play off - osmifinále
30.06.2024 21:00 CET
4 : 1
(1:1)

Reportáž

Nico Williams zvyšoval proti Gruzii na 3:1. (© Profimedia)

Španělé nedopustili překvapení, proti Gruzii dokonali otočku ve druhém poločase

Španělsko otočilo osmifinálový duel mistrovství Evropy s Gruzií, kterou v Kolíně nad Rýnem porazilo 4:1. Tým ze Zakavkazska vyšel z drtivého úvodního tlaku soupeře bez úhony a v 18. minutě se po vlastním gólu hráčů v červeném dostal do překvapivého vedení. La Roja ovšem z nátlaku nepolevila a orámovala poločasovou přestávku dvěma brankami. Rozdílovou trefu zaznamenal skvěle hrající Fabián Ruiz, velký podíl na jednoznačném výsledku však měli také mladí křídelníci, jelikož u rozhodujícího zásahu asistoval 16letý Lamine Yamal. Dva "kanadské body" si při velkém střeleckém představení favorita připsal levý útočník Nico Williams.

Výborné výkony ze skupinové fáze katapultovaly Španěly do role jednoho z největších favoritů na celkový triumf. Ocitli se však na extrémně silné straně pavouka, a mohli tak kvitovat alespoň papírově snazší vstup do play off v podobě Gruzie. Ta nicméně toužila pokračovat v senzacích na úkor celků z Pyrenejského poloostrova poté, co i díky nejlepšímu střelci turnaje Georgesovi Mikautadzemu skolila Portugalsko.

Obranný blok outsidera se otřásal v základech pokaždé, kdy se k míči dostal jeden ze španělských křídelníků. Williams i Yamal byli při chuti, z první šance Gruzínců ale pomohl proti chodu hry otevřít skóre v 18. minutě Khvicha Kvaratskhelia. Hvězda Neapole udělala při protiútoku klíčový kus práce progresivním driblinkem, poté si naběhla do vápna a tam si před ní uklidil centrovaný míč do vlastní sítě Robin Le Normand.

Střeleckou odpovědnost vzal na sebe po půlhodině hry zpoza pokutového území Marc Cucurella, přízemní ránu k tyči však stihl Giorgi Mamardashvili vytěsnit. Chvíli nato již s obdobným zakončením uspěl Rodri, Williamse tak v rychlém sledu šancí nemusel tolik mrzet neúspěšný pokus zblízka předcházející gólu.

Krátce po výměně stran zkusil Kvaratskhelia napodobit nejhezčí branku posledního Eura v podání Patrika Schicka, o pár čísel ale zpoza půlicí čáry minul tyč. Fanoušci ani nevydechli a Yamal v záživném utkání vybojoval přímý kop, ze kterého vyzval k dalšímu zákroku Mamardashviliho.

Stačilo si ovšem počkat pár vteřin a Španělé se ujali vedení, v malém vápně úspěšně hlavičkoval Ruiz právě po centru 16letého zázraku akademie La Masia. Nenasytný Yamal poté svým průnikem v 74. minutě obstaral vlastní gól, radost mu však vzal ofsajdový praporek. Vzápětí ovšem vtrhnul do vápna Williams a nekompromisní ranou pod břevno pojistil výhru favorita. Ofenzivní smršť v závěru korunoval technickou střelou k tyči Dani Olmo.

Španělé tak pokračovali v nastoleném trendu a porazili Gruzii už potřetí v rozmezí jednoho roku. Po outsiderovi je čeká jedna z nejtěžších možných zkoušek, když 5. července vyzvou Německo.

Co se může stát: Álvaro Morata má jako jedna z opor Španělů dobrou šanci postoupit žebříčkem nejlepších kanonýrů historie Eura. Na druhého Michela Platiniho mu chybí dva přesné zásahy.

Autor: Livesport.cz / Šimon Votava

Komentáře (425)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele