Strašně nás mrzí, že to nevyšlo. Zafeiris byl motorem, je ve skvělém rozpoložení, uvedl Trpišovský

29.08., 08:39
Aktuality
Trpišovského potěšila hra Slavie, se kterou si Lille nevědělo rady. (© AFP)

Slavia v odvetě čtvrtého předkola proti Lille sahala po postupu. Alespoň o prodloužení jí ale připravila mizerná produktivita. Sešívaní si vytvořili několik stoprocentních příležitostí, nakonec ale vyhráli pouze 2:1 a Ligu mistrů si nezahrají. Trenér Jindřich Trpišovský (48) byl i přes zklamání z nepostupu s výkonem svého týmu spokojený.

Výborný výkon na postup nestačil. Jak se vám zápas hodnotí?

"Složitě. Má to dvě roviny, protože jsme zklamaní z toho, že jsme nepostoupili, zvlášť, když jsme byli krůček od prodloužení. Dělily nás od něj centimetry, proto nás strašně mrzí, že to nevyšlo a nemohli jsme si zahrát dalších 30 minut. Myslím si, že by si to zasloužilo i obecenstvo, které bylo neuvěřitelné. Když jsme přišli na rozcvičku, měl jsem husí kůži. Jsem rád, že se tým fanouškům odvděčil skvělým výkonem."

Ve středu na tiskové konferenci jste zmínil, že chcete nakopnout motory hned na začátku, povedlo se to?

"Asi každý viděl, že ano. Do zápasu jsme vstoupili aktivně a hned ve 30. vteřině jsme mohli dát gól. Soupeře jsme tlačili celý zápas, ale bohužel jsme z jediné vážnější situace inkasovali. Pak jsme utkání ještě zdramatizovali gólem na 2:1 a v nastavení několikrát chyběl kousíček k tomu, aby se šlo do prodloužení. Kluci i diváci předvedli skvělé výkony."

Cítil jste, že jste v závěru měli více sil než soupeř?

"Bylo vidět, že toho mají plné zuby. Po zápase jsem mluvil s Thomasem Meunierem, který řekl, že zápas v takové intenzitě nehrál ani v Německu. Prý si ve 30. minutě říkal, že už to musí skončit. V prvním poločase se přitom hrálo jen 22 minut čistého času. Ty bazény, které si hráči dávali, ale byly neuvěřitelné. Hrálo se nahoru dolů v obrovské rychlosti. Kluci běhali 60 metrů nahoru, 60 metrů zpátky a pak zase 60 metrů nahoru. Potom ty síly dochází rychle."

Byl to jeden z nejlepších výkonů Slavie pod Vaším vedením?

"Kdyby to dnes skončilo postupem, tak určitě, ale v téhle situaci je těžké to takhle brát. Ten zápas by se dal zařadit na úroveň AS Řím, nebo Sevilly, protože jsme doma naší hrou opět dokázali zatlačit velký evropský tým. Opět jsme hráli s odhodláním, intenzitou a rizikem, na které týmy z velkých evropských lig nejsou zvyklé a proto proti němu nemají zbraně. To, co hráči předvedli v situacích jeden na jednoho, to bylo skvělé. Chtěl bych vyzdvihnout hlavně Béřů (Jana Bořila), který z klobouku vytáhl jeden ze svých top výkonů."

Nešlo takhle hrát i v prvním zápase, který vás nakonec stál postup?

"Určitě šlo hrát líp, ale musíme si uvědomit, že fotbal je kolektivní sport. Záleží na tom, co vám dovolí soupeř a oni nám ve Francii vnutili jejich hru. Tady to bylo naopak. Navíc v domácím prostředí se můžete opřít o fanoušky, hráči jsou zvyklí na trávu, máte za sebou podavače. Jsou to jen takové střípky, ale ty nakonec dělají celek, kvůli kterému se v Evropě venku velmi složitě vyhrává."

Jak těžké bylo vyrovnat se s neustálým zdržováním a poleháváním?

"Je to věc se kterou se musí počítat. Samozřejmě nás to trochu štvalo, ale nic s tím neuděláme. Myslím si, že je škoda, že brankář dohrál zápas bez žluté karty i přes to, že nás tu připravil o deset minut fotbalu. Na druhé straně pak Malick (Diouf) v emocích naznačí rozhodčímu, že by měl vytáhnout kartu a dostane ji za to sám. Vím, že se tato gesta trestají, ale moc nechápu proč tedy rozhodčí nepotrestal i to neustálé zdržování. Celé to korunoval tím, že v součtu nastavil jen sedm minut. To je prostě škoda."

Další skvělý zápas odehrál Christos Zafeiris. Nebojíte se, že pokud bude takhle pokračovat, tak ho Slavia neudrží?

"Hrál skvěle, mám z něj obrovskou radost. Vloni jsem ho párkrát kritizoval, že nemá čísla, že není ve správných prostorech, dneska ale odehrál skvělý zápas. Byl motorem týmu, navíc dal krásný gól. Dvakrát trefil břevno, je prostě ve skvělém rozpoložení. Navíc je skvěle nastavený. V týdnu jsme měli cvičení s on nebyl v nácvikovém týmu. Stál na hřišti, říkám mu, ať si z toho nic nedělá, že to nic neznamená. A on mi odvětil, že v pohodě, že udělá všechno, co bude pro tým nejlepší."

V závěru měl na hlavě gól na 3:1 Matěj Jurásek, jak na jeho zahozenou šanci zareagovala kabina?

"Po zápase byl zdrcený, tým ho ale skvěle podpořil. Každý hráč sní o chvíli, v níž dostane svůj tým tam kam chtěl. Matějovi se to povedlo vloni, kdy nás hlavičkou v Luhansku dostal do skupiny Evropské ligy, nyní se mu to nepodařilo. Fotbal je skvělý v tom, že vám jednou nabídne euforii a jednou naprosto opačné emoce."

Čím to je, že si na evropské scéně často vytvoříte více šancí než v české lize?

"Česká liga je z defenzivního pohledu extrémně vyspělá. Možná to bude znít špatně, ale v Evropě je často jednodušší vytvořit si šanci a dostat se tím do laufu. Evropské týmy často stojí na ofenzivních individualitách, které ale nemusí být úplně stoprocentní dozadu. Toho se dá využívat."

V Evropě vás nově čeká osm zápasů místo šesti. Jak se těšíte na nový formát pohárů?

"Jsem spíš zastánce tradičních formátů. Je ale skvělé, že bude více zápasů, a hlavně více soupeřů. Máme jistotu čtyř zápasů doma. Když dostanete Manchester United doma, tak ho tu budete mít pro lidi, ale na druhou stranu nepojedete na Old Trafford, to je trochu zvláštní. V Evropě se dál chceme prezentovat jako dneska, bude pro nás proto trochu komplikace, že se Evropská liga hraje ve čtvrtek. Je velký rozdíl, jestli máte mezi zápasy dva, nebo tři dny. Bude to alchymie při skládání soupisky. Pro nás bude důležité trefit, kdy některé hráče vyndat, protože třeba Holi (Tomáš Holeš) a Provi (Lukáš Provod) jedou od ledna nonstop."

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Svoboda

Komentáře (40)

Přidat komentář
jackinho10

Reagovat
Nepracuji-Sázím

A Bořil zase brečí, že za to může rozhodčí!! Tvl jak jsem se dycky sešívek zastával, tak musím uznat, že to jsou neskutečný uplakánci

Reagovat
Mr.Mike

Bud je to podplaceny nebo za to muze rozhodci.

To sis jeste nezvykl?

Reagovat
Seydou Doumbia

stejně jako sparda nebo plzen, všichni stejní...ty tři týmy si dlouhodobě fakt nemají co vyčítat

Reagovat
kilobyte

Sparta vypadávala skoro každý rok, ale tolik brečení nikdy nepředváděla. Ani od Plzně jsem to neviděl. Slavia pokaždé když vypadne, tak začnou brečet. Hráči, Tvrdík, realizák.

Reagovat
Profesor Ikebara

Opět máš pravdu. Tolik slz Sparťani neuronili za celé temné období. Zato museli kousat nekončící posměšky z druhého břehu. Sešívky jsou v pláči přeborníci a běda jak se zasměješ. Oni nedělají nic špatně. Vždy za to může nějaký vnější vliv.

Reagovat
delfin

Máš tam chybu profesore, u které je vidět, jak moc to máš špatně. Jaký je vid slova "muset", když Sparta vyhrála?

Reagovat
guzman

Ode mě jako sparťana to nemusí být úplně objektivní, ale přijde mi že my máme větší pokoru, že to jak sme léta hráli druhé housle v lize i v Evropě nám srazilo hřebínky a já osobně si teď tohle období neskutečně užívám.. Ale přijde mi že slávisti úplně ztratili pojem o realitě (čest výjimkam), slova o středoevropském hegemonu, nejlepším klubem v ČR, nejlepší PR, vedení, fanoušcích a doslova nej ve všem na co sáhnou, jim úplně vymylo mozky, proto když se něco nepodaří, tak za to zákonitě nemohou oni.. Neříkám i z našich řad se najde spousta, ale my takové nemáme ve vedení, respektive ne takové které by to měli pořád potřebu ventilovat veřejně

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
kilobyte

On je dost velký rozdíl, když takhle brečí fanoušci a nebo když vedení a hráči.

Reagovat
guzman

Reagovat
naheCZ

Zas tenhle nesmysl Brečíte naprosto stejně, jen to nechceš vidět.

Reagovat
kilobyte

Fanoušci možná, ale lidi z klubu to co dělají slávisti nedělají. Skoro po každém vypadnutí.

Reagovat
Mr.Mike

My nadavali pravidelne leta na vedeni

Ale tak aspon clovek hleda chyby hlavne u sebe

Reagovat
oli9

Tak jestli tě nadzvedne že židle co řekne Bořil... tak jste na tom mentálně úplně stejně

Reagovat
mistr129

Jinak mi včera došlo, že vzniká v LM i EL takový paradox, že je při současném systému losování papírově horší být v lepším koši, protože existuje lehce větší šance na těžší soupeře...

Reagovat
mistr129

špatný článek

Reagovat
Pablos

To něják nechápu. Jako moc jsem se tomu nevěnoval, takže to nechci vyvracet… ale spíš mi to vysvětli. Když se losují z každého koše dva ? Tak je to úplně jedno prakticky v jakým koši jsi nebo né ?

Reagovat
pobody's nerfect

Myslel to tak, že když jsi v koši 1, máš šanci na jeden konkrétní tým z tohoto koše 2/8, když budeš v koši 2, pravděpodobnost je 2/9. Samozřejmě neberu omezení na týmy ze stejného státu, pak budou ty pravděpodobnosti mírně odlišné

Reagovat
mistr129

plus jak píšu dole, ty soupeři se posouvají a v každém koši zabíráš místo jednomu slabšímu.

Reagovat
Pablos

Jo takhle… ok

Reagovat
mistr129

Když vezmeš Slavii a srovnáš jejich 35 potenciálních soupeřů (neřešme teď, že s Plzní nemůže hrát), tak při nasazení v 1. koši dostane Slavia po dvou soupeřích z 1-8, 9-17, 18-26 a 27-35. Kdyby byla ve 4. koši, dostane po dvou soupeřích z 1-9, 10-18, 19-27 a 28-36. Jinak řečeno, svou účastí v prvním koši zabírá místo jinému (koeficientově slabšímu) týmu, který by mohla dostat.

V konkrétním případě, když Slavii (aktuálně nejhorší tým 1. koše) a Lyon (aktuálně nejlepší tým 2. koše) nalosují proti sobě, tak Slavia k tomu vzájemnému zápasu přidá 2 utkání s týmy z 1. koše a 1 utkání s týmem z 2. koše, kdežto Lyon to bude mít naopak.

Reagovat
Pablos

Jj chápu už. Jako jo no… ale zase nadruhou stranu je to prostě klubovej koef. takže prostě sis své postavení vybojoval naprosto sám a máš to dokazovat tedy. Nicméně když je tam fakt tenká hranice bodů mezi posledním v koši a nejlepším druhým, tak to může být lehce krutý no, uznávám.

Reagovat
Losinho

tohle je hroznej shit.. měl bejt lichej počet zápasů s tím, že ze svýho koše hraješ s jedním

Reagovat
dave30

Co je platný dobrý výkon v poli, když je tam obrovská nekvalita ve finální fázi? Ta ten dobrý výkon sráží dolů.

Reagovat
Sosi

Kdyby dal Chory po 20min na 2:0, tak jim daji kanara.

Reagovat
dave30

Na kdyby se nehraje.

Reagovat
Sosi

To ne, tim prave rikam, ze kdyby nebyli lemplove, tak dali za polocas 4:0 a mohlo byt rozhodnuto... takze ti tim davam za pravdu, ze vlastnim neumem a nekvalitou nepostoupili.... jakkoli se mi ten zapas libil.

Reagovat
antiHavel

Ale houby za poločas, když máš v nastavení druhý půle dvě gólovky a nedáš, nemáš tam co dělat a to je celkově problém slávie, vždy 20 střel a jeden gól z toho. Na naší ligu to možná stačí, ale v evropě musíš prostě proměňovat a to mě Lille zklamalo jak hrálo slabě ,,,

Reagovat
Sosi

Ja ale pisu o necem jinem

Reagovat
Moshe Dajan

dobrý nick

Reagovat
Seydou Doumbia

kdyby nemocnej dal na 2-0 tak se lille nasere a srovná na 2-2...bohužel v klíčových okamžicích hráči slávie prasata v zakončení

Reagovat
Sosi

Vubec, frantici byli uplne v prdeli

Reagovat
Seydou Doumbia

to neznamená že by si nechali dát 5:0 kdyby zafi a nemocnej dáli své goly žejo...kdyby byl poločas 2:0 tak už je trenér zjebe a druhý poločas by vypadal jinak

Reagovat
delfin

Která je zapříčiněná dřívější nekvalitou ligy, ta ale roste. Rozdíly mezi roky 2009 a 2024 jsou evidentní. Máme prostě skupinu, která je o úroveň níže. Ale díky tomu zase můžou Slavia a ostatní tlačit koeficient.

Reagovat
Cafú

je to neskutečná škoda... nevzpomínám si na to, kdy jsme byli tak blízko mít dva týmy v Lize mistrů..

Reagovat
10

2003/04, tenkrát Slavia taky o gól vypadla se Celtou, odveta doma, podle mě byli i blíž postupu než včera

Reagovat
Cafú

jo, tos dobře připomněl! nebyl to ten zápas, kde si hráči Celty stěžovali na to, že fanoušky pobízí k fandění takový ten stadionový hlasatel přímo z repráků (ještě v azylu na Strahově)?

Reagovat
Kucka

Tak příští rok!

Reagovat
Lemond Laws

Kurva, ten bořil je takový hovado, že ho prdnou na pravýho záložníka a on hraje jak panbůh..

Klobouk dolu před ním, každý ho odepisuje, dřevo atd, ale prostě když se hecne, tak to urve a je fakt dobrej...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele