čtvrtfinále - 1. zápasy
27.03.2012 20:45 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Chelsea díky Kalouovi odváží z Lisabonu cennou výhru

Chelsea dokázala to, co v letošní sezoně doposud jen Porto. Na Estádio Da Luz to dlouho vypadalo na bezgólovou remízu, čtvrt hodiny před koncem však vítězství strhl na stranu Blues Salomon Kalou. Toho posadil do pozice gólového hrdiny zápasu Torres, zřejmě nejlepší hráč utkání. Svěřenci Roberta Di Mattea tak odvážejí z Portugalska výtečný výsledek.

Ivanović své zdraví dohromady nedal, tudíž se po téměř třech měsících v základní sestavě Chelsea objevil Paulo Ferreira. Vedle něj nastoupil od první minuty i David Luiz, stejně jako druhý bývalý hráč Benfiky Ramires. Domácím se oproti odvetě osmifinále se Zenitem vrátil do úvodní jedenáctky špílmachr Pablo Aimar.

Zápas byl dlouho poměrně nudný, bez šancí a výraznějších příležitostí. Až v devatenácté minutě si krásně naběhl za obranu do šestnáckty Oscar Cardozo a po zpracování na hrudník branku těsně minul. Zanedlouho jej napodobil na druhé straně Fernando Torres, který však přestřelil branku Artura výrazně.

Záloha Chelsea byla velmi statická, osamocený Fernando Torres na hrotu útoku si často musel sbíhat pro balon až do hloubky hřiště. Po jedné takové situaci v 39. minutě obešel dva hráče a vypálil opět nad. Hned za minutu přišla asi nejnebezpečnější akce celého poločasu, Kalou sklepl Meirelesovi a ten z nějakých 22 metrů zvoleje vypálil. Artur se měl co natahovat, aby vyrazil alespoň na roh.

Druhé dějství už nabídlo o mnoho více vzruchu. Necelé dvě minutky po návratu z kabin měl stoprocentní šanci na otevření skóre Cardozo, k němuž se odrazil ve vápně míč, jenže dělovkou napálil jen skvěle postaveného Davida Luize. O chvíli později slušně vystřelil zpoza šestnáctky Bruno César.

Dost možná klíčový moment se odehrál po hodině hry. Juan Mata přímo z nákopu Petra Čecha převzal míč za obranou, obhodil i Artura, jenže z úhlu v těžké pozici nastřelil jen tyčku. Zahučelo to i na druhé straně o pět minut později, kdy Witsel vystřelil z dálky, Terry tečoval a balon se taktak snesl na vrchní síť Čechovy branky. Vzápětí zlikvidoval český gólman hlavičku zblízka od Jardela.

Vysvobození z bezgólové nudy přinesla nádherná kombinace Ramirese s Torresem a zakončující Salomon Kalou. Dva doposud nejlepší hráči Blues parádně zapracovali u pravé lajny, načež Torres obešel Jardela a krásně našel na malém vápně lahodným centrem Kaloua. Ten si ve skluzu poradil na jedničku a otevřel skóre - 0:1.

Benfica pochopitelně chtěla nepříznivý stav zvrátit, ale nezmohla se na víc než na občasné závary ve vápně, naopak Chelsea měla možnost k rychlým brejkům. Po jednom z nich zkoušel lobovat Artura Mata, ale jeho pokus byl více než nepřesný. Ke konci pětiminutového nastavení málem zmrazil fanoušky Blues Ashley Cole, jehož záchranný odkop málem protnul síť.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (752)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele