Začíná Copa América: 16 důvodů ke sledování (1/4)

20.06., 14:22
Aktuality
Trenér argentinské reprezentace Lionel Scaloni. (© AFP)
Zaujalo nás

Je to tady! Úderem páteční druhé hodiny ranní středoevropského času odstartuje v Atlantě už 48. ročník Copy América, čímž doplní již probíhající "Eurocopu”, jak Euru říkají Američané. Letos (a možná i na věčné časy) navíc doplní tradiční desítku týmů z Jižní Ameriky také 6 nejlepších týmů severo- a středoamerické zóny CONCACAF.

Turnaj měl původně kvůli tradičnímu střídání hostitelství uspořádat Ekvádor. Ten ale sám pořadatelství kvůli nedostatečné infrastruktuře odmítl a po uzavření partnerství mezi zónami CONMEBOL a CONCACAF bylo rozhodnuto o přesunutí turnaje do USA. Nakonec se ekvádorské odmítnutí jeví jako prozíravý tah, neboť na začátku letošního roku propukly v zemi obrovské problémy kvůli útěku gangstera "Fita” Macíase. Už tak dost nebezpečný Guayaquil se tak stal ještě nebezpečnějším a situace se lepší jen velmi pozvolna. Světové elity zkrátka potřebují pro své nosy jistý bílý prášek, jehož výroba a tranzit se z vězení organizuje špatně. Ironie je doufám z předchozí věty dostatečně hmatatelná.

Copa América má mezi fanoušky poměrně nezaslouženou pověst turnaje dvou týmů, Brazílie a Argentiny. Nejstarší dosud trvající mezinárodní turnaj ale od roku 1916 vyhrály alespoň jednou všechny jihoamerické země s výjimkou Ekvádoru a Venezuely, do finále se pak dvakrát probojovalo Mexiko. Posledních 5 turnajů navíc vyhrály 4 různé reprezentace, a to ještě oním dvojnásobným vítězem bylo, světe div se, Chile. Nejúspěšnějšími reprezentacemi také nejsou Argentina a Brazílie, nýbrž Argentina a Uruguay. Letošním černým koněm by pak měla být Kolumbie, která pod Néstorem Lorenzem zaznamenala těžko uvěřitelný progres. A o slovo se určitě přihlásí i mladý tým USA, která pod vlivem vzrůstajícího počtu Latinos v zemi objevuje krásy "socceru”. Právě rozšíření o nejlepší týmy zóny CONCACAF vnímám jako pozitivní aspekt letošní Copy. Neustále se opakující klání 10 stejných týmů s občasným pozváním 2 týmů mimo Jižní Ameriku zkrátka není marketingově dostatečné. Někteří lidi sice nevěří, že jamajský fotbal zvítězí, vidět v akci ale právě například The Reggae Boyz si, troufnu si říct, nenechá alespoň jednou ujít i leckterý Evropan.

Představení Copy letos bude rozděleno podle jednotlivých skupin, kde týmy ze zóny CONMEBOL představí Jaroslav Novotný a týmy CONCACAF Dominik Zezula. Začneme samozřejmě hezky od začátku skupinou A, kde se potká Argentina, Chile, Peru a Kanada. Na první pohled možná méně atraktivní pole s jedním obrovským favoritem ale zdobí jedno z největších reprezentačních derby na světě. Jde o zápas Chile s Peru. Možná to bude lidem neznalým historie připadat komické, ale dlouholetá rivalita byla už před popularizací fotbalu způsobena ptačím trusem... tedy samozřejmě lépe řečeno těžbou guána. Před vynálezem umělých hnojiv totiž bylo guáno důležitým vývozním artiklem Peru i Chile (a dokud měla pobřeží, tak i Bolívie), takže na konci 19. století o něj tyto tři státy válčily, což se dodnes projevuje na politicky korektních, ale ve společnosti třaskavých vztazích Peruánců a Chilanů. Chile válku vyhrálo, takže Peruánci to nesou hůř. A pro zajímavost: známý chilský přístav Antofagasta patřil před touto válkou dnes už vnitrozemské Bolívii.

Třaskavosti Pacifického derby navíc napomáhají i předturnajové prognózy, kdy by vítěz tohoto zápasu měl mít papírově otevřenou cestu k postupu. S Kanaďany vedenými novým trenérem Jesse Marschem se zkrátka moc nepočítá, a není to jen určitým shovívavým přehlížením nepříliš tradiční fotbalové země. Kanaďané prostě nepůsobí takticky dostatečně vyspěle na to, aby mohli čelit mnohdy velmi cynickému hernímu projevu Jihoameričanů, plnému agresivního bránění a občasných zákeřností. Argentinci jsou zase kvalitou podstatně výš než soupeři ve skupině a mělo by jim stačit vyvarovat se vysloveně tréninkovému tempu.

Argentina

Nejznámějším Argentincem na světě je asi stále Lionel Messi, od prosince loňského roku mu ale zdatně konkuruje jiný fotbalista, bývalý gólman týmu Chacarita Juniors Javier Milei, současnou profesí prezident Argentiny a také tak trochu blázen. Prý už na hřišti býval Milei mnohdy až příliš odvážný, což mu zůstalo dodnes. Ať už jste jeho příznivcem nebo ne, perónismem a vojenskými juntami zdecimovaná Argentina zkrátka sáhla ke změně. A ta momentálně rezonuje celou společností. Ekonomika se sice i přes neustále třenice prezidenta a kongresu začíná mírně vzpamatovávat, značná část argentinské společnosti se ale kvůli logicky se zvyšující chudobě radikalizuje a minulý týden létaly v Buenos Aires dokonce zápalné lahve. Tento trend zvyšujícího se násilí je bohužel typický vlastně skoro ve všech větších městech Jižní Ameriky, a to i na fotbalových stadionech. Copa América je ale svátkem, který by násilnosti tak často provázet neměly (hlavně proto, že se nehraje v Jižní Americe).

Když v roce 2016 zklamaný Lionel Messi po druhém nezvládnutém kontinentálním finále oznamoval konec kariéry, určitě netušil, že ty nejšťastnější chvíle v modrobíle pruhovaném dresu ještě přijdou. Zpětně řečeno se Messimu asi nelze divit, "před-scaloniovská” Argentina byla dost frustrujícím oříškem i pro tak geniálního fotbalistu. Až právě trenérský nováček bez předchozích zkušeností s pozicí hlavního kouče dokázal z Argentiny vymáčknout to nejlepší.

Zlí jazykové tvrdí, že systém Argentiny je pořád stejný jako za předchozích trenérů, tedy "všechno na Messiho a my ostatní makáme”. Jenže kromě toho, že předtím argentinští hráči za svůj tým ne vždy (obrazně řečeno) jezdili po pozadí, uvolnil Scaloni Messimu nohy díky důrazu na výstavbu hry ze zálohy; týmový talisman se tak může soustředit prakticky výhradně na ofenzivní třetinu hřiště. Když na MS kombinačně selhávala do té doby spolehlivá spojka mezi obranou a zálohou (Rodrigo De Paul), dokázal jej Scaloni nahradit Alexisem Mac Allisterem a Enzem Fernándezem, zatímco De Paul převzal roli cynického buldoka Paredese (s menším počtem zákeřností). Mladý trenér se ale má stále co učit. Jeho reakce na průběh zápasů na MS nebyly zrovna ideální, což odnesl zejména chudák Germán Pezzella, který se stal tak trochu symbolem toho, že když jde na hřiště, Argentina brzy obdrží gól.

Zajímavé je, že Argentina jede na Copu v téměř totožném složení, ve kterém byla před rokem a půl v Kataru. Výjimkami jsou kromě stopera Martíneze Quarty a mladíků Carboniho a Garnacha už jen Lo Celso a Nico González, kteří by ale, nebýt zranění, figurovali i v předchozí turnajové nominaci. Juan Foyth a Paulo Dybala kvůli zranění naopak schází. Scaloniho Argentina tak připomíná víc klub než klasický národní tým, jelikož funguje už delší dobu prakticky ve stejném složení. To se pak logicky projeví na herních mechanismech, které mají trenéři jiných národních týmů problém svým svěřencům vštípit.

Vzhledem k dokonalé sehranosti Scaloniho mužů, Messiho neuvadající geniality a formě ostatních týmů (a trochu moc "hurá” stylu Bielsovy Uruguaye), se zdá pozice Argentiny jako hlavního favorita na zisk titulu neotřesitelná. Nelze zapomínat ani na prakticky umetenou cestičku až do finále, a to nijak nepřeháním. Paradoxně tak možná největší překážkou pro Argentinu bude výzva pořádně se připravit na zápasy, které mohou vybízet k určitému podcenění soupeřů. Saúdská Arábie na MS v Kataru ale snad byla dostatečnou fackou i pro léta příští.

Peru

Kdysi slavná a impozantní země Inků se bohužel momentálně rozkládá zaživa. Politickou situaci v zemi lze glosovat jako římské impérium v krizi 3. století n. l., kdy se vládnoucí císaři střídali jako na běžícím pásu. Peruánští prezidenti sice nejsou vražděni svými odpůrci (naštěstí), zpravidla ale po svém volebním období, které zřídkakdy splní plánovaných 5 let, míří obratem do vězení. Vážně, opravdu stojí za to zmínit, že poloviční diktátor Alberto Fujimori (všimněte si japonského jména - mnoho Asiatů přišlo do Peru kvůli těžbě guána) skončil ve vězení za rošťárny všeho druhu a trojici Alejandro Toledo, Ollanta Humala a Pedro Kuczynski za mříže dostalo mezinárodní vyšetřování korupce vedené brazilskou policií. Čtvrtý prezidentský výlupek Alan García pod tlakem vyšetřování spáchal sebevraždu. Pět ze šesti nejvyšších představitelů země z let 1990-2018 tak skončilo neslavně. Po krizi z roku 2020 způsobené pravděpodobně podobně zkorumpovaným Kongresem se nyní země nachází v nestabilitě a hněv ve společnosti roste. A světe div se, minulý měsíc praskla korupční aféra bratra současné prezidentky Diny Boluarteové. Bohužel ve smutné zemi Inků hned tak lépe nebude.

Kéž by alespoň národu udělali radost hráči jejich milovaného fotbalu. Účastník mistrovství světa 2018 a finalista Copy z roku 2019 se ale v po-covidové éře propadá stále hlouběji a hlouběji. Základním problémem je, že peruánská liga je v čím dál horší kondici a momentálně se podle koeficientu nachází na předposledním místě před Venezuelou, která ale jako jediná ze zemí zóny CONMEBOL preferuje baseball před fotbalem (pro zajímavost, v Guyaně je nejoblíbenější kriket, ale to je kulturně čistý Karibik). Zároveň práce s mládeží je v Peru na mizerné úrovni, o čemž svědčí i nejstarší kádr na celé Copě s průměrným věkem 29,1 let.

Nejlépe to ilustruje skutečnost, že na hrotu útoku La Blanquirroja stále spoléhá na 40letého Paola Guerrera. Sice bude asi na hřiště chodit převážně z lavičky, ale za koho? Za 34letého, zraněními poznamenaného Gianlucu Lapadulu. Abych ale zmínil i pozitivní aspekt: Guerrero se letos zůčastní už šesté Copy, a pozor, nikoliv v řadě! Legendární Paolo reprezentuje svou zemi na Copě už od roku 2007 a vynechal pouze minulý turnaj z roku 2021 kvůli zranění kolene. Ono taky slovo "guerrero” znamená španělsky válečník. Kromě několika národních rekordů může v případě vstřelení 3 gólů vyrovnat rekord Norberta Méndeze a Zizinha v celkovém počtu vstřelených gólů na turnaji. Bohužel, tento milník je sice zdánlivě blízko, 3 góly budou ale pravděpodobně pro Guerrera nedosažitelným cílem.

Nespokojenost mezi fanoušky vyvolala nominace 32letého Christiana Cuevy, který, velmi kulantně řečeno, už má nejlepší fotbalová léta za sebou. Už zhruba půl roku neodehrál jediný zápas, protože ho Alianza Lima, kde hostoval z Al-Fatehu, vyhodila za nedodržování disciplíny. Médii se pak prohnaly zprávy, že má mít Cueva údajně problémy s alkoholem. Jinak zatím oblíbený trenér Fossati to tím pádem logicky od fanoušků za jeho nominaci schytává. Jenže...

Ono vážně není v Peru moc kde brát. Před pár dny se sice Sporting Cristal senzačně umístil na druhém místě juniorského turnaje Copa TRÜ, kde vyřadil i domácí akademii Independiente del Valle, šlo ovšem o turnaj týmů do 18 let, takže na případné zkvalitnění si reprezentace musí počkat. Kritika se snáší i na Piera Quispeho, 22letého záložníka, který v Mexiku nezaznamenal takový progres, jaký by Peruánci čekali. Zároveň ale tlak na Quispeho souvisí právě s nedostatkem kvalitních mladých fotbalistů. Z mladého Peruánce hvězda světového formátu prostě nebude a očekávání fanoušků byla přehnaná. Pořád z něj ale klidně může vyrůst třeba alespoň právě nový Cueva.

Co od Peru vlastně můžeme očekávat? Po přípravných utkáních před Copou se najednou sebevědomí fanoušků a médií mírně zvedlo, jenže šlo o přáteláky s Nikaraguou, Dominikánskou republikou, Paraguayí (ten skončil očekávaným 0:0) a Salvadorem. Prostě... ach jo, soupeři těchto kvalit vás na zápasy ve skupinové fázi Copy nepřipraví, vážně ne. Důvod sehrání těchto utkání byl ale jasný, po naprosto šíleném vstupu do kvalifikace na MS si tým potřeboval zase zkusit vyhrávat a nabral tak potřebné sebevědomí. Optimismus ale ochladl po zranění zkušených středopolařů Tapii s Yotúnem (mimochodem, jediného dosavadního střelce Peru v kvalifikaci), což byli za Garecovy éry nezpochybnitelní držáci středu zálohy. Starý kádr má ale jednu výhodu, a to nezpochybnitelné zkušenosti a vzájemnou sehranost. Nechci Kanadu příliš podceňovat, ale jelikož jsem byl už mnohokrát svědkem jejího chaosu při pokusu o přechod do defenzivy, ani David s Daviesem by na pragmatické Peruánce nemuseli stačit. Rozhodující tak pravděpodobně bude výše zmíněné derby s Chile. Jenže soupeř má na své straně Ricarda Garecu, který hráče Peru zná naprosto dokonale...

Chile

Chile je nádherná země s prapodivným tvarem a obrovskou přírodní rozmanitostí. Severní části tvoří nejsušší poušť světa Atacama, střední část je víceméně podobná evropskému středomoří a jižní část tvoří divoká Patagonie plná fjordů a jezer. A k tomu celou východní hranici lemují velehory. S trochou nadsázky tak v jedné zemi máte téměř celou evropskou přírodu, kterou ovšem nedávno poškodily rozsáhlé požáry. V souvislosti s Chile si možná leckterý Čech vybaví také slavný incident s protokolárním perem, ve kterém měl kromě hlavní hvězdy Václava Klause menší roli také vedle sedící prezident Sebastián Piñera. Zmiňuji ho proto, že bývalý prezident Chile letos v únoru zahynul při pádu vrtulníku, který sám pilotoval. Ale teď už k pozitivnějším věcem.

Když před 8 lety slavila Copa América své stoleté výročí a turnaj byl rozšířen o týmy zóny CONCACAF, bylo to právě Chile, které jej ovládlo. Zatímco tehdy ovšem Chilané titul obhajovali, dnes na turnaj jedou stěží v pozici černého koně. Prognózy před turnajem nejsou příliš optimistické, přesto má Chile jednu nespornou výhodu, a to nesmírně přívětivý los. Jistě, Argentina je možná největším favoritem na zisk trofeje, zbývající soupeři ovšem kvalit Chile, ať už taktických (Kanada) nebo individuálních (Peru), nedosahují. V případném čtvrtfinále by pak Chile čekal vítěz skupiny B, která je kvalitativně jednoznačně nejslabší na turnaji.

Jsou hvězdy, které nehasnou. Tak by se dala popsat chilská koncepce nominací do národního týmu za posledních zhruba 15 let. V dresu La Roja se zkrátka někteří hráči objevují se železnou pravidelností. V současném kádru se například stále udrželi 4 hráči, kteří pamatují premiérový kontinentální titul z roku 2015 - Claudio Bravo, Mauricio Isla, Alexis Sánchez a Eduardo Vargas. Všichni tito hráči navíc už tehdy překročili hranici 40 reprezentačních zápasů, čímž by i například v současném českém výběru patřili mezi ty nejzkušenější. Dnes se všichni pohodlně přehoupli přes 100 odehraných reprezentačních zápasů. A nebýt v poslední době neustálých zranění, která už Arturu Vidalovi nejspíš definitivně nedovolí hrát na té nejvyšší úrovni, jel by určitě i letos. Zdravotní problémy hlásí i gólman Bravo, ten by snad měl být do prvního zápasu připraven. Ano, i ve 41 letech bude nejspíš pro kouče Ricarda Garecu gólmanem číslo 1.

Právě osoba trenéra bude hrát důležitou roli v potenciálním úspěchu Chile. Po neúspěšném období Martína Lasarteho (ačkoli Chile pod ním hrálo pohledný fotbal) přišlo ještě méně úspěšné období Eduarda Berizza. A svaz sáhl k na první pohled kontroverznímu kroku - ukázal na trenérskou legendu úhlavního nepřítele z Peru. Krok to byl ale naprosto logický. Gareca dokázal s týmem za zenitem získávat důležitá vítězství a od druhé účasti na MS ho dělila jen baráž s Austrálií. Pozice Chile je trochu podobná: dlouholeté opory už jsou ve veteránském věku, v Chile má ale Gareca přece jen větší výběr mladších talentovaných hráčů jako Darío Osorio, Marcelino Núñez nebo na klubové scéně se trápící Ben Brereton (a kdyby byl Gareca odvážnější, mohl dát šanci i mladému Damiánu Pizarrovi z Colo-Colo). Sám Gareca ale ukazuje, že klubová a reprezentační scéna jsou mnohdy dva odlišné světy. Přesto ale nový trenér musel řešit trochu úsměvnou věc, že rodák z Anglie stále neumí španělsky a angličtinou zase nevládnou mnozí Jihoameričané.

Pamatujete si Peru z MS 2018? Pokud ano, pak vězte, že Gareca nemá důvod ustoupit ze svého typického stylu s rychlým přechodem do útoku a spíš (záměrně) udržovací zálohou. Velkým rozdílem by ale měl být způsob přechodu. Zatímco Peru hrálo spíš dlouhé nakopávané míče na Guerrera, Chile přechody kombinuje po zemi nebo je táhne Alexis Sánchez. Ten převezme roli tehdejšího peruánského tahouna Cuevy a v kombinaci se zkušeným Vargasem a šikovnými křídly Dávilou a Osoriem by mělo jít o velmi zábavnou podívanou, zejména proti takticky naprosto naivním Kanaďanům. Otazník ale visí nad pevností obrany. Paulo Díaz navazuje na tradici chilských nevysokých, agilních stoperů, poměrně často ale zbytečně chybuje v rozehrávce i poziční hře. Mnohem vyšší Guillermo Maripán má zase problémy s rychlostí a obratností. Za nimi pak veterán Bravo při zákrocích občas už nepůsobí vůbec jistým dojmem a případný druhý brankář Cortés je zase spíš typickým produktem jihoamerické brankářské školy s velmi líbivým stylem plným reflexivních zákroků, ovšem s podprůměrnou poziční hrou. Celkově shrnuto, i přes zřetelné problémy by to letos Chilanům na postup mělo stačit.

Kanada

Schválně - kdo je úřadujícím mistrem kanadské fotbalové ligy? Dokonce i mezi fanoušky přímo v Kanadě, už teď netrpělivě vyhlížejícími zahajovací duel s Argentinou, byste nejspíš našli spoustu lidí, kteří na tuto zdánlivě jednoduchou otázku nebudou znát odpověď. Profesionální kopaná v nejsevernější americké zemi totiž funguje vlastně podobným způsobem jako třeba ve Walesu: ty nejlepší kluby si "zabrala" jiná, prestižnější soutěž, která tím pádem přetáhla i většinu publika, pozorovatelů a skautů.

Přestože tak v současné nominaci trenéra Jesse Marsche najdeme hned šest fotbalistů z lokálních klubů, kanadskou Premier League (CPL) nereprezentuje ani jeden z nich. Zkušení náhradníci Richie Laryea a Jonathan Osorio hrají za Toronto FC, Montréal kromě ostříleného defenzivního záložníka Pietteho vysílá na turnaj i relativní nováčky Joela Watermana s Mathieu Choinièrem, a teprve třiadvacetiletý zadák Ali Ahmed hájí na klubové úrovni barvy Vancouveru Whitecaps. Všechny tři tyto týmy nicméně hrají v MLS, relativně prestižní lize, která - po vzoru jiných profesionálních sportovních soutěží v regionu - zahrnuje kromě amerických i kanadské týmy. Na CPL tak vlastně "zbývá" pouhých osm týmů, roztažených přes celou geografickou délku země od Vancouveru až po Halifax v Novém Skotsku, které v průměru přitahují nějakých 3,800 diváků na zápas. Nic moc.

Přesto má ale šéf domácí ligy David Clanachan pro blízkou budoucnost velké plány: chtěl by expandovat až na 16 týmů, zavést systém postupů a sestupů (po evropském vzoru), a samozřejmě využít spolupořadatelství MS 2026 k větší popularizaci fotbalu jako takového. Minimálně s expanzí už má CPL zkušenosti - inaugurační sezona sice proběhla teprve v roce 2019, hned pro následující sezonu se ale inventář týmů rozrostl ze sedmi na osm, o což se mimochodem postaralo Atlético Madrid. Španělský velkoklub si založil lokální "farmářský tým" přímo v kanadské metropoli, a současné Atlético Ottawa tak nejen že vyznává totožné barvy a hraje pod takřka identickým znakem, ale je i koučované španělským trenérem a v jeho dresu nastupuje mimo jiné i Alberto Zapater, kterého možná pamatujete z Primera División, kde válel sedm let v dresu Zaragozy. Teď je mu 39 let.

Prestiž CPL je skutečně spíše na okraji; většinu kanadských talentů spolehlivě "vysají" zmiňované tři MLS kluby, pokud ne rovnou americká či evropská scéna. Alphonso Davies takto fotbalově vyrůstal ve Vancouveru Whitecaps, Cyle Larin zamířil po vysoké škole do Orlanda a Jonathan David přímo přes oceán do Belgie. Hvězdami kanadské ligy jsou tak hráči, kteří se sice do nároďáku někdy podívali, nejsou ale jeho stabilní součástí a Copa se jich netýká: záložníci Kyle Bekker a Tristan Borges či někdejší mládežnický reprezentant a historicky nejlepší ligový střelec Terran Campbell.

A odpověď na otázku z úvodu? Úřadujícím mistrem je Forge FC, tým z Hamiltonu v Ontariu, který vyhrál čtyři z dosavadních pěti ročníků, má suverénně nejlepší kádr (Campbell, Bekker i Borges jsou jeho součástí) a objevil se i v severoamerické Lize mistrů. To je teoreticky zajímavá informace i pro české fanoušky, protože v bráně "The Hammers" stojí čtyřiadvacetiletý Jassem Koleilat, rodák z Prahy, který prošel akademiemi Sparty a francouzského Lavalu a do zámoří zamířil až na vysokou.

Zatímco se ale fotbalisté Forge připravují na další zápas proti týmu Valour (ten je z Winnipegu a má podle mého názoru nejlepší logo v celé lize), kouč nároďáku Jesse Marsch vymýšlí způsob, jak v úvodním zápase letošní Copy eliminovat smrtící argentinskou ofenzivu. Poslední přáteláky naznačují, že se to buď může povést (remíza 0:0 v generálce s Francií), nebo že to naopak bude pořádný průšvih (předcházející prohra 0:4 s Nizozemskem). Je paradoxní, že Kanada má pod Marschem zatím problém střílet góly; někdejší trenér Salzburgu, Lipska a Leedsu je nicméně u týmu pouze měsíc, takže tento turnaj asi můžeme vnímat spíš jako takovou "oťukávanou" a přípravu na velkolepé domácí MS. Marsch nastoupí v rozestavení 4-4-2 s Davidem a Larinem v útoku; křídelní pozice obsadí Tajon Buchanan a Liam Millar, střed zálohy mají pod kontrolou Ismael Koné a kapitán Stephen Eustáquio, a největší hvězda Alphonso Davies nastoupí "standardně" na levém beku (což je změna oproti předcházejícímu kouči Johnu Herdmanovi, který Daviese často stavěl do zálohy, na ostré křídlo či dokonce přímo do útoku).

Marsch je výrazným zastáncem moderní německé školy, bude po svých svěřencích chtít vysoký pressing, gegenpressing a rychlé vertikální kombinace. Otázkou je, jestli jsou toho Kanaďané vůbec schopní - jedna věc je mít vymyšlený systém, teoreticky funkční a podložený daty, a druhá jej realisticky implementovat do kádru, který máte k dispozici. Právě s tímto faktorem ostatně Marsch narazil už v Leedsu, takže být kanadským fanouškem, asi bych měl docela obavy. Koukat se na to nejspíš bude hezky, ale vydrží hráčům mentální i fyzická energie po celý turnaj? Budou dostatečně kliničtí vepředu a dokážou se naopak vyvarovat zbytečných chyb v defenzivě? Tu poslední otázku dostanou za úkol k řešení nová brankářská jednička Maxime Crépeau, spíše průměrný gólman na MLS úrovni, a hlavně stoper Moïse Bombito z Colorada, který se v přátelácích ukazoval velice slibně a který ve čtyřiadvaceti letech může pomýšlet na velký evropský přestup.

Autor: Jaroslav Novotný, Dominik Zezula / nytimes.com/athletic/, the11.ca, latercera.cl, footballalphabet.com, elcomercio.pe, batimes.com.ar, idnes.cz, wikipedia.org, youtube.com

Komentáře (168)

Přidat komentář
EURO2024

El corazon del futbol

Al sur del mundo

Viva la fiesta

Copa America

Un continente

Pasion y futbol

Reagovat
smazaný uživatel

ne

Reagovat
DonAndres

Tak snad obhajoba

S LoCelsem a Garnachem je ten tým ještě víc kompaktnější, než v Qataru. Vamo!

Reagovat
JeséRodriguez

skvělej tým

Reagovat
O.Giroud

Argentina win a Messi zlatá lopta

Reagovat
Jordi Alba

Konečně zas budu číst o tom, jak někdo nadával opici do Viniciuse. Tyhle pseudo kauzy balkánskejch států pls.

Reagovat
GrimeBaller98

Tenhle sampionat ma kvalitu McDonalds Cupu , fakt se nehodlam divat na jihoamericky blazny, co vetsinu casu prosimulujou a prohadaji, to se radsi budu divat kazdej na Srbsko-Slovinsko

Reagovat
PBLead

Moje řeč

Reagovat
EURO2024

Protože jsi Evropan. Kdybys byl z jejich krajiny, říkáš tohle o zápasu Srbska.

Reagovat
Seydou Doumbia

Reagovat
Seydou Doumbia

Přesně naopak, lepší se podívat na neokoukané technické hráče Ekvádoru, Kolumbie a dalších než 150x za rok sledovat druhořadé evropské výběry, které vidíš v lize národu, kvaldě na ms, kvaldě na euro, na euru, na ms...furt dokola...souhlasím s tím že to jsou taky simulantské plačky, ale taky umí hrát tvrdě a kosit

Reagovat
EURO2024

Reagovat
smazaný uživatel

here we go again...

Reagovat
Kejza

Reagovat
alias

přesně tady na to nadávají jen hlupáci co viděli dvakrát Německo a Itálii a chtějí tu diskutovat o kvalitě mimoevropského fotbalu jděte koukat na pohádky a nepište sem Vaše tupé názory na fotbal, když tomu vůbec, ale vůbec nerozumíte

Reagovat
Seydou Doumbia

já jako s každým rád podebatuju, ale pokud někdo zastává názor že euro je top a apn, copa jsou žumby tak to je těžký

Reagovat
alias

Reagovat
Talker

Tak ono stačí nekoukat na ligu národů, kvalifikace a přáteláky. Pak je pro tebe EURO turnajem neokoukaných týmů a nových hráčů.

Reagovat
Seydou Doumbia

tak jako europan jsem zvyklý tyto repre blbosti sledovat no

Reagovat
Di Stéfano

Reagovat
DonAndres

Reagovat
alias

A koho to zajímá ty rozumo

Reagovat
Odborný diskutér

Konečně začíná pořádný turnaj bez nekoukatelného smetí typu Maďarsko, ČR či Srbska.

Reagovat
Seydou Doumbia

Reagovat
smazaný uživatel

Odstěhuj se tam a mlč.

Reagovat
j.r.ewing

Reagovat
alias

Reagovat
Well

Z těch týmu nekoukatelna jen CR.

Reagovat
Martin9719

Je pro mě překvapivé jak jde jihoamerický fotbal dolů a některé země stále táhnou hráči ještě z MS 2014.

Reagovat
JeséRodriguez

Jde dolu tak, že poslední MS vyhrála Argentina

Reagovat
Martin9719

A Brazílie vypadla s Chorvaty. A kde je zbytek?

Reagovat
JeséRodriguez

Historie si pamatuje jen vítěze, a ten je z JA

Reagovat
Martin9719

Samozřejmě, ale já mluvím i k ostatním týmům jako Peru nebo Chile.

Reagovat
JeséRodriguez

I tak bych to neviděl tak černě, Peru nikdy nebylo nějak stabilní, Chile má trochu úpadek, ale třeba Uruguay, Ekvádor, Kolumbie jsou naopak slušné repre

Reagovat
Martin9719

Uruguayi se podařila generační výměna, ale zatím to větší úspěch nepřineslo. Teď by mohla být šance něco udělat. Je otázka jestli tahle Kolumbie je kvalitnější než třeba ta z MS 2014. Pokud ale Peru musí spoléhat na hráče kteří tam byli už před 10-15 lety a není za ně náhrada tak je podle mě něco hodně špatně. A Chile to samé.

Reagovat
JeséRodriguez

Jenže s tím mají problém i reprezentace v Evropě...neříkám, že staví starší hráče (zkušenosti jsou ale na turnajích taky hodně důležitý faktor), ale třeba Německu se nedařilo snad od toho vítězného MS 2014 a pak bronzu na ME 2016, Itálie nešla 2x po sobě na MS a Euro vykopala s Bonuccim a Chiellinim, na jejich posty tam pak byli Toloi s Acerbim...Španělé po té silné generaci taky neudělali kromě LN a posledního Eura nějaký větší výsledek, Nizozemsko taky sešup celkem...ted uz generaci mají zase slušnou, tak uvidime, jestli neco podobneho doroste i v Chile

Reagovat
Martin9719

Je to tak. I Evropa určitě strádá. Já bych třeba úplně nepřechvaloval to Španělsko, protože mají sice dobrý systém a trenéra teď, ale když si to srovnáš s generací Pedra, Silvy, Cesca, Iniesty nebo Alby tak je to teď za mě proti nim nic. Zlepšila se tu poslední dekádu určitě třeba Francie po těch všech průserech typu MS 2010 a silnou roli hrálo Chorvatsko které uspělo i na MS ve světové konkurenci. Anglie to je taky kapitola sama pro sebe a teď to vypadá na další průšvih. Přeci jen bych ale od fotbalových jihoamerických národů čekal celkově víc než to, že Chile stále potáhne Alexis a na beku Isla nebo pak Bravo a Peru nemá náhradu za Guerrera.

Reagovat
JeséRodriguez

To máš asi pravdu, ale zrovna ti vypsaní hráči jsou ve svých zemích legendy. Když to trochu přeženu, tak Messi taky pořád hraje, v Německu třeba Muller, atd. Na tom to teda zrovna nestojí, ale napadl mě jako druhej. Úpadek tam určitě je.

Jinak já bych tu Anglii nepodcenoval (ale ani nepřeceňoval), mají 4 body, postup jistej a v osmifinále by měli dostat relativně slabého soupeře ze 3. místa D (Rakousko, Polsko), E (z té Slovenské může postoupit kdokoliv), nebo F (my/Gruzie?), a najednou budou ve čtvrtfinále, kde už ti stačí vyhrát zápas, a v kontextu anglických výsledků je semifinále už určitě úspěch.

Reagovat
Stannis Baratheon

Reagovat
JeséRodriguez

zase mě chceš poučovat, jak s tím Rumunskem?

Reagovat
Stannis Baratheon

Za Rumunskem si pořád stojím. Neměním názory po jednom zápase.

Reagovat
JeséRodriguez

V pořádku, taky si stojím za Chorvatskem. Rumuni si ale rozhodně zasloužili mnohem víc respektu

Reagovat
alias

Reagovat
JeséRodriguez

kdo ho teda vyhrál?

Reagovat
Benfica

Ten turnaj má len jedného kandidáta na titul - Argentínu, pre nich bude aj striebro zlyhanie..

ideálne finále by potom bolo USA x Mexiko

Reagovat
veikko

Prohrát finále by selhání nebylo, ale nedostat se do něj rozhodně ano. Los jim fakt neskutečně nahrál, tam snad jedině kdyby Ekvádor/Venezuela uhráli remízu a porazili je na penalty. Ta remíza reálná je, jenže pak by tam byl souboj gólmanů Martínez vs. Domínguez/Romo, no... Na té druhé straně pavouka to bude zajímavější.

Reagovat
Benfica

to vôbec.. letos ani Brazília nevyzerá nijak silne, z ostatných maximálne Uruguaj, ale to už by bolo hodne veľké prekvapenie ak by vyhrali

Reagovat
veikko

Brazílie sice opravdu nepůsobí dobrým dojmem, ale pořád je to tým s velkou kvalitou, který v tom jednom zápase může vyhrát cokoliv. A nezapomínej na Kolumbii, ta je jako vyměněná a pro mě je to černý kůň na finále. Ale souhlas, že Argentina prostě hlavním favoritem je, to určitě nehodlám zpochybňovat. Já bych řekl, že momentálně je to jednoznačně nejsilnější nároďák na světě tou kombinací sehranosti, vynikajících individualit a hráčů, co dokážou skvěle plnit taktické pokyny.

Reagovat
Benfica

na svete ani náhodou, ale v JA a SA áno..

Brazília to bude mať ťažké do finále.. Kolumbia napríklad by ich mohla prekvapiť, s Uruguajom budú mať ťažkú prácu, ale stále mi to príde hodne malo na Argentínu

Reagovat
Shevchenko

Argentina není nejsilnější repre na světě? A kdo teda?

Reagovat
Benfica

Patri medzi najlepsich na svete.. reagoval som na slovne spojenie jednoznacne najlepsia

Reagovat
Shevchenko

ok

Reagovat
Benfica

Reagovat
veikko

Jo, já občas rád přeháním. Ale jinak opravdu si myslím, že jsou momentálně o nějaký jeden stupínek nejlepší na světě, je to fakt mašina. Otázka je jak dlouho jim to vydrží. Přece jen je otázka, jak rychle a jestli vůbec dokáže třeba Echeverri nahradit Messiho, aspoň typologicky.

Reagovat
Benfica

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
Jordi Alba

Ale útok má Brazílie solidní, jen ten zbytek..

Reagovat
alias

Kolumbie vypadá také dobře, pozor na Venezuelu

Reagovat
Benfica

To vies napisat o 60 timoch sveta

Reagovat
Seydou Doumbia

Díky za články veikko. Euro není špatny hlavně kvůli tomu že tu je s kým o něm kecat tak mě to baví víc než kdybych EF učet neměl, ale Copa je pro mě atraktivnější, protože to jsou neokoukané týmy. Navíc ty týmy na Copě mají srovnatelnou kvalitu s týmy, které většina na Euru sleduje a jsou pro ně zajímavé (Dánsko, Švýcarsko, Ukrajina, Chorvatsko, Belgie, Turecko, Srbsko...)

Reagovat
Csaplárova past

Sleduj jen zaverecne turnaje jako ja a zadny tym pro tebe nebude okoukany

Reagovat
Seydou Doumbia

good point, ale tak když si rozjetý z klubových soutěži a nemáš co na robotu tak i tu repre člověk večer pustí, lepší než nic

Reagovat
Csaplárova past

Ty vypadas, ze mas hodne bezstarostny zivot

Reagovat
Seydou Doumbia

opět zdání klame z tohoto malého vzorku z ef fakt nelze u nikoho vyvozovat žádný závěr

Reagovat
Csaplárova past

Nepsal jsi tu nedavno, ze tri mesice jsi marod?

Reagovat
Seydou Doumbia

jsem marod

to znamená menší výplata

ale zas menší stres z práce

ale neměl bych porušovat vycházky, timpádem se blbě užívá léto

ale zas nemůžu sportovat a sport je můj život

a když máš zdraví v piči tak tě marodění doma po 2 týdnech omrzí (vlastní zkušenost) + člověk tak či tak musí řešit nějaké sračky takže upřímně radši bych byl zdravý, chodil do práce a běhal

Reagovat
Csaplárova past

Jo to je na picu

Sam nevydrzim bez kola a behu vic jak par dni, takze vim, jak se clovek citi, kdyz hlava chce, ale telo nemuze.

Vzdycky jedu nadoraz 3 mesice a pak mi telo taky vystavi stopku

Reagovat
Seydou Doumbia

Třeba všeho s mírou, ale ono když tě to baví a si ve svém flow tak se těžko ubírá, když máš velké nadšení do toho sportu + já osobně miluju tu posportovní bolest a unavu a to prostě nenasimuluju jinde. Ty máš nějaké zavodní ambice v nějakém sportu?

Já jsem s nateženým stehnem doma už 4 měsíce, ted už to moc nebolí, ale šel jsem si lehce klusnout, protože jak se mám vrátit do práce, když nevím zda to zvládné moje noha žejo. Těžký

Reagovat
Csaplárova past

Kamo ja makam vykonnostne uz mnoho let, ale nikdy jsem na zadne zavody nejel. Jezdil jsem 10 000km rocne kolo + hodne rychly behy a delam to jen ciste pro sebe, pro muj pocit. Dneska furt nekdo otravuje, furt neco resis a nemas cas byt sam se sebou. Sport je pro me takovy mozkovy detox. Lidi mi rikaji, proc nejdu zavodit, ale me na tom nic nelaka ... mackat se nekde mezi ostatnima a dokazovat si taky nic nepotrebuju.

16 tydnu tvrde makam na maraton pod 3 hodiny a pak si to zabehnu kolem baraku na takovy cyklostezce, okruh 8x dokola ... ono to neni ani dokola, tvar te trasy je do U, takze tam a zase zpatky ...

Ale jo, sport je pro me takova droga. Kdyz si dam par dni volno, coz je teda vzacnost, tak to po par dnech chybi. Clovek neni vubec unaveny, nemam vubec potrebu jit spat. Je to o pocitu ... mam rad, kdyz jsem ve forme

Reagovat
Seydou Doumbia

Jo tak koukám Caplár je trochu jinde, hezký. Jo dneska všichni hrajeme tu hřu přetvářek, dáváme na net co se povede, říkáme věci aby se nikoho nedotkli a nebo schválně do někoho kopeme, taky jsem měl sport jako takový utěk z reality do lepšího světa. Ono je to skvělý pocit když cítíš že tvé tělo je pevné a silné a pak toho zvládneš udělat víc. Daleko lepši než sedět cely den na gauči, možná odpočíváš ale vlastně slábneš a stejně nic neuděláš.

Lidi jedou zajímavé extrémy. Já si třeba neumím představit že bych běhal a nejezdil na závody. To bych běhal tak 2x týdně pro dobrý pocit, ale k čemu by mi byla vrcholová forma, kdybych to nemohl někde prodat za medaile, vítězství, slávu, uznání. Poměřovat se s konkurencí mě baví, jezdit na závody s přáteli a bojovat tam jako takový amater atlet.

Jako běžet maraton na cyklostezce 8x to stejný by většina lidi psychicky nedala, ale já už v 10 běžel 40 koleček na dráze co měla 250m abych zaběhl 10 km tak jsem na to trochu zvykly. Znám plno lidi co když běží 10km a maji 2x ten stejný okruh tak je to sere. Každopádně maraton pod 3 je super.

Mě ta cesta bavila, ale prostě i když jsem se já osobně necítil nějak unavený, tak tělo samo o sobě trpělo. Těžko se to dá zvládat když si amatér, spíš, sám si vařiš, robota, sport, regenerace, dalších 150 sraček každý den řešíš protože jinak by se svět zbláznil. I když jsem se snažil minimalizovat věci co jsem každý den dělal, tak abych se mohl posouvat stále výš a výš tak bych musel přestat chodit do práce, ale zase sportem bych se neuživil no.

Reagovat
Csaplárova past

Mohlo by se zdát, že to vyžaduje silnou hlavu běžet monotónně 8x5km úsek, ale opak je pravdou. Mám 4 trasy a ty běhám furt dokola, celý rok. Rutina, znám každé zrnko písku a z psychologického hlediska mi to naopak přijde kratší. Vidím přesně to místo, kde skončí ten interval nebo sprint, nemusím se dívat na hodinky kolik zbývá času

No běžet teď nějakou novou trasu, tak jsem totálně dezorientovaný. Haha, ta představa, že nevím, kolik mi ještě zbývá a kde jsem ... to by mi jeblo

Ale víš co, já si dám sluchátka, pošlu do nich nějaké bomby a jsem focusovaný jen na to.

A chodit na závodu ... vůbec na srovnání s ostatníma seru a prohrát taky nechci

Zabitej den někam jezdit, dám si to ráno kolem baráku a mám to za sebou. Celý den přede mnou a ušetřených X hodin času

Reagovat
Csaplárova past

Už mě to nenaplňuje tolik jako před lety, je to spíš takový zvyk. Ale nevynechávám, i když je třeba bouřka a fakt brutálně chčije, tak já nepočkám těch 20 minut až to přejde, jdu prostě ven i když kanály nestíhají brát vodu a na silnici teče 2cm vody. To je ještě větší zábava, protože děláš něco, na co by se 99% lidí vysralo jenom proto, že se jim "Nechce". Jenom proto to jdu udělat, že by nikdo nešel

Reagovat
Seydou Doumbia

Chápu + rutiny a tak, ale asi by mě to omrzelo. Sex taky nemáš s babou 20 let ve 4 stejných poholách, nebo jo ale to je jedno. Mě na běhu baví ta volnost, běžím tady a pak si během běhu rozmyslím kolik km poběžím a hlavně kudy, vemu to do města, vemu to do lesu, do kopce a tak si to růžně měním podle pocitu jak se cítím. Ale chápu i tvůj pohled.

Taky běhám se sluchátky, jinak by to byla hrozná nuda za mě. Tak zase kdyby si šel alespon na 1 závod tak si v ofiko výsledcích a máš oficiální rekord na oficiálně změřené trati. Takhle ty si můžeš maraton naměřit sám, ale nemáš 100% jistotu že to je správně naměřený a je to neoficiální.

Ale pokud ti to tak stačí tak v pořádku, většina lidi co nechce na závody tak se bojí protože jsou sračky a nechtěji si tam dělat ostudu. Pokud někdo dá maraton za 3h tak takových je škoda nemít na závodě. Chápu argument že tím zabiješ celý den.

Já na závody jezdil jen v případě že jsem měl formu,jinak jak píšeš ty, radši jsem si dal doma trénink, ušetřil čas i prachy. Pokud ale byla forma tak jsem jezdil po závodech, za rok jsem jich měl třeba 15-20, většina v mém kraji kde žiju (plzenský).

Poznáš nové lidi, nové trasy, nabereš zkušenosti ze závodu, dozvíš se nové věci o běhu, našel jsem si takhle přátele. Je to fajn. Ale neberu ti tvůj inkognito sporotvní režim, jen ukazuju i druhý pohled. Když jsem na nějaké závody jezdil třeba s kamarády (4-7 lidi) tak ta hecovačka, motivace a podpora to bylo nezaměnitelný.

Reagovat
Csaplárova past

Kde hledáš závody, existuje nějaký seznam nebo kalendář, kde to přehledně najdu?

Reagovat
Seydou Doumbia

https://www.svetbehu.cz/terminovka/

https://www.bezeckyzavod.cz/zavody/?rocnik=2024

prostě dám na gugl běžecké závody 2024 a projdu ty stránky, většninou používám tyto dvě, popřípadě na fb na mě skáčou závody z okolí, když nějaký z přátel dá na nějakou událost že ho to zajímá

Reagovat
Csaplárova past

podívám se

Reagovat
Jordi Alba

Jak mají lidi vycházky? 4 mesice

Reagovat
Jordi Alba

Měsíce bejt jenom doma musí bejt solid no

Reagovat
Seydou Doumbia

to záleží jak ti to napíše tvůj doktůrek nebo doktůrka, je to individuální...ale během dne můžeš mít vycházky na 6 hodin a můžeš si to rozplanovat do jakých useku chceš, já ale dostal od doktorky 12-17 tak se držím toho...nejsem člověk co heja marodka a vycházky jdeme se ožírat, ale radši bych byl venku delší dobu když je sluničko než být zavřený doma, to člověka nebaví

Reagovat
Jordi Alba

Tak pokud má člověk nějakej režim tak cajk, ale nedovedu si představit ty gaučový lidi, co k tomu marodí, to tam musí zakrnět doma.

Reagovat
Seydou Doumbia

problém je když máš hodně věci v tom režimu spojeného s nějakým pohybem a najednou nemůžeš nic, to se ti ten režim potom uplně rozpadne...

Reagovat
veikko

Poděkování si tady zaslouží hlavně domingo, protože nebýt jeho pomoci, tak by ani tahle zkrácená představovačka nevznikla. Nedalo by se to stíhat.

Reagovat
Benfica

tak to vôbec

Reagovat
Seydou Doumbia

za mě ano benfiko, jen ty hráče a týmy méně sledujeme tak se to blbě porovnává

Reagovat
Benfica

no veď práve.. nemôžeš povedať, že hráči z top 10 európskych líg sú horší ako hráči z ekvádorskej, čilske, paraguajskej, kolumbijskej, argentínskej, mls.. v tamtých končinách môžeš porovnávať max hráčov z top klubov v Brazílií..

Reagovat
Seydou Doumbia

zase dost z těch kvalitních hráčů je radši v JA než hrát v top 10 evropských lig, protože to možná nejsou nej hráči světa a tak se jím neoplatí hrát v evropě a radši jsou za hvězdy u sebe doma...to se těžko takhle porovnává

Reagovat
Benfica

to nie, každý mladý hráč ktorý je čo i len trochu lepší, tak idú smer Európa.. ako jasne, vínimky určite sú, ale z ďaleka to nie je toľko, aby si mohol povedať, že aktuálne napríklad Čile je lepšie sko Švajčiarsko, alebo Kolumbia lepšia ako Turecko, alebo Brazília lepšia ako Belgicko, alebo Bolívia lepšia ako Slovinsko, alebo Venezuela lepšia ako Gruzínsko..

Reagovat
Seydou Doumbia

tak brazka lepší jak belgie ano, kolumbie lepší jak turecko jo, čile lepší jak swiss určitě ne to druhé je dejme tomu na debatu, ale přikláním se spíš na stranu kokainistu

Reagovat
Benfica

na debatu z tých dvojíc je max Brazília a Belgicko.. inak, si asi pozri squads na turnaj..

Reagovat
Seydou Doumbia

prcej na squads na turnaj, se podívej co má za ofenzívu anglie jako squads a co hrajou v realitě o tom to není

Reagovat
Benfica

tak ako tá offense anglicka je podľa mňa veľmi preceňovaná.. s Kaneom na čele, ale tak hrali porti Dánom a Srbom.. okrem Argentíny a mimo Dánov aj lepším ako Brazília a Uruguay..

takému Kaneovi to proti tímom ako Panama ide celkom dobre (WC18)

Reagovat
Benfica

navyše, stavil by som si aj na to, že tento rok by Argentíne konurovali viac aj nejaké africké tímy..

Reagovat
veikko

Třeba Senegal nebo Maroko by nepropadli ani proti těm nejlepším evropským týmům. Obecně ta špička je strašně úzká jak v JA, tak v Evropě. Nejvyrovnanější je právě ta Afrika, ale to proto, že tam je strašně nevyzpytatelný ten kvalitativní střed a TOP týmy nemají ten strop zase tak vysoko. V Evropě se hypuje třeba Portugalsko, které pak na MS rupne s Koreou a Marokem a na Euru jen s velkým štěstím díky hloupým chybám obran přehraje ČR, a to si přiznejme, že jsme ve světě maximálně lehký nadprůměr někde na úrovni Paraguaye třeba.

Reagovat
Benfica

Portugalsku v zapase s koreou o nic neislo, 1 miesto bolo iste pred zapasom, zatial co korea musela vyhrat aby postupila.. to sa dalo cakat..

Co sa tyka zapasu s CR tak, tie chyby sa nestali len tak z nicoho nic, tu kvalitu ten tim ukazal, ci si to chces priznat alebo nie.. a az tak by som CR nepodcenoval, ten tim je lepsi ako Paraguay

Argentina rupla uz v prvom zapase so Saudmi.. a ak by ich rozhodca nepotlacil tak by rupla tiez v stvrtfinale, proti Nizozemsku.. takze jo, Rgentina je v JA jasne najlepsia, ale na svete nie

Reagovat
-R2D2-

Reagovat
Seydou Doumbia

Kdo je teda na světě nejlepší? Řekni 1 tým ne 5

Reagovat
Benfica

No o to ide, ze vybrat si mozes z 5-6 a budes a nebudes mat pravdu vzdy tam bude nejake, ale.. a dlha diskusia k tomu

Reagovat
Seydou Doumbia

když ani ty nedokážeš určit nej repre světa tak je to potom poslední vítěz MS argentína no

Reagovat
Benfica

Reagovat
Kiss Me Polka!

no ale stejně tak nepropadnou proti top euro týmům ani ty druhořadé z evropy jako je Švýcarsko, Rakousko, Dánsko, Chorvatsko (když pominu jeden zápas se španělskem)..

korea podle mě ani není na jejich úrovni a Maroko je tak nějak nastejno.

Reagovat
joshuatree

Reagovat
Benfica

som zvedavý aj na návštevnosť.. myslím, že tam podávali zbytočne veľké štadióny, vidím to na poloprázne tribúny na väčšine zápasoch..

Reagovat
alias

Tak to je vidět, že jseš úplně mimo. Vsadím se že vše bude skoro vyprodané jako vždy při těchto turnajích v USA. Je tam mnoho přistěhovalců ze všech zúčastněných zemích. Vsadím, se že průměrná návštěvnost bude vyšší jak na EURU. Loni na mistrovství Concacaf byla také řada zápasů vyprodaná a tohle je o několik levelů výše

Reagovat
Benfica

Pozri si navstevnos v 2016 a potom hovor kto je mimo..

ani USA nemali vypredane.. alebo mali vypredane ale nebol v predaji maximalny pocet listkov

Reagovat
Benfica

Btw priemer je dost zavadzajuci, pri tych kapacitach co su v USA, tam to potiahnu dost hore aj 5-6 zapasov s 80k.. ak by si to chcel podlozit statisticky, tak si vypocitaj median, alebo % zaplnenosti kapacity..

Reagovat
Benfica

no teraz sa ide hrať 3 zápas.. plno mali na prvom.. druhý zápas 43k na štadióne pre 80k, teraz v SF na štadióne pre 68k vyzerá, že nie je ani polovica zaplnená..

Reagovat
smazaný uživatel

Turnaj nemá žádnou úroveň. Jak kdyby to ti kluci opálení hráli před bytovkou.

Reagovat
alias

Ty jseš hodně hloupej...

Reagovat
smazaný uživatel

A ty máš dlouhý vedení...

Reagovat
Nieuwendyk

Díky za super článek

Už se moc těším a samozřejmě budu držet palce Urus

Reagovat
Seydou Doumbia

tak to abych řekl pravdu, nevím kdo je, příteli...uruguay?

Reagovat
roman1978

ano

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat
Nieuwendyk

Kromě Suaréze je mám všechny rád

Reagovat
Seydou Doumbia

gimenez je taky takový zkund

Reagovat
Jason_

je to pekná paralela aj so životom , messi po dvoch finalovych prehrach chcel zabaliť repru a to naj ho ešte len čakalo, takisto v živote to tak je že sa chceme vzdať a kto vydrží zvítezí

Reagovat
j_mrazik

Šli byste na Kanada vs Peru za 2.000 Kč za lístek?

Reagovat
Seydou Doumbia

jo, lepší jak republique tsechie proti gruzii

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat
Kily

Být Kanaďan nebo Peruánec, tak určitě. My tady jako Češi pár týdnů zpátky taky dávali ještě větší peníze za hokej

Reagovat
Seydou Doumbia

stačilo by kdybychom byli jihoameričané a naše repre hrála v jižní americe fotbal...je to asi podobný jako bychom v praze dali 2k za zápas finsko-norsko nebo tak proč? bo náš sport je populární, je v našem městě tak zajdeme i na jiné repre...ke copě nemáme vztah, ale kdybychom tam hráli tak na to taky zajdeme, pokud by na naši repre nešlo sehnat lístky nebo stali kolo muani

Reagovat
Kily

A žít vedle s tím, že největším výdajem bude vstupenka, tak kvůli atmosféře vůbec neváhám a jdu, tam není o čem

Reagovat
j_mrazik

Já teď žiju v Kansas City, takže to mám autem asi půl hodiny na jeden stadion a 15 na ten větší.

Reagovat
Kily

v tom případě bych neváhal a k USA - Uruguay si přidal i tohle. Co Chiefs a lístky, jak těžké je sehnat vstupenku na ně?

Reagovat
j_mrazik

Manželka mi teď k narozeninám koupila lístky na pre-season zápas. Lístky jsou, ale na některé zápasy začínají na 195 a některé zápasy 290 dolarů + cca 30 dolarů další fee. Jinak ten stadion je skvělej. USA vs Uruguay se bude hrát tam, ale Kanada vs Peru se hraje na menším pro cca 18.500 lidí. Je zajímavý, že na ženský je to beznadějně vyprodaný a na chlapy se moc nechodí.

Reagovat
Kily

zápasů je málo a jak je exkluzivních těch několik zápasů, tak se jako o exkluzivních dá mluvit i o vstupenkách. V říjnu jsem byl v Londýně, k narozeninám si dal dárek v podobě vstupenky do druhé VIP kategorie a rovnou si slíbil, že skutečnou cenu nikomu neřeknu

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Jordi Alba

Reagovat
Al Capone

Abych viděl Copa América? Jednoznačně ano.

Reagovat
j_mrazik

Já už mám lístky na USA vs Uruguay, takže Copu Américu uvidím.

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
Jordi Alba

Bejt na místě a být to Copa, tak určitě. Na přátelák ne.

Reagovat
drussbarb

Vysílá se to někde?

Reagovat
veikko

V ČR to má pokryté jen Betano, takže v podstatě nic. Na Slovensku to vysílá RTVS Šport. Ale na netu najdeš spoustu streamů.

Reagovat
Seydou Doumbia

čekal bych že to pokryjí nějaci sportáci 1 nebo sportáci 2, zklamání za mě

Reagovat
Coutinho10

takže leda highlighty hned ráno

Reagovat
Seydou Doumbia

druhá možnost je v noci čumět 2 zápasy copy, dopo spát a odpo vstávat na euro...pokud nechodíš do práce a školy (ta stejně končí)

Reagovat
mayday

Ještě to můžeš proložit výborným Oceanským pohárem, kterej se hraje v šest ráno

Reagovat
Nieuwendyk

A to je skutečná lahůdka. Fidži, Samoa, Vanuatu ❤️

Reagovat
Seydou Doumbia

šalamounovy ostrovy jsou top, škoda že se jím nedaří...

Reagovat
mayday

Jak špatná musí být Samoa, když jim Fidži dá devítku

Reagovat
Coutinho10

bohužel práce no

Reagovat
johnik

Díky, repre fotbal mě baví a moc rád si počtu i o copě Jednou bych se rád dočkal i představení hvězd Oceánského poháru národů

Reagovat
Benfica

možno finále ako Afcon

Reagovat
johnik

Sem s ním

Reagovat
Seydou Doumbia

kéžby někdo vysílal alespon finále oceanského poháru národu koukl bych se

Reagovat
johnik

Dá se mrknout na vše na FIFA+

Reagovat
alias

přesně, vysílají tam i všechny zápasy kvalifikace na MS z Afriky a některé z Asie

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
Visca el barca

Kde budete sledovat? Bude tu případný odkaz?

Reagovat
-R2D2-

Jestli máš rychlej net tak určo livetv.ru.

Reagovat
Fumetsu

Google má zdarma VPN rozšíření. Urban VPN proxy. Stačí nastavit Slovensko a můžete koukat na pěkný stream na RTVŠ sport :)

Reagovat
Seydou Doumbia

kde přesně to vpn rozšiřeni na guglu mám hledat?

Reagovat
Patacón

Mam listky na dva zapasy. Jsem na to zvedavej. To US prostredi mi fotbalove uplne nevoni

Reagovat
Seydou Doumbia

prodáš lístky na bazoši 1 kus za 20 tisíc?

Reagovat
ACSeRw!n

dyt to nikde nedavaj

Reagovat
EURO2024

O2 dávala. Už nedává?

Reagovat
Shevchenko

Parádní článek škoda že nemám čas ani chuť ho číst

Reagovat
Kejza

Reagovat
EURO2024

Reagovat
Jordi Alba

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
sergi

Prečo DiMaria je zase v repre Argentiny, šak ohlásil konec v novembri 23, čo mi uniklo?

Reagovat
-R2D2-

18.10.2023

22:17

Di María plánuje konec v reprezentaci

Copa América 2024 by měla být poslední reprezentační akcí Ángela Di Maríi, jenž příští rok v létě plánuje ukončit kariéru v argentinském národním týmu. "Budou to pro mě poslední zápasy s národním týmem," řekl Di María rozhlasové stanici Todo Pasa.

Reagovat
sergi

Aha, ďakujem. Som myslel že ASAP.

Reagovat
Kiss Me Polka!

výborný článek a teda ten domov důchodců v některých týmech je alarmující

Reagovat
veikko

My jsme nad tím s domingem přemýšleli, proč to tak je. Víc se nad tím zamyslíme asi u Panamy a Kostariky a zkusíme to aspoň nějak vysvětlit. U Peru je to jasné, tam jsou ti staří pořád lepší než mladí. Je to pro ně ale velký průšvih, no.

Reagovat
veikko

Tvl, to Peru strašně prasí. Ne, že by se to nečekalo.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele