základní skupiny - skupina F, 1. kolo
18.06.2024 18:00 CET
3 : 1
(1:1)

Reportáž

Arda Güler rozhodl o výhře Turecka (© AFP)

Turecko zvládlo utkání s debutující Gruzií. Vítězný gól si připsal Güler

Gruzie ve svém historicky prvním zápase na Euru nestačila na Turecko, kterému na úvod skupiny F podlehla 1:3. Tým ze země půlměsíce, jenž se v Dortmundu mohl spolehnout na hlasitou podporu početné skupiny svých příznivců, poslal ve 25. minutě do vedení bravurním volejem Mert Müldür. Gruzínci sice stihli ještě do poločasu vyrovnat zásluhou Georgese Mikautadzeho, po změně stran však Turkům zařídil triumf další výstavní brankou 19letý talent Realu Madrid Arda Güler. První dvě trefy vítězů se staly konkurentem Nicolae Stancia o nejhezčí gól šampionátu.

Turci sice vstupovali do prvního duelu "české" skupiny v roli favoritů, pět zápasů bez vítězství nicméně budilo v jejich táboře značnou nervozitu. Tým ze země půlměsíce navíc dosud nevyhrál žádné ze svých zahajovacích utkání Eura. Tuto bilanci mohl zlomit právě proti nováčkovi z Gruzie. S ní totiž Bizim Cocuklar, jak se Turkům v jejich domovině přezdívá, padli v historii jen jednou.

K radosti tureckých příznivců se převaha svěřenců čerstvě 50letého Vincenza Montelly na hřišti poprvé projevila v 10. minutě razantním pokusem Kaana Ayhana, který však orazítkoval tyč. Atraktivní podívaná pokračovala a Turci se dostali do vedení ve 25. minutě, když Müldür ukázkově trefil pravý horní růžek po raketové střele z voleje.

Dvougólový náskok pokazil Turecku o dvě minuty později velmi těsný ofsajd o špičku kopačky Kenana Yildize. Gruzínci smůly soupeře následně využili k vyrovnání. Pod historickou trefu na evropském šampionátu debutujícího týmu se podepsal Mikautadze, jenž našel malou škvíru pod rukavicí Merta Günoka, na kterého vyslal přízemní pokus do protipohybu, a donutil tak tureckého gólmana k chybě.

Šance obou týmů se nadále přelévaly ze strany na stranu. Jako správný kapitán se chtěl z přímého kopu prosadit Hakan Calhanoglu, jeho nebezpečný pokus ale vyboxoval do bezpečí Giorgi Mamardashvili. Oproti Yildizovi se gólu dočkal jeho vrstevník a zároveň nejmladší skórující debutant šampionátu v historii Güler. V 65. minutě se jeho pohledná střela zrodila za hranicí velkého vápna a skončila až v levém horním rohu.

Tým ze Zakavkazska se však nevzdával a chvíli nato orazítkoval břevno po šikovném průniku Giorgi Kochorashvili. Gruzie ovšem sympatický výkon vyrovnávacím gólem nevyšperkovala i kvůli nastřelené tyči v závěru nastavení. Sázka na brankáře v poli se následně Křižákům nevyplatila a Kerem Aktürkoglu se trefil do opuštěné klece.

Úvodní duel skupiny F tedy přinesl vítězství Turecka. To se pokusí přidat další úspěch 22. června, kdy opět v Dortmundu vyzve Portugalce. Gruzie ve stejný den změří v Hamburku síly s českou reprezentací.

Co se může stát: V případě, že Turci ve zbývajících dvou zápasech získají alespoň bod, výrazně se přiblíží prvnímu postupu ze skupiny od roku 2008. Tehdy po památném obratu proti Česku dokráčeli až k celkovému třetímu místu na turnaji.

Autor: Livesport.cz / Josef Gotvald

Komentáře (303)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele