play off - osmifinále
02.07.2024 21:00 CET
1 : 2
(0:1)

Reportáž

Radost hráčů Turecka (© AFP)

Turecko našlo v obranné nouzi nečekaného hrdinu, útočné růžky Demirala vyřadily Rakušany

Reprezentanti Turecka si v osmifinále mistrovství Evropy poradili s Rakouskem 2:1 a poprvé od roku 2008 si zahrají čtvrtfinále. Utkání v Lipsku nabídlo divoký začátek, ve kterém se již po 57 sekundách prosadil po rohovém kopu obránce Merih Demiral. Bývalý hráč Juventusu či Atalanty tak zaznamenal nejrychlejší gól ve vyřazovací fázi v historii šampionátu.

Ostřílený bek, jenž se do základní sestavy Turků dostal podruhé za sebou kvůli absenci některého ze svých stoperských kolegů, se zároveň postaral také o rozdílovou trefu, když se opět prosadil po centru od rohového praporku. Obránce skóroval na Euru dvakrát v jednom zápase teprve potřetí v historii.

Turci skupinový duel o vše proti Česku zvládli a dle sebevědomí jejich fanoušků na sociálních sítích nehodlali končit ani v osmifinále, a to navzdory absenci vykartovaného kapitána Hakana Calhanoglua. Do cesty se jim přitom postavilo Rakousko, které na konci března zcela ovládlo vzájemné přátelské utkání a zvítězilo 6:1. Kvalitu navíc svěřenci Ralfa Rangnicka potvrzovali i na samotném Euru, kde za sebou v základní skupině nechali Francii i Nizozemsko.

Velice svižný začátek zápasu nabídl divákům gól Turecka již na konci první minuty. Centr od rohového praporku propadl před bránu Patricka Pentze a Demiral jej nechytatelně uklidil pod břevno. Takřka okamžitě mohl srovnat Christoph Baumgartner, avšak nemířil přesně. Záložník Lipska se záhy ocitl v další gólové příležitosti, tentokrát před ním na poslední chvíli odklidila míč turecká obrana. Po zběsilém úvodu se hra uklidnila a šancí ubylo. Až v samotném závěru první půle se k míči ve vápně dostal Baumgartner, ovšem jeho zakončení nemělo gólové parametry.

Rangnickovi svěřenci se v druhém dějství uvedli stoprocentní šancí, ve které se zjevil Marko Arnautovič. Sám před Mertem Günokem ale zaváhal a nevyužil možnosti vyrovnat. A tak úřadoval opět Demiral. Stoper saúdskoarabského Al Ahli v 59. minutě vyskočil při rohovém kopu nejvýše ze všech a přesně mířenou hlavičkou nedal Pentzovi šanci. Tentokrát však již po sedmi minutách přišla reakce Rakušanů. Třetí gól po standardní situaci od rohového praporku v zápase měl na svědomí Michael Gregoritsch, jenž se zjevil na zadní tyči a po sklepnutí Stefana Posche snížil z voleje na rozdíl jedné branky. V 85. minutě zahodil další příležitost Baumgartner. Tentokrát se dostal ve vápně k hlavičce, ale po chybném vyběhnutí Günoka zamířil jen nad břevno. Smolař zápasu měl v samotném závěru na hlavě srovnání, jenže se proti němu famózním zákrokem zaskvěl Günok.

Turecko tak osmifinále proti nebezpečným Rakušanům zvládlo. Jeho dalším soupeřem bude Nizozemsko, duel se odehraje 6. července v Berlíně.

Co se může stát: Jedním ze čtvrtfinálových úkolů pro Turecko bude uhlídat Memphise Depaye. Když se totiž tato mužstva utkala naposledy, právě extravagantní křídelník zazářil hattrickem při vysoké výhře Oranjes 6:1.

Autor: Livesport.cz / Ondřej Kocián

Komentáře (553)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele