základní skupiny - skupina E, 2. kolo
21.06.2024 15:00 CET
1 : 2
(1:0)

Reportáž

Mykola Šaparenko (© AFP)

Další gól Schranze tentokráte k bodům nevedl, Ukrajina otočila zápas se Slovenskem

Slovenský národní tým nezopakoval vydařený vstup do mistrovství Evropy, když ve svém druhém utkání skupiny E padl s Ukrajinou 1:2. Jako první se přitom v 17. minutě opět ukázala síla z české Fortuna ligy. O úvodní trefu se totiž po centru sparťanského Lukáše Haraslína postaral Ivan Schranz. Slávistický útočník se tak prosadil na jednom Euru již podruhé, což se v historii tohoto turnaje nikomu ze Slovenska nepovedlo. Ukrajina se ovšem nevzdala a po změně stran přeřadila na vyšší rychlostní stupeň. To vedlo k obratu ve skóre, na kterém měl největší podíl Mykola Šaparenko, jenž nejprve sám vyrovnal a poté v 80. minutě asistoval u vítězného gólu Romana Jaremčuka.

Zatímco úvodní dny Eura nabízely víceméně výsledky dle papírových předpokladů, skupina E byla od počátku plná překvapení. Nejprve si Rumuni dominantně vyšlápli na Ukrajince, které nepodržela plánovaná opora Andrij Lunin, jehož proto mezi třemi tyčemi nahradil Anatolij Trubin. Jejich reparát mohl přijít proti Slovákům. Ti však byli povzbuzeni šokující výhrou nad favoritem skupiny z Belgie.

Trubin podržel ukrajinský tým již po 10 minutách hry, kdy vychytal Haraslína a následně se blýskl i proti voleji Schranze. Sokoli však pasivního vstupu soupeře do zápasu přece jen využili a ze spolupráce hráčů z české ligy v 17. minutě vytěžili vedoucí gól, když Haraslín našel centrem do vápna přesně hlavičkujícího Schranze. Postupně se ale začali osmělovat i svěřenci Serhije Rebrova a po několika závarech před slovenskou brankou nastřelil tyč Andrij Jarmolenko. Následnému průniku Mychajla Mudryka pro změnu vystavil stopku Martin Dúbravka. Gólmana Newcastlu před pauzou nezaskočila ani střela Oleksandra Zinčenka z přímého kopu.

Druhé dějství začalo mnohem příjemněji pro fanoušky Ukrajiny. V 54. minutě si Zinčenkovu přihrávku z levé strany našel v pokutovém území nikým nehlídaný Šaparenko a ranou z první uklidil míč do rohu Dúbravkovy brány. Modrožlutí po vyrovnávacím gólu ucítili šanci a začali kontrolovat tempo hry, v předfinální fázi se jim však dlouho příliš nedařilo. Změna nastala až v 80. minutě. V hlavní roli byl opět Šaparenko, který nádherným pasem našel za obranou Jaremčuka. Střídající hráč španělské Valencie si přihrávku stáhl ze vzduchu a překonal Dúbravku jemným píchnutím do balonu.

Slovensko tak prohrálo teprve pátý zápas pod vedením Francesca Calzony. Dohrát vyrovnanou skupinu do úspěšného konce se pokusí 26. června proti Rumunsku, Ukrajina vyzve tentýž den Belgii.

Autor: Livesport.cz / Ondřej Kocián

Komentáře (783)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele