Suchopárek je rád, že u jednadvacítky zůstal, tlak cítí od úvodu kvalifikace ME

Dnes, 16:41
Aktuality
Jan Suchopárek (© Pavel Mazáč / CNC / Profimedia)

Trenér české reprezentace do 21 let Jan Suchopárek je rád, že ho výkonný výbor FAČR po nepovedeném zářijovém srazu ponechal ve funkci i na říjnový závěr kvalifikace mistrovství Evropy. I když "Lvíčata" už nemají situaci jen ve svých rukou, pětapadesátiletý kouč věří, že by jim případné dvě výhry ve Walesu a s Litvou mohly stačit k postupu do play off o šampionát na Slovensku. Na tiskové konferenci uvedl, že tlak cítí od začátku kvalifikace.

Výkonný výbor po zářijovém debaklu 0:5 v Dánsku vyjádřil výraznou nespokojenost, Suchopárka ale u týmu ponechal. Bývalý reprezentační obránce má u mužstva smlouvu do konce kvalifikačního cyklu.

"Výkonný výbor rozhodl, že ještě máme šanci teď v posledních dvou utkáních. Já jsem samozřejmě rád a věřím, že splníme očekávání, které je pro nás jasně dané. To znamená uspět v těch dvou utkáních, hrát baráž a následně se pokusit o postup," uvedl Suchopárek.

"Myslím, že tlak byl od prvního utkání kvalifikace, v němž jsme ztratili body na Islandu. Každý zápas jsme pak museli zvládnout. Přestože jsme nepodávali extra dobré výkony, díky výsledkům v kvalifikační skupině máme pořád šanci se poprat o baráž. Skupina je vyrovnaná," podotkl Suchopárek.

Jeho svěřenci před závěrečnými dvěma zápasy figurují ve skupině až na čtvrtém místě, mají však k dobru jedno utkání oproti vedoucí dvojici Dánsko, Wales. Na třetí Island ztrácejí bod, potřebují tak jeho klopýtnutí v duelu s Litvou či v Dánsku.

Na šampionát přímo postoupí vítězové devíti skupin a tři celky s nejlepší bilancí na druhých příčkách. Další šestice mužstev z druhých pozic zamíří do play off, v němž se utká o zbylá tři místa na turnaji. Slovensko má coby pořadatel účast na turnaji jistou.

"Lvíčata" nejprve 11. září nastoupí ve Walesu a o čtyři dny později přivítají v Hradci Králové Litvu. "Klíč je jasný - Walesu proti nám stačí bod, aby měl jistou baráž. Ne vždy to pro tento tým bývá jednoduché hrát na remízu. Řekl bych, že budou rozhodovat detaily, maličkosti a hlavně finální fáze," řekl Suchopárek.

"Věřím, že s Walesem a Litvou získáme šest bodů. Jestli Island vyhraje, nebo ne, to není v našich rukou. Soustředíme se na sebe, věříme, že budeme úspěšní a uvidíme, co se bude dít dál," dodal kouč.

Do nominace zařadil tři úplné nováčky - obránce Matěje Hadaše, záložníka Alexandra Bužka a útočníka Davida Látala. Do jednadvacítky se vrací křídelník Matěj Jurásek, jenž v létě startoval s reprezentačním "áčkem" na mistrovství Evropy. V říjnovém výběru "Lvíčat" je i jeho spoluhráč ze Slavie a další adept národního A-mužstva brankář Antonín Kinský.

"Oba mohou případně být po zápasech evropských soutěží i víkendových ligových utkáních ještě přeřazeni do áčka. Taková je domluva mezi námi trenéry a realizačními týmy," řekl Suchopárek. "Výsledek v Dánsku byla ostuda. Z toho pramení i určité výstupy pro tento sraz a pro nominaci, ve které jsou i nová jména," dodal trenér.

Nominace

Brankáři: Jiří Borek (Vyškov), Lukáš Horníček (SC Braga), Antonín Kinský (Slavia Praha).

Obránci: Matěj Hadaš (Sigma Olomouc), Štěpán Chaloupek (Slavia Praha), Josef Koželuh (Slovan Liberec), Filip Prebsl (Slavia Praha), Karel Spáčil (Hradec Králové), Martin Suchomel (Sparta Praha).

Záložníci: Alexander Bužek (Slavia Praha), Kryštof Daněk (Sparta Praha), Marek Icha (Slovan Liberec), Petr Juliš (Hradec Králové), Matěj Jurásek (Slavia Praha), Adam Karabec (HSV), Ondřej Kričfaluši, Daniel Langhamer (Mladá Boleslav), Matěj Šín (Baník Ostrava), Denis Višinský (Slovan Liberec), Patrik Vydra (Mladá Boleslav).

Útočníci: David Látal (Chrudim), Václav Sejk (Zaglebie Lubin), Filip Vecheta (Karviná).

Autor: ČTK

Komentáře (10)

Přidat komentář
Puskas

To je asi jeden z mála.

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
Salfovic

Spíš tak jeden ze dvou. On a jeho stará, která je ráda, že alespoň občas vypadne z baráku.

Reagovat
pobody's nerfect

Ještě aby nebyl. Další flek bude maximálně uklízet hajzly.

Reagovat
kilobyte

Ještě je u20, u19, u18, u17, u16 a u15.

Reagovat
pobody's nerfect

Poslední je u2?

Reagovat
Enter

Pro něj spíš UP...

Reagovat
Kocour Klapuška

Reagovat
Spalovač šancí

Proč? Po Haškovi převezme áčko

Reagovat
Nadržený šimpanz

Parodie na trenéra

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele