základní skupiny - skupina B, 3. kolo
24.06.2024 21:00 CET
1 : 1
(0:0)

Reportáž

Mattia Zaccagni zachránil Itálii v utkání s Chorvatskem (© AFP)

Matný výkon Chorvatů nevyleštil ani Modričův reparát, obhájce titulu poslal dál Zaccagni

Reprezentanti Chorvatska remizovali v posledním zápase skupiny B evropského šampionátu s Itálií 1:1. Výkon kostkovaných plynule navázal na nepřesvědčivá vystoupení z předchozího průběhu turnaje, přesto se v 55. minutě dostali do vedení zásluhou nejstaršího střelce v historii Eura Luky Modriče. Záložník Realu Madrid přitom jen o chvíli dříve neproměnil pokutový kop. Úřadující mistři Evropy z Apeninského poloostrova se ale nevzdali a v dlouhém nastavení srovnali po fantastickém obstřelu, který měl na svědomí Mattia Zaccagni.

Squadra azzurra si tím zajistila postup do osmifinále, naopak naděje Chorvatů se přemístily do roviny teorie.

Dosavadní trápení bronzového týmu mistrovství světa v Kataru na německém Euru naposledy demonstroval frustrovaný odchod Modriče z mixzóny po sérii nepříjemných otázek. Jeho chování mělo příčinu i v pozdním vyrovnání Albánců, jež dostalo kostkované na pokraj vyřazení. Dostat se z něj mohli pouze v případě skalpu Italů, kteří naposledy okusili sílu omlazených Španělů, s nimiž padli 0:1.

Svěřenci Zlatka Daliče poprvé vystřelili na branku již v páté minutě, kdy Luka Sučič dalekonosnou ranou protáhl připraveného Gianluigiho Donnarummu. Azzurri o sobě dali vědět hlavičkou Matea Reteguiho, jež i s pomocí teče obránce skončila těsně vedle pravé tyče. Ve 28. minutě stejným způsobem zakončoval také Alessandro Bastoni, skvělým zákrokem mu však znemožnil skórovat Dominik Livakovič.

Chorvati se chopili otěží zápasu i ve druhém poločase a do té doby bezzubý útok mohla spasit penalta po hře rukou jednoho z Italů. V 54. minutě se k ní postavil Modrič, ale Donnarumma jeho záměr vystihl a pokutový kop chytil. Z následně získaného balonu však chorvatský kapitán přece jen dokázal nadvakrát rozvlnit síť za bezmocným brankářem Azzurri. Na druhé straně poté znovu hlavičkoval těsně nad břevno Bastoni. V 87. minutě hledal Federico Chiesa skvělým pasem ve vápně Gianlucu Scamaccu, jenže tomu ke vstřelení gólu chybělo pár centimetrů. V poslední minutě nastavení ovšem srovnal skóre utkání krásným obstřelem na zadní tyč Zaccagni.

Chorvatsko tak sice s Itálií neprohrálo ani v devátém zápase od rozpadu Jugoslávie, čtvrtá remíza ze vzájemných duelů v řadě mu ovšem k postupu pravděpodobně stačit nebude. Squadra azzurra v osmifinále změří 29. června síly se Švýcarskem.

Co se může stát: Itálie stále živí naději na napodobení počinu Španělska z let 2008 a 2012, kdy se mu povedlo obhájit titul mistrů Evropy.

Autor: Livesport.cz / David Pěchota

Komentáře (563)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele