V Mainzu po téměř třiceti letech skončí éra Haralda Strutze

06.03.2017, 14:51
Aktuality
Rok po odchodu sportovního ředitele Christiana Heidela opustí 1. FSV Mainz 05 další dlouholetá tvář tohoto skromného celku z Porýní-Falce. Kandidatury na pokračování v klubovém čele se předčasně vzdal prezident Harald Strutz, který tak svůj post opustí v září tohoto roku - přesně po devětadvaceti letech ve funkci...

"V zájmu své rodiny a v zájmu Mainzu 05 jsem učinil rozhodnutí, že na příští valné hromadě nebudu kandidovat na roli předsedy klubu," sdělil v prohlášení šestašedesátiletý právník, který byl za prezidenta Mainzu zvolen v září 1988 a téměř tři dekády tak zastával funkci, v níž již v padesátých letech působil jeho otec Walter.

Pod Strutzovou nadvládou se klub z Guttenbergova města v devadesátých letech stabilizoval ve druhé bundeslize a zkraje nového tisíciletí, pod vedením mladého kouče Jürgena Kloppa, začal hrát o postup mezi německou smetánku. Ten mu dvakrát smolně unikl o jeden bod, respektive jediný gól, na jaře 2004 ale již mohli v Mainzu bujaře oslavovat historicky první účast v nejvyšší soutěži. V ní se momentálně nepřetržitě drží osmou sezónou.

Navzdory nezpochybnitelným zásluhám o vývoj klubu se v poslední době Strutz dostal pod palbu kritiky. Někdejší atlet dlouhá léta prohlašoval, že jeho funkce v 1. FSV je pouze čestná, před rokem ovšem vyšlo najevo, že měsíčně od klubu pobírá devět tisíc eur na pokrytí svých nákladů a dalších čtrnáct tisíc za právní poradenství. Další minusové body si připsal kvůli pozdržení klubové restrukturalizace, podle níž od letošního podzimu post prezidenta v čele Mainzu nahradí klubový předseda.

Strutzova neoblíbenost zašla až tak daleko, že dva nejmenovaní sponzoři v listu Frankfurter Allgemeinen Zeitung požadovali jeho demisi, jinak budou muset přehodnotit svoji další podporu karnevalového klubu.

Dlouholeté stálici na čele Mainzu 05 nepomohl ani odchod Christiana Heidela, který ve funkci sportovního ředitele a člena představenstva působil od roku 1992, loni v létě ale vyslyšel vábení ambiciózního Schalke. "Heidel byl tím klíčovým mužem pro vývoj a sportovní úspěchy Mainzu," nechal se slyšet jeden z členů vedení Albert Weber, podle nějž Heidelův nástupce Rouven Schröder sice plní své povinnosti v roli sportovního ředitele dobře, ale "ve vedení touto změnou vzniklo vakuum, které Strutz nedokázal nebo nechtěl vyplnit."

Autor: Petr Vaněček / spiegel.de

Komentáře (10)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Sympaticke muzstvo. Do sveta vyprodukovali viacero zaujimavych mien. Nakupy robia zodpovedne, nenapadny klub s vernymi fanusikmi. Praca vedenia je dlhodobo na velmi dobrej urovni, snad teraz nepojdu po odchode dole. Strutz Mainz

Reagovat
k0udy

Reagovat
LeonardoUžoa

A já že Trump

Reagovat
Rudnevs

Bude niekto sledovať Braunschweig - Stuttgart ?

Reagovat
smazaný uživatel

Sledujem. Stuttgart rychly gol a su lepsi. Domaci dost opareny.

Reagovat
Rudnevs

Braunschweig po tom prvom góle začal Stuttgartských solídne dusiť. Tie pristrčenia od hráčov Stuttgartu mi prišli zbytočné.

Keď už tu máme 2.BL, tak spomeniem aj "Chaos - klub" TSV 1860 München : Po Powerových problémoch s novinármi prišla ďalšia kauza! Hasan Ismaik vyhodil z tribúny funkcionárov St. Pauli, ktorý sa tešili z Bouhaddouzovho gólu.

Reagovat
Jeňa

Kéž by TSV spadlo. Ten klub je odstrašujícím příkladem snad ve všech směrech

Reagovat
smazaný uživatel

Kéž by RB spadlo. Ten klub je odstrašujícím příkladem ve všech směrech

Radsej som to napisal cesky, pre pomalejsich a menej chapavych ...

Reagovat
Rudnevs

Nakoniec to skončilo tak, že urobili Ismaikovi špeciálny šál s textom "Gäste bitte Klappe halten" v nemčine aj v arabštine.

Reagovat
smazaný uživatel

Kazdopadne zapas pomerne pekny, bolo sa na co pozerat si myslim. aj atmosfera na stadione bola skvela

TSV je strasna skoda, pred sezonou som si myslel ze sa chaos zmierni na minimum a sezonu odohraju aspon niekde v strede tabulky. Zial sa mylim. Inak aka je vizia majitela v tom klube, nevies? Do kolkych sezon by rad postupil nazad do BL?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele