Turci mají obrovská ega a horší organizaci. Snad to s nimi do třetice zvládneme, věří Sivok

24.06., 17:44
Aktuality
Tomáš Sivok na Euru 2016 na Turky nestačil. (© Profimedia)

Internacionál Tomáš Sivok věří, že česká reprezentace na mistrovství Evropy v Německu zlomí nepříjemnou tradici. Dvakrát byl bývalý obránce u toho, když národní tým na Euru musel balit po porážce s Tureckem v závěrečném utkání ve skupině. Stejný soupeř teď mužstvo Ivana Haška čeká i ve středu v Hamburku a Češi potřebují zvítězit. Hráč s velkými zkušenostmi z Turecka v rozhovoru s novináři uvedl, že na straně českého týmu by měla být lepší organizace hry.

Prosincový los šampionátu v Hamburku si s českými zástupci zašpásoval. Postavil před ně třetí díl tureckých "osmiletek". "Vždycky to vyjde tak, že nám Turky nalosují na třetí zápas. Doufejme, že to nebude do třetice všeho dobrého pro ně a kluci to zvládnou. Máme lepší organizaci," řekl čtyřicetiletý sportovní manažer A-mužstva pražské Sparty.

Na ME 2008 sledoval v Ženevě z lavičky šokující obrat. Góly Jana Kollera a Jaroslava Plašila sice nasměrovaly český tým za očekávaným vítězstvím, jenže tři branky inkasované v poslední čtvrthodině znamenaly porážku 2:3 a hořký návrat domů. Na ME 2016 už Sivok v Lensu odehrál celý zápas, který soupeř ovládl 2:0 a Češi skončili se ziskem bodu ve skupině poslední.

Vzájemné zápasy Česka a Turecka na evropských šampionátech. (©Livesport)

Před středečním duelem právě v přístavním městě je pro český tým výchozí situace identická jako před osmi lety. Tehdy měl na kontě jeden bod za remízu s Chorvaty, letos s Gruzínci. A před sebou soupeře ze země půlměsíce. "Kvalifikaci zvládli Turci skvěle, příprava byla horší. Zranili se jim tam i nějací hráči," poukázal fotbalista, který odehrál sedm sezon za Besiktas a dvě za Bursaspor.

Zatímco kvalifikační skupinu vyhráli před Chorvatskem a Walesem, letos pod vedením italského kouče Vincenza Montelly v přípravě jen jednou remizovali a třikrát prohráli. "S Turky je to pořád stejné. Je těžké tam přinést nějakou organizaci, ale jsou na tom skvěle individuálně. Kdyby nezvládli první zápas, tak se asi rozloží, mají obrovská ega. Výhrou nad Gruzií se trochu nakopli. Proto to bude s nimi těžší," líčil své zkušenosti se složitou mentalitou soupeře rodák z Pelhřimova.

Tabulka třetích týmů na Euru 2024. (©Livesport)

V říjnu 2014 se mu povedlo horkokrevné turecké fanoušky opařit. V kvalifikaci na Euro ve Francii jako hráč Besiktasu během utkání v Istanbulu vyrovnal na 1:1 a Bořek Dočkal pak vstřelil vítězný gól. "Jak jsem to pak v Turecku přečkal? Celkem dobře, protože jsem gól neslavil. Nepřišlo mi vhodné, abych jako hráč domácího klubu metal kotrmelce a provokoval," zavzpomínal Sivok na dotaz ČTK.

Dobře ví, jaký potenciál turecký fotbal má. "Disponují spoustou skvělých hráčů, kteří však mají problém pracovat s hlavou a svou slávou. Kolik z nich už odešlo do zahraničí a tam neuspělo."

Také proto doufá, že Haškův tým má s ohledem na vyhlášenou českou soudržnost v kolektivních sportech v bitvě o všechno šanci. "Zažít Euro je něco nádherného. Již postup znamená velkou euforii, ale pak se to zase přehoupne a všichni mají najednou očekávání. Turnaje jsou po náročné klubové sezoně těžké. Je to o načasování formy," popsal bývalý hráč Sparty, Českých Budějovic či Udinese vlastní zkušenosti.

Tabulka skupiny F. (©Livesport)

Reprezentaci by k postupu do osmifinále mohla za jisté konstelace stačit i remíza. S ohledem na vývoj v dalších skupinách je ovšem možné, že až bude ve středu večer nastupovat v Hamburku na trávník, už ji bude dál posouvat pouze vítězství.

"My jako český tým jsme se tradičně prezentovali tím, že máme výbornou organizaci a výbornou partu, což nám vždycky pomohlo. Myslím, že na to budeme spoléhat i nyní," dodal Sivok.

Autor: ČTK

Komentáře (30)

Přidat komentář
Csaplárova past

Tak tyhle prohlaseni dostavaji tym akorat pod jeste vetsi tlak.

Kdyz se podivam na ty posledni zapasy, tak jsme v kvalde nebo pratelacich proti ucastnikum letosniho sampionatu nic neuhrali, s Turky dalsi prohra 2022.

Reagovat
Seydou Doumbia

Tak snad ti hráči trochu tlaku ustojí, když to zvládají v klubech. Já pořád čekám že Turci vyrobí penclu a nějaký Bardakci se vyredkuje a proserou to na plné čáře.

Reagovat
Man__United

Tuším že zrovna Bardakci se vykartoval proti Portugalsku

Reagovat
Seydou Doumbia

Tak ten druhý prasák co si dal vlastnák.

Reagovat
Bastaron

Ten je zraněný

Reagovat
Seydou Doumbia

ty vole tak nic no, prohrané

Reagovat
Pablos

Reagovat
Pepe1911

šach mat

Reagovat
Moshe Dajan

Reagovat
Csaplárova past

Jaký tlak zažívají naši hráči v klubech? Zase tak často nešli do zápasu s tím, že musí bezpodmínečně vyhrát, jinak mají po sezóně nebo snad že jsou bez titulu.

Podívej se na naše dva zápasy, jak zvládáme tlak. Turci půjdou do zápasu úplně free, vyhrát nemusí a co popisuješ se říkalo vždycky ...

https://ibb.co/GPR0X5G

Reagovat
Seydou Doumbia

čekal jsem že vzájemne vytáhneš, taky je znám...navažou na EUR 2014 tak ti hráči zaživaji tlak zapas co zapas v těch plznich spartach slavijach west hamech a dalších

Reagovat
eder

Po žních půjdeš k Turkovi!

Reagovat
Jason_

prečo nehraju v Azii turci, tam by im bolo lepšie aj kvaldu na MS by lahšie zvládli

Reagovat
Txapeldun

Proč by měli chtít hrát míň prestižní turnaj a kvalifikaci? Navíc to lítání v rámci Asie by bylo mnohem horší, než do Evropy

Reagovat
pobody's nerfect

Kdyby jen Asie. Ale až do Austrálie

Reagovat
Txapeldun

No myslel jsem v rámci AFC Ale dobrá připomínka. Z Istanbulu je to do Austrálie jen tak o 2 hodiny blíž, než z Prahy...

Reagovat
pobody's nerfect

No právě. Však Austrálie hraje asijskou část.

Reagovat
dave30

Tak Turci mají alespoň část území v Evropě (i když malou). Ale co takový Izrael, Kazachstán, Ázerbájdžán, Arménie, Gruzie. To ti nevadí?

Reagovat
Igli

když tam je kazachstán nebo izrael, tak tam může být může být prakticky celá severní afrika, co je u středozemního moře

Reagovat
mistr129

Gruzie a Kazachstán jsou v Evropě podle drtivé většiny výkladů, Arménii s Ázerbájdžánem podle mnoha z nich taky

http://geo-evropa.upol.cz/hranice-evropa-asie/

Reagovat
Igli

to je hezké, ale to nemění nic na tom, že s evropskou kulturou toho moc společného nemají

Reagovat
mistr129

Jakože Gruzínci a Arménci mají víc společného s Čínou, Indií, Myanmarem nebo Afghánistánem, než třeba s Ceskem jo?

A hlavně UEFA není asociace dle kultury, ale geografie (výjimkou je z logických důvodu Izrael)

Reagovat
Igli

gruzíe a armenie jsou pro mě střední východ. A střední východ pro mě není evropa. Však to mají blíž do íránu než do evropy jako takové. Ale rozumím, že dle geografie je to jinak.

Reagovat
mistr129

To nerozporuju, jen jsi psal, že nemají nic společného s evropskou kulturou, tak říkám, že "kultura celého kontinentu" je dost nepřesný pojem a na kontinentu je těch kultur několik.

Znovu, tyhle země jsou pořád třeba Rusům nebo Ukrajincům blíže, než ti zase Portugalcům. Turci jsou blíž Albáncům, než ti Finům atd.

Reagovat
dave30

Kazachstán má několik procent území v Evropě. Gruzie, Arménie a Ázerbájdžán byly vždy považovány za zakavkazské země, tudíž asijské (hranice mezi Evropou a Asií vedla po vrcholu Kavkazu). To, že někteří chtějí změnit něco, co platilo dlouhodobě neznamená, že se to změní.

Reagovat
kilobyte
Reagovat
Nad dopisy diváků

je načase balit kufry ? upřednostnění Slavistické čety naši repre nezachrání ? Nebo pomůže trio ze s Plzně ? A nebo jde jen o navýšení hráčských cenovek ? Uvidíme ve středu.

Reagovat
Smejkyfans

Momentálně není moc z čeho vybírat a ti hráči z Plzně a Slávie mají momentálně určitě lepší formu než naše "hvězdy" typu Schick, Souček, Hložek. Takže uvidíme jak to dopadne a doufejme že budou všichni bojovat a jak se říká žrát trávu.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale jelikož jsme kopyta, tak nám to stejně nepomůže.

Reagovat
Nad dopisy diváků

No nevím, v prvním zápase s Belgií jsem viděl Staňka svými nákopy hledající Chorého. Ten tam ale nebyl . Tak si o tom myslím své...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele