Španělé obdivují Krále. Velká trefa, říká novinář o nové posile Espanyolu

06.09., 12:02
Aktuality
Alex Král (© AFP)

V Rusku nechtěl být, v Anglii to nevyšlo, v Německu se znovu našel, ale stará forma potkala Alexe Krále (26) až ve Španělsku. V kádru Espaňolu Barcelona, kde hostuje z Unionu Berlín, pookřál. "Týmu se moc nedaří, ale Král je jedním z jeho nejlepších hráčů. Velké překvapení," neváhá redaktor Miguel Baeza ze španělské redakce Livesport Zpráv.

Byl to překvapivý krok. Čekalo se, že bude Alex Král po vypršení kontraktu ve Spartaku Moskva pokračovat v berlínském Unionu, kde podepsal smlouvu jako volný hráč. Jenže rázem se kučeravý záložník objevil ve Španělsku a pózoval s dresem nováčka La Ligy, kde se domluvil na hostování.

"Byl to náš společný sen dostat se do španělské ligy, Alexovi se proti španělským týmům v minulosti dařilo a Espaňol měl hlavně Alexe vytipovaného na pozici šestky jako hráče číslo jedna," prozrazuje hráčův manažer Karol Kisel, proč došlo k dalšímu stěhování.

Zatím vše nasvědčuje, že to nebyl krok vedle. První dva zápasy odehrál jako střídající hráč, poslední tři už byl členem základní sestavy a pomohl mimo jiné k remíze proti Atlétiku Madrid. Katalánský novinář Olbert Ortega hned vyťukal na sociální síť X následující slova: "Král je jedním z největších objevů La Ligy. Je to komplexní záložník, který je klíčem k šancím Espaňolu na záchranu."

Defenzivní záložník v utkání vykázal 84% přesnost přihrávek, sedm vyhraných soubojů a tři odebrané míče soupeři. Během celého zápasu se ani jednou nedopustil prohřešku mimo povolená pravidla.

"Je velmi silný, dozadu je spolehlivý a týmu dodává balanc," chválil českého fotbalistu trenér Manolo González a vzápětí dodal: "Je to typ záložníka, kterého jsme neměli. Zvedá úroveň kádru, může hrát jako šestka nebo osmička."

Dobrý začátek na Pyrenejském poloostrově vrátil Krále i do národního týmu, kde byl naposledy 20. listopadu při klíčovém utkání s Moldavskem o postup na Euro. Na turnaj ale po změně trenéra neputoval. Pozvánka nepřišla ani pro březnový test s Norskem a Arménií.

Až nyní trenérský štáb neopomenul jeho výkony a rozhodl se mu dát další šanci. Forma ze Španělska by jej klidně mohla katapultovat do základní sestavy. Obzvlášť ve chvíli, kdy absentuje Michal Sadílek. Zároveň by mohl uvolnit Tomáše Součka, jenž na Euru hrával na defenzivnější pozici a neměl prostor doplňovat ofenzivu. Roli hlavní šestky by tak mohl obsadit právě Král, který na ni zatím obstává v La Lize.

"Hraje ji opravdu dobře," neváhá Miguel Baeza ze španělské redakce Livesport Zpráv. "Je silný v plnění defenzivních povinnostech, ale co se mi na něm líbí, jak se nebojí strhnout mužstvo. Nepoznáte na něm, že je v týmu nováčkem. Má v sobě rysy lídra."

Podle Baezy navíc Královi zůstaly ofenzivní choutky. Sem tam také umí podpořit útok, což Španělé vždy rádi ocení. "Předčil všechna očekávání a prošel přísným měřítkem. Jeho fyzické predispozice ho předurčují k tomu, aby na pozici šestky vynikal. Má dlouhé nohy, pokryje velký prostor, umí skvěle odebírat míče. Dokonce bych řekl, že mi jeho fyzickou hrou něčím připomíná Sergia Busquetse. Nechci je srovnávat, protože Busquets je legenda a exkluzivní hráč, ale něco mají společného," říká Baeza.

Pro Espaňol, který se vrátil do La Ligy okamžitě po sestupu, jde o trefu. "Jednoznačně je to velký úspěch skautingu," neváhá Baeza.

Autor: Livesport.cz / Jakub Dvořák

Komentáře (50)

Přidat komentář
Jordi Alba

Katalánskej klub, co podepsal Českýho hráče, kterej se možná i prosadí, celkem závist.

Reagovat
Salfovic

Reagovat
Calgary_CZ

Bylo by fakt super, kdyby se konečně někde chytil.

Snad mu to vydrží.

Reagovat
oli9

Reagovat
Kucka

Reagovat
MikeHavenaar

V Barceloně je prostě krásně a Královi to prospívá

Reagovat
Lubinterista

ot: bolka pohary doma, vyjimka

Reagovat
naheCZ

Chápu, že chtějí hrát doma, ale v Hradci by to bylo důstojnější

Reagovat
Firkraag

Až na to, že tam by už třeba nepřišel vůbec nikdo

Reagovat
bobis21

Takže žádný rozdíl

Reagovat
Mass

Trunda tvrdí, že je o lístky na EKL rekordní zájem.

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Salfovic

Jen na Betis.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
BaggioRoberto

Mindgames.

Reagovat
inferno08

Mistři Evropy obdivují hráče, který se na EURO nedostal ani po té, co se hráč na jeho postu přizabil na tříkolce.

Reagovat
srandamač

Je vidět, že vůbec nevědí. To náš trenér Hašek, ten by jim ve Španělsku ukázal, co je to nominace.

Reagovat
Firkraag

Měli koupit Droppu. Starosta by ho přivítal.

Reagovat
kattos

Protože v naší zemi máme nejvíce neschopné trenéry.

Reagovat
Salfovic

Jo, to byl jeden z mnoha Haškových majstrštyků

Reagovat
Kucka

Reagovat
kbtk23

Přeju mu to, tak snad se mu bude dařit i dále.

Reagovat
ACSeRw!n

tam uz se taky nadobro zblaznili

Reagovat
Pablos

Snad to vydrží… přeji mu to

Reagovat
Pankrac

Král je nedoceněnej, na druhou stranu strašně zvláštní hráč u kterýho nechápu, že ho někdo nechá hrát na DM vzhledem k jeho tendenci to vždy před vlastním vápnem posrat snahou o konstruktivní hru v okamžiku kdy jsou okolo něj všichni viditelně úplně na sračku vyblitý

V repre porti slabším klidně základ, ale proti silnějším mi dřív přišel, že ta jeho pojančenost je nejlepší na poslední půlhodinu kdy to může trhat. Stejně jako spisitel Tonda na posledních 20 minut tak maximálně kdy se rychlostně výrovná ostatním.

Reagovat
Hurrikane

Reagovat
Moshe Dajan

V zimě do Barcelony

Reagovat
alegre

On tam je!

Reagovat
Mass

Dokonce hrajou na stejnym stadionu.

Reagovat
alegre

Jiz davno ne. Barca hraje na Olympijskem stadionu, neoblibenem, Espanyol na svem vlastnim. El RCDE Stadium, el templo y el hogar del RCD Espanyol de Barcelona.

Reagovat
Mass

Proč culés nemají rádi Olympijský stadion? Radši by hráli na stadionu Espanyolu (který je mmch podle mě fakt pěkný a příjemný na návštěvu)?

Reagovat
Jordi Alba

Pohodlnost.

Reagovat
Mass

Přitom koukám na mapu a vzdušnou čarou je Nou Camp od Olympijskyho stadionu asi 3km. To je zhruba stejně jako z Letný na Strahov. Takže to není moc.

Reagovat
Jordi Alba

Tak metrem tě to vyhodí někde na Plaze Espaňa, pak musíš chvilku do kopce(to je dneska pro lidi dostatečnej důvod se na to vysrat), autem na hovno, když pojedeš druhou stranou, máš trochu šanci zaparkovat autem (pokud přijedeš 5 hodin před zápasem), metrem zpátky se dostávat nechceš, projít se třeba 5km je super, pokud jsi turista co má čas, pokud jsi místní a hraje se to večer, tak tě to spíš sere stejně jak ten kopec nahoru. Širší stadion. V posledních letech kolikrát hra na píču, těch faktorů je tam celkem dost.

Reagovat
alegre

Ano tak to je. A ten atleticky oval tomu dava korunu!

Reagovat
Pithivier

Presne tak, Klokanomete!

Reagovat
Mass

Nebylo by špatný, kdyby se konečně někde prosadil do základu. A ve Španělsku aspoň může machrovat, že porazil Sevillu v EL, což se zase mockrát jiným nepovedlo.

Reagovat
kilobyte

S tím může machrovat mimo Španělsko. Ve Španělsku poráží Sevillu každý druhý.

Reagovat
Mass

Protože se liga nehraje play-off

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Cotton

Hodně podceňovaný hráč

Reagovat
Salfovic

U nás. Přitom vedle Součka by byl nešťastnej i Kanté.

Reagovat
Profesor Ikebara

Reagovat
Nuno čomes

Neskutečné

Reagovat
Crustyq

Reagovat
Mateo16

Toto už naozaj nieje normálne ešte aj Arda sa zranil

Reagovat
Kluivert9

Tak tam je to překvapivý, asi jako u Fatiho...

Reagovat
los_blancos

Reagovat
oli9

já mu to přeju.. Ovšem chce to potvrdit celou sezónu a zůstat tam druhou..

Ne že si Karolko Kisel vysní Itálii a Krále smažené tam... Nadruhou stranu, angažmá mu vždy vyjedná slušné

Reagovat
MystycMac

Militao Tchouameny Guler off pekne to začalo a to ešte len prvé zápasy odohrate...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele