivě nezbylo na Pepeho. Pouze mezi náhradníky zůstal také Sami Khedira, jenž ve středové formaci uvolnil místo di Maríovi.

Bílý balet podle očekávání vrhl všechny síly do útoku a hostující družina tak byla od prvního uvedení míče do hry odkázána na bránění vlastního pokutového území. Zvyšující se tlak mohl již po čtyřech minutách zužitkovat Higuaín, pro kterého vybojoval kulatý nesmysl Modrić, ovšem argentinský útočník z bezprostřední blízkosti na Weidenfellera recept nenašel!

Tempo hry bylo jasně pod domácí kontrolou, opakovaně to zpoza vápna zkoušel di María, jeho pokusy však přece jen to nejdůležitější postrádaly - přesnost. Na druhé straně si však Merengues museli dávat pozor na zadní vrátka, která se rozhodl prověřit tradiční střelec Lewandowski, jenž si udělal dobrý den z Ramose, ale poté si na domácího strážce branky nepřišel. Odpověď si nachystal aktuálně nejlepší kanonýr Ligy mistrů Cristiano Ronaldo (doposud zaznamenal dvanáct zásahů), ani jemu se však z dobré pozice nepodařilo zacílit do ohraničeného prostoru.

Borussen se postupem času přece jen více a více osmělovali a další stoprocentní možnost měl tentokráte před opačnou brankou Lewandowski, který po standardce osvědčil výborné zpracování míče, následně ale na skvěle reagujícího Lópeze nevyzrál! Vzápětí mohl trestat po dlouhém míči za obranu Ronaldo, který však tváří v tvář dortmundského brankáře nepřechytračil.

Ve čtrnácté minutě ale zasáhla BVB nepříjemná ztráta, když po problémech se stehenním svalem musel hřiště opustit Mario Götze, jehož nahradil o poznání univerzálnější Kevin Großkreutz, který se tradičně postavil na levou stranu a Marco Reus tak měl ze středu naprosto volné pole působnosti. Ke střele se však odhodlal Özil, avšak jako většina spoluhráčů před ním prostor ohraničený třemi tyčemi nenašel. Zbytek první půle už byl vyrovnaný a Real se přes pozornou obranu, diktovanou skvělým Matsem Hummelsem, nemohl prosadit. Výhodu standardní situace pak nevyužil Ronaldo.

Druhých čtyřicet pět minut otevřel rychlý kontr, po kterém měl na kopačce zřejmě rozhodující trefu Lewandowski, ovšem neposednou mičudu pod břevno nenasměroval a madridské naděje tak nadále zůstávaly při životě! Jedno varování ale nestačilo. Agilní Reus po dalším rychlém protiútoku oslovil tradičního koncového uživatele, avšak polský reprezentační kanonýr z úhlu napálil jenom břevno madridské svatyně! Domácí ambice tou dobou už doslova visely na vlásku...

Další pohlednou kombinaci žlutočerných válečníků započal přesným posunutím míče Lewandowski, Reus následně před brankou našel zcela nepokrytého Gündogana, tomu však vystavil stopku další výborný zákrok Lópeze! Úřadující španělský mistr už měl tou dobou na trávníku čerstvé síly v podání dvojice Kaká - Benzema (nahradili Coentrãa a Higuaína), kteří upadající snahu Merengues přece jen rozhýbali... Právě brazilský špílmachr měl další možnost, ale branku netrefil. Na opačném konci hřiště opakovaně neuspěl, protentokrát hlavní spalovač, Lewandowski.

Sedm minut před koncem se však pomalu rezignující příznivci Realu dočkali: Kaká rozdal do strany na rozběhnutého Özila, jehož centr dopravil na místo určení Benzema - 1:0. Za pár okamžiků ten samý hráč vrátil po odraženém míči na Ramose, který podařenou dělovkou pod břevno ještě přitopil pod kotel a zvýšil na 2:0! Následoval drtivý tlak Bílého baletu, který se však až na nepřesnou hlavičku Ramose, do žádné další nebezpečné situace nedostal a s letošním ročníkem Ligy mistrů se tak rozloučil.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (2189)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele