Zlatý míč? Nepřemýšlel jsem o něm. Vyhrát Ligu mistrů je to nejlepší, uvedl Vinicius Junior

31.05., 17:40
Aktuality
Vinícius Júnior (© AFP)

Vinícius Júnior je po velmi povedené sezoně jedním z adeptů na zisk Zlatého míče. Brazilský křídelník však podle svých slov upřednostňuje týmový úspěch v podobě svého vítězství ve finále Ligy mistrů, které by pro něj bylo druhé v kariéře.

"Vyhrát Ligu mistrů je to největší, co se mi může podařit," prohlásila hvězda Realu Madrid. Vinícius byl hlavní hvězdou finálového duelu před dvěma lety, když proti Liverpoolu v 59. minutě rozhodl gólem o těsné výhře španělského giganta 1:0, které Los Blancos přihrálo 14. trofej pro vítěze milionářské soutěže. Tehdy stačilo Brazilcovi lehké zakončení.

Ofenzivní univerzál na sebe vzal pří příchodu do Madridu v roce 2018 velkou zodpovědnost, z Realu totiž zrovna odešel hvězdný Cristiano Ronaldo. A tehdy ještě velmi mladý Vinícius nezačal zrovna nejlépe. První měsíce pro něj zkrátka byly velmi těžké.

Ohromným přínosem začal být až po příchodu Carla Ancelottiho. Zatímco během prvních tří ročníků měl Vinícius na svém kontě dohromady 14 gólů, po návratu (2021) italského manažera jich za pouhou sezonu stihl nasázet 22. Poslední gól přitom Brazilec vstřelil ve zmiňovaném finále Ligy mistrů v Paříži, což mu bylo tou nejlepší možnou odměnou za skvělé výkony.

V aktuální sezoně má Vinícius napříč soutěžemi na kontě už 23 gólů, přičemž už tak působivou bilanci si může ještě vylepšit v boji o "ušatý pohár" proti Borussii Dortmund. Brazilec tak potvrzuje, že nevyletěl mezi světovou extratřídu náhodou.

Nejlepší střelci aktuálního ročníku Ligy mistrů (©Opta by Stats Perform / AFP)

Vinícius v letošním ročníku těžil z velké části i z toho, že Ancelotti změnil herní systém. Po příchodu Judea Bellinghama nasazoval Ital brazilského křídelníka do středu útoku, kde si musel zvykat.

"Nyní jsem schopen hrát na více pozicích, moje hra se zvedla, jsem lepší, než když jsem přišel," řekl Vinícius novinářům před finále. "Stále se rozvíjím a chci to tak až do posledního dne své kariéry, stejně jako to dělá Toni Kroos," dodal.

Německý středopolař byl jedním z důležitých faktorů, které pomohly brazilskému útočníkovi předvádět dobré výkony a zůstat koncentrovaný. Klíčem k jeho rostoucím schopnostem je však Ancelottiho vedení. "Dodal mi sebevědomí, které potřebuji. Nejdřív jsem nebyl přesvědčený o tom, zda je to dobře. Teď jsem ale moc rád, že hraju v útoku. Vždycky mi říkal, že budu dávat góly, a já tomu nevěřil. A dopadlo to dobře," uznal Brazilec.

Čas na zlepšení

V úvodních 11 zápasech dokázal vstřelit Vinícius tři góly, byl to však Bellingham, kdo se díky jeho skvělým výkonům dostal do popředí zájmu. Brazilský forvard ale nijak netrucoval. V listopadu se ovšem objevila komplikace, trhlina ve svalu, kterou si Vinícius přivodil na reprezentačním srazu v duelu s Kolumbií. Zranění ho vyřadilo ze hry až do ledna a on tehdy čas mimo hřiště zužitkoval prací na jiných věcech.

"Měl jsem čas pracovat na tom, na čem normálně nepracuji, přemýšlet o své hře a o všem, co bych mohl udělat pro její rozvoj. Prostě přijít do nejdůležitější fáze sezony na nejlepší možné úrovni," vysvětlil.

Vinícius dal v posledních 23 zápasech 17 branek, včetně dvou důležitých gólů v prvním semifinále LM proti Bayernu Mnichov. Fanoušci soupeře se mu už nemohli smát za jeho špatné výkony, místo toho se obrátili k nenávisti a rasismu. V posledních dvou sezonách je na adresu Brazilce spoustu ošklivých urážek. "Rasismus je něco, co nemohu ovlivnit, ale vždy se snažím zachovat klid," řekl Vinícius.

V posledních týdnech naštěstí nadávky utichly a brazilský kanonýr se tak mohl soustředit na fotbal. Na otázku, zda by bral ve finále proti Dortmundu stejný scénář, jako z finále před dvěma roky proti Liverpoolu, ve kterém vstřelil vítězný gól, odpověděl "určitě". "Je jedno kdo ten gól dá, nemusím to být já," pokračoval s tím, že mu jde o Ligu mistrů víc než o jakékoli individuální ocenění. "Nikdy jsem o zisku Zlatého míče nepřemýšlel, vyhrát Ligu mistrů je to nejlepší, co mohu dokázat," jasně osvětlil Vinicius.

Autor: Livesport.cz / AFP

Komentáře (65)

Přidat komentář
772jozef

Reagovat
kbtk23

Má na to byt nejlepším brazilcem v Realu všeho dob.

Reagovat
smazaný uživatel

Klidně i hráčem celkově.

Reagovat
kitas

C. Ronalda nikdy neprekoná

Reagovat
smazaný uživatel

C. Ronalda už překonalo spoustu hráčů.

Reagovat
kitas

V Reale nie. A nebude ním ani Junior

Reagovat
Wazza228

Tak jmenuj

Reagovat
icka

Reagovat
CHONG

Celkově ho překonal jeden hráč a v Realu nikdo, nějak nevidím ty spousty

Reagovat
smazaný uživatel

Tak záleží jak si vyložíš slovo nejlepší. Já jsem to bral spíš z pohledu celkového odkazu v klubu, který mají pro mě Ramos, Raúl, Casillas, Benzema, Kroos a Modrič větší. Asi jsem teda špatně pochopil původní komentář.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Viz můj komentář výš.

Reagovat
kattos

Reagovat
kattos

Real dotáhl jako historicky nejúspěšnější tým historie fotbalu, dokázal bych pochopit si myslet že neni nejlepší v historii, ale v Realu to je fakt mimo.

Ten jeho přísun gólů ve vyřazovací části LM se přibližuje snad jen Messi a v soucasnosti nikdo nepřiblíží (stačí se podívat jak Haaland nestíhá)

Reagovat
smazaný uživatel

Vidíš, já to mám přesně naopak. Pro mě je to GOAT, ale v klubu jsou a byly větší legendy než on.

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
fabec1222

To těžko. Už teď je klasickej Brazilec. Ve 30 bude hotovej.

Reagovat
Gazdo

Smutne je ze hraci ako Neymar, Iniesta, Xavi, Ibra, Mbappe, Lewa, Suarez, Griezmann, Pirlo atd to nikdy nevyhrali a zrovna tuto Vinco to da

Reagovat
los_blancos

Reagovat
Csaplárova past

Tvuj problem spociva v tom, ze ho soudis za neco, za co se Zlaty mic vubec nedava

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Jordi Alba

Ono ne hned musel úplně myslet to, že Vinicius je krysa, i když logicky chápu, že to napadlo ostatní.

Reagovat
Gazdo

Nejako sa tu zbehli borci z tabora bieleho a mysliac si ze ja mam mindraky z toho ze Vinicius je vymaz a pritom ja som to myslel cisto po futbalovej stranke, ked to po rokoch hojnosti dostane za sezonu ktora nebola nijako zazracna ze by vylozene vycnieval nad ostatnymi. Ale whatever nechce sa mi na nich vsetkych ani reagovat

Reagovat
los_blancos

A nevyčnieval snáď? Tvoj problém je skôr v tom, že očakávaš, že by mal mať podobné čísla jak Messi s Cristianom, lenže to sa už nemusí nikdy zopakovať. Pozri si čísla víťazov GB pred týmito dvomi a zistíš, že mali o dosť horšie čísla než Viní.

Btw. v každom kole playoff LM bol rozhodujúci - gól s Lipskom, 3 áčka so City, 2+1 proti Bayernu a uvidíme, jak vo finále. Do toho hattrick v Supercope a spolu s Judom rozhodujúci v lige. Hlavne k tomu treba ešte pridať ťažké zranenie na začiatku sezóny, ktoré ho dosť pribrzdilo.

Inak ja si teda nemyslím, že to má isté. V repre sa mu moc nedarí a Brazílii už dlhodobo tiež moc nie. Tipujem, že rozhodujúce budú letné turnaje EURO/Copa América a slušné šance majú Bellingham s Kroosom a Mbappé...

Reagovat
Jordi Alba

Však tu jsem pro tebe abych jim to vysvětlil.

Reagovat
Gazdo

❤️

Reagovat
Csaplárova past

Polovina těch borců co jmenoval taky nešla zrovna příkladem, takže pořád nevím, co je smutného na tom, že by Vini vyhrál tu anketu.

Reagovat
icemike

Nedá. Nezaslouží

Reagovat
Pharrell

Reagovat
misinho7

Reagovat
Jordi Alba

Éra po Messim. Musíme si zvykat, že teď prostě na tu výhru bude stačit míň no.

Reagovat
Gazdo

A pritom v ere Messiho mali hraci ako Ribery, Salah, Lewa, Suarez atd naozaj sezony kedy boli jednoducho nezastavitelni a ten GB si proste zasluzili ale bohuzial Messi a Ronaldo a teraz mi to proste len pride ze Vinicius nepredvadzal celu sezonu naozaj vykony ktore by ho pasovali do jednoznacneho cisla jedna na GB ale ked si to tak clovek zoberie tak koho ineho vlastne? Tato sezona bola tak sucha co sa tyka individualnych vykonov ze to ani snad nepamatam

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
king23

Fakt nevím v čem zrovna třeba ten Ribery měl tenkrát lepší sezónu než dnes Vini. Souhlas, že to není letos "jednoznačně číslo jedna", ale jeho výkony jsou naprosto srovnatelné, ne-li lepší než těch borců minulosti, skrtnu-li Messiho a Ronalda.

Reagovat
CHONG

To je trochu zavádějící výčet - Mbappeé ho ještě získá, Lewandowski ho nezískal jenom kvůli nesmyslnému rozhodnutí ho ten rok neudělovat a ostatní bohužel (pro ně) působili v éře dvou nejlepších fotbalistů historie...

Reagovat
Gazdo

Ano ale aj ked posobili v ere Messiho a Ronalda tak tie vykony boli proste uplne famozne. Niektore Salahove sezony, Suarezove, Robery ked vyhrali vtedy to treble alebo Neuer uz neviem co mal viac ako brankar urobit a este aj vyhrat vtedy, VVD bol tiez jednu sezonu tak dominantny ze takmer ohrozil Messiho s Ronaldom. To o Viniciovi sa tuto sezonu rozhodne povedat neda. Ano nema vylozene zlu sezonu a statistiky tam su fajn ale minimalne prvu polku sezony bol pomaly na lavicku a vlastne mimo tych statistik a par vykonov si od neho ani nejake dominatne obdobie tuto sezonu nepamatam. To uz viac ten Jude mal take wow obdobie

Reagovat
los_blancos

Takmer polku jesene bol zranený...

Reagovat
Salfovic

O tom ani nepřemýšlej.

Reagovat
MystycMac

Za mňa tento rok Belingham a Vinicius druhy...

Reagovat
Kinky7

To záleží na tom jak dopadne Euro Copa a jestli Real tu LM vyhraje

Reagovat
Kinky7

Klidně tam může být aj Kroos, Rodri či znova Messi

Reagovat
Gazdo

A Messi za co?

Reagovat
Kinky7

Za to že má nejlepší PR

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Za MS.

Reagovat
Neutron

Ktore MS?

Reagovat
smazaný uživatel

2022, přenáší se to i do tohoto ročníku (myslím, že i do toho dalšího).

Reagovat
Kinky7

To až do sezony 2034

Reagovat
Neutron

Vsak za tie to uz vyhral ne

Reagovat
Kinky7

Už 2*

Reagovat
Kinky7

Stačí aby Argentina vyhrála Copu a má to na 90%

Reagovat
icemike

A Haalanda máš kde? A anthony!

Reagovat
Visca el barca

Pokud ho Suarez nedostal za chování, tak proč by měl tento klaun? Aha už vím, byl by to rasismus.

Reagovat
CHONG

Možná proto, že Vincek nikoho nepokousal

Reagovat
Visca el barca

Ale chová se na tom hřišti ještě hůř.

Reagovat
CHONG

Takže vztekání a ublíženost je horší než někoho pokousat, jo

Reagovat
LAM

Tak vzhledem že kvůli svýmu chování ho nesnáší většina fanoušků, tak asi jo. Hlavně ať mi tady někdo nepíše, že mu nadávají protože je černej....

Ale stejně to dle mě nevyhraje a rozhodne hlavně Euro. Celkově ale ta kvalita po Messiho a CR éře půjde dolů. Tihle jim zatím nesahají ani po kotníky.

Reagovat
Seydou Doumbia

zase sympatický jak se s tím vincek snaží bojovat, přeci jen narodit se jako černý je se narodit jako postižený a je hezky že bojuje co to dá

Reagovat
Neutron

Za to vztekani a ublizenost by si pokusat zasluzil.

Reagovat
misinho7

Reagovat
John Obi Mikel

Za chování?

Reagovat
Well

Reagovat
misinho7

ach jaj

Reagovat
Sberatel_remiz

Viníiius Junior má sakra štěstí, že v Realu není žádný Vinicius Senior! Kdyby byl, musel by vůči němu zachovávat senioritu, nosit mu vodu při tréninku, atd. atd., a nejspíš i na hřišti by dostával před ním přednost, když by to byl hráč seniorské úrovně!

Reagovat
Lojzík

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele