Švédové technologii nepoužívají, Norové proti ní protestují. VAR je trnem v oku Seveřanů

22.07., 09:56
Aktuality
Systém VAR (© AFP)

O velkou pozornost si během uplynulého týdne řekl Rosenborg. Norský klub v pondělním přátelském zápase porazil Manchester United, včera pak nedohrál ligový souboj proti Lillestrømu. Důvodem byly protesty proti zavedení technologie VAR.

Příznivci norských klubů během posledních měsíců opakovaně vyjadřovali nespokojenost se systémem, který rozhodčí dle jejich názorů úmyslně využívají k ovlivňování zápasů a vyhrožovali protestními akcemi. K jedné došlo včera a rovným dílem se na všem podíleli fanoušci obou celků.

Už ve druhé minutě utkání Rosenborg - Lillestrøm začaly na trávník létat tenisové míčky, světlice a dokonce i rybí koláče, na tribuně se navíc objevil transparent s nápisem "Nikdy se nevzdáme, VARu musí zmizet". Zápas byl poprvé a ne naposledy přerušen, po čtvrtém přerušení ze třicáté minuty následně došlo k předčasnému ukončení duelu, o jehož osudu se rozhodne u zeleného stolu.

Technologie VAR je v norské lize používána od minulého roku a v utkání Lillestrømu nedošlo k protestům poprvé. Kvůli tenisovým míčkům byl už koncem června přerušen zápas proti klubu KFUM Oslo, ten se nakonec povedlo dohrát a Lillestrøm zvítězil 2:1.

Norsko není jedinou severskou zemí, ve které je VAR mnohými považován za nechtěnou pomůcku. K radikálnímu rozhodnutí v průběhu dubna sáhli představitelé švédské nejvyšší soutěže, kde se proti plánovanému zavedení technologie se vyslovila většina klubů.

"Pokud jsem dobře počítal, tak VAR nechce osmnáct předních klubů a dva okresy," řekl předseda tamního svazu Fredrik Reinfeldt. "Proto jsme ani nezačínali debatu o videu a nehodláme tak učinit ani v budoucnosti. Respektujeme demokratické zásady vedení fotbalu," dodal.

Švédské kluby se proti zavedení videa poprvé postavily loni, kdy vedení profesionálních soutěží uvedlo, že aktivně nesouhlasí více než polovina týmů. Videu se nejvíc vyčítá zdlouhavé zkoumání situací, zejména těsných ofsajdů.

Autor: Tomáš Pavlík / dailymail.co.uk

Komentáře (9)

Přidat komentář
$dolar$

Dobre delaji.

Reagovat
kilobyte

Docela by mě zajímalo porovnání chybovosti před VAR a po něm.

Reagovat
Grupma

Podle zákonů profesora Parkinsona je nemyslitelné, že by se to zrušilo, ale jistě vznikne komise, která ti udělá radost a spustí ten průzkum a pak ještě jedna komise, která bude řídit, jaké informace z toho průzkumu smí vyjít na veřejnost.

Reagovat
ratusek
Reagovat
Grupma

sladký

Reagovat
dave30

Ano, přesně toto se mi vybaví vždy, když někde čtu, že se řešení nějakého problému opírá o výzkum veřejného mínění...

Reagovat
Minister

Trápne celé Nórsko aj ten ich Harry Hole

Reagovat
GjøvikFF

Je to vzácné, když najdou soulad všichni rivalové.

Lillestrøm & Rosenborg veliký respekt

Reagovat
doughty

V budúcnosti to vidím nechať na umelú inteligenciu. Zápasy by sa hrali ako playstation. Tam sú všetky verdikty správne a hlavne vyhodnotené v zlomku sekundy. Tento hybrid s reálnymi rozhodcami a VARom, kde je jasný offside ale hraje sa ešte minútu je hlúposť.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele