Zlámal na Euru favorizuje Španělsko: Ponechalo si tiki-taka z minulosti a zároveň dokáže hrát přímočaře

08.07., 08:32
Rozhovory
Slavící Lamine Yamal a Nico Williams. (© AFP)

Euro dospělo do semifinále. Zatím v play off mistrovství Evropy povětšinou nevídáme hezký a strhující fotbal, ale spíš nekonečně dlouhé a - přiznejme si to - často i nudné bitvy pevných obran a týmů, které navzájem dokonale eliminují své silné stránky. V dnešní epizodě podcastu Livesport Daily se s bývalým ligovým brankářem a expertem Livesport Zpráv Zdeňkem Zlámalem podíváme na obě semifinálové dvojice a zkusíme si odpovědět i na otázku, proč někteří z největších favoritů turnaje svým fotbalem fanoušky příliš nebaví.

To, že zatím na Euru nevidíme tak atraktivní utkání, jaká by asi mnozí očekávali, připisuje Zlámal vývoji fotbalu a jeho příklonu k datům. "Fotbal lidi zajímá, protože je to jednoduchá hra a každý ji rozumí, v tom je fotbal krásný. Za poslední roky se ale fotbal neskutečně posunul, všechno je propojené v obrovských datových systémech, všechno se do podrobna analyzuje. I lidé okolo týmů jsou chytřejší a dokáží soupeře lépe přečíst. Tím pádem už cesta za výhrou není tak přirozená, hvězdám nestačí jen individuální kvalita a potřebují daleko pečlivější taktiku," popisuje Zlámal. "Ve finále pak rozhoduje obrana, to všechny týmy ví, a proto vidíme čím dál víc taktických bitev."

Za největšího favorita na celkové vítězství na Eura nyní Zlámal považuje Španělsko. "Ponechali si španělskou tiki-taka z minulých let, ve středu hřiště pořád hrají kombinačně, ale změna je v tom, že míč umějí dát bleskově nahoru na křídla. Yamal i Williams jdou jeden na jednoho a jdou přímočaře, v tom je rozdíl mezi Španělskem a třeba Anglií. Angličané si to dají na křídla, ale zase míč shodí dolů a dál kombinují. Ta přímočarost jim chybí," vysvětluje Zlámal.

A zatímco Španělsko Zlámal v podcastu dál vychvaluje, Anglii, a především jejího trenéra Southgatea, podrobuje kritice. "Vzhledem k tomu, jaké má hráče, se vůbec nemůžeme bavit o tom, že bych z nich dokázal vytěžit maximum. Naopak, on z nich netěží skoro nic. Je to jeden z největších šťastlivců, jaké ve fotbale pamatuji. Ale je v semifinále Eura, to nejde rozporovat. Způsob, jakým se tam dostal, je druhá věc, ale je tam," přikyvuje Zdeněk Zlámal.

V pondělní epizodě Livesport Daily jsme také probírali:

Může Francie vyhrát Euro, aniž by francouzský hráč vstřelil gól ze hry?

Potvrdil Pickford že je oporou anglického týmu?

Proč by Zlámal nestřídal Ronalda?

Všechny díly Livesport Daily najdete také na - Apple Podcasts.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (19)

Přidat komentář
MystycMac

Ak bude hrať Jesus Navas na RB tak Kylian by mohol španielov zostreliť ,Carvajal je veľká strata.

Reagovat
Csaplárova past

Rozhodnou zkušenosti, FRA postup

Reagovat
Txapeldun

Imho jsou na tom týmy podobně, co se týče zkušeností

Reagovat
Csaplárova past

Kolik má SPA mistrů světa v týmu? Vítězů LM? Kolik finále ti hráči odehráli na turnajích? Kolik toho dosud v kariéře odehráli mladíci jako WIlliams, Pedri nebo Yamal?

Reagovat
Txapeldun

Finále se ještě nehraje. A krom Yamala a Williamse tam jsou všichni 25+. 4 vítězové LM pokud dobře počítám.

Reagovat
Csaplárova past

Finále se ještě nehraje, ale FRA jich v posledních letech odehrála dost. 2x MS a ještě tam mají hrstku hráčů z finále domácího EURA 2016

7 mistrů světa mají v týmu. To stejný vítězové LM. Ti hráči jsou oporami v mnohem větších klubech .... takže FRA jednoznačně zkušenější. Od realizáku po hráče. Takže to není jen o věku.

Jen říkám, že FRA za mě rozhodně favorit, který se neposere. Klidně může SPA vyhrát, ale zkušenosti hrají roli - viz zápasy Anglie

Reagovat
Seydou Doumbia

Francie rozhodně zkušenější tým tady není o čem. Hlavně tým prošpikovaný jmény, které hrají v každé z top 5 lig v top klubech, kde na ně jsou ty nejvyšší nároky na tituly v lize. Jedenáct hráčů španělska hraje v druhořadých ligových týmech, které nemají rok co rok za cíl hrát o titul v lize, Francie má takových hráčů asi tři. Zkušenější trenér a více hráčů, kteří v repre okusili finále/semifinále ME/MS.

Reagovat
Xavi

Můžeš to trošku rozvést ty hráče, kteří hrají v top klubech o titul?

A u Španělska, kteří hrají v druhořadych klubech?

Reagovat
Seydou Doumbia

Bilbao, socky, Villa, Sevilla, betis takových hráčů tam je 11...vím většina nehraje základ, ale prostě to nejsou hráči co by hráli rok co rok o titul, jsou to ve své lize týmy od kterých se nečekají tituly, je to ta druhá vlna na realem a Barcou

Na druhé straně máš Bayern ac Real inter Pesgay Barca Arsenal což jsou týmy od se čekají tituly (neříkám že je vyhrávají vím že jejich obrana a gólman nezískali vůbec letos titul) ale jsou zvyklí hrát pod větším tlakem a očekáváním, mají větší zkušenost z těžkých zapasu

Reagovat
Jordi Alba

Já přeju Španělsku, ale zas nedělejme, že by na papíře před turnajem měli lepší, nebo nedejbože zkušenější tým v týhle oblast oproti Francii. Druhořadý je možná silný slovo, ale 11 hráčů z LL z týmů, který jsou od 5. místa níž, z Atlética první volba na hrot Morata, Z Barcelony 2 hráči na lavičku, Z Realu Joselu a Nacho, co si jdou odehrát kariéru někam na Střední Východ a nebejt zranění, tak ani ten Nacho tolik zápasů asi nedá.

Raya - dělá dvojku.

Laporte - Střední Východ.

Grimaldo - nehraje.

Ruiz, Cucurella - nikdo vlastně nechápe, že hraje celkem dobře, kdo by to před turnajem řekl.

Pedri - TOP, ale tak často zraněnej, že ani to Euro nedohraje.

Olmo - hraje dobře.

Rodri, Yamal, Carvajal - TOP.

Ten Nico je taky TOP, (ale než mi tu někdo vyraplí a začne dávat statistiky z CdR ) ale to nic nemění na tom, že o nějakej jinej ať už ligovej nebo mezinárodní titul na klubový úrovni rozhodně nebojuje.

Je super, jak si to sedlo a jak ta hra vypadá a jestli dají finále, tak si Luis zaslouží extrémní pochvalu a a omluvu za to vysmívání se nominaci, protože ta obrana vypadala hrůzostrašně.

Reagovat
Csaplárova past

Nejsem zrovna příznivcem SPA fotbalu, ale sejmuli ITA, CHOR a GER ... takže pokud sejmou i FRA, tak jim budu přát vítězství, protože měli nejtěžší cestu turnajem a navíc budou stále neporaženi se samými výhrami. A nebojí se hry dopředu

Reagovat
Xavi

Nemám problém s tím, že hráči Francie jsou zkušenější. A papírově jsem Francii před sampionatem pasoval na hlavního favorita, i jsem si na ně vsadil.

Mám problém s těmi druhořadymi kluby. Hrát o titul s PSG nebo s Arsenalem, to mně zrovna jako nějaké terno moc nepřijde. Hlavně PSG si jede vlastní ligu a Arsenal hraje o titul teď dva roky stylem, že všichni vědí, že to vyhraje MC.

Kante - střední východ

5 hráčů z PSG s tím, že Barcola a Kolo Muani nejsou hráči základu.

Nevím, proč vytahuješ Rayu, kterej stejně nechyta.

Areola, Samba, Clauss, Fofana jsou hráči, kteří rozhodně nehrají o titul.

Camavinga letos nic moc a není to hráč základu.

Rabiot, Giroud a Maignan poslední dva roky taky zrovna nehráli o titul.

Upamecano traged.

Coman dobrej hráč, ale taky dost zranenej, moc toho neodehral, jestli se nepletu.

Cucurella je dobrej hráč, přestupem do Chelsea se mu přestalo dařit, ale konec uplynulé sezóny už měl dobrej.

Reagovat
Txapeldun

Williams pomohl Athleticu vyřadit v Copa del Rey Atlético, Barcelonu a ve finále přihrával na vyrovnávající gól, první pohár po 40 letech. To fakt není hráč, kterej by se jen tak rozklepal.

Reagovat
Csaplárova past

Co je to za pitomý průměr? Ronaldo dal taky v kvaldě 7 gólů nebo kolik jich bylo a na turnaji neudělal nic. Kde žiješ kámo?

Neřeš tady pár hráčů, já ti říkám, že FRA hráči mají odehráno mnohem víc. Nemůžeš mi tady tvrdit, že ty týmy jsou stejně zkušené, to je prostě nesmysl. Porovnej si starty těch hráčů v LM a v repre, MS ...

Reagovat
Jordi Alba

lol

Reagovat
fabec1222

S polovinou obrany je jim tiki taka k pedu. Francie ma obranu lepsi a bohuzel postoupi.

Reagovat
Txapeldun

Le Normand se nahradí v klidu. Jedinej otazník je ta pravá strana.

Reagovat
-R2D2-

Ta bude průšvih, přece na Mbappiče nenasaděj Navase. Zase ale koho jinýho? Bejt trenérem Pep, tak tam nasadí Grimalda..

Reagovat
Txapeldun

No na tři stopery asi hrát nezačne, když jim to rozestavení dosud dost dobře fungovalo. Asi mu De la Fuente dost věří. Na druhou stranu to tempo hry asi nebude kdovíjak šílený.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele