play off - osmifinále
29.06.2024 18:00 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Ruben Vargas (© AFP)

Švýcarsko s osou z italské Serie A rozmetalo sny Squadry azzurry o obhajobě

Úvodní osmifinálové utkání mistrovství Evropy zvládli lépe fotbalisté Švýcarska, kteří v Berlíně porazili obhájce titulu z Itálie 2:0. Na historicky druhém postupu mezi osm nejlepších týmů evropského šampionátu se podílela hned pětice legionářů ze Serie A, přičemž branka záložníka Bologni Rema Freulera ze 37. minuty se ukázala být tou rozhodující. Ihned po změně stran stvrdil výhru hráčů ze země helvétského kříže asistent u prvního gólu Rubén Vargas.

Skupinová fáze Eura nabídla rekordních 10 branek v nastaveném čase druhých poločasů a o jednu z nich se postaral Ital Mattia Zaccagni. Fantastický obstřel křídelníka Lazia proti Chorvatům nabyl na důležitosti v dalších dnech, když se ukázalo, že bez něj by Squadra azzurra vůbec nepostoupila do osmifinále. Pozdní gól naopak muselo skousnout Švýcarsko, čímž přenechalo lepší výchozí pozici do play off domácímu Německu.

V 62. vzájemném utkání měli od úvodní minuty více ze hry fotbalisté v červeném, první vážnější šanci si však vytvořili až ve 25. minutě, kdy se za italskou obranou objevil Breel Embolo. Kamerunský rodák ovšem ve vyložené šanci selhal a nechal vyniknout Gianluigiho Donnarummu. Další velkou příležitost již svěřenci Murata Yakina využili, když se ve 37. minutě na levé straně uvolnil Vargas a poslal do vápna střílený centr, který Freuler umístil za záda Donnarummy. Italský brankář musel být v pozoru ještě v nastavení první půle, když skvěle zlikvidoval parádní pokus Fabiana Riedera z přímého kopu.

Veškeré poločasové plány Italů na vyrovnání utnul hned v první minutě druhého dějství Vargas, který z hranice pokutového území krásně vymetl šibenici. Krátce nato ovšem mohlo být v táboře obhájců titulu malinko veseleji, neboť jim málem nešťastně daroval gól Fabian Schär, jehož hlavička skončila na tyči vlastní brány. Tým z Apeninského poloostrova byl znovu blízko ke snížení v 75. minutě, kdy se sám před Yannem Sommerem objevil Gianluca Scamacca, italský snajpr ovšem opět pouze rozezvonil brankovou konstrukci.

Repríza skupinového duelu z minulého Eura tak tentokrát skončila radostí Švýcarska. Jeho soupeř pro čtvrtfinále, jež se bude hrát 6. července v Düsseldorfu, vzejde z utkání Anglie -Slovensko.

Autor: Livesport.cz / David Pěchouček

Komentáře (574)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele