Statistiky po semifinále: Nejpilnějším střelcem je Mbappé, nejdelší vzdálenost zdolal Rice

11.07., 15:28
Aktuality
Kylian Mbappé v utkání se Španělskem (© AFP)

Nejpilnějším střelcem dosavadního průběhu mistrovství Evropy ve fotbale v Německu je útočník Kylian Mbappé, který vyslal 24 pokusů. Francouzský kanonýr zůstává i nejrychlejším hráčem šampionátu. Nejdelší vzdálenost dosud zdolal anglický záložník Declan Rice, nejvíce přihrávek mají na kontě jeho spoluhráč John Stones a německý středopolař Toni Kroos. Vyplývá to ze statistik na webu UEFA před nedělním finále mezi Španělskem a Anglií.

Mbappé se v počtu střel dostal na první místo, přestože oproti zbylým semifinalistům odehrál na turnaji o zápas méně, neboť vynechal jedno utkání ve skupině. Další pokusy už ale nepřidá, s Francií po porážce od Španělska do boje o zlato nepostoupil. Mbappé předstihl Cristiana Ronalda, jenž s Portugalci vypadl ve čtvrtfinále a také naskočil jen do pěti duelů, aniž by skóroval. Nejlepším z finalistů v počtu střel je na pátém místě anglický kapitán Harry Kane se 17 ranami.

Lídr výběru Albionu stejně jako dalších pět hráčů skóroval na turnaji třikrát. Tabulku střelců zatím vede Španěl Dani Olmo díky tomu, že přidal ještě nejvyšší počet asistencí - dvě. Vedle něj a Kanea jsou mezi hráči s třemi góly už jen ti, kteří se svými týmy vypadli.

Mbappé také zůstává "sprinterem" turnaje. Statistici pětadvacetileté hvězdě naměřili rychlost 36,5 kilometru v hodině, což je o půl kilometru více, než dokázal vyvinout španělský útočník Ferran Torres.

Naběhané vzdálenosti kralují Angličané i díky tomu, že ve vyřazovací fázi na cestě do finále hráli dvě prodloužení. "Maratoncem" turnaje je nadále záložník Arsenalu Rice, jenž za šest utkání zdolal téměř 75 kilometrů. Na druhé místo poskočil jeho spoluhráč Phil Foden. V první sedmičce figuruje hned pětice Angličanů včetně Kanea, útočníci přitom obvykle nejdelší vzdálenosti nenaběhají.

Zástupci Albionu kralují i přihrávkám, v první pětici jsou hned čtyři. Tabulku vede s 521 pasy obránce Stones, stejné číslo má na kontě i Kroos, který přitom s Německem vypadl už ve čtvrtfinále a odehrál o utkání méně.

Gruzínci opustili turnaj po osmifinále a odehráli jen čtyři zápasy, přesto stále mají suverénně nejzaměstnanějšího brankáře. Giorgi Mamardašvili si připsal 29 zákroků, z toho deset při remíze 1:1 ve skupině s Českem.

Nejvíce faulujícím mužstvem překvapivě zůstávají Španělé, rozhodčí jim dosud na šampionátu odpískali 83 prohřešků. Naopak nejvíce nedovolených zákroků si vynutili Angličané (84). Mezi hráči vévodí s 12 fauly španělský a nizozemský kapitán Álvaro Morata a Virgil van Dijk, nejvíce prohřešků pak na svou osobu posbíral anglický středopolař Jude Bellingham (14).

Španělé jako jediní vyhráli na šampionátu všech šest dosavadních zápasů a zároveň zaznamenali i nejvíce branek, skórovali už třináctkrát. Celek z Pyrenejského poloostrova také se 108 pokusy vévodí statistice střel. Druhý z finalistů Anglie má na kontě jen 66 ran, což je až sedmý nejvyšší počet.

Autor: ČTK

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele