základní skupiny - skupina F, 2. kolo
22.06.2024 15:00 CET
1 : 1
(1:0)

Reportáž

Radost českých reprezentantů po vyrovnání na 1:1. (© AFP)

Češi obrat nedokonali a po remíze 1:1 s Gruzií potřebují zabrat proti Turecku

Česká reprezentace se ocitla na pokraji vyřazení z evropského šampionátu, když ve svém druhém utkání skupiny F vybojovala s Gruzií jen remízu 1:1. Zatímco v úvodní konfrontaci s Portugalskem tahal národní tým po většinu duelu za kratší konec, proti Gruzíncům se role obrátily. Šance fotbalistů v bílých dresech nicméně dlouho likvidoval fantastický brankář Giorgi Mamardashvili. Z regulérní trefy se navíc jako první radovali hráči outsidera, když po ruce tradičního nešťastníka Robina Hranáče proměnil pokutový kop Georges Mikautadze. Po změně stran přinesl český nápor alespoň vyrovnání po krkolomné dorážce Patrika Schicka.

Svěřenci Ivana Haška ve svém úvodním vystoupení vsadili proti Portugalcům na očekávané defenzivní pojetí hry, které i díky brance Lukáše Provoda dlouho neslo ovoce. Favorit však nakonec duel po dvou smolných odrazech od Hranáče otočil. Proti Gruzii již národní tým potřeboval bezpodmínečně bodovat. Outsider skupiny F měl nicméně stejnou motivaci, neboť při své premiéře na Euru podlehl v atraktivní bitvě Turecku.

Čeští reprezentanti mohli otevřít skóre už ve třetí minutě, kdy se po dlouhém autu Vladimíra Coufala zjevil ve vápně Mamardashviliho nikým nehlídaný Adam Hložek, po kterém se snažil o dorážku ještě Schick. Gruzínský gólman se ale proti duu z Leverkusenu zaskvěl. Ve 23. minutě už míč v gruzínské síti skončil, avšak branka nemohla být uznána kvůli ruce zakončujícího Hložka.

Gruzie se během prvního poločasu nedostala k jediné střele ze hry, po smolném zásahu rukou Hranáče v pokutovém území ale v nastavení kopala penaltu, kterou Mikautadze bezpečně proměnil. Z další české akce mohl rychle odpovědět Schick, jeho střela k levé tyči ale postrádala potřebnou razanci.

Po pauze byli čeští reprezentanti nebezpeční zejména ze standardních situací. Po jednom z rohů se dokázal v 59. minutě prosadit ze šťastné dorážky Schick, kterému se po hlavičce střídajícího Ondřeje Lingra povedlo hrudí dostat míč za záda Mamardashviliho.

Další minuty se stejně jako v prvním poločase nesly v duchu marného českého dobývání pevné gruzínské obrany, která stála zejména na výtečném výkonu gólmana Mamardashviliho. Nedlouho po vstřelené brance musel hřiště kvůli svalovému zranění opustit Schick, jehož další účast na evropském šampionátu se ocitla v ohrožení. Ve zbylém průběhu zápasu se už svěřenci trenéra Haška prosadit nedokázali.

Gruzínci tak nemile překvapili české fanoušky a připsali si premiérový bod na evropském šampionátu. Reprezentanti země ze Zakavkazska zakončí skupinové putování 26. června v Gelsenkirchenu s Portugalci, zatímco Češi budou ve stejný čas v Hamburku potřebovat výhru nad Tureckem.

Co se může stát: Pakliže Česko v závěrečném klání Turkům podlehne, podruhé v historii opustí dějiště Eura se ziskem jediného bodu. Poprvé se mu taková situace přihodila v roce 2016, kdy zakončilo mistrovství Evropy prohrou právě s týmem ze země půlměsíce.

Autor: Livesport.cz / Adam Vyhnálek

Komentáře (1803)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele