Začíná čtvrtý ročník Ligy národů, vítězství obhajuje Španělsko

04.09., 12:38
Aktuality
Luis de la Fuente (© AFP)

Ve čtvrtek začne devíti zápasy čtvrtý ročník Ligy národů. Hned v prvním hracím dnu vstoupí do soutěže obhájci titulu a úřadující evropští šampioni Španělé, které čeká duel v Srbsku. Česká reprezentace po sestupu z elitní úrovně A nastoupí na úvod skupiny B1 v sobotu v Gruzii.

V Lize národů, která nahrazuje většinu přípravných utkání, je 54 celků rozděleno do čtyř výkonnostních lig A, B, C a D. V nejlepších třech hraje 16 týmů ve čtyřech skupinách, v "déčku" je šest mužstev ve dvou skupinách po třech účastnících.

Vítězové skupin postoupí o úroveň výš, poslední sestoupí. Další celky si mohou zahrát baráž. Z elitní úrovně nově projdou do play off první dvě mužstva z každé skupiny a vyřazovací pavouk začne už od čtvrtfinále. Závěrečné Final Four je na programu v červnu.

Z Ligy národů vede i cesta do baráže o postup na mistrovství světa 2026. Do ní se dostanou čtyři nejlepší týmy, které si nevybojují účast v řádné kvalifikaci, jež začne v březnu příštího roku.

Španělé jdou do čtvrtého ročníku soutěže v roli největších favoritů, v základní fázi navíc nemají za soupeře žádného dalšího tradičního giganta. Ve skupině A4 se vedle Srbů utkají ještě s Dány a Švýcary, kteří se na úvod střetnou rovněž ve čtvrtek v Kodani.

Vítězové prvního ročníku Portugalci zahájí ve stejný den skupinu A1 doma proti Chorvatům. Ve výběru celku z Pyrenejského poloostrova znovu nechybí se 130 góly nejlepší střelec reprezentačních zápasů Cristiano Ronaldo, jenž v únoru oslaví už 40. narozeniny. Papírově slabší dvojice Skotsko - Polsko se v úvodním kole utká v Glasgow.

Skupina A2 nabídne hned na začátku šlágr Francie - Itálie. Domácí "Les Bleus" ovládli Ligu národů před čtyřmi lety, Italové získali v posledních dvou ročnících bronz. Druhý páteční duel obstarají Belgie a Izrael. Skupina A3 v sobotu odstartuje zápasy Německo - Maďarsko a Nizozemsko - Bosna a Hercegovina.

Úřadující vicemistři Evropy Angličané po sestupu rozehrají skupinu B2 v ostrovním derby v Irsku. Albion se pokusí vrátit mezi elitu stejně jako česká reprezentace, která má ve skupině B1 za soupeře ještě Ukrajinu a Albánii. Ve druhé nejvyšší úrovni jdou celky ze druhých míst do baráže proti "třetím" týmům ze skupin A. Stejná prostupnost je i mezi úrovní B a C.

Autor: ČTK

Komentáře (31)

Přidat komentář
elChe

Španělé mají ligu národů, euro i olympiádu...jsou docela nenápadní ale asi je to staví do role favoritů MS...

Reagovat
2miguel1

Španielsko sa začne zas barcenalizovať. Cubarsi Balde Bernal Gavi Pedri Fermin Olmo Yamal, budu ťažiť zo zohranosti.

Reagovat
Crustyq

média budou vždycky nafukovat Anglii

Reagovat
nani92

konečne najlepšia súťaž hned po MS,Eure, domácich ligách a predsezonnych turnajoch

Reagovat
Breze

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
krisa

Reagovat
Čenda

Reagovat
Pharrell

Reagovat
sensei25

Trapna sutaz,okamzite zrusit.Spiny nenazrane.

Reagovat
alias

Přesně, naprosto zbytečná soutěž . Vůbec nechápu význam tohoto paskvilu. A pak si stěžují, že nejsou termíny. Okamžitě zrušit!

Reagovat
Sandstorm

Hraje se to místo přáteláků. Repre pauza by stejně byla.

Reagovat
Cotton

Reagovat
Kepy_FCB

Reagovat
Antijazvec

Slováci-máme najlepšie mužstvo v C .A rovno v skupine majú pri tom Svédsko.Ale je to sanca dostat sa do baráže MS.

Reagovat
Y.N.W.A

Za mě dobrej formát, lepší než zbytečný přáteláky mezi turnajem a začátkem další kvaldy... když už teda ta repre pauza musí bejt

Reagovat
Well

Reagovat
Cotton

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Y.N.W.A

Krabička cigaret

a do kafe rum, rum, rum...

Reagovat
Tominko

Turnaj nie je zlý iba mu chýba väčší význam. Skôr by to malo viac dopĺňať kvalifikáciu a nie komplikovať celý formát kvalifikácie. Minimálne na EURO by tak mohlo byť, niečo podobné ako to je v Amerike. Nechcem to veľmi porovnávať lebo kvalitatívne je tam extrémny rozdiel ale skôr si z toho zobrať to ako to nahrádza kvalifikáciu na Gold Cup.

Inak ten súčasný formát je opäť ukážka ako niečo zbytočne komplikovať, skoro každý rok sa ten formát LN mení a teda ani UEFA s tou súťažou nie je moc spokojná.

Reagovat
Cotton

nechápu, proč to pokaždé mění

Reagovat
Cotton

Skvělá soutěž, zvlášť když nahradila přáteláky. Výhra ve skupině nám mimochodem zajistí baráž o MS.

Reagovat
Sigma Olomouc

Z baráže stejně nepostoupíme

Reagovat
Cotton

A z kvalifikační skupinu proti top týmu snad jo?

Reagovat
Sigma Olomouc

Ne

Reagovat
Cotton

No tak vidíš, proto může být důležitý, že tu baráž budem mít zajištěnou předem

Reagovat
Sigma Olomouc

Ale z baráže nepostoupíme, takže to může být jedno. Ale třeba se nám jednoho dne poštěstí .

Reagovat
Cotton

Tak to tu kvalifikaci rovnou nemusíme ani hrát, viď? Zajímavej přístup. Já věřím, že 2. místo v jakékoli skupině kvalifikace je hratelné a v baráži jde hlavně o štěstí na los a na domácí půdu, kde můžem potrápit kohokoliv.

Reagovat
Sigma Olomouc

Doufejme

Reagovat
FC-RUBRIKA

Pristi zapasy dost ovlivni i postaveni do kose do kvalifikace na MS. Jelikoz jsme brutalne klesli hrozi nam 3 kos. (bude 12 skupin a momentalne jsme 23). Pred nama je sice Rusko ale nez bude los tak klidne muze padnout naka dohoda a tak Rusove budou moc hrat. Takze staci aby nas predbehly 2 tymy.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele