základní skupiny - skupina D, 2. kolo
21.06.2024 21:00 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Xavi Simons (© AFP)

Francouzi bez vrchního velitele útočných sil obranu Oranjes neprolomili

Reprezentanti Francie bez indisponovaného Kyliana Mbappého hráli při svém druhém představení ve skupině D mistrovství Evropy s Nizozemskem nerozhodně 0:0. Ačkoliv úvodní minuty nabídly několik nevyužitých šancí na obou stranách, přičemž velmi blízko zásahu byl hned několikrát aktivní Antoine Griezmann, dění na stadionu v Lipsku se brzy změnilo v taktickou partii. Tu mohl prolomit Xavi Simons, euforii z gólu mu však překazil odpískaný ofsajd.

Diváci tak viděli první bezbrankovou remízu na letošním šampionátu, jež oba celky výrazně přiblížila k postupu. Radost z ní ovšem neměli Poláci, kteří byli odsouzeni k poslednímu místu ve skupině.

Francouzské reprezentaci a jejím fanouškům i přes úvodní triumf nad Rakouskem v závěru utkání zatrnulo, jelikož si při nešťastném souboji zlomil nos Mbappé. Dobrou zprávou bylo, že největší hvězda týmu nepotřebovala operaci, do šlágru kola s Nizozemskem ovšem ještě od začátku nastoupit nemohla a začala jen na lavičce. Oranjes chtěli po výhře nad Polskem citelné ztráty Francouzů využít k teprve druhému vítězství ve vzájemném klání za posledních 14 let.

Nizozemce mohl poslat do vedení už v první minutě Jeremie Frimpong, jenž po průnikové přihrávce a sólovém úniku vystřelil do levé dolní části brány, na Mikea Maignana ale nevyzrál. O pár chvil později se vytáhl i gólman oranžových Bart Verbruggen, který zneškodnil nadějný pokus stálice francouzské reprezentace Griezmanna. Podobných příležitostí měl forvard Atlétika Madrid v krátkém rozmezí ještě několik, kýžený gól se mu ovšem nadále vyhýbal. Francouzi si i po zbytek první půle udrželi útočnou iniciativu a jejich soupeř se musel spoléhat pouze na občasné rychlé kontry.

Po změně stran se svěřencům Ronalda Koemana podařilo alespoň mírně utlumit hladové náběhy Les Bleus na svoji obrannou polovinu. V 65. minutě po přihrávce od N’Gola Kantého nevyužil další nadějně vyhlížející příležitost opět Griezmann. Varování pro neefektivní Francouze přišlo záhy, když dostal míč za čáru Simons, nicméně gólu předcházel jasný ofsajd clonícího Denzela Dumfriese. Hru v závěrečných minutách provázelo značné množství nepřesností na obou stranách.

Šlágr pátečního hracího dne tak nakonec divákům vítěze nenabídl. Poslední utkání ve skupině odehrají týmy 25. června. Oranjes změří síly s Rakouskem, Francie vyzve Polsko.

Co se může stát: Oba celky mají po vzájemné remíze dobré vyhlídky i před svými závěrečnými duely. Nizozemsko totiž neprohrálo s Rakouskem od roku 1984 a Francouzi nepodlehli Polsku už 42 let.

Autor: Livesport.cz / Adam Stránský

Komentáře (403)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele