základní skupiny - skupina C, 2. kolo
20.06.2024 18:00 CET
1 : 1
(1:1)

Reportáž

Morten Hjulmand zajistil Dánsku remízu 1:1. (© AFP)

Anglie neudržela vedení s Dánskem, remízou 1:1 však udělala další krok k postupu

Anglie remizovala ve druhém kole skupiny C mistrovství Evropy s Dánskem 1:1. Opatrnou taktikou naordinovaný výběr Garetha Southgatea poslal v repríze semifinále minulého šampionátu, které přihlíželi členové královských rodin obou zemí, do vedení v 18. minutě Harry Kane. Ten se teprve jako třetí Angličan prosadil na čtvrtém velkém mezinárodním turnaji. Houževnatí Seveřané nicméně pasivního soupeře zatlačili a ještě před přestávkou se po premiérové reprezentační trefě Mortena Hjulmanda zpoza vápna dočkali vyrovnání. Albion se však ziskem čtvrtého bodu výrazně přiblížil postupu do osmifinále.

Kouč Southgate byl už několik let terčem kritiky, změnit svůj obraz se ovšem snažil poměrně odvážnou nominací. První zápas proti Srbům ale opět přilil olej do ohně, a to navzdory vítězství po gólu Juda Bellinghama. Nepřesvědčivý výkon za sebou měli také Dánové, v jejichž dresu rozepsal pohádkové zakončení děsivého příběhu z minulého Eura Christian Eriksen, avšak ve druhé půli Seveřané proti Slovincům náskok ztratili.

Albion se svým úsporným výkonem dostal do šance až po necelé čtvrthodině hry. Phil Foden se rychle zorientoval v pokutovém území a technickým obstřelem jen těsně minul branku. V 18. minutě se však angličtí fanoušci radovali. Kane mazácky potrestal chybující dánskou obranu a přízemní ranou si připsal první trefu na turnaji. Inkasovaný gól diametrálně otočil dění na hřišti a červenobílí rázem drželi otěže zápasu. Vše korunoval ve 34. minutě Hjulmand výstavní dalekonosnou střelou, která znamenala vyrovnání.

Ostrované se ve druhé půli prezentovali přece jen zlepšeným výkonem a opět se ukázal štírek Manchesteru City Foden, když v 56. minutě přízemním pokusem orazítkoval tyč. Utkání bylo rázem vyrovnanější, přičemž se ani jeden z celků nechtěl smířit s remízovým stavem. Vítězný gól byl cítit ve vzduchu. Zvýšená aktivita nicméně změnu skóre nepřinesla, s čímž mohla být přece jen více spokojená reprezentace Albionu.

Dánsko tak v základní hrací době neprohrálo už čtvrtý vzájemný souboj v řadě. Jeho poslední skupinové vystoupení je na programu 25. června proti Srbsku, Anglie tentýž den změří síly se Slovinskem.

Co se může stát: Albion bude v závěrečném duelu usilovat o to, aby už počtvrté v řadě prošel skupinovou fázi evropského šampionátu bez porážky. Dánsko potřebuje zvítězit, aby mělo jistotu klidného postupu do play off.

Autor: Livesport.cz / Jaroslav Junek

Komentáře (807)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele