základní skupiny - skupina D, 2. kolo
03.10.2012 20:45 CET
1 : 1
(0:0)

Reportáž

Představení mezi ManCity a Dortmundem vítěze nepoznalo

Očekávaný vrchol druhého kola Ligy mistrů mezi anglickým a německým šampionem skutečně nabídl skvělou podívanou, výsledkem ale nakonec zůstává nic neřešící remíza 1:1. Borussen se favorizovaného protivníka nezalekli a byli City minimálně vyrovnaným soupeřem, Reus otevřel skóre, dělbu bodů poté zajistil z penalty střídající Balotelli.

Domácí kormidelník Roberto Mancini vsadil na bundesligovou zkušenost Edina Džeka, jenž se oproti očekávání ukázal v základní sestavě, pouze na lavičce tak začal Carlos Tévez. Stejný osud potkal i Garetha Barryho, přednost dostal výrazně ofenzivněji laděný Samir Nasri. Jedno překvapení si pro své fanoušky přichystala také druhá strana: Sebastiana Kehla nahradil ve středu pole dynamičtější, avšak nerozehraný Sven Bender, jinak Borussen skutečně vsadili pod Lewandowskim na ultra ofenzivní složení Kuba - Götze - Reus.

Hned od prvního zadutí do píšťalky českého sudího Pavla Královce se začalo pěkně od podlahy, obě strany výrazně upřednostnily ofenzivní složku a k vidění tak byl intenzivní fotbal nahoru dolu, přičemž nechybělo mnoho zajímavých momentů před oběma brankami. Jako první o sobě dali vědět domácí, konkrétně pohotově zakončoval nabuzený Džeko, Weidenfeller však jeho střelu pohodlně zneškodnil.

Borussie však rozhodně nepůsobila zakřiknutým dojmem a zakrátko hned dvakrát kontroval Lewandowski, jeho hlavičkovým pokusům však nejvíce ze všeho scházelo to nejdůležitější - přesnost. Osmá minuta přinesla první geniální myšlenku Silvy, jenž parádně načasovaným obloučkem nastartoval za obranou rozběhnutého Agüera, proti němu však pohotově vystoupil Weidenfeller a jeho snahu díky tomu zpacifikoval! Záhy však španělský reprezentant narýsoval pas na Zabaletu, ten ale pro změnu mířil vysoko nad bránu. Hosté se podle očekávání soustředili na jistou defenzivu a rychlé protiútoky - jeden takový zakončoval Götze, Hart ovšem dokázal konečky prstů vytěsnit neposedný balón alespoň na pravou tyč!

Živelnou patnáctiminutovku následovala hlušší pasáž, kdy se snahy obou týmů potkávaly ve středu pole a zde i vinou četných nepřesností povětšinou končily. I přesto však neustávalo vydatné povzbuzování žlutočerných fanoušků, kteří se nezalekli ani více než desetinásobné přesily domácích a byli to oni, kdo vytvářel atmosféru. Vytržení ze stereotypu přišlo až ve 27. minutě, kdy se znovu opakovala spolupráce dvojice Silva - Agüero, druhý jmenovaný ovšem na Weidenfellera opakovaně recept nenašel! Argentinsko-německý souboj napsal i třetí pokračování, strážce dortmundské branky si však i tentokráte s dalekonosným pokusem věděl rady!

Před koncem prvního dějství už však začali hrozit výhradně Schwarzgelb. Parádní kombinační akci, při které BVB rozebralo obranu Citizens doslova na prvoky, zakončoval Schmelzer, pálil však jen do připraveného Zabalety. Rovnou dvakrát se pak ocitl před Hartem tváří v tvář Götze, napoprvé však z úhlu na anglického reprezentanta nevyzrál, aby po jeho další ráně vyrážel Hart kulatý nesmysl na břevno!

Ani tímto však drama prvních pětačtyřiceti minut rozhodně nekončilo. Ve čtyřicáté páté minutě Agüero rozdal míč do strany na Zabaletu, jehož centr se na malém vápně snesl k Silvovi, ten však v tísni z bezprostřední blízkosti nepochopitelně přestřelil! Už v nastavení se pak v pokutovém území zjevil zcela zapomenutý Lewandowski, tvrdým projektilem však našel pouze místo, kde stál připravený Hart.

Po změně stran se plynule navázalo tam, kde se před pauzou skončilo. Jako první o sobě dal vědět Džeko, ani tentokráte však dortmundského brankáře nepřekonal. Byl to ovšem vestfálský celek, kdo získával čím dál větší jistotu. Otevřít skóre mohl v padesáté čtvrté minutě po Piszczekově pasu Götze, bezchybný Hart ale jeho střelu zpacifikoval. Něco podobného už se však o chvíli později nepodařilo: Rodwell ukázkově namazal rozběhnutému Reusovi, nesmírně hbitý Hart si opětovně na mičudu sáhl, zabránit její cestě do branky ale přesto nedokázal - 0:1.

Tento moment pochopitelně hladové včely ještě více namlsal a po hodině hry se kormidlo definitivně otočilo na hostující stranu. Lewandowski opět postavil do hlavní role bývalou oporu Borussie Mönchengladbach, blonďatý středopolař však tentokráte na domácí oporu nevyzrál! Vzápětí to zpoza vápna zkoušel pro změnu Gündogan a Hart musel opět sáhnout do truhly pro další mimořádně důležitý zákrok!

Zraněného Hummelse, jenž si počínal bezchybně a častokrát to byl právě on, kdo za minutu dvanáct zatáhnul za záchrannou brzdu, musel nahradit Felipe Santana. Ani tato změna však na pohodě BVB nic neubrala. Další dech beroucí moment předvedl v 76. minutě Gündogan, jenž si na pravé straně udělal dobrý den hned z několika hráčů, aby následně parádně zatočeným míčem vyslal ke zteči Lewandowskiho, ten však z ideální pozice nepochopitelně prostor ohraničený třemi tyčemi netrefil, jakoby další trefa byla pro Kloppovi svěřence zamítnuta. Trestat mohl po Zabaletově centru Agüero, Weidenfeller ale jeho hlavičku vytěsnil na rohový kop!

Pohroma pro Dortmund nastala dvě minuty před koncem řádné hrací doby, kdy ve vápně zahrál rukou Subotić a sudí Královec bez otálení ukázal na značku pokutového kopu. Balón si vzal suverénně čerstvě příchozí Balotelli a chytře do protipohybu Weidenfellera zavěsil - 1:1. Přeci jen mohlo být učiněno spravedlnosti zadost, avšak Lewandowski opět ztroskotal na bezchybném Hartovi.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (754)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele