Tvrdík už nebude podporovat Fouska. Byla to moje chyba, uznal předseda Slavie

29.05., 15:34
Aktuality
Jaroslav Tvrdík (© Slavia Praha)

Šéf pražské Slavie Jaroslav Tvrdík na příští volební valné hromadě za rok už nebude podporovat současného předsedu Fotbalové asociace ČR (FAČR) Petra Fouska. Uvedl to na sociální síti X v reakci na Fouskovo vystoupení v pořadu Footcast, kde šéf FAČR hovořil mimo jiné o finále domácího poháru v Plzni či zákazu pyrotechniky na stadionech. Tvrdík označil podporu současného předsedy na valné hromadě před třemi lety za chybu. Fousek novinářům řekl, že se asociace pod jeho vedením nemusí za práci stydět. Tvrdíkova slova považuje za předvolební boj.

Fousek v podcastu zhruba hodinu hovořil o nejrůznějších tématech. Dotkl se mimo jiné finále domácího poháru mezi Plzní a Spartou z minulého týdne, po němž někteří fanoušci obou klubů vnikli na hrací plochu, došlo k násilnostem a zasahovat museli policisté. Asociace jako pořadatel utkání spustila vlastní vyšetřování incidentů. Fousek mluvil také o chystaném novém stadionu na Strahově či úplném vymýcení pyrotechniky ze stadionů.

"Poslechl jsem si celý podcast a také vystoupení předsedy FAČR na přípravě české komory na zítřejší valnou hromadu FAČR. Respektuji Vaši kritiku a s velkou částí souhlasím. Byla moje chyba podporovat Petra Fouska. Příští rok ve volbách ji určitě nebudeme opakovat. Omlouvám se," uvedl Tvrdík v reakci na místy vulgární kritiku jednoho z fanoušků na síti X.

Fousek na setkání s novináři před čtvrteční nevolební valnou hromadou v Olomouci uvedl, že se s Tvrdíkem naposledy viděli před pár dny. "Nebudu s panem Tvrdíkem polemizovat ani o volbách v roce 2021, ani o těch nastávajících v roce 2025. Jsem tři roky předseda a myslím, že FAČR, český fotbal ani já se nemáme za co stydět. Udělali jsme kus práce. Je nepochybné, že někteří lidé už teď vedou předvolební boj směrem k valné hromadě v příštím roce," řekl Fousek.

"Zmínil bych tři oblasti, které jsou hlavní součástí naší vize. Jednak být mezinárodně úspěšní - jsme na Euru, naše další reprezentační kategorie jsou úspěšné, klubům se dařilo v pohárech, měli jsme tady spoustu mezinárodních akcí, třeba finále Evropské konferenční ligy," uvedl šéf FAČR.

"Co se týká tuzemské konkurenceschopnosti, což je druhý pilíř, snažíme se, abychom vystupovali aktivně k Národní sportovní agentuře, České unii sportu, olympijskému výboru, ve vyjednání o penězích, abychom navyšovali členství. Třetí oblast je obnova důvěry ve fotbale. Víme, že musíme víc bojovat v oblasti matchfixingu, ovlivňování zápasů. Samozřejmě ne vše bylo úspěšné, některé věci jsou běh na delší trať," doplnil Fousek.

V roce 2021 byl zvolen i díky podpoře Tvrdíkovy Slavie. Na valné hromadě tehdy získal 106 hlasů, o 15 více než jeho protikandidát Karel Poborský. Čtyřletý mandát mu vyprší za rok a zatím neoznámil, zda bude usilovat o obhajobu postu předsedy. "Několikrát už jsem řekl, že se k této otázce vyjádřím po Euru," řekl Fousek.

Autor: ČTK

Komentáře (89)

Přidat komentář
Grupma

Máš pravdu, přecedo.

Reagovat
kilobyte

Copak tak najednou?

Reagovat
Puskas

Třeba si chystá půdu.

Reagovat
PL28

Co řekl tak hroznýho? Ta reakce se týká jako toho co je v sestřihu, a tam se mluví v podstatě jen o pyru.

Reagovat
kilobyte

Spíše bych se ptal, co dobrého řekl od chvíle, co je zvolený a nebo dokonce udělal?

Reagovat
Vinci

Udělal maximum aby se prizivil na úspěchu českých klubů v Evropě a na postupu na euro (což navíc ani není nějaký extra úspěch, jen odvrácení hodně velkého neúspěchu)

Reagovat
Losinho

Neudělal vlastně nic, takže přesně splnil to, co od něj drtivá většina veřejnosti čekala

Reagovat
kilobyte

Já bych řekl, že většina ho podporovala a myslela si, že bude plnit sliby.

Reagovat
Losinho

Většina ho podporovala jakožto menší zlo oproti Poborskýmu, ale snad všem bylo už tehdy jasný, že to je nevýraznej trouba, po kterým tady nic novýho nezůstane.

Reagovat
kilobyte

Kdyby ho brali jen jako menší zlo, tak by se za něj nepostavila třeba Fevoluce. Hodně lidí mu skočilo na špek.

Reagovat
Losinho

Fevoluce se za něj postavila právě proto, aby nedošlo k tříštění hlasů mezi Fouska a Šmicera. A právě proto, že Poborský nepřipadal v úvahu.

Reagovat
kilobyte

To není pravda, protože na zvolení je potřeba nadpoloviční většina. Takže žádné tříštění hlasů by nevadilo a bylo by druhé kolo.

Reagovat
mistr129

Fevoluce neměla šanci, takže se taky logicky postavila na stranu menšího zla. Snad za rok to tak už nebude

Reagovat
PL28

Jo jako já ho kritizuju taky dost, jen by mě zajímalo co vyprovokovalo Tvrdíka k takové reakci. To jako fakt jen ten komentář k pyru?

Reagovat
kilobyte

Chce se od něj "odstřihnout", aby mohl tlačit jiného kandidáta.

Reagovat
Greny

Taky me to tak přijde, musí se nějak vyhradit, aby mohli přijít s jiným jmenem

Reagovat
Freedo

Reagovat
Sosi

To je dobrá otázka

Reagovat
Mass

Řekl toho dost a založil prý i nějakou pracovní skupinu, kterou pak už nikdo nikdy neviděl.

Reagovat
inferno08

Protože pořád někde pracovala.

Reagovat
Salfovic

To by mě taky zajímalo.

Reagovat
naheCZ

Taky bych ho znovu nepodpořil. Nicméně, že to byla v té době ta lepší volba, za tím si určitě stát budu.

Reagovat
Pablos

Já byl teda pro Poborského ...protože tomu šlo věřit, i když se mi něco nelíbilo, či jsem na něco měl jiný názor. Fousek byl ,,líbivější", ale pro mě od začátku nedůvěryhodný v tom co říká, že bude dělat... a taky se tak stalo.

Reagovat
zeroberto

Podle mě je Poborák hrozně ohebnej a takový lidí nemají rozhodovat.

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
kilobyte

Já mám teda pocit, že Fousek dělá to, co říkal Poborský. Sliboval hlubší změny, ale nakonec nepřišli. Poborský řekl, že FAČR může Strahov zužitkovat ke stadionu a nebo tréninkovému centru. Fousek odpověděl, že na to nemá dost informací a za 3 roky vypsal tendr na stadion a nebo TC.

Jediné co Fousek sliboval a udělal je restrukturalizace soutěží, která se moc nepovedla. Spíše vůbec. A pak možná ještě, že se mu povedlo se nacpat do UEFA. Ale z toho těží hlavně on.

Reagovat
naheCZ

Ano, já ale napsal v té době. Že to nakonec vypadá stejně, jako by to vypadalo s Poborákem, je věc jiná.

Reagovat
kilobyte

I v té době ti mohlo dojít, že to jsou jen plané sliby, protože byly nesplnitelné.

Tohle je právě chyba voleb, že lidi skáčou na hezké řeči, ale už je tolik nezajímá, jestli to jde i provést a jestli to kandidát splní.

Reagovat
naheCZ

Plané sliby nebo ne, změnu to chtělo. Poborský byl jen další z linie lidí, co tam vidět nechceš. Tím pádem máš stejně jedinou možnost to tam vypálit a vybudovat znovu.

Reagovat
kilobyte

Jenže když budeš věřit planým slibům, tak se vždycky najde někdo, kdo ti všechno naslibuje, ty ho zvolíš a on tě pak ojebe.

Reagovat
naheCZ

Ale tady si měl ve výsledku dva kandidáty: Poborský, jenž nechtěl měnit vůbec nic. A Fousek, který jak už teď víme ze všech okolo akorát udělal užitečné idioty, aby se dostal do UEFY, ale aspoň o nějaké změně mluvil.

A teď, čemu máš dát hlas?

Reagovat
Pablos

Tak to je přesně ta zaslepenost, těch slibů. Protože Poborský chtěl toho měnit dost a racionálně... a ty napíšeš nic

Reagovat
naheCZ

Já si teda z té jedné debaty pamatuji: není potřeba, není to problém, ne, žádné razantní kroky, nemyslím si, atp. Fouskův styl "celé překopat" byl sice extrém, ale všichni víme, že FAČR smrdí od hlavy až k patě.

Reagovat
Pablos

No ale on ta realita pak, vždyť de fakto ten Fousek pak jel osekanej Poborského program... on krom křesla v UEFě neudal nic víc snad... spíš právě míň. Poborský co si tak pamatuji, tak věci měnit chtěl, ale spíš v systému funguvání, než-li všechno se vyhází a jede se nově. Jak píšu jinde, líbil se mi víc přístup změny toho Fouska, ale čím více jsem to sledoval, tak jsem si dělal názor, že jemu se věřit nedá a že je to bafuňář jen.

Reagovat
naheCZ

Taky jsem psal, že Fousek tak nějak chytře využil nálady ve fotbale, aby se tam procpal a dostal se do UEFY, to už snad vidí každej. Každopádně stejně přesvědčil skoro všechny, co tu změnu chtěli, a strašně se mi líbí, jak teď velká část z nich dělá chytrý, i když tenkrát pro něj jednoznačně taky byli (tím nemluvím o tobě).

Reagovat
Pablos

Jsem zvědav co bude za rok teda no... ptž tohle doufám obhájit nemůže už. A věřím, že do toho půjde znovu s programem jaké úspěchy pod ním byly (na které neměl vliv)

Reagovat
Pablos

Což právě teď zpětně by mělo otevírat oči i jiním, že ten Poborský nebyl žádnej ,,démon" z protistrany, ale docela racionálně uvažující člověk a né někdo s kouzelným jakože proutkem...tam mě srali u něj jen ty jeho známosti no... to bylo blbý.

Reagovat
naheCZ

Já si teda furt nemyslím, že by byl dobrá volba. A abych byl korektní, nemyslím si už ani taky, že by byl dobrá volba i ten Šmicer. Prvně fevoluce asi nedopadlo zrovna tak, jak měla i tam, kde jejich členové skončily. A druhak čím častěji ho slyším někde v rozhovorech, tím víc mi přijde jako takovej ten hodnej strejda, co se chce zavděčit všem. Ten by ve výsledku ten ocas stáhnul taky...

Reagovat
Sosi

Reagovat
kilobyte

To ale není pravda, že Poborský nic měnit nechtěl. To mu vkládal do úst právě Fousek, aby se proti němu mohl vymezit. Poborský říkal, že nemůžeš všechny vyházet a začít to celé dělat od znova. Což je logický a věděl to určitě i Fousek. Jenže věděl, že když to slíbí, tak dostane na svou stranu veřejnost.

Určitě bych nedával hlas někomu, o kom vím, že mi skoro ve všem lže. Protože když dáš hlas Fouskovi, tak sice ukáže, že kecal a ty mu příště už hlas nedáš (pokud ti to doje), ale v příští volby přijde jiný Fousek a zase ti bude kecat nesmysly, protože ví, že to na tebe funguje.

Reagovat
Pablos

Reagovat
naheCZ

Jedna věc je, že nemůžeš všechny vyházet, druhá věc je se s těma lidma od Berbra paktovat a chtít s něma jednoznačně dál spolupracovat.

Reagovat
kilobyte

Když je nemůžeš vyhodit, tak s nimi musíš spolupracovat. Jinak to nejde.

Navíc to že někdo pracuje na FAČR z něj hned nedělá lumpa. I Fousek tam pracoval.

Reagovat
verv

Fousek dokonce už z titulu své funkce s tím Berbrem spolupracoval mnohem víc, než Poborský. Ale stačí troška hnoje od něj a od Šmicera a veřejnost to vnímá jako nějakej souboj dobra se zlem

Reagovat
naheCZ

To zas přepkrucejete vy teď Poborský byl kandidát těch hlavních osob okolo Berbra. Žádný hnůj, čistá fakta.

Reagovat
verv

Jaký fakta? Jedna z nejbližších osob Brebra (jeho místopředseda) byl sám Fousek.

Reagovat
naheCZ

Tak si najdi s kým se Poborský před volbami scházel. A koho ty Berbrovi hlavní loutky podporovali, nápověda je, že Fousek to nebyl.

Reagovat
verv

Myslíš tu schůzku na fačru? To je teda skandál, s těma lidma se Fousek určitě nikdy nesetkal Jedeš přesně to, co jeli Šmicer s Fouskem před volbama a lidi jim na to skočili. Borec, co léta fungoval v tom systému (a profitoval z něj) se najednou stal strašným bojovníkem proti němu. To je asi tak uvěřitelný, jako že Babiš bojuje proti zdražování potravin.

Reagovat
naheCZ

Ne vole, jde o okolnosti a principy. Holt máš charakter typu Kuchta a ten Babiš, kterého zmiňuješ, když ti to absolutně nevadí. Ty mluvíš úplně stejně jako lidi, co se chystají volit Babiše, protože dnešní pětikoalice je zklamala. Přes smrad Fouska nevidíš smrad Poborského. Není cesta ani jeden, cesta je někdo novej.

Reagovat
verv

Očividně vůbec nechápeš, o čem mluvím. Fousek se stylizoval do role nějakýho spasitele a nositele změny a plival na Poborskýho, přitom v tom systému jel ještě víc, než on. Ale svým PR a s pomocí užitečnejch idiotů typu Šmicer se mu podařilo o tom přesvědčit velkou část veřejnosti. Jak to dopadlo vidíme.

O Poborským nikde neříkám, že by byl nějaká výhra, tak se uklidni ty charaktere.

Reagovat
naheCZ

Fousek z logiky věci v tom systému ale samozřejmě byl. Ale já nechápu, co to je za debilní argument. Pracoval v tom prostředí, ano v tom prostředí, kde byl i Berbr a co? Vždyť byl jeho kritikem. Přitom Berbrův kůň byl jen a jen Poborský. To je jak kdybych řekl, že placnu třeba Fiala je na zvolení ve volbách horší, protože se znám s Babišem, pracoval s ním v jedno prostředí, než nějakou kámoš Babiše, co zrovna knadiduje a bude chtít vést všechno tak, jak to vedl Babiš.

Reagovat
verv

Zajímavý, že u Poborskýho ti vadí, že se v tom prostředí a mezi těma lidma pohyboval, ale u Fouska ne. Že je Poborskej Berbrův kůň a kámoš sis vydedukoval z toho, že se scházel s lidma napojenýma na Berbra? S nima se Fousek zákonitě scházel taky. Nebo proto, že to omílali Šmicer s Fouskem? Pokud by šlo Fouskovi reálně o nějakou změnu, tak ji mohl prosazovat už jako místopředseda. Co z téhle pozice proti Berbrovi reálně udělal? Místo toho se v tom systému vezl a před volbama ze sebe udělal mesiáše a nakydal hnůj na protikandidáta, kterej v tom byl namočenej stejně jako on. Ostatně jak mu šlo o změnu je krásně vidět i z jeho předsednickýho působení. Nikdy mu o žádnou změnu nešlo, akorát o teplý místečko.

Reagovat
naheCZ

Za 1. "Zajímavý, že u Poborskýho ti vadí, že se v tom prostředí a mezi těma lidma pohyboval, ale u Fouska ne" - není pravda, to sis vydedukoval jak? Já kritizuji, že ta kandidatura samotná celá smrděla Berbrem. A ne, nejde o to, co říkali Šmicer a Fousek, ale to, co se tenkrát objevovalo v mediálním prostoru. Ono, že Poborský kolem toho mlžil, ti taky hodně napoví.

Za 2. Co pořád s tím Fouskem, co z něho stalo? Já ho kritizuju taky. Celou dobu tu píšu, že je to akorát prospěchář. Nikdy jsem ani náznakem nenapsal nic jiného.

Reagovat
verv

V mediálním prostoru se objevovalo to, co tlačili tihle 2 (a lidi kolem nich), protože všichni byli celí hotoví z té slavné fevoluce.

Tak píšeš tady, že Poborskej byl Berbrův kandidát a Fousek kandidát změny. Přitom reálně už v té době byli oba víceméně stejní, akorát jeden z nich měl za sebou většinu medií a tím pádem i veřejnosti, takže si vybudoval obraz nějakýho spasitele, kterej jsi mu očividně i ty sežral. A teď jsou lidi překvapení.

Reagovat
naheCZ

Ano, sežral. Ale jet babišovskou rétoriku, že ta zlá média házela špínu na chudáka Poborského taky nemusíš. Ten tak prostě působil i v té jediné diskuzi, do které se uráčel dostavit. Působil přesně jako ten Andrej.

Reagovat
verv

Pokud chceš někoho přirovnávat k Babišovi, tak to sedí spíš na Fouska. Ten taky nasliboval kde co, aby získal podporu a ve finále mu šlo jenom o vlastní prospěch. Poborskej naopak celkem realisticky řekl, že nejde změnit všechno ze dne na den a vyházet všechny problematický lidi a tím si vysloužil nálepku Berbrova koně.

Reagovat
naheCZ

Já to myslel přímo o stylu komunikace. Jinak samozřejmě ano, Fousek na to sedí skrz ten populismus. Poborák tak navíc s něma ty volby táhnul a chtěl si na vysoký posty ty největší hajzly z nich dosadit, ale to vlastně bylo z úst Fouska a Šmicere že...

Reagovat
Moshe Dajan

Reagovat
verv

Reagovat
Sosi

Nevim proc poboraka ne

Reagovat
mistr129

To ano, reálně je Fousek na té úrovni Poborského, jenže Fousek aspoň něco sliboval a byla malá, i když třeba 1% naděje, že to bude jinak ne teď u Poborského byl současný stav jistota

Reagovat
kilobyte

Právě že Fousek sliboval věci, které nemohl splnit, tak bylo jasný, že žádná naděje nebude. Jeho program byl všechny vyházím, začnu to dělat dobře a Poborský je špatný. Poborský přiznal, že nejde udělat razantní změny, ale nikdy netvrdil, že by nic neměnil. To mu jen podsouval Fousek, aby ze sebe udělal menší zlo.

Reagovat
mistr129

No jasně že netvrdil, že by vůbec nic nezměnil, ale byl to v podstatě stejný druh člověka jako Malík, takže by se udělaly nějaké kosmetické změny a jelo by se dál.

Alternativně, kdyby po Zemanově desetiletém úřadování byla ve druhém kole volba mezi Babišem (který by změnil pár věcí, ale byl to vesměs jeho člověk) a třeba Nerudovou, která by dost možná dobrá nebyla, ale byla by tam šance na razantní změnu, tak bych také volil ji.

Reagovat
mistr129

*alespoň malá šance na razantní změnu

Reagovat
kilobyte

Jenže zapomínáš dodat, že Fousek je stejný druh jako Malík.

Takže tvůj příklad je mimo. To by proti Babišovi musel stát Okamura a nebo Bašta.

Reagovat
mistr129

Ano, je to stejný druh jako Malík, ale ne z Berbrovy stáje.

Asi ta Nerudová nebyla dobrý příklad, tak řekněme ze by proti Havlíčkovi byl třeba Blažek.

Reagovat
Sosi

Nebyla, Poborsky by mel koule to nejak ridit...

Reagovat
Mr.Mike

Tak ono ve vysledku z nej nadsenych neni vic lidi v cele se Smicerem, kterej mu delal reklamu kde to slo.

Reagovat
Pablos

A už proběhla ta čistka hned po zvolení jak tvrdil ?

Reagovat
zeroberto

Fousek je fakt zmrdi, na tom se asi shodneme.

Ale co mě sere nejvíc je fakt, že se ten fotbal pod ním vážně posouvá. Takže to vlastně dělá líp než jeho předchůdci a je otázka, zda-li by to někdo jinej dělal líp než von.

Takže mi z toho vychází to co moc nemám rád, ale: je to sice zmrdi, ale náš zmrdi.

Reagovat
Vinci

Posouvá se díky financím a práci top 3 klubu. Fousek ani nikdo jiný z asociace na tom nemá žádný podíl

Reagovat
Me2win

Reagovat
Freedo

Reagovat
zeroberto

Jo takhle... tak to pak jo

Reagovat
Sosi

Reagovat
kilobyte

Posouvá se ligový fotbal, který je pod LFA a FAČR už ho nemůže tak kurvit. Mol cup, který je pod FAČR je jedna velká ostuda. Nebýt pražských S, tak by to snad ani nikoho nezajímalo. Marketingová práce repre je bídná. Práce s rozhodčími ještě horší.

Nic z toho co sliboval neudělal a na všechno má plno výmluv.

Reagovat
Pablos

No počkat... sliboval i zkušenosti z UEFA... a ty splnil, když získal křeslo u nich

Reagovat
kilobyte

Jo, to se mu povedlo. Ještě restrukturalizaci soutěží. Což se mu taky "povedlo".

Reagovat
doshcz

Fousek ani nebyl na finale MOL Cupu, asi tak ho to zajima ..

Reagovat
John Obi Mikel

Fakt?

Reagovat
kilobyte

Byl v Dublinu na nějaké konferenci (děvky).

Reagovat
Lemond Laws

myslíš na finále EL?

Reagovat
kilobyte

Na to šel až po konferenci.

Reagovat
Sosi

Reagovat
zeroberto

No ale otázka toho, zdali by to někdo jiný nekurvil víc zůstává nezodpovězena

Reagovat
kilobyte

Určitě by se pár lidí našlo. Ale to bych našel i dost lidí, kteří by mě operovali hůř než Fousek a stejně bych se od něj operovat nenechal.

Důležitější otázka je, jestli by to někdo vedl lépe než Fousek a odpověď je ano.

Reagovat
zeroberto

A otázka je, proč tam teda není místo Fouska?

Reagovat
FC-RUBRIKA

Vlastimil Košťál>Petr Fousek

Reagovat
10adam

Vlasťa je borec Povolal bych ho z Alp zpět

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele