play off - osmifinále
01.07.2024 18:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Oslavy francouzských reprezentantů po vítězném gólu. (© AFP)

Francie postoupila přes Belgii do čtvrtfinále Eura, opět si vystačila s jedním gólem

Francie zvládla osmifinálový duel mistrovství Evropy, když v Düsseldorfu porazila Belgii těsně 1:0. Utkání hrané kousek za belgickými hranicemi nabídlo především v první půli opatrnou hru z obou stran. Dlouho se v zápase projevovala nelichotivá statistika úspěšnosti střelby obou reprezentací, kterou mělo ve skupinové fázi horší jen Srbsko. Ofenzivní trápení nakonec pomohl prolomit až v 85. minutě střídající žolík Randal Kolo Muani, jenž tečovanou střelou, pod kterou se podepsal i smolař Jan Vertonghen, poslal Les Bleus poprvé od roku 2016 mezi osm nejlepších týmů turnaje.

Podle zpráv z Francie nebrala tamní veřejnost na základní skupinu přílišný zřetel a turnaj pro ni začínal až od play off. Podle toho tak trochu vypadaly i výkony svěřenců Didiera Deschampse, kteří postoupili s celkovým skóre 2:1, přičemž jeden gól byl vlastní a druhý dal zlomeným nosem stižený Kylian Mbappé z penalty. Pohoda nepanovala ani v táboře Belgie. Fanoušci ocenili bezbrankovou remízu s Ukrajinou pískotem, načež Kevin De Bruyne zavelel k odchodu do kabin bez děkovačky belgickým příznivcům.

Ti nemohli být z výkonu Rudých ďáblů nadšení ani v úvodu 76. vzájemného střetnutí, v němž začali aktivněji francouzští fotbalisté. Hra se ovšem postupně vyrovnávala a první větší příležitost měl ve 24. minutě na svědomí De Bruyne, jehož střílený centr z volného přímého kopu vytěsnil nohou na poslední chvíli lehce překvapený Mike Maignan. O 10 minut později našel Jules Koundé na opačné straně hřiště přesným centrem Marcuse Thurama, ten však z dobré pozice hlavičkoval jen kousek vedle pravého horního rohu belgické branky.

Krátce po změně stran vypálil z velké vzdálenosti Aurélien Tchouaméni, jehož tečovaný pokus vyrazil pohotovým zákrokem až Koen Casteels. K další střele hlavou se následně probojoval Thuram, ani tentokrát ale neusměrnil míč mezi tři tyče. To v belgickém dresu mířil uvnitř pokutového území přesněji Romelu Lukaku, změnu skóre však nedopustil pozorný Maignan.

Brankář AC Milán předvedl další výborný zákrok v 83. minutě, když zneškodnil i pumelici De Bruyneho a udržel postupové šance Francouzů, kteří se jen o pouhé dvě minuty později ujali vedení. Střídající Kolo Muani se v šestnáctce otočil s míčem a nepovedenou střelu si do vlastní sítě nešťastně srazil Vertonghen.

Souboj v základní skupině trápících se gigantů z elitní pětky žebříčku FIFA tak ovládla Francie. Další těžká zkouška ji může čekat 5. července, Portugalsko však nejprve bude muset zvládnout osmifinálový duel se Slovinskem.

Co se může stát: Pokud by se týmu okolo Cristiana Ronalda opravdu povedlo postoupit, došlo by v dalším kole k repríze finálového souboje z Eura 2016 ve Francii. Tehdy díky jedinému gólu uspěli Portugalci.

Autor: Livesport.cz / Marek Tomaštík

Komentáře (397)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele