Trenér Hašek o rezignaci neuvažoval, jasně prezentoval sebekritiku, řekl Fousek

Dnes, 11:30
Aktuality
Petr Fousek (© Fotbalová asociace České republiky)

Podle předsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR) Petra Fouska trenér národního týmu Ivan Hašek po nedávné porážce 1:4 v Gruzii v úvodním utkání nového ročníku Ligy národů o rezignaci neuvažoval. Výkonný výbor FAČR se na úterním jednání možným odvoláním kouče od reprezentačního mužstva vůbec nezabýval, v říjnových zápasech nicméně očekává herní zlepšení a úspěšné výsledky. Hašek v nominaci chystá oproti zářijovému srazu některé změny, naznačil na dnešním setkání s novináři Fousek.

Český tým před dvěma týdny utrpěl v Tbilisi nečekaný debakl. Hašek poté sám připustil, že je to pod velkým tlakem, pomohla mu však následná výhra 3:2 doma nad Ukrajinou. "Trenér určitě o rezignaci neuvažoval. Jasně prezentoval sebekritiku, co se týká výsledku i výkonu v Gruzii. Podle jeho slov nominoval ty nejlepší hráče, které dnes Česko má. Můžeme asi diskutovat o nějakých jménech, která by tam mohla nebo měla být. A o sebereflexi, která byla provedena změnami v sestavě na utkání s Ukrajinou," řekl Fousek.

"Myslím, že je to otázka především na nominační tiskovku před říjnovým dvojzápasem. Nominace může být v některých aspektech odlišná od té zářijové. Trenér přiblíží, s jakým herním pojetím chce do toho dvojzápasu jít," doplnil Fousek.

Hašek nastoupil k národnímu týmu v lednu po Jaroslavu Šilhavém a v létě mu nevyšlo mistrovství Evropy v Německu, kde s mužstvem s jediným bodem skončil už ve skupině. S asociací podepsal kontrakt do konce kvalifikace o světový šampionát, která začne v březnu.

"Trenér má platnou smlouvu, na druhou stranu Euro určitě nebylo na rozehrání, byl to první ostrý test. Je třeba vzít v úvahu, že trenér byl ve funkci pět měsíců a měl k dispozici jen čtyři přípravná utkání a soustředění v Rakousku. Na druhou stranu český fotbal a česká reprezentace mají nějaké ambice. To znamená, že není možné se smiřovat s výsledky a hrou, které nebudou naplňovat naši ambici. Tím je myšlena především Gruzii," uvedl Fousek.

V říjnu český tým odehraje ve čtyřčlenné skupině B1 Ligy národů zápasy doma proti Albánii a na neutrální půdě v Polsku proti Ukrajině. "Vše je otevřené. Cíl se nemění - chceme se pokusit postoupit do skupiny A, ať už z prvního místa, nebo z druhého přes baráž. Zároveň víme, že z Ligy národů může vést cesta na mistrovství světa, pracujeme i s touto variantou. Je na trenérovi a realizačním týmu, aby se dobře připravili na říjnový dvojzápas. V něm očekáváme jak výsledky, tak herní projev," řekl Fousek.

V domácím zápase s Ukrajinou měli v hledišti převahu hostující fanoušci. Jejich vstupu do domácích sektorů příliš zabránit nešlo, nevpustit je na stadion by bylo podle FAČR z bezpečnostního hlediska větším rizikem. Téměř 80 procent všech nákupů vstupenek navíc pocházelo z českých e-mailových adres.

"Otevřeně jsme se zabývali počtem ukrajinských fanoušků a i zprávou našeho bezpečnostního manažera, který celou řadu okolností vysvětlil. Některým věcem nemůžeme zabránit z pohledu GDPR. Nemůžeme od fanoušků vyžadovat občanské průkazy. Je potřeba vzít v úvahu, že tady žije nějakých 400 tisíc Ukrajinců, řada z nich tady má trvalé bydliště i občanství. Z toho pohledu byl ten zápas specifický," řekl Fousek.

"Němci řešili stejný problém při utkání s Tureckem, vypadalo to, jako by se hrálo v Istanbulu. FAČR nemůže ani zabránit přeprodeji lístků. Myslíme si, že cenová hladina vstupenek na Ukrajinu byla nasazena rozumně. Všechny okolnosti jsme vzali v úvahu, budeme s tím pracovat. Připravujeme nový způsob ticketingu," doplnil.

Výkonný výbor v úterý podržel i trenéra reprezentační jednadvacítky Jana Suchopárka. "Lvíčata" v září v evropské kvalifikaci nejprve vydřela výhru 2:1 v Litvě a poté utrpěla debakl 0:5 v Dánsku. Přišla tak o možnost přímého postupu na šampionát a zkomplikovala si případnou cestu do play off.

Návrh na odvolání Suchopárka, který má smlouvu do konce kvalifikačního cyklu, podle Fouska nepadl. "Konkrétně ne. Samozřejmě že tam ta varianta zazněla, jestli by třeba léčba šokem nebyla řešením. Ale nakonec jsme k tomu nepřistoupili. Věříme, že tenhle realizační tým a mužstvo jsou schopni uhrát, co je potřeba. Podle toho, jak se vyvine říjnový dvojzápas, si to vyhodnotíme a budeme postupovat dál," uvedl Fousek.

Autor: ČTK

Komentáře (76)

Přidat komentář
buxx

je to škoda Česko ma na viac

Reagovat
GjøvikFF

Neschopnost a alibismus tohoto vedení je do očí bijící.

"Zároveň víme, že z Ligy národů může vést cesta na mistrovství světa, pracujeme i s touto variantou". Jak konkrétně s tou variantou "pracují"?

Haška by člověk asi ještě přežil, ale že se reálně vůbec nezabývali "Mokrosalámem" a nechají ho dál prznit U21, to je naprosto neuvěřitelné.

Reagovat
milan78

suchej párek škoda psát.., na U21 jsem se dřív pravidelně koukal, ted už nějakej rok max výsledky.., haško šanci dostal na euru, total zklamal.., euro pojal jako 3 přáteláky..., věřím, že si plzni řekl i o provizi za přestup hranáče, pokud ne, tak by měl

Reagovat
fantomas10

U21 je kapitola sama pro sebe, hlavne mysleni je v tomto smeru nastaveno spatne, orientace na vysledky. Cert vem ucast na EURO, je proste potreba, aby mldeznicke tymy hrali hlavne fotbal, nejenom repre, ale obecne. Aby se vyvinuly individuality, ktere v dospelem veku naucis taktice, ale orientaci v prostoru, techniku, praci s micem, to zadny trener v 18-20 letech uz nenauci.

I proto nejsem priznivcem akademii a vkladani verejnych penez do profi fotbalu, podle me by bylo lepsi investovat do verejnych sportovist, aby mel tata s detma sanci zajit na hriste v 5-6 letech, prave tam podle me vznika podhoubi pro skvele hrace do budoucna. Ale to je tema na x hodin, to se nevyresi zmenou pravidel, ale zmenou mysleni v cele spolecnosti, ze deti ma sport bavit, ne koukat na to, jestli vyhrajes ve starsich zacich nad vedlejsi vesnici 1:0.

Reagovat
Igner Farnsworth

Něco na tom bude, u nás se udělala rekonstrukce veřejných hřišť, kde se dá hrát takřka jakýkoliv micovy sport + nějaké workout a je to narvany lidmi všeho věku předtím když to nevypadalo pekne tak tam lidi nechodili

Reagovat
$dolar$

" hlavne mysleni je v tomto smeru nastaveno spatne, orientace na vysledky."

Placas paty pres devaty. Protoze ty mas pravdu a zaroven se mylis.

Ucim se na trenerskou licenci a vsude, v kazde metodice, je zmineno, ze vysledky nejsou dulezite, ze nejdulezitejsi je rozvoj hracu. Veskere treninkove jednotky jsou tak postavene. Takze neni problem v metodice.

Problem je evidentne v mysleni treneru a proto mi vadi, ze Suchej parek zustal. Protoze on nejen ze nema vysledky, coz je druhotne, ale hlavne ordinuje naprosto prisernej takticky svazanej fotbal, bez kreativnich hracu, kde se na to neda absolutne koukat.

Reagovat
Freedo

K těm sportovištím. Já ti nevím. Třeba v Praze vidím spoustu veřejných hřišť na fotbal, v porovnání s mým dětstvím jich bude ještě víc a s lepší umělkou, ale bývají často prázdné dokonce i o víkendu.

Za nás bylo vše plné, i všední dny po škole, hrálo se až do večera. Prostě o to není takový zájem jako dřív, což je škoda, protože jak říkáš, tak street fotbal má rozhodně co nabídnout.

Líbí se mi třeba i ty klece, které mají hodně v cizině - málo místa, nutí to improvizovat 1v1, dá se nahrát o stěnu. Kdysi byl hezký dokument na Netflixu s názvem Concrete Football, kde mluvili i současní hráči, jak se učili hrát na ulici.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Rustin Spencer Cohle

Víš co, Petře...

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
mupi23

Každé jeho/jejich vyjádření mi přijde jako sjezd KSČ

Reagovat
C-M@ster

Bude někde spešl diskuze k volbám?

Reagovat
mupi23

Zakládám tady, ale nenapadá mě bohužel žádné slušné slovo pro SPD, ANO, Komouše, Motoristy/Šlachtu..

Reagovat
Heresy

Reagovat
didosh

Reagovat
AjaxFans

ODS

Reagovat
C-M@ster

Mě zajímá:

1. O kolik SPD budou naboostovaní oproti průzkumům díky reklamě na Václaváku, kterou jim přesdílela všechna média a většina politických oponentů.

2. Kam až padnou Piráti. Můj soukromej tip je, že když by se sečetly všechny kraje dohromady, Piráti budou na 4,6 %

Reagovat
kilobyte

1. Lidi, kteří by volili SPD na základě reklamy na Václaváku, už je dávno volí/volily. Maximálně jim to vrátí voliče, kteří utekli ke Stačilo.

2. Piráti budou mít největší propad. Ale je to i tím, že minulé krajské volby se jim vydařili. Já jsem nejvíce zvědavý na SocDem. Jestli se jim podaří zastavit sestup.

Reagovat
Pepesma

SocDemáci to třeba v Pardubicích už vyřešili-spojili se s refionálníma uskupeníma a skryli tak svoji značku, doteď úspěšně fungovalo

Reagovat
C-M@ster

Pouštím si teď Ostravskou mega debatu. Zatím dobrý.

https://youtu.be/60dYrQ9mxbU

Reagovat
Infeld Prácheňský

Reagovat
Zdechlina

Tak koho volit, když SPD, ANO, Komanči, Šlachta ne?

Reagovat
Beči

Ty ostatní strany?

Reagovat
mistr129

Přijde ti, že nikdo jiný nekandiduje?

Reagovat
kilobyte

Třeba někoho, kdo není úplně mimo? SPD si teď všimlo, že budou volby, ale spletlo si to s volbou do EU parlamentu. ANO bude vracet, co nám vláda vzala (asi daně, nebo nevím, co chtějí vracet). Komunisti se snaží doždímat Stačilo (kéž by to byla jejich Konečná). O Šlachtovi je škoda mluvit.

Reagovat
Zdechlina

Vím že nejsou jediní kdo kandidují, ale přijde mi že ať zvolím koho chci, stejně přijde někdo, kdo bude tvrdit že volím úplné nymandy. Prostě kdo chce psa bít, hůl si najde. Ale platí vlastně pro úplné všechno, nejen pro politiku.

Reagovat
kilobyte

Tak to je starý známý pravidlo, že politici jsou odpad. Lidi si potřebují na něco zanadávat. A pak se diví, že do politiky nechce jít někdo schopný. Jenže kdo by chtěl dostávat takový hate?

Reagovat
kattos

No tak mi řekni špatně věci na Šlachtu

Reagovat
kilobyte

Tak už jenom to, že na žádném svém oficiálním účtu na sociálních sítí nemá správně své jméno, je dost zvláštní.

Reagovat
mupi23

Je s Turkem, to snad stačí

Reagovat
ACSeRw!n

ACAB

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Beči

Reagovat
ACSeRw!n

k tem volbam co budou mit 15% ucast?

Reagovat
C-M@ster

Je to bizár celkově.

Jak jsem chválil to, jak se mi líbilo, že povodně jsou dobře organizovaný v tom, že si na dálku přesně dávají vědět, kolik kde můžou/nemůžou upouštět, aby škody byly co nejmenší... tak co mi lidi v zasažených oblastech říkali, tak v roce 97 přišla armáda s jídlem a vodou hned druhej den... letos pomoc zaspala.

Věřím, že narychlo mohli projednat, aby se volby posunuly... a pokud ne, mohli to líp vykomunikovat... Lidi mají zbořený a zatopený domy, pomoc nepřišla, z médií slyší, jak jsou volby důležitý a ještě chodí provokativní SMSky od hasičů "ztratili jste občanku při záplavách a chcete volit? dojděte si tam a tam"

Ale i to něco odráží a nějak se to projeví... a o to ty volby budou zajímavější.

Reagovat
ACSeRw!n

prej by museli vyhlasit nouzovej stav, aby se odsunuly volby.. nevim, co je na tom pravdy.. kazdopadne pro ty lidi je to slusna kudla do zad, tam ted resit volby.. ale chapu, ze pro vladu je to plus, protoze zasazene oblastni jsou spis rajonem ANO apod.

Reagovat
Greny

Asi by museli protože Babiš něco takovýho zkoušel za covidu ne ? A Ústavní soud mu to smetl

Reagovat
verv

Nouzovej stav nestačí, musel by se schválit zákon, což v tak krátkým termínu je nemožný. Nehledě na to, že vyhlásit nouzovej stav pro celou republiku, když problémy má pár míst (čímž samozřejmě nezlehčuju, že to je pro ně blbý), je naprostej nesmysl.

Reagovat
ACSeRw!n

no jasny no.. hlavni je asi ten argument, ze jde o minimum lidi no

Reagovat
verv

To je pěkný, že věříš, ale reálně to takhle narychlo posunout nejde. Jede to ve všech médiích, říkaj to politici, právníci, tak by mě zajímalo, jak líp to mají komunikovat.

Nehledě na to, že i když je to smutný, tak těch lidí co reálně nemůžou volit je naprostý minimum. Víc je takovejch, kteří si to zařídili tak, aby byli na tenhle volební víkend doma a ti by byly zase nasraní, kdyby ty volby nebyly.

A největší bizár byla nějaká ta starostka, která si stěžovala, jak by lidi strašně chtěli volit, ale nemůžou, přitom poslendí volby tam měly účast 25 procent.

Reagovat
C-M@ster

Za "tak by mě zajímalo, jak líp to mají komunikovat." jsem přestal číst...

Ne, dělám si prdel, přečetl jsem to, ale ta věta byla totální mrdka.

Já nevím, představ si, že ti voda smetla auto, skleník, půl zahrady, zničila všechno v domě, pomoc od nikoho nepřišla a pak ti akorát dorazí tahle SMS:

https://i.imgur.com/gi1FjYw.png

Reagovat
verv

A jak by sis tu komunikaci teda představoval jinak?

Btw pokud někdo přišel při povodních o občanku, tak je to, až na nějaký extrémní případy jeho chyba. Všude už se pár dní předem psalo, že si maj lidi v ohroženejch oblastech nachystat evakuační zavazadlo a co v něm má být (např. doklady). Nebo taky špatná komunikace?

Reagovat
C-M@ster

Když máš Maslowovu pyramidu, tak úplně dole máš fyziologické potřeby.

https://www.mentem.cz/static-155/uploads/blog/illustrations/maslowCZ.png

Vciť se do situace lidí, kteří nemají jídlo, nemají vodu, nemají elektřinu, neměli x dní ani mobilní signál - byli naprosto odříznutí, pomoc nepřišla a první, co z médií slyší je "volby zkrátka budou, kdyžtak si postavíte stánek na nejpevnějším písku, co u vás najdete"

Já nevím, co nechápeš na tom, že ta komunikace byla naprosto šílená, netušil jsem, že se na tom můžu s někým zaseknout.

Reagovat
verv

Ale ty volby prostě odložit ani zrušit nejde. Takže kvůli tomu, že jsou lidi, co nemůžou jít volit, nebo mají jiný starosti (což naprosto chápu), se o tom nemá mluvit?

Lidi měli info dostatečně dopředu, co jim hrozí i co mají dělat. Teď mají info, co můžou udělat, pokud by chtěli volit (nikdo je k tomu nenutí). Fakt nechápu, co je na tom šílenýho.

A pořád jsi nenapsal, jak by sis teda tu komunikaci představoval ty, když tohle je tak šílený.

Reagovat
kilobyte

Jídlo a vodu mají. To zas nekecej. Elektřina a mobilní signál nepatří do fyziologických potřeb. Navíc pokud jim měla přijít ta SMS, tak už ten signál a elektřinu asi mít musí.

Reagovat
C-M@ster

Když jsem řekl vodu, nemyslel jsem špinavou z řeky.

Reagovat
kilobyte

Chceš mi tvrdit, že jsou někde týden bez čisté vody?

Reagovat
Kiss Me Polka!

kdo nema vodu a jidlo

Reagovat
C-M@ster

Lidi v Mikulovicích, ve Vrbnu nebo v Karlovicích neměli prvních pár dní ani jedno třeba.

Koleje tam visí ve vzduchu, silnice podemletý

Reagovat
mistr129

A jako co je na té SMS špatného? Tak prostě dávají lidem vědět, jaké mají možnosti, jinak by zas každý prskal, že o tom nevěděl.

Úplně v klidu může každý tu SMS smazat a vyignorovat a nemá to žádnou spojitost s tím, že nepřišla pomoc. Nebo jako měl ten operátor rozesílající SMSku nahrazovat práci záchranných složek?

Reagovat
C-M@ster
Reagovat
mistr129

A co je neempatického na prosté informaci? Neříkám kdyby někdo rozesílal SMSky "jděte volit, i když nemáte barák", ale zrovna info k občance je poměrně důležitá věc.

Reagovat
kilobyte

Takže je radši neměli informovat o možnostech, aby z toho nebyli smutní?

Reagovat
Kiss Me Polka!

vubec nechapu, co ma byt na te sms spatneho.

Reagovat
ACSeRw!n

posilala ji vlada

Reagovat
kilobyte

Lidi si totiž myslí, že vláda má absolutní moc a může si dělat, co chce. Jenže tady nejsme v diktatuře.

Reagovat
verv

A hlavně, že cokoliv je špatně, tak za to může vláda. Teď jsem si na to zase vzpomněl v souvislosti s cenama benzínu. Když se zdražoval, tak za to mohla vláda. Teď se zlevňuje, ale o vládě nikde ani slovo

Reagovat
h8_sfatto

a proto by se hlas voličů nad 65let měl dělit 5, protože to je poměr pracujících versus nemakačenků, kteří nás stojí 800miliard na dluh ročně

Reagovat
mistr129

Jsou někde průzkumy k jednotlivým krajům?

Reagovat
Igner Farnsworth

Jsou i nějaký pravicový strany nebo jen populistické ANO, ODS koalice?

Reagovat
kilobyte

Co je pro tebe pravicová strana?

Reagovat
$dolar$

Motoriste. Kazdopadne tyhle volby jsou totalne o hovne.

Reagovat
mupi23

V čem jsou Motoristé pravice? Však jejich nejlepší kámoška je komouška Konečná

Reagovat
h8_sfatto

ale volební program brm brm brm, pochopí i Babišovec či Okamurovec

Reagovat
kilobyte

Nacisti se taky kamarádili s komunisty.

Reagovat
$dolar$

Strana jako takova je ideove konzervativni pravice jako byvala kdysi Klausova ODS.

U krajskych voleb je to ale vesmes kurburt, volit by se mel nekdo, koho znas a vis, ze je to poctivec a nema v planu skodit.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
oli9

Mě nezajímá sebekritika, já chci vidět výsledky a hlavně hru

Reagovat
Csaplárova past

To už hezkých pár let nemáme, ještě sis nezvykl?

Reagovat
didosh

Reagovat
Csaplárova past

Zbytečný o tom psát, nikdy to nebylo téma

Reagovat
20DollarsInMyPocket

"Trenér přiblíží, s jakým herním pojetím chce do toho dvojzápasu jít,"

Jojo, prosím vás, neptejte se nás na herní pojetí, taktiku, nebo plán, chceme být nečitelní. Nic vám neřeknu. Uvidíte zítra.

Reagovat
fantomas10

Mne se libi, jak resi pocet Ukrajincu na stadionu, a vubec si nepripusti moznost, ze by treba Cesi nemeli o ten zapas az takovy zajem z duvodu, jakym stylem se repre, potazmo FACR v posledni dobe prezentuje.

Hovori o sebereflexi trenera, ja se ptam, kde je sebereflexe FACR? Obavam se, ze duvody upadku zajmu o repre jim bezpecnostni manazer nesdeli, ty priciny jsou jinde

Reagovat
h8_sfatto

koment, že trenéra by měli hledat hvězdy jako Jankulovski nebo Šmicer, tak Šmicer už se předvedl a děkujeme nikdy víc, Láďo ...mozkovna jako Souček, takže užitečný blbec

Reagovat
Luka3enko

hlavně by se první měla udělat analýza co hledáme a jak to chceme hrát. Podle toho následně začít hledat typologicky vhodného trenéra.

Reagovat
kattos

Podle jeho slov nominoval ty nejlepší hráče, které dnes Česko má. Můžeme asi diskutovat o nějakých jménech, která by tam mohla nebo měla být

Panák, Janošek....

Odmítnout hráče co hraje základ, základní stavební kámen týmu (to v zahraničí neznám) v Nizozemsku je masakr

Nejde o to že by on měl být nějaký spasitel, ale prostě ty vole.

A místo Panáka brát Zimu...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele