play off - čtvrtfinále
05.07.2024 18:00 CET
2 : 1
po prodloužení
(0:0, 1:1)

Reportáž

Mikel Merino v souboji s Florianem Wirtzem (© AFP)

Španělé ukončili německý sen o trofeji. Domácí kapku naděje uhasil v prodloužení Merino

Očekávaný střet dvou fotbalových velmocí ovládlo ve čtvrtfinále Eura Španělsko, které porazilo pořadatelské Německo 2:1 po prodloužení. Po vyrovnané úvodní půli se ukázal s fantastickým přehledem hrající Lamine Yamal. Ten se v 16 letech stal prvním teenagerem v historii velkých mezinárodních turnajů, jenž zaznamenal tři asistence, když přihrával na úvodní trefu Daniho Olma. Němci sice krátce před koncem základní hrací doby srovnali a v prodloužení platili za nebezpečnější mužstvo, nicméně ve 120. minutě rozhodl o výhře červených Mikel Merino.

La Roja tak navíc prodloužila svou dominantní bilanci nad Die Mannschaftem, s nímž v soutěžním zápase nepadla od roku 1988 a zároveň zařídila Tonimu Kroosovi smutné zakončení kariéry.

Mnozí fanoušci označovali střetnutí dvou historicky nejúspěšnějších týmů evropských šampionátů za předčasné finále. Vzhledem k jejich dosavadním výkonům nebylo divu, obě mužstva také spojovala sázka na mladé hráče. Německo táhl za úspěchem především 21letý Jamal Musiala, jenž dosud zaznamenal tři góly. V dresu Španělů vytvářel šance ještě o čtyři a půl roku mladší Yamal.

La Roja se blýskla rychlou kombinací již ve druhé minutě zápasu. Po chytré přihrávce Álvara Moraty zakončoval Pedri, ale jeho střela mířila doprostřed branky. O chvíli později si barcelonský středopolař odnesl ze souboje s Kroosem zranění kolene, které mu v duelu nedovolilo pokračovat. Die Mannschaft postupně začal přidávat na intenzitě a dokázal si vytvořit dvě velice slibné šance, avšak proti hlavičce a voleji Kaie Havertze zasáhl Unai Simón jistými zákroky.

Start druhého poločasu se velmi podobal tomu prvnímu. Tentokrát měl Morata roli zakončovatele, při střele z otočky však mířil nad branku. V 51. minutě si vytvořil prostor na pravé straně Yamal, jehož přihrávku do vápna zachytil střídající Olmo a usměrnil míč přesně do levého dolního rohu. Cestu za srovnáním skóre táhnul žolík Florian Wirtz. Po skvělé individuální akci připravil balon pro Niclase Füllkruga, který z malého vápna orazítkoval tyč. Osm minut před koncem vystihl špatný výkop Havertz. Ve vyložené šanci se rozhodl Simóna přehodit lobem, ale v důležitém momentu přestřelil. Němci se v 89. minutě konečně dočkali, když navrácený míč uklidil k tyči z voleje Wirtz.

Ofenzivně laděná sestava Německa převzala v prodloužení inciativu. Červení se naopak stáhli a snažili se především držet míč. Technickým pokusem z dálky se prezentoval Mikel Oyarzabal. Na druhé straně vyslal přízemní střelu Wirtz, oba však pálili těsně vedle. Kontroverzní okamžik přišel ve 107. minutě, kdy se rozhodčí Anthony Taylor rozhodl neodpískat penaltu ve prospěch německých fotbalistů poté, co Marc Cucurella rukou zamezil míči v cestě do prostoru brány. Minutu před koncem prodloužení tak rozhodl o vítězství Španělska Merino. Zcela nehlídaný si naskočil na parádní centr Olma a hlavičkou se nemýlil.

Šanci získat svou čtvrtou trofej pro vítěze Eura si tedy udrželo Španělsko, Německo o ni naopak přišlo. Další krok bude muset La Roja udělat 9. července v Mnichovu proti vítězi zápasu Portugalsko-Francie.

Co se může stát: Španělé mohou nadále doufat ve třetí finálovou účast z posledních pěti edic tohoto turnaje. Jak v roce 2008, tak v roce 2012 se jim navíc houpaly po závěrečném hvizdu na krku zlaté medaile.

Autor: Livesport.cz / Šimon Procházka

Komentáře (1184)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele