U21: Jaká řešení se nabízí a k čemu vlastně tato kategorie je?

Dnes, 12:08
Aktuality
Jan Suchopárek a Matěj Valenta (© ČTK / Pancer Václav)
Zaujalo nás

Česká reprezentace do 21 let nehraje dobře a trenér Jan Suchopárek zaslouženě čelí kritice. Zamysleme se ale nad tím, jaký je vlastně hlavní smysl mládežnických reprezentací a zda není tuzemské pojetí nastaveno nevhodně.

Úplně na začátek se podívejme na aktuální vývoj tabulky ve skupině 9. Česká reprezentace do 21 let sice posledně utrpěla hrozivý debakl s Dánskem a obecně výkony v kvalifikaci byly velmi nepřesvědčivé, shodou okolností ale šance na postup stále žije. Pokud totiž Lvíčata proti Walesu a Litvě uhrají 6 bodů, baráž o postup je nemine. Cokoliv jiného než vítězství nad Walesem ale bude znamenat konec nadějí pro Suchopárkovy svěřence a pravděpodobně (konečně) také konec trenéra.

Osobně nejsem zastáncem trenéra Suchopárka, pokusím se ale text koncipovat víc pozitivně než jen jako výčet chyb kouče a debatou nad tím, kdo by jej měl nahradit. Kritice ale trenér přesto neujde. Kromě více esejisticko-filozofické části o tom, jaký je vůbec smysl kategorie do 21 let, se podíváme i na výčet hráčů, kteří by měli být tahouny nejen juniorské reprezentace, ale brzy by měli dostat příležitost rozvíjet se i v A-týmu.

Česká fotbalová scéna zažívá po dlouhé době nejlepší ročník v mezinárodních pohárech, ale je to čistě zásluhou fotbalových klubů, jejichž struktury fungují na ligové špici podstatně lépe než rigidní a nepotisticky orientovaná struktura FAČR. Obsazování vysokých pozic kamarády a známými sice pořádný problém je, ve světě tím ale české prostředí nijak unikátní není (po zpackané Copě se museli probudit například v USA). Opravdovým problémem je ale neexistující koncepce přechodu mezi kategorií do 21 let a A-týmem.

K čemu vlastně máme kategorii do 21 let?

Hned na začátek je nutné si položit otázku, proč vlastně klademe takový důraz na kategorii do 21 let, kde se zpravidla utkávají už dospělí muži okolo 21-22 let, kteří by ve zrychleném vývoji dnešního fotbalu vlastně měli být začínajícími tahouny svých klubů? V naprosté většině světa je kladen větší důraz na kategorii do 19-20 let (všude se to jmenuje trochu jinak) a cílem je kvalifikace na světový šampionát do 20 let. Všechny mládežnické kategorie navíc trpí stejnou věcí, ti nejlepší mladí hráči na ně nejezdí, neboť jejich zaměstnavatelé nechtějí riskovat jejich zranění. U evropských týmů, vzhledem k větší koncentraci mladých talentů, je tento aspekt ještě umocněný.

Proč vlastně začala kvalifikace na ME do 19 let, kdy Češi horko těžko zdolali San Marino v samém závěru 2:0, prakticky bez povšimnutí tuzemských médií? Přitom tato věková kategorie by vlastně měla být klíčová. V této kategorii hrají povětšinou hráči, kteří ještě nemají tolik zkušeností s dospělým fotbalem a mít kvalitu v 18 nutně neznamená, že se prosadíte alespoň do ligového prostředí. Přesto je ale nutné, aby už v tomto věku měli hráči kvalitní míčovou techniku, protože tu už později nedoženete. A je třeba si přiznat, že moc českých hráčů do 19 let pro světový trh zajímavých není - letos zatím v lize nastoupili pouze 4 hráči ročníků 2006 a 2007, přičemž nejzajímavěji se jeví 16letý Jiří Panoš (případně ve druhé lize hrající Karel Belžík a Samuel Pikolon). V tomto neobstojíme ani ve srovnání s Islandem, naším přímým konkurentem v kategorii do 21 let. A to má celý Island méně obyvatel než třeba samotné Brno...

Neprosazování mladých reprezentantů (či hráčů obecně) by šlo snadno svést na to, že starší hráči jsou jednoduše lepší. Jistě, ale proč nejsme schopní vychovávat ve větší míře zajímavé hráče? Laťka není v tuzemském prostředí zase tak vysoko, navíc reprezentační fotbal je do značné míry hodně odlišný od toho klubového. Je to tím, že v reprezentaci jen těžko dokážete tým sehrát tak dokonale jako v klubu, kde tráví hráči většinu své práce. O to důležitější je mít reprezentaci dobře složenou typologicky a trenér musí vědět, co po hráčích na hřišti chce. Nemusíme tedy nutně vychovávat hráče pro Arsenal nebo Bayern Mnichov, ale je třeba mít dostatečně širokou základnu schopných hráčů s různým herním profilem.

Trenér Suchopárek tedy v roli trenéra týmu do 21 let samozřejmě "zdědil" práci svých kolegů z nižších kategoriích, sám ale z týmu může dostat podstatně víc. Obecně problémem českého prostředí je absence jakékoliv dlouhodobé koncepce. Není jasně nastaveno, jakým stylem se chce reprezentace prezentovat, v jakém rozestavení hrát a jakým způsobem hrát, když máme v držení míč. Uveďme jako protipól Uruguay, která od začátku 21. století pod vlivem silné persony Óscara Tabáreze nastolila jasně nastavenou koncepci hry pro všechny reprezentační kategorie od 15 let. Výsledkem bylo, že hráči, kteří tímto vývojovým procesem prošli, věděli předem naprosto přesně, jakou roli v týmu budou plnit. Trenér už poté s tímto schématem mohl pracovat a na jednotlivé soupeře vymýšlet různé kulišárny kvůli překvapení. Zároveň díky zjednodušení taktického modelu Uruguayci začali klást mnohem větší důraz na individuální schopnosti svých hráčů. Poučit se z úspěšné jihoamerické školy ale v místním prostředí bohužel brání jazyková bariéra a také určitá míra konformity.

Jsme na tom skutečně tak špatně?

Na otázku lze odpovědět optimisticky - nejsme. Současná generace mladých fotbalistů se sice zatím až na pár výjimek neprosazuje v nejlepších tuzemských klubech, zároveň ale trenérovi nabízí opravdu extrémně zajímavou typologickou skladbu, se kterou bohužel trenér neúspěšně zápolí. Nechci se trenéra Suchopárka dotknout, protože výsledky Lvíčat ve finále nejsou úplně špatné, ale jde poznat, že je to přece jen trenér "ze staré školy" a výsledky preferuje před rozvojem hráčů. A k čemu jinému než k rozvoji hráčů má juniorská reprezentace sloužit? Vždyť pouze v mezinárodní konfrontaci vidíme, jak na tom vlastně naše mládež je.

Jak bych si tedy já osobně představoval, aby česká reprezentace do 21 hrála? Především bychom měli hráče učit, aby se nebáli hrát s míčem. Současný A-tým je v jiné pozici, jelikož nám chybí vyspělý tvůrce hry ve středu zálohy, U21 ale o určitých chybách je a jejich dopady nejsou fatální, neboť jde stále jen o přípravu na velký fotbal.

Začneme současným kádrem. Individuální kvalita je jak proti Walesu, tak i proti Litvě jednoznačně na straně českého týmu. Absence Antonína Kinského by neměla Lvíčatům vadit, protože trenér Suchopárek nestaví na precizně vystavěné rozehrávce od brankáře, což je Kinského nejsilnější stránka. Uvidíme, jak tentokrát Suchopárek složí obranu, ve které kvůli zraněním proběhl pořádný veletoč, a zda na krajích hřiště dostanou šanci neokoukaní Jaroslav Harušťák a Matěj Hadaš. Kritickým, i když zároveň silným místem výběru, je střed zálohy. Suchopárek dlouhodobě sází na Patrika Vydru, který se tam definitivně přesunul ze středu obrany, otázkou ale je, jestli opět bude trenér sázet na pojetí se 4 stopery v základní sestavě nebo dostane konečně prostor Kričfaluši na stoperu a v záloze nebude defenzivní dvojice Vydra - Icha, čímž Suchopárek de facto dělil svou sestavu na defenzivní a ofenzivní polovinu bez pořádného propojení.

Vzhledem k tomu, že s Walesem potřebují k udržení šance na postup zvítězit, nabízí se konečně přestat ignorovat Matěje Šína, případně přesunout Filipa Prebsla na pozici box-to-box záložníka, což se z něj mimochodem snaží udělat i Jindřich Trpišovský ve Slavii. Díky návratu Matěje Juráska a vyššímu hernímu vytížení Adama Karabce bude mít český tým na křídlech vysokou kvalitu. Nedivil bych se, kdyby místo Matěje Šína navíc dostal přednost někdo z dvojice Daněk, Langhamer, které Suchopárek preferuje. Na hrot sice určitě nastoupí kapitán Václav Sejk, pozornosti ale konečně neušel ani David Látal, který má v Chrudimi výbornou formu a měl by být brzy přestupovým cílem prakticky pro každý ligový klub s výjimkou Sparty a Slavie. Tak či tak, český tým má téměř ve všech ohledech kvalitnější tým než Wales, který se pravděpodobně stejně jako v prvním zápase pokusí našemu týmu zápas co nejvíc znechutit a důležité bude nenechat se vyprovokovat přehnaně tvrdými zákroky, na které určitě dojde.

Výhled do budoucího cyklu

Většinu současného týmu tvoří ročníky 2002 a 2003, které už v příštím cyklu nebudou moct nastoupit a pracovat by s nimi měl štáb A-týmu (alespoň s hráči jako Kinský, Prebsl, Karabec nebo Jurásek). Na kterých hráčích tedy stavět do budoucna a na kterých by v blízké budoucnosti měla stát i hra seniorské reprezentace?

Především je třeba začít výstavbu hry už od vlastního pokutového území a nebát se hrát s míčem. v obranné řadě totiž budeme mít inteligentního rozehrávače Ondřeje Kričfalušiho, vedle kterého mohou hrát například Adam Dohnálek nebo Adam Ševínský. Naopak kraje obrany zůstanou slabinou. Popravdě moc nerozumím dlouhodobému přehlížení Matěje Šína z Baníku Ostrava, který je momentálně asi nejdůležitějším mladým hráčem svého klubu v celé Chance Lize. Pochopitelnější bylo donedávna opomíjení Daniela Samka, kterému uškodila štace v Itálii, přesto jde ale potenciálně o nadstandardní tvořivou "šestku" a týmu určitě dokáže dát víc než třeba Jakub Křišťan nebo Patrik Vydra, na které Suchopárek sázel. Tato trojice by měla zajišťovat více nápaditosti s míčem a tvoři osu příští U21. Prostor by měl v týmu U21 ideálně co nejdříve dostávat také další technik Jiří Panoš. Byla by to pro něj lepší příprava na velké zápasy než U19.

Tím, že slabinou jak současného, tak i budoucího týmu, budou kraje obrany, nedává smysl dále sázet na tradiční oldschoolovou taktiku křídelní hry a centrování na vysokého útočníka, která je bohužel v tuzemském prostředí stále aktuální. Ani ofenzivní křídla totiž pro příští ročník pravděpodobně nenabídnou takovou kvalitu jako dvojice Karabec, Jurásek. Smysl by tedy dávalo začít hrát středem hřiště a využívat ostré náběhy křídel do pokutového území. A hlavně mít na paměti, že důležitější než uhrát dobrý výsledek za cenu neatraktivní ustrašené hry, je nebát se proti soupeři hrát a ukázat, že i čeští hráči mohou být konkurenceschopní ve světě, co se týče fotbalovosti.

Autor: Jaroslav Novotný / transfermarkt.com

Komentáře (21)

Přidat komentář
Pablos

Fotka... Psychopárek

Reagovat
Sosi

Odkladiste nepotrebnych treneru

Reagovat
Nihilister

Tvl člověk vidí přední tváře našeho fotbalu a chce se mu blít. Tohle má stejný vibrace jako tehdy za Jarolíma.

Reagovat
Sosi

Toho Jarolíma nechapu ..

Reagovat
Messi14

neschopnost porazit azerbajdzan, severni iry nebo tehdy nory..

Reagovat
Taarabt_QPR

Tak hlavně učit hráče nebát se hrát fotbal a dělat chyby, by se mělo od přípravky a ne v u21. V u21 už by měl mít za sebou hráč tisíce těchto situací z "ostrého" zápasu. Tím se nechci rozhodně zastávat Suchopárky, který hraje šílený fotbal a nevyužívá "potenciál" hráčů, ale na druhou stranu to vše plyne už z mnohem nižších kategorií.

Reagovat
dave30

Na druhou stranu. Co ti pomůže stoper, který se snaží hrát kreativně (bez nakopávání), když každý zápas vyrobí 2-3 gólové situace pro soupeře? To je i v áčku. Nemáme kreativní záložníky, tak to vyžadujeme po obráncích. A jak to dopadá...

Reagovat
Taarabt_QPR

Já to myslim tak, že ty chyby mají dělat v žácích, aby se naučili co a jak správně dělat a poučili se z toho. Sorry ale v u21 už musíš mít hotové hráče. Fakt, že to děláme i v áčku, ukazuje pouze na nedostatečnou kvalitu

Reagovat
dave30

Jj, v tom máš pravdu.

Reagovat
kilobyte

Že se naučí hrát i pod tlakem. Když bude celou svou "výchovu" jen nakopávat míče, tak když pak po něm trenér bude chtít rozehrávku, tak pak každý zápas udělá několik kritických chyb. Když bude od mala veden k rozehrávce, tak se naučí pracovat pod tlakem, s prostorem apod.

Reagovat
dave30

Máš pravdu. Ale naši stopeři v áčku mi připadají, jako by to po nich začali chtít až teď...

Reagovat
kilobyte

A proto by se to mělo po nich chtít v mládeži.

Reagovat
dave30

To je jasné snad všem. Ale když máš před sebou hráče, kteří ten míč nechtějí (a ty vidíš pouze jejich číslo na zádech), tak nastává problém. Kdysi jsem sledoval Chorvaty. Stopeři brouzci bez jakékoliv kreativity (ani Gvardiol netvořil, protože v City na to má jiné). A ti záložníci (Modrič, Kovačič, Brozovič) si chodili pro míče ke stoperům. Jestliže u nás je jeden z mála hráčů, který chce míč Souček, tak je to prostě problém...

Reagovat
Taarabt_QPR

Já předpokládám, že v dnešní době už se neučí nakopávat míče dopředu, ale třeba se pletu.

Reagovat
dave30

To určitě ne. Ale pokud nemáš hráče ve středu hřiště, který ten míč chce a neztratí, tak je to na nic.

Reagovat
Neri04

Jenze kazdy zapas je jiny, kazdy zapas ma jiny tlak, jineho soupere. Ma to jiny rozmer.

To, ze hrace naucis v pripravce kreativni odvahy, neznamena, ze to to pak nemusis ucit v zacich, dorostu a juniorskych kategoriich. Je to vec, ktera se musi neustale vybrusovat.

Muzes byt odvazny jak dabel v U19 proti San Marinu, ale v U21 proti Dansku v dulezitem zapase... Je to proste rozdil. A o tom to podle me je.

Reagovat
Taarabt_QPR

Za mě u19 a u21 je už pouze o systému hry, tam už tu hlavu těžko nastavíš jinak a samozřejmě přizpůsobuješ taktiku soupeři. O tom nikdo nepochybuje. Na druhou stranu, pokud máš opravdu kvalitu tak určuješ ty, jaké bude tempo hry a jak se bude hrát

Reagovat
Messi14

Myslím, že ten point byl, že v jiných reprezentacích nechávají ty svoje hráče hrát volně - bez zbytečného svazování taktikou. My to svážem taktikou už od mala a ti kluci pak nejsou kreativní. V Barceloně se chodí s míčem i spát, tady nám překáží. Což - pokud chceš hrát míčovou hru, je pak celkem problém.

Reagovat
fantomas10

Kolega vyse to natuknul dobre, uz jsem to psal kdysi pod clanek U21, ten problem je mnohem hlubsi nez ve FACR, byt on by mel byt hybatelem veci kupredu.

Zacina to u mladeze, a nejen fotbalove, je potreba neklast duraz na vysledky, ale na to, aby se hraci rozvijeli, a naucis se klicku whatever jenom tak, ze to opakujes neustale dokola i za cenu chyby, proste pokazis to 80x, jedes dal aby ses to naucil, misto toho na tebe zacne rodic/trener rvat, co delas ztratil jsi balon, dostaneme gol. Dobre to popisoval Hubacek u hokeje, kde to treba cpou neustale do mladych hokejistu, neboj se delat obrance klicku na modre, vypilujes to a proste po tisici to udelas dobre a naucis se to (kdyz to trochu prezenu).

Neustale jedeme na vysledky, byt vysledky mladeze nemluvi o nicem, zarnym prikladem stribro z ms u20 tusim tehdy, ve finale hral proti nasim aguero, kde je ta generace na ceske strane? Golman Petr rozvazi dneska material kdesi.

Pro cesky fotbal se piedestalem uspechu staly tituly z ME. Muze mit spousta lidi trenera csaplara za dementa, ale jeho vykony na ms u20 tusim v mexiku byly skvele, proste hral se technicky fotbal, bylo videt, ze ti hraci chteji hrat fotbal a ne jen sbirat vysledky 1:0 po betonu a jednom brejku.

Da se o tom psat a mluvit hodiny, ale cesta tohle mysleni zmenit je dlouha a ven z toho se da jen zmenou mysleni.

Reagovat
Taarabt_QPR

Jen bych chtěl dodat, že je potřeba je naučit vyhodnocovat situace i na základě prostoru, kde se nachází. Jinak souhlasím, až na Csaplára, protože to MS jsem neviděl a v současnosti jen hudruje.

Reagovat
Calgary_CZ

Ale je legenda. Někomu postaví sochu, po někom pojmenují past.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele